torstai 1. tammikuuta 2015

Vuoden 2015 liikuntatavoitteet (ja katsaus vuoden 2014 tavoitteiden toteutumiseen)

Heippa ja oikein hyvää uutta vuotta 2015! :) Kuinka teillä sujui uuden vuoden vastaanottaminen? Täällä saaristossa uuden vuoden juhlinnat olivat melko rauhalliset; saunottiin, syötiin ihanaa ruokaa ja vietettiin aikaa yhdessä! :) Kivaa oli! Itse menin nukkumaan hieman ennen yhtä, sillä tiesin, että Mila herättää melko aikaisin tänään aamulla ja niinhän se teki! ;) Vuoden ensimmäinen päivä on sujunut gradusuunnitelmia tehdessä, herkkuja syöden, hieman ulkoillen ja päikkäreitä nukkuen! :) Ei hassumpi alku tälle vuodelle! 
Eilen uudenvuodenaattona kävin vielä juoksemassa vuoden viimeisen lenkin saariston jäisillä teillä ja märillä poluilla. Juoksin yhteensä 12,8km, jonka myötä sain kasaan vuoden 2014 juostut kilometrit: 1370. Olen tyytyväinen tähän määrään, sillä se on itselleni enemmän kuin koskaan ennen! :) 


Vuoden viimeisen juoksun jälkeen oli voittajafiilis! :) 

Fiilis juosta vuoden viimeistä lenkkiä oli hyvä! Samalla tuli muisteltua vuoden 2014 juoksutapahtumia ja mietittyä myös tavoitteita tälle vuodelle sekä tämän vuoden tavoitteiden toteutumista. Postauksen niistä voit lukea kokonaisuudessaan tästä! 

Vuoden 2014 liikuntatavoitteet näyttivät tältä:
 • "Edelleen terveenä säilyminen, ei isompia loukkaantumisia suurin tavoite!!
 • Juoksumäärien pitäminen (suhteellisen) tasaisena läpi vuoden
 • Lihaskuntotreenin pitäminen ohjelmassa, vaikka juoksumäärät lisääntyvät
 • Kehonhuoltoon ja venyttelyyn panostaminen
 • Kropan kuuntelu :)
 • Harjoittelun laadukkuus ennen määrää
 • Puolikkaan ja maratonin ennätys -->tarkemmat aikatavoitteet pidän toistaiseksi itselläni, mutta ennätyksiä lähdetään tänä vuonna hakemaan kummallakin matkalla :) Jos vaan kaikki sujuu hyvin!"Näistä tavoitteista voin todeta yhteisesti, että ne toteutuivat hyvin, osa jopa kiitettävästi. Pysyin niin terveenä koko vuoden, että pystyin juoksemaan joka viikko vähintään yhden lenkin vuonna 2014. Se kertoo, ettei isompia loukkaantumisia tai kipeänä olemisia ollut. Juoksumäärien pitäminen tasaisena läpi vuoden ei täysin onnistunut. Selkeästi kesällä juoksumäärät laskivat (tekosyinä mm. hää- ja työkiireet sekä kuumuus). Lihaskuntotreeni pysyi mukana treeneissä läpi vuoden, mutta ei ehkä ihan niin voimakkaasti kuin olisin halunnut. Siihen pyrin tekemään parannuksen tänä vuonna, sillä hyvä lihaskunto toimii perustana hyvälle juoksukunnolle ja ehkäisee loukkaantumisia. 


Kehonhuoltoa, etenkin venyttelyä teen jonkin verran joka päivä, mutta sitä voisi varmasti tehdä enemmänkin. Samoin kuin foam rollailua sekä pienten lihasten vahvistamista. Vuonna 2014 kävin keskimäärin kerran kuukaudessa hierojalla tai osteopaatilla ja toivon, että voin jatkaa samaa  tapaa vuonna 2015. 


