tiistai 27. tammikuuta 2015

Treeniohjelman noudattamisesta -kyllä vai ei?

Moikka! Mukavaa tiistaita! Täällä alkuviikko on lähtenyt käyntiin vähän väsyneissä merkeissä. Viime viikon treenit tuntuu edelleen kropassa, joten tänään pidän vielä juoksusta lepoa ja jatkan juoksutreenejä huomenna. Tänään on luvassa jalkoihin ja coreen keskittyvä lihaskuntotreeni sekä foam rollailua ja venyttelyä + tietysti kävelyt tuon karvaisen pikkuneidin kanssa! :) Tämän päivän postauksessa ajattelin kirjoitella hieman ajatuksiani treeniohjelman noudattamisesta, sillä se tuntuu olevan taas ajankohtaista valmistauduttaessa kohti kevään tai kesän juoksutapahtumia. 
  
"Noudatatko sä jotain tiettyä treeniohjelmaa?" On kysymys, jonka varmasti moni puolimaratonille tai maratonille valmistautuva saa kuulla. Jos vastaus on myönteinen, niin seuraava kysymys on "paljonko kilsoja siinä juostaan viikossa?" Kuulostaako tutulta? 

Mitäs, jos vastaatkin, että "ei, en noudata, menen ihan fiiliksen mukaan, mutta pyrin tietyt lenkit juoksemaan viikossa…" (minä)


Sunnuntain pitkikseltä

Tämä aihe nousi jälleen mieleeni, kun pohdiskelin omaa valmistautumistani kohti Barcelonan maratonia. Itse en tosiaan noudata tiettyä treeniohjelmaa vaikka olen  alustavan treenisuunnitelman itselleni tehnytkin. Siinä on  tietyt harjoitukset, jotka haluaisin viikottain juosta, muttei tarkemmin määriteltyjä treenejä (vauhteja tai kilometrejä) tai päiväkohtaista ohjelmaa. Omalla kohdallani koen jollain tapaa ahdistuvani tiukasta treeniohjelmasta, jossa on jokaiselle päivälle kerrottu, mitä "pitää" tehdä. 


#Runfie viime lauantain polkulenkiltä :)

Tykkään itse kovasti vapaudesta suunnitella tulevan treeniviikkoni sekä aikataulujen että kropassa olevan fiiliksen mukaan. Motivaationi liikkua on hyvä, joten  tiedän, että treenit tulee tehtyä, vaikkei niitä missään ohjelmassa luekaan. Yleensä hahmottelen sunnuntaina  kalenteriin seuraavan viikon treenit ja teen alustavan suunnitelman, mutta voin muuttaa treenejä, jos siltä tuntuu eikä siitä tulee huonoa omatuntoa. Juoksu on itselleni ennen kaikkea rakas harrastus, josta haluan saada hyvää mieltä, energiaa ja iloa. Koen, että tiukan harjoitusohjelman noudattaminen saattaisi viedä pois iloa ja tuoda enemmän stressiä, mutta tämä on vain oma tämän hetkinen kokemukseni asiasta.
Toisaalta taas, ymmärrän myös hyvin syitä, miksi noudattaa tarkkaa treeniohjelmaa. Se antaa harjoittelulle paljon hyviä ulottuvuuksia, kuten vaihtelevia treenejä, selkeitä tavoitteita, treenien jaksottamista, suunnitelmallisuutta ja lepopäivät tulee pidettyä varmasti, kun ne lukevat ohjelmassa. Myös, jos ei ole paljon kokemusta esimerkiksi puolimaratonille valmistautumisesta antaa treeniohjelma selkeän kaavan ja avun valmistautumiseen. Treeniohjelma myös varmasti pitää motivoituneena, kun sen hyödyntää oikein ja koskaan ei tule tilannetta, että "mitäköhän sitä tänään tekisi?". Kunhan vain kurkkaa ohjelmasta! 
Voisin itse kuvitella noudattavani jossain vaiheessa tiukempaa treeniohjelmaa (huomaatteko, koen, että treeniohjelman noudattaminen on tiukkaa hommaa!:)), jos se olisi henkilökohtaisesti juuri minulle tehty ja ottaisi huomioon omat tarpeeni ja rajoitukseni. Tämä on  mielestäni ongelmana netistä löytyvissä puolimaraton/maraton harjoitusohjelmissa. Ne ovat tehty yleisellä tasolla tietyn aikatavoitteen juoksijalle, mutta eivät pysty huomioimaan yksilön tilannetta. Tämä tarkoittaa sitä, että kärjistettynä jokaisen, joka tähtää tiettyyn aikaan vaikkapa puolimaratonilla, pitäisi noudattaa samaa harjoitusohjelmaa. Tiedämme, ettei se ole mahdollista eikä järkevää, sillä jokaisella on omat yksilölliset tarpeensa ja rajoitteensa. Esimerkiksi, jos  itse alkaisin noudattamaan 4h aikaan tähtäävää maratonohjelmaa, jossa juostaan 6 kertaa viikossa, olisin todennäköisesti loukkaantuneena melko nopeasti, sillä oma kroppani ei kestä niin isoja juoksumääriä. Ohjelmassa tuskin olisi mitään vikaa, mutta pointti onkin siinä, että jokaisen tulisi harjoitella omista lähtökohdistaan, niin, että kuuntelee omaa kroppaansa ja huomioi sen rajoitteet ja tarpeet. Itse uskon, että siihen 4 tunnin maratonaikaan päästään joskus  juoksemalla vain se 3-4 kertaa viikossa! :) 

