sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Treeniviikko #16: mentaalipuolen vuoristorataa

Tämä viikko on ollut treenien suhteen hieman mentaalipuolen vuoristorataa. Kuten aikaisemmin kirjoittelin, heti kun minulla on jalkojen suhteen jotain ongelmaa,enkä pääse normaalisti juoksemaan, on fiilikset vähän maassa. Vaikka kuinka yritän takoa järkeä päähäni, että tuskin tässä on kyse kovin vakavasta asiasta ja muutaman päivän lisälepo auttanee. Mutta kuinka vaikeaa se onkaan monille juoksijoille ottaa niitä lepopäiviä? Todella vaikeata. Itse olen kuitenkin tässä matkan varrella oppinut, että maltti on ehdottomasti valttia, jos johonkin sattuu tai on muuten outo tunne. Muutaman päivän levolla voi pelastaa sen, ettei loukkaannu kunnolla ja joudu telakalle pidemmäksi aikaa. 

Oikean jalan penikka oli tosiaan alkuviikosta välillä kuin tulessa. Ei varsinaista kipua, mutta sellaista outoa pistelyn tunnetta, jota on hankala kuvailla. Ei missään tapauksessa normaali tunne jalassa, joten päätin varata ajan osteopaatille tiistaiksi. Hoidosta oli ehdottomasti hyötyä, ja sen jälkeen jalka alkoikin mennä päivä päivältä parempaan suuntaan ja nyt sunnuntaina ollaan siinä pisteessä, että juoksin 8km lenkin, eikä jalassa ollut kipuja! :) Wohoo, voi sitä onnen tunnetta! Juoksu tuntui hyvältä, ja olin vaan iloinen, että säären sisäsyrjällä ei tuntunut mitään kipuun viittaavaa. Juoksukunto taas tuntuu ottaneen hieman takapakkia näiden kahden viikon aikana, jotka ovat menneet vähän niin ja näin, joten nyt ei auta kuin lähteä maltilla kasvattamaan kuntoa takaisin. 

Näissä maisemissa kelpasi lenkkeillä! :) 


Lenkin jälkeen käytiin Veetin kanssa ottamassa vähän kylmää kylpyä jaloille meressä, mikä tekee penikoille hyvää rasituksen jälkeen. 

Alkuviikosta maanantaina ja tiistaina ohjelmassa oli Crossfittiä. 

Maanantain WOD näytti tältä:

400m run (itse soudin jalan takia)
15 walking lunges (molemmat jalat)
15 Ring Row
15 thrusters
15 toes to bar
400m row

Tämä oli tosi kiva treeni sen monipuolisuuden takia. Ehdottomasti nämä monipuolisemmat treenit, joissa tehdään useampia liikkeitä, ovat suosikkejani kaikista WODeista.  

Tiistain treenien teemana oli rinnallevedot. Ei tosiaan ihan niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella! Tekniikkaa hiottiin ja hiottiin ja silti luonnollisesti osa toistoista alkoi olla hyviä ja osa meni aivan pipariksi. Alkuun tehtiin verryttelynä muun muassa burbeeta ja boksihyppyjä. Boksihypyt pelottaa mua ihan kamalasti, meinaa rimakauhu iskeä, joten hyppelin tosi pienelle boksille, jonka päälle lisäilin painoja lisäämään korkeutta vähitellen. Ei kamalasti houkuta ajatus, että sääret iskeytyy boksiin, auts. 

Tiistain WOD:

10-9-8-7-6…
Clean (rinnalleveto)
Sit ups 

Eli tosiaan vuorotellen kumpaakin liikettä, ensin 10 rinnallevetoa ja 10 istumaannousua, sitten 9 rinnallevetoa, 9 istumaannousua jne. Rinnallevedot alkoivat tuntumaan, mutta vatsoissa ei tuntunut juuri missään. Huomaa, että niitä on tullut treenattua hieman enemmän kuin rinnallevetoja! 