Instagramista koostepostauksia viime vuoden parhaista juoksuista :) 

Kropan kuuntelussa onnistuin mielestäni kiitettävästi. Kropan kuuntelu tarkoittaa itselleni sitä, että liikun ja teen asioita kropan ehdoilla. Pyrin tekemään sitä, mikä tuntuu hyvältä enkä esimerkiksi hampaat irvessä pakota itseäni juoksemaan, jos kroppa tuntuu kaipaavan enemmän joogaa ja venyttelyä. Luonnollisesti menen aina välillä epämukavuusalueelle ja pyrin saamaan kropastani enemmän irti (lähinnä kisoissa), mutta pääasiassa pyrin pysymään "turvallisella" alueella, jotta kroppa ei kuormitu liikaa eikä siinä pala jatkuvasti punaisia valoja siellä täällä (kipeyksiä, jumeja ym.) Jos kropassa tuntuu jotain kolotuksia pyrin reagoimaan asiaan heti: pidän muutaman lepopäivän ja huollan kehoa, kunnes se on taas valmis liikkumaan kovemmalla teholla. Itse pyrin näkemään juoksuharrastuksen pitkäaikaisena harrastuksena. En juokse vain seuraavaa maratonia varten, vaan haluan pystyä hölkkäämään vielä ysikymppisenä rollaattorin kanssa, joten kehoa on kuunneltava ja huollettava! Ei ne kilpahevosetkaan juokse ilman jatkuvaa huoltamista! ;)

Lenkillä 30.12 heti kun saavuttiin perille saaristoon!

Harjoittelun laadukkuus ennen määrää  on myös toteutunut melko hyvin. Juoksumäärät eivät ainakaan päätä huimaa vaan ne ovat olleet itselleni sopivat. Uskon, että jos kaikki menee hyvin voin vielä lisätä määriä vuonna 2015.  Harjoittelun laadukkuus paranee varmasti entisestään helmikuussa alkavan Vauhtisammakon juoksukoulun myötä, josta toivon saavani vielä lisää juoksukipinää, hyviä harjoituksia ja apua juoksutekniikan parantamiseen! 

Puolikkaan ja maratonin ennätys toteutuivat nekin vuonna 2014 (1/2 maraton 1:47:14 ja maraton 4:03:50). Joten en voi olla kuin tyytyväinen liikuntavuoteen 2014! <3

Mitä tavoitteita sitten vuodelle 2015 liikunnan suhteen?


 • Vuoden 2015 suurin tavoite hyvinvoinnin ja liikunnan suhteen on edelleen terveenä säilyminen ilman suurempia loukkaantumisia. Tämä edellyttää kropan kuuntelua, järkevää harjoittelua sekä kehonhuoltoon panostamista. 
 • Vuonna 2015 haluan pyrkiä vielä tasaisempiin juoksumääriin läpi vuoden. Myös kesällä, joka tuntuu olevan itselläni se hankalin aika! :)
 • Vuonna 2015 haluan juosta mahdollisimman moneen auringonlaskuun ja auringonnousuun! <3

Aurinko alkaa laskemaan Houtskärissä 31.12.2014
 • Vuonna 2015 otan tavoitteeksi juosta vähintään 20 uudessa paikassa! Tämä tarkoittaa joko kokonaan uutta paikkakuntaa tai kotipaikkakunnalla uutta lenkkireittiä. Vaihtelu virkistää eikä sitä koskaan tie minne tie vie...;)
 • Vuonna 2015 haluan panostaa lihaskuntotreeneihin entistä enemmän. Haluan pitää coren, jalat ja pakarat vahvoina, sillä ne ovat juoksun kannalta oleellisia lihasryhmiä. Lihaskuntotreeniä on oltava vähintään 1 kerta viikossa, mutta mielummin enemmän!
 • Vuonna 2015 haluan juosta ainakin yhdessä polkujuoksutapahtumassa! :) 
 • Vuonna 2015 otan tavoitteeksi ulkoilla ja kävellä joka päivä! Milan myötä uskon, että tämä tavoite on helpompi toteuttaa kuin aikaisemmin.
 • Vuonna 2015 haluan liikkua vähintään 4 kertaa viikossa "hikiliikuntaa". 
 • Ja tottakai...olisi mahtavaa parantaa aikoja puolimaratonilla ja maratonilla! ;) 

