torstai 15. marraskuuta 2018

Vauva 5kk

Vauvan 5kk kuulumisia ehdittiin jo toivoa ja kysellä, joten tässäpä niitä tulee! :) Aada täytti tosiaan 5kk 1.11 eli kohta kolkutellaan jo 5,5 kuukauden ikää. Ja pian jo sitä puolta vuotta, joka tuntuu jo ihan isolta vauvalta! Ääk, miten tämä aika menee nopeasti. <- pakollinen päivittely :DKävimme 5kk neuvolassa vasta tällä viikolla ja siellä neidin mitat oli 68,7cm ja 8235g. Hyvin edelleen kasvaa pelkällä maidolla ja tarkoituksena olisikin aloitella kiinteitä n. puolen vuoden iässä. Se on hassua kuinka esikoisen kohdalla kiinteiden suhteen oli kova kiire, mutta nyt haluaa pitkittää mahdollisimman pitkään! :D Pelkkä maito on niin helppo vaihtoehto ja vielä kun on sillä kasvanut hyvin. Tosin imetys vaatii nykyään täyden rauhan, sillä muuten pikku pöllöllä pyörii pää joka suuntaan eikä syömiseen jakseta keskittyä ollenkaan. Pulloa emme ole harjoitelleet aikoihin eli se ei tällä hetkellä ole vaihtoehto tai ainakin vaatisi paljon harjoittelua. Lisäksi kaksi pikku hammasta alhaalla edessä tuntuu aika "mukavilta" kun osuvat arkaan paikkaan...just saying! Eli on siinä imetyksessä omat haasteensa, vaikka suht helppoa onkin meille ollut alun jälkeen. Ja siinä mielessä ihanaa, että pian saadaan kiinteät mukaan kuvioon. Ruokapöytähommat alkaa selkeästi pikkuneitiä vähitellen kiinnostamaan ja äitikin taas on innostunut hieman palauttelemaan mieliin koko kiinteiden aloittamista. Tarkoituksena olisi aloittaa sormiruokailulla ja sitten todennäköisesti harrastaa vähän "sekaruokailua" eli joko syöttämistä tai sormiruokailua tilanteen mukaan. Katsotaan millainen syöjä Aadasta kehittyy ja mistä hän tykkää, onko syöttäminen ok vai haluaako syödä vain itse. Simppelin sormiruokakeittiön juttuja on taas tullut pitkästä aikaa lueskeltua Facebookissa ja sain synttärilahjaksi tämän kirjan, joten ohjeista ja vinkeistä sormiruokailu ei ainakaan jää uupumaan! 5kk iässä meillä alkaa päivissä olla jo jonkinlaista rytmiä, joka kuitenkin hieman elää päivästä toiseen ja tilanteen mukaan. Aada heräilee aamulla 7-8 välillä, menee aamupäikkärille n. 9.15-9.30 ja nukkuu n. 11 asti. Ensimmäiset iltapäiväpäikkärit alkaa n. klo 13 ja kestää max klo 15 asti. Vielä vikat unet otetaan n. 16.30-17. Yöunille käydään 19-19.30 välillä ja yön aikana herätään syömään yleensä 3 kertaa ja huvin vuoksi usein hulinoimaan aamuyöstä ainakin kerran. Yöt ovat olleet viime aikoina ihan ok, mutta kyllä sellainen perus univelka painaa koko ajan, kun aamuisin ei saa nukkua pidempään. 

Viime viikolla Aada kääntyi ensimmäistä kertaa selältä vatsalle joitakin kertoja, mutta ei vielä ehkä oppinut taitoa niin hyvin, että olisi sitä koko ajan tekemässä. Ehkä hyvä niin, koska en odota kovasti sitä vaihetta, että noita taitoja harjoitellaan myös yöllä... Muuten vauva 5kk iässä on aika hauska tyyppi. Naureskelee paljon ja ääntä lähtee muutenkin. Lelut on tosi kivoja ja kaikki vähän erikoisemmat jutut, kuten vaikkapa limupullo, ilmapallo, maitopurkki, mittanauha jne. aiheuttaa suurta innostusta! Aada tekee ihan samaa kuin Isla teki samanikäisenä, suu ja silmät ammollaan lähtee "hohottamaan" kohti mielenkiinnon kohdetta ja se on ihan super huvittavan näköistä. Muutenkin siskokset ovat aika samantyyppisiä vauvoja. Suurimmaksi osaksi hyväntuulisia, kunhan kaikki tarpeet on täytetty, mutta kertovat kyllä, jos on jotain huomautettavaa palvelussa! ;)

Sellaisia kuulumisia vauvan elämästä! <3 Mitä kuuluu muille vauvoille? 