Keskiviikkona ohjelmassa oli toinen HCM Kick Off-yhteistreeni Kaivarissa. Itse en jalan takia osallistunut treeniin lukuunottamatta loppuverryttelyjä ja venyttelyjä. Ohjelmassa oli vauhtikestävyystreeni intervalleina ja meno oli hyvännäköistä. Kova tsemppi oli paikalla olleilla juoksijoilla! Ensi viikon keskiviikkona HCM Kick Off-yhteistreenit jatkuu Pirkkolan urheilupuistossa juostavalla yhteislenkillä. Itse olen mukana vetämässä ja mukana myös muita Street teamilaisia! :) Tapahtuma löytyy facebookista täältä. Tule mukaan, jos vain aikatauluusi sopii!


Torstai oli kokonaan lepopäivä, sillä suunnattiin suoraan töiden jälkeen tänne saaristoon pääsiäisen viettoon. Viikonloppu on mennyt leppoisasti ulkoillessa, treenaillessa ja rentoutuessa. Ilmat ovat olleet niin mahtavat ja ajoittain on tullut ihan kesäfiilis, kun auringossa lämpötilamittari kurottelee 20 astetta. 

Perjantain treeninä tein 30 minuuttia kestävän "minuuttijumpan", jossa tein aina minuutin verran yhtä liikettä ja vaihdoin sitten toiseen. Pääasiassa liikkeet olivat erilaisia variaatioita kyykyistä (peruskyykky, syväkyykky, askelkyykyt, sivukyykyt), erilaisia pakaraliikkeitä sekä keskivartaloliikkeitä. Ihan tehokas treeni lopulta, vaikka ei ollutkaan kestoltaan sen pidempi. Lisäksi tein askelkyykkykävelyä 100 askelkyykyn verran. Ihan supertehokasta treeniä pakaralihaksille! :)

Lauantaina pyöräilin kuntopyörällä 30 minuuttia ja tein lihaskuntotreenin, jossa keskityin keskivartaloon sekä käsiin ja olkapäihin. Näiden treenien lisäksi on tullut käveltyä koiran kanssa päivittäin, rullailtua ja venyteltyä paljon. Aika ihana treeniviikonloppu, jonka kruunasi sitten tosiaan tänään sunnuntaina juoksulenkki, jonka aikana jalat tuntuivat hyviltä! :) 

Tästä on taas hyvä jatkaa ja pitää mielessä sen, että kroppa ei pysy kunnossa ellei siitä huolehdi. Ja kun se on kunnossa, pitää sitä osata arvostaa, sillä se ei tosiaan ole itsestäänselvyys. 

Miten sinun treeniviikkosi sujui? Miten sujuu valmistautuminen niillä, jotka ovat HCR:lle suuntaamassa? :)

Terveitä ja keväisiä kilometrejä kaikille! 

-Karoliina



12 kommenttia:

  1. No ei oo mun treeniviikossa kehumista: salitreeni ti ja pitkis to ja haasteet tietty. En oo mökillä lähtenyt juoksemaan ku unohtu liivit ja täällä ei pääse suihkuun :/ (seliseli ;) ). Herkkuja tullu syötyä ihan liikaa tai just sellasta turhaa napostelua ku tossa on esille kaiken näköstä... huoh. No huomenna vetäsen kympin ku pääsen kotiin! Ihanaa, että pääset jo juoksemaan ♡. Mut oli kyllä hyvät treenit kuitenkin noi mitä viikkoon ehdin saamaan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän myöhässä tulee vastaus, mutta toivottavasti pääsiäisen herkutteluista on jo toivuttu! :) Saitko kympin vedettyä? Jeps, jalka alkaa olla kunnossa, mutta nyt sitten pukkasi flunssan..Näillä mennään. Kivaa viikkoa!

      Poista
  2. Treeniviikko meni taas hyvin, keskityin kaikenlaisiin ulkoilutreeneihin :) Mä oon kuumeisesti miettiny uskaltaisinko mukaan noille yhteistreeneille, vaikka itse HCM ja myös HCR ei kyllä kuulu mun suunnitelmiin... Toistaiseks oon jänistäny!
    Hyvää viikkoa jälleen Karkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moiii! Tuu ihmeessä mukaan joku kerta!! :) Ja jee, että on mennyt treenit hyvin viime viikolla!