Paras mahdollinen treeniohjelma on sellainen, joka on yksilön tarpeisiin räätälöity. Oli se sitten valmentajan tekemä, netistä itse muokattu tai oma tekele..kunhan se toimii juuri sinulle ja saa sinut nauttimaan juoksusta (ja toivottavasti myös kehittymään, jos se on tavoitteena), ajaa se varmasti asiansa. Itse olen soveltanut omaan harjoitteluun useita erilaisia treeniohjelmia ja ennen kaikkea poiminut niistä ideoita. Kovasti kyllä odotan ensi viikolla alkavaa Vauhtisammakon juoksukoulua, josta toivon saavani taas paljon lisää juoksutietoa ja uusia näkökulmia omaan harjoitteluun. Kenties juoksukoulu muuttaa ajattelutapaani myös treeniohjelman noudattamisesta, se jää nähtäväksi! :) 

Mitä itse olet mieltä treeniohjelman noudattamisesta?  Noudatatko tarkkaa treeniohjelmaa? Mitä näet siinä hyviä/huonoja puolia? Treeniohjelma kyllä vai ei?  :)

Kivaa tiistain jatkoa!

-Karoliina 

Seuraile myös Instagramissa & Facebookissa 

35 kommenttia:

 1. Oon vähän siltä väliltä :D tykkään kans tehä treenejä fiilispohjalta mutta ehkä parhaan motivaation saan kun on tarkkaan kerrottu mitä tehdään ja milloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Heli! Joo, tunnistan itsessäni kyllä myös samoja piirteitä! Jos treeniä ei ole millään tavalla mietitty etukäteen tai ei ole joku sanomassa sulle, mitä tehdään, niin saattaa mennä helpommin lepsuiluksi..mutta ei onneksi aina! :) Välillä on fiilispohjalta tullut tehtyä ihan super hyviä treenejä! Kivaa keskiviikkoa sulle ja kiva, kun kommentoit!

