tiistai 6. tammikuuta 2015

Terveellisemmän tammikuun tavoitteet!

Hellurei ja mukavaa loppiaista! Täällä valmistaudun kohta lähtemään lenkille HCR Street teamin Laura P:n, Laura H:n ja Siirin kanssa. Mittari näyttää rapsakat -15 astetta pakkasta, mutta aurinko paistaa, joten tulossa on varmasti kylmä, mutta kaunis juoksulenkki! :)

Kuva viime lenkiltä yhdessä! :)

Ennen lenkille lähtöä halusin kuitenkin kirjoitella muutaman sanan tammikuun tavoitteistani. Kirjoittelinkin jo aikaisemmassa postauksessa koko vuodelle 2015 asettamiani liikuntaan liittyviä tavoitteita. Niiden lisäksi tulen tekemään kuukausittain pienempiä tavoitteita liittyen hyvinvointiin, joihin keskityn sen kuukauden ajan hieman enemmän. Kyseiset tavoitteet saattavat liittyä liikuntaan, ruokavalioon, nukkumiseen, arjen askareisiin jne. mihin tahansa hyvinvoinnin osa-alueeseen, johon koen, että sillä hetkellä olisi hyvä panostaa enemmän, jotta kokonaisvaltainen hyvinvointini paranisi. 

Tavoitteiden asettamisessa kannatan itse sekä pidemmän aikavälin tavoitteita (isot tavoitteet kuten vaikkapa maratonin/puolimaratonin juokseminen) sekä lyhyen aikavälin tavoitteita, joihin keskitytään esimerkiksi yhden kuukauden ajan. Nämä lyhyemmän aikavälin pienemmät tavoitteet voivat olla sellaisia, jotka vievät sinua kohti isompaa tavoitetta, jolloin ne hyödyttävät vielä enemmän. Lisäksi lyhyen aikavälin tavoitteisiin on helpompi keskittyä, kun niille on selkeä määritetty ajanjakso. Itse koen tavoitteet motivoivina ja sen takia tykkään asettaa niitä itselleni.Oma tammikuun tavoitteeni on yksinkertainen: syödä terveellisemmin! Tämä ei taida olla mitenkään yllättävä tammikuun tavoite! ;) Taustalla on muutamien viime viikkojen aikamoinen herkuttelu, joista jo kerroinkin sekä Facebookissa että Instagramissa. Olo on hieman pöhöttynyt ja paino on noussut, mikä ei tunnu mukavalta. Kroppa kaipaa siis pientä freesiä herätystä vuoteen 2015, ja sen aion toteuttaa yksinkertaisella kaavalla: 

Terveellinen tammikuu: 

Lisää tätä:
 • Vihanneksia jokaisella aterialla
 • Hedelmiä välipaloilla ja smoothieissa
 • Marjoja
 • Hyviä proteiininlähteitä (kana, kala, kalkkuna, katkaravut, jauheliha)
 • Hyviä rasvoja (pähkinät, siemenet, avokado jne.)
 • Ravinteikkaita ruokia, joista saa energiaa
 • Kotona valmistettuja aterioita
 • Ruokien suunnittelua
Vähemmän tätä:
 • Sokeria sisältäviä elintarvikkeita
 • Tyhjiä kaloreita
 • Herkkuja

"Resepti" ruokapuolen osalta terveellisempään tammikuuhun on yksinkertainen. Pyrin siis toteuttamaan mahdollisimman paljon puhdasta ruokavaliota, mutta en ole siinä niin ehdoton. Yritän voida paremmin ja saada olon paremmaksi ilman täyttä lakkoa herkkujen ym. suhteen! Alkoholia käytän itse niin vähän, etten koe tarpeelliseksi olla myöskään tipattomalla. Se saattaa tapahtua ihan itsestäänkin. 

Sellaista tavoitetta (loppu) tammikuulle! Katsotaan kuukauden päästä miten onnistui! :) 

Oletko sinä asettanut tammikuulle jotain hyvinvointiin liittyviä tavoitteita? Aloititko heti kuukauden alussa vai näin niinkuin minä uudenvuoden viikon herkuttelujen jälkeen? ;) 

Kivaa loppiaista! :)

-Karoliina 16 kommenttia:

 1. Täälläkin tuli joulukuussa herkuteltua tavallista enemmän. Huomenna koittaa paluu arkeen, joten ajattelin samalla olla loppukuun ilman karkkia. Karkit korvautuu todennäköisesti pähkinöillä ja hedelmillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Kuulostaa hyvältä! Mulla myös karkkilakkoa päällä ollut jo pidemmän aikaa, ja sitten ne karkit kyllä tulee korvattua juurikin hedelmillä, pähkinöillä tai jollain muulla, mutta ainakin jotain herkkuja jää pois, mikä on mulle sokerihiirelle oikein hyvä juttu! ;)