      Poista
  3. "Juoksukunto tuntuu ottaneen takapakkia.." Karoliina! Se varmasti vain juuri tuntuu siltä. Sä oot päämäärätietoisesti harjoitellut, takana lukuisia hyviä pitkiä lenkkejä ja monipuolisia harjoitteita. En usko, että juoksukunto oikeasti on heikentynyt. Nyt vain jatkat jalkaa kuulostellen, ja otat tarvittaessa rauhallisesti. Ja mentaalipuolella vain lisää uskoa itseensä - sä oot huippukunnossa, ei mitään hätää. <3

    Ja nytkö alkaa viimenen viikko crossfittiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Satu! <3 Oot varmaan oikeassa, enemmän taitaa olla mentaalipuolen uskon puutetta, mutta onneksi tässä nyt on Tukholmaan ainakin vielä hyvin aikaa. Nyt vaan iski myös flunssaa, mutta vaikuttaisi olevan suhteellisen nopeasti ohi menevä, joten toivotaan, että viikonloppuna pääsisi jo rauhallista pitkistä juoksemaan. Jeps, vika viikko On Rampia menossa. Ihanaa viikon jatkoa!

      Poista
  4. Hyvältä kuntopohjasi vaikuttaa, turha stressaa sillä. Penikat ihmetyttää, kun sinulla kuitenkin paljon treeniä alla? Voiko crossfit- treeni harjoittaa jotain lihasta sinulla normia enemmän eli siitä johtuisi tämä vaiva? Eli lihas kasvaa nopeammin kuin kalvo lihaksen ympärillä ja siitä aiheutuisi tämä harmillinen penikka? Ikävä tietenkin spekuloida näillä, toivottavasti en laske tällä sun crossfit motivaatiota? Tsemppiä vaan, kaikki treeni on hyvästä, näin haluan ainakin itse ajatella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Juu, vaikea sanoa, mistä johtui, että oikea penikka niin hermostui..varmasti erilaiset ärsykkeet vaikuttaneet siihen osaltaan, mutta periaatteessa mitään "vammaa aiheuttavaa" ei ole kyllä sattunut Crossfitissä tai muuallakaan. Pääasia kuitenkin, että alkaa nyt olla kunnossa ja pitää vain kehonhuoltoa jatkaa kovalla panostuksella nyt kun tärkeät juoksutapahtumat lähestyvät. Kiitos tsempeistä, mukavaa loppuviikkoa sinne!

      Poista
  5. Tsemppiä Karkki <3 Mäkään en usko, että se sun juoksukunto on varsinaisesti heikentynyt nyt, se voi vaan tuntua siltä! Nyt malttia vaan! Ehkä tosiaan kroppa on ärtynyt uudenlaisesta rasituksesta (crossfit), taikka sit se kiukuttelee kovista treenimääristä... mut uskon, että pystyt vielä tekemään muutaman kovan treeniviikon, jos vain maltat nyt kipuilun ohi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! <3 Ihanaa, kun tsemppaatte! Jep, toivotaan, että saan vielä alle muutaman ehjän ja hyvän treeniviikon. Kivaa loppuviikkoa!!:)

      Poista
  6. Jalkavaivat on tuttuja täälläkin. Viikko sitten jalkaterän ulkosyrjä kipeytyi pitkällä lenkillä ja nyt pitäisi vaan malttaa antaa sille lepoa, jotta pääsisin juoksemaan HCR:n muutaman viikon päästä. Tietysti vähän hirvittää, kun en ole muutenkaan mitenkään liikaa ehtinyt treenamaan. Pakko vaan tolkuttaa itselle, ettei juoksutreenistä nyt ole mitään hyötyä jos se tekee jalasta vaan entistä kipeämmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Voi ei, ikävä kuulla! Vammat ei kyllä koskaan ole kivoja, vaikka ne tavallaan osittain kuuluvat lajiin... Tuo on niin totta, että juokseminen ei kyllä auta, jos jalka siitä vaan kipuilee. Koita malttaa mieltä ja pidä kuntoa yllä esim. pyörällä. Sitten vaan iisisti matkaan HCR:llä, jos tuntuu siltä, että pystyt juoksemaan. Yhden tapahtuman takia ei kuitenkaan kannata riskeerata jalkaa pidemmäksi aikaa.. Tsemppiä kovasti! :)

      Poista