   Poista
 2. Mä teen aina itselleni treeniohjelman, johon yritän sovittaa tietyt peruspalikat joka viikolle. Suunnittelen myös aika tarkkaan, milloin teen minkäkin treenin, koska oon tällainen suunnittelijaluonne, jonka kalenteri on aina täynnä ohjelmaa! Usein kuitenkin treeniohjelma muuttuukin joko oman tuntemuksen tai yllättävien kiireiden takia, ja oon vastikään oppinut olemaan stressaamatta muutoksista. Tuota sun asennettas pyrin siis vähitellen saavuttamaan ;) tärkeintä on kuitenkin juoksusta nauttiminen - siitä oon samaa mieltä! Toisiin vertaileminen tai valmiiden treeniohjelmien orjallinen noudattaminen on mielestäni myös vähän tyhmää, sillä treenaaminen on niin yksilöllistä!
  Kivaa viikkoa sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Katju! Kuulostaa hyvältä! Treenien suunnittelu on kyllä tosi tärkeätä, silloin kun kalenteri on täynnä, koska onhan nekin saatava sinne mahtumaan! Hyvä kuulla, että olet vähitellen saamassa vähän lisää rentoutta hommaan! ;) Se ei oo helppoa, tiedän, mutta loppupeleissä jonkun maratonin kannalta ei oikeasti ole mitään väliä, jos muutama treeni jää välistä tai tulee sovellettua jollain tavalla. Pääasia, että pääsee sinne lähtöviivalle terveenä ja juoksuintoa täynnä! :) Kivaa treeniviikon jatkoa!

   Poista
 3. Mulla on ollut käytössä sama tapa kun sulla: loppuviikosta suunnitelma seuraavan viikon treeneihin, tietty kaava ja peruspalikat mielessä. Joskus kyllä poden huonoa omaa tuntoa, jos lipsun suunnitellusta (tosin olen ihan hemmetin ylpeä siitä, että olen kuitenkin oppinut lipsumaan :D). Yksi väsyneenä väkisin juntattu suunniteltu treeni voi pilata koko viikon treenit, sen sijaan että suunnittelematon lepopäivä mahdollistaa viikolle monta hyvää treeniä. Varmaan toisille ihan jees tehdä erilaisten juoksuohjelmien mukaan, mutta mulla ainakin vuorotyö vaikuttaa niin paljon arkeen, ettei sitä tässä tilanteessa ole edes mahdollista kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Taru! Jep, kuulostaa hyvältä! :) Totta, kyllä muakin harmittaa, jos joudun jostain syystä jättämään treenin välistä, koska tykkään niistä niin paljon, mutta jos syynä on esim. väsymys tai jalkojen jumitus jne. niin ajattelen asiaa mielummin isossa mittakaavassa; yhden treenin väliin jättäminen saattaa joissain tilanteissa säästää jopa loukkaantumiselta tai kipeäksi tulemiselta, joten se kropan kuuntelu kannattaa, kuten itsekin totesit! Mukavaa keskiviikkoa sinne! :)

   Poista
 4. Heippa! :) Mä oon kans samoilla linjoilla, että jonkunlainen runko tai suunnitelmallisuus on hyväksi ainakin maratonharjoittelussa, mutta sen pitää joustaa tarvittaessa. Ja ehdottomasti itselle räätälöity, omat lähtökohdat/ tavoitteet huomioiden. En noudata mitään tarkkaa päiväohjelmaa kellonaikoineen, mutta tietyt treenit yritän saada tehtyä viikon aikana. Treenifiilistä pitää olla, muuten menee puurtamiseksi. On tosin enemmän kuin usein käynyt myös niin, että fiilis ja ilo löytyy treenin aikana ja silloin se vasta hyvältä tuntuukin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Ollaan kyllä tosi samoilla linjoilla tän treenailun kanssa! Mulle myös toimii ehdottomasti jonkinlainen suunnitelmallisuus ja runko, jota sitten muokataan tarvittaessa. Mutta täytyy sanoa, että mun kohdalla suunnitelmallisuus vaatii myös ensin jonkun tavoitteen asettamisen! Silloin, kun on tavoite (maraton/puolimaraton) niin on paljon kivempaa ja motivoivampaa tehdä suunnitelmia treenien suhteen ja toteuttaa niitä! :) Kivaa viikkoa Laura ja hei, katsellaan kalentereita, jos päästäis juoksemaan taas yhdessä! :)

   Poista
  2. Niin ollaan! :) Tavoitteet mielessä, mutta rentous ja ilo on säilytettävä :) Mennään todellakin, mulla helmikuun loppua kohti/maaliskuu on rauhallisempaa, mutta mites se teidän reissu asettuu tähän? Kivaa viikkoa!

