perjantai 25. syyskuuta 2015

Meal planning: ateriasuunnittelun monet hyödyt

Moi, ja mukavaa perjantaita! Pitkästä aikaa tällä viikolla otin itseäni niskasta kiinni ja suunnittelin etukäteen meille tämän viikon illalliset aikavälille maanantai-torstai. Viikonlopun jätin avoimeksi, koska tiesin olevani poissa kotoa, joten se menee omalla painollaan. Olen viime aikoina ollut jonkinlaisessa syvässä kuopassa ruokainspiraation suhteen, eikä ruuanlaitto ole tosiaan kovasti innostanut. Eikä varsinkaan suunnittelu etukäteen, mikä on johtanut päämäärättömään pyörimiseen ruokakaupassa miettien, mitä sitä oikein tekisi ruuaksi, tai vaihtoehtoisesti visiittiin kultaisen ämmän take away-luukulle hakemaan hamppareita. Oikeasti, en ole vuosiin syönyt niin usein mäkkiruokaa, kun tämän raskauden aikana. Sen on loputtava (!) Ei sinänsä, että hamppareissa tai mäkkivisiitissä toisinaan olisi mitään vikaa, mutta jos siitä alkaa tulla viikottaista, ja syy on lähinnä, "kun se on niin helppoa", niin ainakin minä voin katsoa peiliin. Ei sen kotiruuan valmistamisenkaan tarvitse ihan kauhean vaikeaa olla, vai mitä? :) 


Torstain illallinen: pastaa, jauhelihakastiketta ja salaattia 

Niinpä niin, tuumasta toimeen heti maanantaina. Kynä käteen ja aterioiden hahmottelua muistilapulle ennen kauppaan menoa, ja jonkinlaisen suunnitelman kanssa kauppareissulle. Kaupassa lisää ideoita ja suunnitelman selkeytyminen. Tarvittavat ainekset kasaan, ei heräteostoksia tai tuskaista pyörimistä. Woohoo! Voittajafiilis jo siinä kohtaa, kun olen kaupan kassalla ja tiedän, että tällä viikolla ei tarvitse tuskailla ruokien miettimisen kanssa. 


Throwback kesäruokaan <3

Aterioiden etukäteissuunnittelussa on tosiaan paljon hyötyjä. Tässä muutamia, joita olen itse huomannut: 
  • Ateriasuunnittelu säästää aikaa! Joka päivä ei tarvitse erikseen miettiä "mitä tänään syötäisiin" eikä myöskään käydä kaupassa päivittäin, kun kerralla tai kahdella kauppareissulla tekee kaikki tarvittavat ostokset. 
  • Ateriasuunnittelu säästää rahaa. Heräteostokset jää pois ja tarkka suunnittelu auttaa hyödyntämään elintarvikkeet kokonaisuudessaan.
  • Ateriasuunnittelu vähentää hävikkiä, koska kaikki mitä ostetaan myös käytetään.
  • Tulee syötyä monipuolisemmin, kun suunnittelee ateriat etukäteen ja kirjoittaa ne ylös (lappu jääkaapin oveen). Kirjoitettuna huomaa paremmin, kuinka monipuoliselta tulevan viikon ruokalista näyttää. 
  • Tulee syötyä terveellisemmin, kun ainekset on hankittu etukäteen eikä kauppaan lähde nälkäisenä ja väsyneenä. (Eikä päädy välttämättä mäkkäriin).
Vanha kuva, mutta alkoikin tehdä mieli lohta...ehkä ensi viikolla? 

Jos suunnitteleminen koko viikolle tuntuu ylivoimaiselta (kuten usein itselläni) niin kannattaa pilkkoa suunnitelma kahteen osaan; esim. arki-illat (ma-to) ja viikonloppu (pe-su). Välttämättä ei kannata suoralta kädeltä päättää tarkasti, mitä syödään minäkin päivänä vaan kirjoittaa esimerkiksi neljä ateriaa ylös lapulle ja valita niistä kulloinkin mieleinen. Meillä tämän viikon ma-to ateriat näyttivät tältä, ei mitään erikoisuuksia vaan nopeita ja helppoja aterioita valmistaa. 
  • Ma: Silakkapihvit (ostin valmiina LIDL:stä ja vain lämmitin) + paistetut vihannekset (broccoli, porkkana, herkkusienet) 
  • Ti: Kana-feta-oliivisalaatti
  • Ke: Kanatortillat (tiistaina jäi kanaa yli)
  • To: Jauhelihakastike, pasta ja salaatti --> alunperin piti olla uunipaprikoita ja salaattia, mutta se vaihtui  lennosta, koska haluttiin ruoka nopeammin pöytään. Onneksi pastaa ja tomaattikastiketta oli kaapissa valmiiksi. 
En valitettavasti kuvannut alkuviikon ruokia, koska sain idean tähän postaukseen vasta myöhemmin (sen vuoksi kuvituksena myös muutamia kesän ruokakuvia), mutta onneksi noissa aterioissa ei ollut mitään erikoista, osaatte varmasti kuvitella miltä kanatortillat näyttää! ;) Lounaita en suunnitellut sen tarkemmin, mutta varmistin, että kaapista löytyi salaattiaineksia, sillä ruokaisa salaatti on yleensä ykköslounasvaihtoehtoni. 