   Poista
 2. Hyvältä kuulostaa. :) Samaa freesiä starttia vuodelle oon itsekin aloitellut, ja keskityn erityisesti tuohon herkkupuoleen. Lähinnä hampaiden takia, ja ei kai se sokerin puputus muutenkaan hyvää tee. :P Eli herkkupäivät "joka päivä jotain makeaa" -politiikasta kerran tai kahdesti viikossa herkutteluun, ja silloinkin kohtuudella. Tän kehittäminen rutiiniksi ja mieliteoista pääseminen on mun tammikuun, ja ehkä vähän pidempäänkin, tavoite :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Meri! Jep, olet niin oikeassa, että hampaiden(kin) takia kannattaa välillä vähentää sokeriherkkuja! Toi on tosi hyvä tavoite! Pyrin itsekin siihen, varsinkin nyt jouluherkuttelujen jälkeen, kun tuli vedettyä joka päivä jotain herkkua, niin on hyvä palailla mielummin siihen 1-2 herkkupäivään viikossa ja syödä sellaisia herkkuja, joita oikeasti tekee mieli toooosi paljon!

   Poista
 3. Mulla on aivan samoja ajatuksia ruokavalion suhteen! Joulun herkuttelu kyllä näkyy ja tuntuu lenkeillä - ei kiva! Itse aloitin semmoisen "herkkulakon" et annan itelleni luvan herkutella kerran viikossa. Totaalilakko ei toimi ja muuten en pääse karkkikierteestä millään eroon :D toiminut hyvin ainakin tähän asti!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moiiii Katjuuu!! :) Welcome back!! Kerran viikossa herkuttelu on hyvä, oon messissä! ;) Mulle toimii välillä myös totaalilakko jonkun suhteen, mutta useimmiten se perus kohtuus kaikessa on parempi! Kiva kun oot taas takas täällä :)

   Poista
  2. Kiitos! On kiva olla takaisin :) Mehän varmaan nähdäänkin helmikuusta alkaen juoksukoulussa, hauskaa!!

   Poista
 4. Mä vedin myös suklaata varmastikin enemmän ku koko vuotena yhteensä. Nyt siis karkkipv. kerran viikossa ja pyrin syömään ihan tavallista kotiruokaa. Tätä touhua ois kiva kyl jatkaa myös tammikuun jälkeenkin. Uuden vuoden herkuttelujen jälkeen alotin ja hyvillä fiiliksillä mennään :)

  tataii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tiedän tunteen!! Mä keskityin joulunaikana tummien suklaalevyjen tuhoamiseen! ;) Ai että oli hyvää, mutta ai että kuinka helposti se jää päälle se herkuttelu ja sitten on ihan karsea olo! Mulla ihan sama juttu, että koitan pitää herkkupäivän kerran viikossa, ja muuten meen ihan tavallisella (kasvispainoitteisella) kotiruualla! Tsemppiä ja toivottavasti hyvä fiilis jatkuu! Kiva, kun kommentoit!!

   Poista
 5. Aloitin maanantaina maratontreeniohjelman, katsotaan miten kauan tänä vuonna kestää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa!! :) Mille maralle olet menossa?? Tsemppiä kovasti treeneihin ja kestää kestää ja jaksaa jaksaa!! :)

   Poista
 6. Nurinkurista kyllä, itse haluaisin oppia herkuttelemaan vaikka päivittäin ns "perinteisin herkuin" esim suklaalla vailla huonoa omatuntoa. Välillä olisi ihanaa höllätä ja unohtaa terveellisyys ja syödä vaikka 3 piparkakkua iltapalaksi jos mieli tekee, eikä oppikirjan mukaan puuroa/rahkaa/salaattia. Usein tulee sitten syötyä SEKÄ salaatti ja leipää, että pipareita. Tavoitteeni olisi siis oppia hölläämään ja välillä unohtamaan lautasmalli ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Jossu! :) Eipä se ole yhtään nurinkurista, kun sun vinkkelistä sitä juttua katsoo :) Ja toi on tosi hyvä tavoite myös!! Mulla oli myös joskus tuo vaihe, kun tuli huono omatunto herkuttelusta, mutta nykyään olen aika ok herkuttelun kanssa, ellei se mene ihan överiksi..sitten kyllä kroppa antaa palautetta, että "mitä sä nainen syötät mulle?" :D Ja toihan on just hyvä syödä vähän kunnon ruokaa ja sitten herkkua päälle :) Noinhan se menee! Ei niillä pelkillä pipareillakaan iltapalanälkää ja ravitsemuksellisia tarpeita täytetä! :) Ja juu…lautasmalli on vaan suositus, jokainen voi sen meistä muokata omanlaisekseen! Tsemppiä <3

   Poista
 7. Itsellä myös tätä ruokavalion kohennusta suklaisen joulukuun jälkeen :D Opettelen pitämään viikossa yhden herkkupäivän ja muuten sitten hedelmiä jne niinkuin normaalistikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! :) Aika monilla tuntuu olevan täällä samanlaiset tavoitteet! Voidaan tsemppailla toisiamme :)

   Poista