   Poista
  3. Laitan sulle viestiä, kun olen tsekkaillut kalenterin! :)

   Poista
 5. Minä treenaan tällä hetkellä ohjelman mukaan ja tykkään siitä. Ohjelma on tehty sen mukaan, mitkä on mun tavoitteet ja paljonko haluan siihen käyttää aikaa. Itse en koe ohjelmaa stressaavana, jota on pakko noudattaa. Juostua tulisi muutenkin, mutta nyt on kiva, kun joku on valmiiksi suunnitellut järkeviä treenejä, joilla kehittyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Kuulostaa hyvältä ja varmasti sopii sulle, kun olet sen verran tavoitteellinen juoksija! :) Toi onkin varmasti paras mahdollinen tilanne, että on itselle suunniteltu ohjelma! Tsemppiä treeneihin! Kiva nähdä mihin huimiin aikoihin pääset tulevalla juoksukaudella!! :)

   Poista
 6. Mulla on käytössä ihan sama "systeemi" kuin sullakin eli sunnuntaina hahmottelen seuraavan viikon treenit, mutta jätän sinne joustonvaraakin. Oon huomannut, että mulle ei ole ratkaisevaa se, päätänkö tiukasti tekeväni jotain vai suunnittelen rennosti tekeväni sen - yleensä tulee tehtyä, jos se on itsestä kiinni, melkeinpä se rentous on parempi. :) Vois olla vapauttavaa joskus treenata joku viikko ihan täysin fiilispohjalta, mutta mä oon kokenut ton sunnuntaisuunnittelun hyväksi tavaksi kartoittaa viikon vapaat hetket milloin voi treenata, ettei ainakaan ajanpuutetta voi syyttää ;)

  Mukavat tiistaipäivät sinnekin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Meri! Jooo, ihan sama juttu! Yleensä tulee treenit tehtyä kuitenkin, koska itsestä ja omasta motivaatiosta se on kuitenkin loppupeleissä kiinni! Sunnuntaisuunnittelu on kyllä tosi toimiva juttu ja nimenomaan siitä syystä, että pystyy etukäteen suunnittelemaan kalenteriin treeniajankohdat, jotta treeneille on myös varmasti varattuna aikaa! Kiitos kommentista ja kivaa viikon jatkoa!! <3

   Poista
 7. Mä olen noudattanut MyAsicsin treeniohjelmaa molemmille puolikkaille ja maralle treenatessa. Tykkään juurikin siitä, ettei mun tartte arpoa, kuinka paljon tai millä vauhdilla tarttee juosta. Sen pystyy aika hyvin muokkaamaan itselle sopivaksi, esim lenkkien määrä viikossa ja onko ohjelman taso. Tavoiteaika ja lenkkien vauhdit määräytyy oman tason mukaan, kun annat esim kympin ajan tms ja päivittyy myös tarpeen vaatiessa. Se on toiminut mulla, mutta en tykkäis sellasesta "yleispätevästä". Nyt en kyllä varmaan HCR:ia varten tee tonne ohjelmaa, koska on se juoksukoulu ja saan siitä rungon itelleni ja varmaan sitten muokkailen omaan tavoitteeseeni niitä juoksukoulun treenejä jos tarvis. Mutta ehdottomasti on ollut tarpeen kyllä noille aiemmille treenatessa, kun ei ole oikein kokomusta vielä itellä ollut. Maralle varmaan sit taas teenkin tonne ohjelman. Lisäksi laiskuuden iskiessä on helpompi motivoida ittensä lenkille, kun ärsyttää merkata sinne juoksuohjelmaan, ettei ole juossut. Sairastelut jne toki asia erikseen, mutta lorvikatariin se toimii hyvin, kun on ne treenit on siellä ohjelmassa suunniteltuna. ;) Treenit on tosiaan viikkoon kyllä suunniteltava suunnilleen sunnuntaina, kun pitää huomioida koko perheen aikataulut. Hyviä treenejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Tanja! My ASICS vaikuttaa kyllä hyvältä ja tollaiset netistä löytyvät ohjelmat, joissa voi itse muokata tavoitteita ja määriä on kyllä jo huomattavasti yksilöllisempiä, kuin ihan valmiina löytyvät tietyn aikatavoitteen ohjelmat! :) Ja ehdottomasti, ohjelma antaa tosi paljon apua tollaisessa tilanteessa, kun on ekaa kertaa valmistautumassa! Ja sullahan se selkeästi toimi hyvin! :) Toivottavasti juoksukoulusta tulee hauskaa! Nähdään ens viikolla!! :)