Sellaisia tavoitteita! Ei lupauksia, mutta tavoitteita!  :) Kaikki ovat mahdollisia saavuttaa! Millaisia tavoitteita sinä olet asettanut liikunnan suhteen vuodelle 2015? Oletko tehnyt jotain uudenvuodenlupauksia? :) 

Menipäs myöhäiseen! Zzzz...Hyvää yötä! :)

-Karoliina 

Seuraile myös Instagramissa & Facebookissa! :)

20 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Tuo 20 uutta leikkipaikka kuulostaa mukavalta. Mä voisin ottaa saman tavoitteen. Se tuo kyllä kummasti vaihtelua treeniin. Ja Milan kanssa varmasti tulee ulkoilutua joka päivä. Se on yksi hienoimpia juttuja koiran omistamisessa, että tulee ulkoilutua kelillä kuin kelillä. Hyvää uutta vuotta Karoliina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Juu, ota ihmeessä tavoitteeksi myös se! Voidaan sitten jossain vaiheessa päivittää missä kaikkialla sitä onkaan tänä vuonna tullut juostua! :) Jep, koira tuo kyllä lisää ihmisen ulkoiluttamista myös ;) Hyvää uutta vuotta Hanna ja toivottavasti me nähdään tänä vuonna jossain vaiheessa!! :)

   Poista
 2. kirjoitin just oman tämän vuoden haave/suunnitelma postauksen..kurkkaa jos jaksat:)
  painonpudotus ja liikunnan monipuolistaminen on ne pääjutskat tälle vuodelle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostaa sun tavoitteet! Kävin kurkkaamassa! Tsemppiä niiden toteuttamiseen!! :)

   Poista
 3. Ihana tuo auringonlaskuun juoksu-tavoite :) romanttinen! T. Romantikko

  Mulla on samanlainen postaus luonnoksissa vailla viilausta että mitä tänä vuonna haluaisin saavuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihiii! :) Aika romanttista juu, jos niin haluaa ajatella, mutta mä vähän luulen, että juoksen sinne auringonlaskuun suurimmaksi osaksi kyllä yksin! ;) Taisit jo julkaista sen postauksen! Tuun heti kurkkaamaan, kun olen vastannut näihin kommentteihin! :)

   Poista
 4. Hei tuon "20 uudessa paikassa juoksemisen" voisin kopioida omalle tavoitelistallenikin, kuulostaa mielenkiintoiselta! :) Muutenkin hyviä tavoitteita, realistisia mutta vaivannäköä vaativia, niinkun pitää ollakin. Uskon että pääset tavoitteisiisi :)

  Hieno sun koko vuoden juoksusaldokin, ja just tuo tasaisuus on arvostettavaa! Itsellä ei yllä ihan noihin lukemiin, eikä tasaisuuskaan päätä huimaa, mutta olen ainakin pysynyt pääosin terveenä ja jokaisen juostun lenkin jälkeen on ollut hyvä fiilis, eli jotenkuten on onnistuttu kuitenkin! :)

  Nyt tammikuu menee haeskellessa painoksissa ollutta juoksumotivaatiota (ja -rutiinia), ja helmikuun tullen alkavat treenit kohti HCR:ää!

  Kuulemiiiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Meri! Kopioi ihmeessä! :) Voidaan sitten päivitellä jossain vaiheessa, missä ollaankaan juostu! Jep, mun tavoitteet on hyvin realistisia, tykkään asettaa sellaisia tavoitteita, jotka uskon voivani saavuttaa, jolloin mielenkiinto pysyy yllä pidempään kuin sen kuuluisan tammikuun! ;) Jee, toivottavasti juoksumotivaatio-ja rutiini löytyy tammikuussa (kerro jos voin auttaa sua jotenkin siinä) ja tsemppiä treeneihin kohti HCR:ää!! :)

   Poista
 5. Kivoja suunnitelmia, jotka varmasti toteutuvat! :) Tuo lenkkireittien ja -paikkojen vaihtelu täytyy kyllä ottaa itsekin käytäntöön. Se tuo niin paljon vaihtelua harjoitteluun! Ja koira tuo kyllä omanlaistaan iloa ja tasapainoa treeneihin, sillä oman vauvan kanssa on aivan ihanaa tehdä rentouttavia ja pitkiä kävelylenkkejä.

  Itse toivon kans säilyväni ainakin yhtä terveenä kuin viime vuonnakin. :) Täytyy vain edelleen syödä hyvin ja ravitsevasti sekä hyvin ja liikkua järkevästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! :) Yritin asettaa sellaisia tavoitteita ja suunnitelmia, jotka olisivat mahdollisia toteuttaa! Jep, lenkkireittien vaihtelu niistä normaaleista kannattaa kyllä! Huomaa pian, että tulee ihan uusia näkökulmia juoksuun :) Meidän hauvavauvan kanssa ei vielä tehdä pitkiä ja rentouttavia kävelylenkkejä, mutta eiköhän sekin aika koita tämän vuoden aikana! :) Jep, terveenä pysymisessä ravinto on kyllä myös tärkeässä osassa!

   Poista
 6. Mielenkiintoista! Tää vuodenvaihde on kyl niin kutkuttavaa, kun voi miettiä kulunutta vuotta ja tavotteita. :) Mulle tää vuosi oli merkittävä ekan maratonin vuoksi. Kunto on sen kuin kohentunut ja fiilis lähteä tähän vuoteen on hyvä! :) Tuossa H:n kanssa mietittiin muutamia juttuja, mihin haluaa erityisesti kiinnittää tänä vuonna huomiota: liikkuvuus, lantion alueen hallinta, syvät selät/vatsat.. Näistä kirjoittelen myöhemmin blogiinkin. Tuo 20uutta paikkaa on kans hauska tavoite - tuo mielekkyyttä touhuun! Itse haaveilen tänä vuonna myös enemmän matkailuista ja eka suomiretki starttaakin tänään! :)

  Tsemppiä juoksuvuoteesi ja kaikkeen muuhunkin. Mennään yhdessä, askel askeleelta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Totta! :) Vuodenvaihde on siitä kivaa aikaa, että voi taas jollain tavalla aloittaa puhtaalta pöydältä! Kalenteri on tyhjänä (jos on, haha :D) ja voi sinne suunnitella kaikkea kivaa, tehdä uusia tavoitteita ja miettiä elämän osa-alueita, joille haluaa satsata! :) Hyvältä kuulostaa noi toiden erityishuomioalueet! Mä voisin kanssa jatkaa panostamista noihin osa-alueisiin! :) Jep, mulla kanssa tavoitteita myös elämän muilla osa-alueilla, mutta tässä nämä liikunnalliset tällä kertaa! Samoin sinne tsemppiä!<3 Yhdessä mennään!!

   Poista
 7. Tosi hyviä tavoitteita! Tuu joku päivä Lepuskiin juoksemaan joku mun reitti niin on jo sitten 1/20 kasassa :). Oon huomannut itekin, että tekee tosi hyvää vaihdella lenkkipaikkoja. Vaikka tuntuu hölmöltä lähteä bussilla/autolla jonnekin, jotta voi juosta, niin on se silti tosi kivaa, kun ei tartte aina näitä samoja tuttuja lenkkejä juosta, jotka menis silmät kiinni! Mä uskon kyllä, että saavutat tavoitteesi tänä(kin) vuonna :). Ja tsemppiä Gradun kanssa! Tänä vuonna juhlitaan sun valmistujaisia sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos! :) Joo, voisin tulla joku kerta sinne juoksemaan! :) Lenkkipaikkojen vaihtelu on mun mielestä nimenomaan henkisesti tosi tärkeätä! Kiitos,yritetään yhdessä saavuttaa tavoitteita ja kannustaa toisiamme. Ja gradun kanssa tarvitsen varmasti tsemppejä moneen kertaan :D Jep, tavoitteena on tänä vuonna todellakin saada gradu kansiin ja valmistua!

