maanantai 21. joulukuuta 2015

Vaunulenkeillä kohti parempaa kuntoa

Takana on nyt reilun kuukauden verran vaunulenkkeilyä. Aluksi lenkit olivat lyhyitä ja vauhti hidas, sillä tikkien paraneminen vei aikansa. Liikkeelle lähteminen teki kuitenkin hyvää sekä mielelle että kropalle. Liikkuessa tunsin itseni taas omaksi itsekseni uuden elämänvaiheen keskellä ja kävellessä oli hyvä pohtia asioita. Usein juoksulenkeillä olen todennut, että jos lähtiessä painaa jokin asia, lenkin aikana se selkiytyy ja kotiin palaa huomattavasti stressittömämpi ja hyväntuulisempi tyyppi. Kävelylenkeillä on vähän sama vaikutus, vaikken niistä samanlaista endorfiiniryöppyä saakaan kuin juoksulenkeistä. 

Näissä maisemissa kelpaa kävellä :)

Vaunulenkkeilyä suositellaan lähes kaikille ensimmäiseksi liikuntamuodoksi synnytyksen jälkeen, enkä kyllä ihmettele miksi. Siitä saa niin paljon sekä fyysisiä että psyykkisiä hyötyjä. Itse ehdin jo raskauden aikana tykästyä päivittäisiin kävelylenkkeihin ja uskon, että niiden takia myös kaipuu juoksun pariin on pysynyt hallinnassa. Kävelylenkeillä saa samalla tavalla nauttia ulkoilmasta, katsella maisemia, mietiskellä asioita, hengitellä ja ennen kaikkea liikkua. Vaunut  tuovat kivasti lisäpainoa ja niiden työntäminen etenkin ylämäissä käy ihan treenistä. Vaunujen kanssa pystyy myös tekemään lihaskuntojumppaa lenkillä ollessa. Olenkin jo kovasti suunnitellut sekä jumppaliikkeitä että mäkitreeniä vaunujen kanssa, kunhan saan jälkitarkastuksessa luvan siirtyä raskauden jälkeisen liikunnan suhteen seuraavalle tasolle.Vaunulenkit on kuitenkin toistaiseksi ollut se liikuntamuoto, jonka parissa olen pyrkinyt kohottamaan peruskuntoa ja palauttelemaan kroppaa synnytyksestä. Omalla kohdallani lenkeistä ei tullut pitkää taukoa, sillä jouduin lopettamaan säännölliset lenkit vain kaksi päivää ennen synnytystä ja kävelemässä olin taas 1,5 viikkoa synnytyksen jälkeen. Tällä hetkellä olemme takaisin samassa rutiinissa kuin aikaisemmin eli päivittäin tulee käveltyä kaksi lenkkiä, aamulla ja iltapäivällä. Välillä olen käynyt myös iltaisin happihyppelyllä ihan kahdestaan Milan kanssa, kun Henri on ollut vauvan kanssa. Päivittäisten lenkkien pituudet  ovat yleensä 40 minuuttia-tunti kerrallaan ja kilometreja tulee päivälle vähintään 5, mutta useimmiten 7-10km. Viikkokilometrit ovat pyörineet samoissa, kun raskausaikana eli keskimäärin 40km/viikko. Uskon, että peruskestävyys on aika hyvällä mallilla jo nyt, ja vaunulenkeistä on hyötyä myös juoksua ajatellen.
Vaunulenkit tulevat varmasti pysymään ohjelmassa jatkossakin, sillä Mila luonnollisesti kaipaa lenkitystä päivittäin. Koiraa on tosiaan kiittäminen, että saan raahattua pyllyni ja koko konkkaronkan ulos 2-3 kertaa päivässä! :) Pian toivottavasti saan vaunulenkkien oheen lisättyä lihaskuntotreeniä ja alan vahvistamaan jalkoja, pakaroita ja corea juoksua ajatellen.

Miten teidän treenit sujuu näin loppuvuodesta? Onko motivaatio kohdillaan vai odotatteko uutta vuotta ja uutta alkua? :) Meinaatteko liikkua jouluna? Viime vuonna mun jouluviikko oli kunnon treeniviikko (ja vitsi kuinka paljon silloin oli lunta, kun katsoo tuon postauksen kuvia!!). Tänä vuonna tämä jouluviikko ei taida olla ihan yhtä aktiivinen, mutta koitan kuitenkin reippailla päivittäin kaiken herkuttelun lomassa, jotta olo pysyy edes jokseenkin virkeänä! :) 

Kivaa JOULUviikkoa!! :)

-Karoliina

Seuraa myös Instagramissa & Facebookissa

2 kommenttia:

 1. Tulin viestisi jälkeen käymään täällä vastavuoroisesti :) Kiva, että heti synnytyksen jälkeen on jo mahdollisuus lähteä vaunulenkkeilemään (jos vain kaikki sujuu hyvin). Tai itseasiassa omalla kohdallani siihen taitaa vaikuttaa myös pakkaslukemat. Ihan pientä vauvaa ei ilmeisesti ekoina viikkoina viedä ulos yli 10 asteen pakkasessa, mutta eipä näytä toistaiseksi olevan pelkoa siitä ;) Muistelin ihan hiljattain viime joulua kuinka vielä aatonaattona olin hot body balancessa ja aattona juoksemassa ja treenaamassa salilla. Menisin tänäkin vuonna, jos vain mahdollisuus olisi. Motivaatio liikunnan suhteen on siis todella korkealla, mutta se edes helpottaa, että on mahdollisuus vaunulenkkeihin ja vaikka vauvajoogaan. Tämä näyttää siltä, että meilläkin koira saa pidettyä minut aktiivisena ihan synnytyksen alkumetreille asti onneksi. Vieläkin saan päivittäin sen 5km täyteen, onnksi.
  Ellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kun tulit!! :) Tosiaan hauskaa, kun löysin ihan sattumalta sun blogin ja tuntuikin olevan niin paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita, että olihan sitä jäätävä seurailemaan! Tosi kivaa, että oot myös pystynyt pysymään aktiivisena raskauden aikana, kyllä ne koirat vaan liikuttaa mukavasti! :) Muistan myös itse viime jouluaattona, kun kävin aamulla juoksemassa uudessa lumessa ihan aattoaamun lenkin ja se oli niin huippua! Tänä vuonna ei taida vielä juoksulenkki silloin onnistua, mutta ehkä ensi vuonna taas :) Paljon tsemppiä loppuraskauteen ja ihanaa joulunaikaa sinne!

   Poista