   Poista
 8. Hyvä aihe, Karoliina!

  Itse olen miettinyt asiaa lähinnä siitä näkökulmasta, miten treeniohjelma on muuttanut harjoitteluani. Olen juossut harjoitusohjelman mukaan 2.5 vuotta - ensimmäiset 9 kk löyhän rungon mukaan ja nyt lähes kaksi vuotta tarkemman treeniohjelman mukaan. Osittaisen vuorotyön ja omien menojen sovittaminen ohjelmaan ei ole ongelma, kun ilmoittaa työvuorot + mahdolliset reissupäivät, kissanristiäiset ja vaikka Team Puumatrikoiden yhteislenkit ajoissa :) Ohjelma on tuonut säännöllisyyttä ja nousujohteisuuttakin juoksutreenaamiseen, koska pelkkä akuutti laiskuus ei yleensä riitä itselleni perusteluksi jättää ohjelmaan merkitty treeni tekemättä. Mitään vuosittaisia tai edes viikottaisia kilometrimääriä minulle ei ole koskaan asetettu ja osan treeneistä voin tehdä muutenkin kuin juosten (lähinnä lyhyet PK-treenit).

  Isoimmat parannukset harjoitteluun ovat ehdottomasti olleet juoksuharjoittelun säännöllistyminen, hyvin maltilliset määrälisäykset ja ohjelma on karsinut pois turhat kovatehoiset treenihörhöilyt (esim bodyattack-spinning-bodystep -triathlonit ja muut överipäivät LOL). Juokseminen on ilman muuta monipuolistunut ja varsinkin vauhtikestävyysharjoittelussa oma varsin laaja VK-alue on huomioitu tosi hyvin. Kaiken lisäksi vauhtikestävyystreenit ovat olleet todella vaihtelevia ja hauskoja. Omatoimivalmentajana paukuttaisin treenit kuitenkin vauhtikestävyysalueen yläpäässä tasavauhtisina. Vastaavasti olen joutunut opettelmaan myös selvästi palauttavien lyhyiden lenkkien tärkeyden ja oppinut himmaamaan pitkien lenkkien vauhdit selvästi aerobisen kynnyksen alapuolelle. Takana kolme juoksuvuotta ilman vammoja ja samalla tulokset ovat parantuneet kivasti - kiitos maltin ja monipuolisuuden :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippaa! :) Sulla on kyllä ollut ihanteellinen tilanne ton treeniohjelman suhteen, kun se on nimenomaan yksilöllisesti sulle tehty ja ottaa huomioon tärkeät asiat kuten esim. team puumatrikoiden (pitkäksi venähtäneet) lenkit! ;) <3 Haha! No ei, vitsit sikseen! Toi on kyllä ihan paras mahdollinen tilanne, ja itsekin voisin kuvitella noudattavani tuollaista "juuri minulle" tehtyä ohjelmaa ja huomaahan sen sun juoksuvauhtien kehityksestä, että siitä on tosiaan ollut hyötyä!! Ja siitä, ettet ole ollut loukkaantuneena! Koitetaan taas nähdä pian, puumatrikoot haluaa lenkille! <3

   Poista
  2. Ylläriylläri, tuosta legendaarisesta loppiaislenkistä ei tullut edes palautetta, vaikka lenkin kesto venähti kaksinkertaiseksi :) Tottakai meidän täytyy ainakin yksi lenkki käydä heittämässä ennen sinun maratonia - ja puumatrikoissa ja tiimitakeissa, totta kai! Pistän heti valmennusohjelman kommenttisarakkeeseen "Team Puumatrikoiden yhteislenkki" - sovitaan vaan päivä!