   Poista
 8. Kivoja tavoitteita, se varmasti antaa jo itsessään motivaatiota kun tavoiteltavat asiat ovat positiivisessa mielessä asetettuja, eikä sellaisia "en syö karkkia koko vuonna" - tyyppisiä :)
  Toi 20 uutta juoksupaikkaa on hauska tavoite, jään odottelemaan paikkaraportteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! No just niin! Halusin asettaa sellaisia tavoitteita, joita on kiva tavoitella, ja jotka on enemmän positiivisessa mielessä laadittuja, kuin kovin rajoittavia! :) Uudenvuodenlupaukset jätin pitkälti tekemättä, koska en jaksa uskoa, että pidän niistä kiinni! Tavoitteita kohti on helpompi mennä :) Jeps, eiköhän niitä paikkaraportteja tule!

   Poista
 9. Jes jes, enkkatavoitteita!! Tykkään ja jään innolla linjoille. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niitäkin! :) Kiva, että olet linjoilla! Sinne tsemppiä myös! :)

   Poista
 10. Moikka! Realistisia ja järkeviä joustovaralla asetettuja tavoitteita olet saanut tehtyä :). Onko ajatuksena, Milosta saisi aikanaan juoksukaverin? Meillä on sheltti jonka kanssa olen juossut paljon mutta viime vuonna alkoi ikä painaa. Lisäksi on niin kotikoira että jos lapset jäävät kotiin niin on kuin kivireki kunnes huomaa että nyt mennään taas kotiin päin :).

  Mulla oli tavoitteena 1000 km juoksua. Alkuvuodesta ei tullut kaikkia kirjattua ylös kun starttailin juoksua. Raportoituja kilsoja tuli 920. Olisi täyttynyt jos raskaus ei olisi nyt asettanut rajoitteita. Tosi iloinen olen että lyhyeltä työmatkalta kertyi silloin tällöin poljettuna 550 km! Matka on reilut 4 km suuntaansa. Aiemmin toivoin että olisin voinut liikkua tässäkin raskaudessa aktiivisesti loppuun asti. Nyt mennään päivä kerrallaan :). Toivottavasti syksyllä pääsen juoksun makuun. (Lantionpohja, lantionpohja!!) Meillä on pojat syntyneet maaliskuussa ja niinä vuosina olen päässyt juoksemaan hcm:n :)

  Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Mari! Pahoittelut, että mulla on kestänyt vastata sun kommenttiin!
   Kiitos, juu ajatuksena on, että Milan kanssa pääsisin juoksemaan joitain kevyempiä lenkkejä, kun hän tuosta kasvaa, mutta siihen menee vielä hetki! :) Meidän perheen entisen koiran Veetin kanssa juoksin aina silloin tällöin, joten koiran kanssa juokseminen on kyllä tuttua! :)

   Hyvin olet juossut viime vuonna ja raskaus on kyllä yymmärrettävä syy, että tahti hieman hiljenee ja kroppaa on kuunneltava entistä tarkemmin! :) Ja wau, 550km pyöräilyä työmatkapyöräilystä on tosi hyvin ja varsinkin kun matka on noin lyhyt niin helposti ajattelee, ettei siitä olisi mitään hyötyä, mutta tuossa se n näkee, että se kertyy se matka kuitenkin ja varmasti on hyötyä! :) Tsemppiä sinne ja kiitos kun kommentoit!

   Poista