Aika hyvä fiilis jäi tämän viikon ruuista ja suunnittelusta! Nyt kun vielä saisin itseäni niskasta kiinni ja ottaisin tästä taas tavan niin hyvä olisi! :) Katsotaan miten ensi viikolla käy!

Miten teillä, tuleeko suunniteltua viikon ruokia etukäteen vai menettekö ihan fiiliksen mukaan? Montako kertaa käytte kaupassa viikossa? Oletteko huomanneet (mahdollisessa) suunnittelussa samoja hyötyjä kuin minä? 

Kivaa viikonloppua! Me suunnataan nauttimaan saariston syksystä! <3

-Karoliina 

9 kommenttia:

  1. Me ollaan nyt pari vuotta jo tehty niin että käydään kerran viikossa "isosti" kaupassa eli ostetaan viikon ruokatarpeet kaappiin eli suunnitellaan siis etukäteen. Lisäksi tulee käytyä 1-2 kertaa viikossa hakemassa hedelmä -ja maitotäydennyksiä jne. Säästää kyllä valtavasti rahaa ja on helppo suunnitella myös päivän aikatauluja kun tietää mitä on tekemässä ruoaksi milloinkin :) Mun on iäisyyksiä pitänyt tehdä viikon kauppakassi-postaus mutten oo saanut aikaiseksi, ehkä tästä inspiroituneena saan sen tehtyä :) Hyvännäköisiä ruokia sulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Kirjoita ihmeessä, niitä on kiva lukea! :) Munkin piti oikein kaivella arkistoja ja katsoa milloin olen viimeksi kirjoittanut http://candyontherun.blogspot.fi/2014/09/mita-ruokakassini-sisaltaa.html -postauksen ja sellainen löytyi 23.9.2014 eli melkein tasan vuoden takaa! Ehkä voisin täälläkin tehdä uuden jossain kohtaa, tosin en tiedä onko kauheasti muutoksia tullut :) Teillä on siis aika sama meininki kuin meilläkin tällä hetkellä ruokakauppakäyntien kanssa! Luulen, että lapsiperheessä toi suunnittelun tärkeys vielä korostuu entisestään! Kivaa viikonloppua! <3

      Poista
  2. Nam mitä ruokakuvia. :p Mutta siis suunnittelu kyllä kannattaa! Säästää niin paljon aikaa, "päänvaivaa" ja rahaa. :)

    Me pyritään käymään kerran viikossa isommin ostoksilla Prismassa ja täydennetään sitten lähikaupassa hedelmä- ja vihannespuolta. Mulla on kyllä siitäkin huolimatta vähän huono tapa ravata kodin viereisessä kaupassa ja pyöriä siellä sitten tekemässä myös niitä heräteostoksia. Liian helposti tulee haettua jotain "puuttuvaa" ja tarttuuhan sieltä usein sitten jotain muutakin. :) Kivaa viikonloppua Karoliina! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Laura! :) Joo, aika tutulta kuulostaa! 1-2 kertaa kunnolla kaupassa ja sitten tulee niitä täydennyksiä tehtyä täälläkin tarvittaessa. Suunnittelusta on tosiaan paljon hyötyä, mutta nyt taas huomaan, etten oikein jaksa (ainakaan vielä) suunnitella ensi viikkoa..tai tuntuu, että päässä pyörii lähinnä ne samat ruuat, joten kiitos sulle kun kirjoittelit uuniperunoista, ehkä niitä voisi laittaa ensi viikolla :) Ihanaa viikonloppua sinnekin <3

      Poista
    2. Ateriasuunnittelu on varsin järkevää. Me ollaan välillä listattu miehen kanssa paperille ruokaideoita, joita sitten järjestyksessä kokkailtu. Nyt taitaa eka lista jo kokkailtu niin pitää tehdä uusi lista. Helpottaa tosiaan sitä "mitä tänään syötäisiin", :)

      Poista
    3. Oho, olin sitten näköjään kirjoittanut tähän viestiketjuun. Hups.

      Poista
    4. Ei se mitään :D Laitapa sun listaa jakoon, kun teette uuden! Nimimerkillä taas kaipailen uusia ideoita :)

      Poista
  3. Mekin käydään yleensä vaan 1-2 kertaa viikossa kaupassa. Yleensä ostan sen suunnittelematta ns. perusaineita kaappiin (salaattia, kasviksia, kanaa, lohta, linssejä, kikherneitä), ja niistä voi sitten taikoa sopivaa purtavaa arki-iltaisin :)
    P.s. erittäin ihana keitto-ohje, helppo tehdä myös töiden jälkeen: http://punainenorvokki.blogspot.fi/2015/09/reseptit-tomaattikasviskeitto.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Orvokki, kiva kun kommentoit :) Joo, mulla on myös vähän sama niillä viikoilla, kun en jaksa sen kummemmin suunnitella, että tulee ostettua niitä tiettyjä perusjuttuja, joista sitten tekee vähän mitä kulloinkin mieli tekee! Ja kiitos keittovinkistä, kuulostaa tosi hyvältä!! :)

      Poista