Lisää vauvan kuulumisia:


Seuraa Instagramissa: blogia ja arkea: candyontherun 
treenejä ja ruokajuttuja: candyntreenit 
Facebookissa / Bloglovinissa Blogit.fi:ssä  

8 kommenttia:

 1. Ihana Aada :) Meidän tuplat tänään 5kk! Molemmat kääntyy selältä vatsalleen, alkuun tosiaan toi öihin levottomuutta, mutta nyt jo onneks hieman rauhoittumaan päin :D tyypit nukkuu edelleen neljät unet päivän aikana, odottelenkin että niistä yhdet voisi tiputtaa jo pois, mutta aamut alkavat aivan liian aikaisin (n. klo 6) joten päivällä sitten nukuttaa.... Soseita maistellaan paristi päivässä, sormiruokailua ajattelin myös ottaa kuvioihin kunhan pääsevät syöttötuoleihin istumaan! Ihana seurata muiden samanikäisten vauvojen touhuja<3
  -Heini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kuulostaa hyvältä :) Ja ihanaa, että teillä on (ilmeisesti) molemmat vauvat samassa rytmissä noin suunnilleen, niin helpottaa varmasti monia asioita! :) Ja voi että niillä tulee olemaan jatkossa ja jo nyt seuraa toisistaan! Meillä ainakin Aadan mielestä sisko on ihan paras <3 Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 2. Moikka,

  Meillä 3kk vauvalla melko sama rytmi. Olisin kysellyt, että missä ja miten nukutat vauvaa yleensä? Meillä tällä hetkellä pitkät päikkärit vaunuissa ja lyhyt iltapätkä kantorepussa. Mukavaa vauva-arkea sinne!
  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sanna! Aada nukkuu yleensä aamupäikkärit vaunulenkillä, kun viedään koira kävelylle. Kahdet iltapäiväpäikkärit nukkuu yleensä omassa pinniksessä. Toki jos satutaan olemaan liikkeellä iltapäivällä niin sitten vaunuissa. Sinne myös mukavaa vauva-arkea!!

   Poista
 3. Meillä tyttö kääntyi juuri ennen 4kk ikää vatsalleen. Yöllä ei onneksi sitä ole yrittänyt tehdä, mutta päikkärit siirtyi varuiksi vanhempien sängystä pinnasänkyyn (vaikka unipesässä nukkuukin).
  Yöt menee ilman herätyksiä mikä helpottaa kyllä äidin ja isän jaksamista todella paljon. Kiinteitä on pikku hiljaa aloiteltu. Määrät on kyllä olleet vielä ihan minimaalisia.

  Kielo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Kielo! Siellä onkin sitten oltu aikaisin liikkeellä kääntymisen kanssa, mutta hyvä jossei yöharjoitteluksi mennyt! Ja ihanaa, että yöt nukutaan läpi! <3 Nukkuminen on ehkä paras asia maailmassa, haha. Kiinteät on alussa kyllä tosi pieniä määriä, mutta onhan se jännää puuhaa maistella yleensä sekä vauvan että vanhempien mielestä! Kivaa alkavaa viikonloppua :)

   Poista
 4. Ihana miten paljon Aada nukkuu! Meillä samanikäinen käy nukkumaan klo 21 aikoihin ja herää 6-7 aikaan. Yön aikana syö ja heräilee 3-10 kertaa 🙈 Päikkärirytmi kuulostaa samalta. Miten saat Aadan päivisin nukkumaan omaan sänkyyn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joo, Aada on kyllä onneksi aika hyvä nukkumaan, vaikkei nyt mikään super läpi yön nukkuja ainakaan vielä..sitä odotellessa! :D Hänkin heräilee kyllä sen n. 3x/yö.

   Aadan kanssa oon ihan syntymästä asti laittanut päikkäreille myös omaan sänkyyn ja alusta asti opettanut nukahtamaan itse tutin avulla. Opin sen vähän kantapään kautta, kun esikoinen nukkui ensimmäiset kuukaudet ainoastaan vaunulenkeillä, ei ottanut tuttia ja nukahti vain tissille... se oli aika rankkaa ja nyt etenkin toisen kohdalla olisi tosi hankalaa, joten alusta asti ollaan toistettu samoja rutiineja päikkäreidenkin kanssa :) Koitan myös pitää aikaa samaa rytmiä päivästä toiseen ja hereilläoloajat ei saa venyä liian pitkiksi, muuten on yliväsynyt vauva, joka ei nukahda helposti. Nyt Aada on heräillä kerrallaan ehkä 2-2,5 tuntia. Koskaan en oikein nukuta sitä, eli koitan laittaa sänkyyn niin, että on tarpeeksi väsynyt, vaippa tietysti kuivana ja masu täynnä, niin useimmiten nukahtaa aika hyvin. Välillä riehuu ja huutelee jonkin aikaa, ja tuttia saa käydä laittamassa, mutta sitten lopulta nukahtaa aika helposti. Jos menee ihan mahdottomaksi, niin sitten yleensä otan pois ja hetkeksi leikkimään, sitten uusi yritys vähän ajan päästä. Mutta, tää ikä on kyllä hankalampi kuin ihan pikku vauva ja haastavammaksi menee koko ajan, kun maailma ympärillä kiinnostaa enemmän :D

   Poista