   Poista
 9. Hyvä juttu ja mielenkiintoista lukea myös muiden kommentteja aiheesta :) mä olen melko selkeästi siellä ei-suunnitelmallisessa päässä... En noudata, enkä haluaiskaan, mitään tiukkaa ohjelmaa. Tai no, ohjelmaa ylipäätään. Mä en suunnittele liikkumisia juuri yhtään etukäteen, vaan liikun spontaanisti, mutta silti säännöllisesti. Mä luulen, että mulle on jäänyt kammo kaikista laihiksista sun muista, missä on pitänyt syödä tai liikkua tietyllä tavalla, ja lopulta aina kehnoin tuloksin. Nyt kun elämä on vähän toisenlaista, niin nautin hirveesti vaan tästä liilkumisen flowsta ilman mitään stressiä :) mut tosiaan, tiedän olevani vähemmistössä tämän asian kanssa! Tärkeintä on kuitenkin opetella tuntemaan itselle sopivat jutut ja mennä sen mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Tiina! :) Munkin mielestä on tosi kiva lukea kommentteja aiheesta! Kiva, että niitä on tullut paljon!! :) Sun tapa liikkua spontaanisti kuulostaa myös tosi hyvältä ja kertoo taidosta kuunnella omaa kroppaa! Ja nimenomaan…taas tullaan siihen, että oikeasti ei ole mitään OIKEATA tapaa tehdä tätäkään asiaa, vaan itsensä tunteminen ja liikkuminen sen mukaan on tärkeintä! Ja se, että liikkuminen on kivaa!! :) Ja sehän on! Oot ihana <3 Kivaa keskiviikkoa!

   Poista
 10. Moikka, mun mielestä sun "ohjelmaton treeniohjelma" kuulostaa hyvältä :D sopivan rennolta ja omaan korvaan samaistuttavalta. Mun ns. treeniohjelma on mun päässä, ja se on: neljä kertaa viikossa juoksua. As simple as that :D Koska käyn arkisin päivätöissä ja yhtenä päivänä on ratsastusta (jolloin en juokse) ja välttelen juoksemista yli kahtena päivänä peräkkäin, niin käytännössä mun juoksupäivät on aina samat viikonpäivät eli siinä mielessä "ohjelma" on tiedossa. Ja totta kai vaihtelen lenkkien vauhteja ja pituuksia, mutta se tulee ihan luonnostaan ilman, että mietin etukäteen, milloin teen mitäkin.

  Toistaiseksi tää on toiminut eikä lenkeistä ole tullut lipsuttua :) ja kun mulle juoksemisen hienous on myös siinä vapaudessa, niin en ole kokenut tarvetta tai halua sitoa itseäni tarkempaan ohjelmaan. Voi olla, että jos maratonille harjoittelu tulee joskus eteen, niin kokeilen sellaista, mutta kun koen kuitenkin olevani ihan harrastuksekseni ja ilokseni juokseva, niin näin on hyvä!

  Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Piia! Haha, "ohjelmaton treeniohjelma" on hyvin sanottu! :D Sun ohjelmaton treeniohjelma kuulostaa myös hyvältä! Noinhan se menee! :) Jep, juoksemisen ihanuus on kyllä osittain siinä vapaudessa, että sitä voi tehdä lähes milloin ja mistä haluaa! Maratonille/puolikkaalle treenatessa on hyvä, että on jokin runko olemassa, jotta tulee varmasti monipuolista treeniä ja esim. lenkkien pituudet kasvaa vähitellen, mutta miksei se onnistuisi myös sen enempiä miettimättä, "vain juoksemalla". Kukin tavallaan, pääasia, että nauttii liikunnasta! Kivaa keskiviikkoa sulle! :)

   Poista
 11. Rennon letkeesti eteenpäin! En noudata mitään treeniohjelmaa. Lähteminen ei ole ongelma, joten siihen en kaipaa mitään. Tällä hetkellä sumplin monen lajin parissa, ja viikot olleet monipuolisia. Huomioin levon ja kehonkuuntelun sekä erityyppiset treenit.

  Sun asenne kuulostaa hyvältä. Samanmoinen meininki kyl täälläkin. Rento päämäärätietoisuus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Rento päämäärätietoisuus on niin meidän juttu! :D Hyvin sanottu ja ihan samoilla linjoilla tosiaan täällä! :)

   Poista
 12. Minulla ei ole mitään suunnitelmallista treeniohjelmaa, mutta pyrin viikkoon sisällyttämään vähän erityyppisiä harjoituksia (pitkistä, vauhtikestävyyttä, hieman jotain lihaskuntoa ja sitten ihan perushölköttelyä). En kuitenkaan päätä etukäteen, minä päivänä mitäkin teen, vaikka olosuhteiden pakosta pitkis onkin lähes aina sunnuntaisin. Minulla on tätä nykyä kohtuulliset maratontavoitteet (ensi kesänä mentävä alle 3.15), mutta vammahistoriani takia juoksumääräni eivät korreloi tulostavoitteiden kanssa, vaan kompensoin määrää monipuolisuudella (hiihtoa, sisäpyöräilyä, kahvakuulaa jne.) ja tehoilla. Jo pari vuotta on tehnyt mieli liittyä johonkin juoksukouluun/hankkia henk.kohtaista valmennusta, mutta vaikka taloudellinen tilanne sen sallisikin niin en ole vieläkään päässyt sanoista tekoihin. Tässä varmasti osittain vaikuttaa se, että koen tuntevani itseni tietysti parhaiten ja minulla on jonkin verran käsitystä, millaista treenausta juuri minun pitää tehdä saavuttaakseni tietyt tulokset. Toki valmennus toisi lisäarvoa (ammattilaisia kun ovat), mutta en tiedä, olisiko se hinnan arvoista etenkin, kun loppujen lopuksi tekisin oman pääni mukaan :D Lisäksi pääajatuksena on se, että vaikka tavoitteita on niin ennen kaikkea haluan saada liikunnasta niitä hyviä fiiliksiä eikä ole niin millilleen, vaikka en tänä vuonna ihan tavoitteeseen pääsisikään - seuraavana vuonnakin on ihan yhtä hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Tiina! Kuulostaa ihan samalta kuin mulla noiden treenien suhteen, mitä pyrit viikkoon mahduttamaan! :) Wau, sun maratontavoite on ihan huikea!! Toivottavasti pääset tavoitteeseen (tänä tai ensi vuonna!) ja vammat pysyy poissa!! Toi on niin totta, että parhaimmillaan itsensä tuntee niin hyvin, että tietää jollain tasolla, mikä itselle toimii! Valmentaja varmasti voisi tuoda vielä lisää asiantuntemusta ja ideoita harjoitteluun, joita ei ehkä itse edes ajattelisi! Kiitos kommentista! Kirjoitteletko muuten blogia mahdollisesti? :) Sun treenailuista olisi kiva lukea!

   Poista
 13. Mä oon niin samoilla linjoilla sun kanssa! Ei mitään tarkkaa ohjelmaa, eikä ainakaan mitään netistä vedettyä valmista ohjelmaa. Jos ohjelma olisi, siinä pitäisii ottaa huomioon lähtökohdat ja tavoitteet, ja mun kohdalla kaikki lukuisat muut lajit ;) Hhehehe. Ei kyllä ohjelmasta tulis mitään, sillä multa katoisi into, jos olisi "pakko tehdä tietty treeni tiettynä päivänä". Huiiii... Kyllä mäkin suunnittelen sunnuntaisin tulevaa viikkoa, mutta se tulee ihan fiiliksen mukaan ja siinä on tosiaan joustovaraa :) Samoilla linjoilla siis meen sun kanssa! Ohjelma toimii jollain, mutta ei mulla. En oo niin tavoitteellinen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! <3 Jep, sellainen ohjelma kuin Ms Endorphinistilla eli Lauralla olisi täydellinen! Ottaisi kaikki omat lähtökohdat, tavoitteet, rajoitteet, aikataulut yms. huomioon! :) Mutta juu, toisaalta on kivaa, ettei ole ohjelmaa ja voi tehdä myös sen kuuluisan fiiliksen mukaan! :) Taidetaan olla "rennon letkeän päämäärätietoisesti treenaavia harrastelijoita" :D Kivaa keskiviikkoa ja nähdään ens viikolla! <3

   Poista
 14. Oon samanlainen kuin sinä. Hiukan oon vilkuillut noita valmiita ohjelmia mutta en kanssa jaksa niitä alkaa noudattamaan kun arki on niin vaihtelevaa että pitää sovittaa ne treenit siihen eikä arkea treeneihin. Kyllä mä aina mietin osittain valmiiksi mitä seuraavalla viikolla HALUAISIN tehdä mutta harvoin suunnitelmat pysyy sellaisina kuin olen ne ajatellut :D hyviä aikoja oon juossut ilman ohjelmiakin ja omin nokkineni ajattelin jatkaa jatkossakin :) Tietysti täältä blogeista saa myös hyviä vinkkejä ja mäkijuoksu olisi mulle se must do kevään aikana useammin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Krista! Juu, valmiista treeniohjelmista voi kyllä saada hyviä ideoita, joita soveltaa, joten niiden vilkuilu kannattaakin! Jep, voin kuvitella, että pienen pojan äitinä, on välillä vähän pakko muuttaa suunnitelmia, mutta ihan mielettömän hyvin sä ainakin mun mielestä ehdit ja pystyt treenailemaan! :) Ja totta, blogeista ja netistä saa kyllä paljon hyviä vinkkejä! Kivaa viikkoa sinne!! :)

   Poista
 15. mä aloitin juuri tällä viikolla tavaamaan uutta ohjelmaani,joka on ensimmäinen mulle ja tehty mua varten.tää juokseminen on aika uutta mulle ja tuntuu,että tartten tukea kohti puolikasta.saattaisin muuten innostua liikaa ja särkeä itseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Merituuli! Kuulostaa hyvältä! :) Tosi kiva, että sulla on juuri sulle tehty ohjelma, se on varmasti toimiva! Ja nimenomaan tossa kohtaa, kun valmistaudut puolikkaalle niin siitä on paljon apua rytmittämään harjoittelua ja vähän rauhoittamaan, jos innostut liikaa! ;) Tsemppiä kovasti!!

   Poista
 16. Mä treenasin viime kesänä puolimaratonille juoksufoorumin puolimaraton ohjelman mukaan. Se oli silloin ihan hyvä kun olin vasta niin aloittelija tässä juoksuharrastuksessa. Tänä keväänä ajattelin mennä vähän fiiliksen mukaan, mutta kuitenkin niin että pyrin joka viikolle ottaan pk-lenkkien lisäksi yhden vauhtilenkin ja pitkiksen. Pitkiksen pituutta täytyy pikkuhiljaa alkaa pidentämään, koska nyt talvella en ole tehnyt yli 16km pitkistä. :) Oon kyllä haaveillut että teettäisin jollain asiantuntijalle itselle suunnitellun ohjelman. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anna! Kiva kuulla, että se ohjelma on toiminut sulle ekalle puolikkaalle valmistautuessa! :) Joo, tiedän tunteen…mäkin olen välillä haaveillut ihan itselleni tehdystä ohjelmasta, mutta en ole päässyt haaveilua pidemmälle ainakaan vielä! ;) Nyt tuntuu sopivan tämä ihan "ittekseen meneminen". Kivaa keskiviikkoa! :)

   Poista