torstai 1. marraskuuta 2018

Raskaudesta palautuminen (5kk)

Kirjoittelin viimeksi raskaudesta palautumisesta 3,5kk kohdalla ja siitä voit lukea täältä. Nyt synnytyksestä on kulunut 5kk ja ajattelin, että voisi olla kiva kirjoittaa taas uusi päivitys. Olen käsitellyt aihetta myös näissä alla näkyvissä postauksissa: 

5kk synnytyksestä

Raskauskilot ja painonpudotus

4kk kohdalla tuntui, että paino jumittaa ihan täysin eikä mitään tapahdu. Silloin myös vähän turhauduin tilanteeseen, mikä on varmasti jokaiselle painonpudottajalle tuttua, vaikka tietääkin, että muutos vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Päätin tietoisesti jättää koko painonpudotuksen hetkeksi taka-alalle enkä käynyt vaa´alla niin usein. Pian kroppa alkoi taas toimia ja paino putosi hiljalleen. Nyt ollaan tilanteessa, jossa raskauskiloja on vielä se viimeiset viisi kiloa jäljellä. Yhteensähän kiloja tuli 23. Selkeästi omalla kohdalla ajan kuluminen ja toki säännöllinen ja suht terveellinen ruokavalio vaikuttavat eniten painonpudotukseen, sillä mitään reippaampaa liikuntaa en ole vielä tehnyt. Toki olen liikkunut ja tehnyt lihaskuntoa säännöllisesti siitä asti kun synnytyksestä oli kulunut 6 viikkoa, mutta kovemmat treenit odottavat vielä itseään. Liikunta

Lokakuussa pääasialliset treenimuotoni olivat kävelylenkit, pilatespohjaiset lihaskuntoharjoitukset sekä äitiysfysioterapeutin antamat kuntoutusharjoitteet, joissa painotetaan lantionpohjaa, syvää poikittaista vatsalihasta sekä pakaroita. Kuten olen kertonut, olen jopa oppinut tykkäämään pilatestreeneistä (olen tehnyt niitä kotona, kun hankin Jessica Valant pilatesin unlimited-ohjelman) ja huomaan, että ne kyllä toimivat! Keskivartalo on selkeästi vahvistunut viimeisen kuukauden aikana, mikä tuntuu ihan mahtavalta. Keskivartalon tuki vaikuttaa niin paljon moneen asiaan ja toivon kovasti, että pian saan myös vihreätä valoa juoksun aloittamisen suhteen. 

Lantionpohjalihakset/keskivartalon toiminta

Oma tuntemukseni on se, että lantionpohjan lihasten voima olisi parantanut, mutta tarkemman tiedon saan, kun menen vielä kolmannen kerran käymään äitiysfysioterapeutilla. Oma haasteeni lantionpohjan suhteen oli lantionpohjan etuosan ja virtsarakkoa ympäröivän alueen heikompi hallinta synnytyksen ja raskauden jälkeen. Olen työstänyt asiaa viimeisen 1,5 kuukauden aikana ja tilanne tuntuu parantuneen siitä, mitä se oli. Haastavaa on mielestäni itse osata tietää, että mikä on riittävän hyvä tilanne juuri lantionpohjalihasten suhteen. Onneksi on äitiysfyssari, jolta voi kysyä. 

Keskivartaloon on tullut lisää voimaa ja mielestäni oma tietoisuus ja hallinta syvän poikittaisen vatsalihaksen toiminnasta on parantunut. Joudun kyllä jatkuvasti kiinnittämään huomiota (ihan päivän perusaskareissa) ettei vatsa pääsisi "pullottamaan" ja ryhti pysyy hyvänä. Helposti kun keho edelleen ohjautuu samaan asentoon kuin raskaana ollessa eli vatsa eteen ja selkä hieman kaarelle. Tästä on opeteltava pois, tiivistettävä keskikroppaa ja saatava alaselkää pidemmäksi. 

Kaiken kaikkiaan on ihan hyvä fiilis siitä, miten kroppa palautuu raskaudesta. Välillä tie on tuntunut tosi pitkältä, vaikka oikeasti on ihan normaalia, että palautuminen kestää. Kirjoittelen jossain kohtaa enemmän, mitä kaikkea on tullut opittua tämän toisen raskauden palautumismatkan aikana. 

Miten teillä muilla raskaudesta palautujilla sujuu? :)

Kivaa alkanutta marraskuuta! 

-Karoliina

Seuraa Instagramissa: blogia ja arkea: candyontherun 
treenejä ja ruokajuttuja: candyntreenit 
Facebookissa / Bloglovinissa Blogit.fi:ssä  


6 kommenttia:

 1. 4kk kirous..? Itselläni on tähän asti kilot lähtenyt itsestään mutta nyt tuntuu että pitäisi ehkä tehdä hieman enemmän edistymisen eteen.

  Onko muuten Jessican pilates harjoitukset helppo aloittaa vaikka lajista ei olisi juuri kokemusta? Entä soveltuuko kaikki liikkeet raskauden jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! :) heh, voi hyvin olla juurikin 4kk kirous! :D

   Mulla ei ollut juuri mitään kokemusta pilateksesta ennen kuin aloitin Jessican treenit ja se ei haitannut, koska aloitin vaan "pilates for beginners"-treeneistä, jotka sopii nimenomaan aloittelijoille. Kannattaa kokeilla se 2 viikon ilmainen kokeilujakso, niin saa vähän käsitystä niistä treeneistä :) Hänellä on paljon erilaisia treenejä kun ostaa sen "unlimited"-ohjelman ja ihan kaikki ei sovellu synnytyksen jälkeen (esim. lankutukset, suoriin vatsoihin kohdistuvat rutistukset, hiit-treenit hypyillä jne), mutta siellä on myös paljon treenejä, joissa vahvistetaan nimenomaan syviä lihaksia mikä on superhyvä synnytyksen jälkeenkin. Ja löytyy myös ihan postpartum workout eli nimenomaan tarkoitettu synnytyksen jälkeen ja diastasis recti workout, joka sopii jos on vatsalihaksissa erkaumaa. Jessican treenit ei missään nimessä ole helppoja, vaan sopivan haastavia. Itse olen huomannut kuukaudessa tosi paljon edistymistä ja uskallan jo tehdä lähes kaikkia liikkeitä paitsi hyppyjä ym. Mutta se on niin yksilöllistä, että on kyllä pakko vaan kuunnella ja tuntea oman kropan tilannetta.. Tsemppiä treeneihin <3

   Poista
 2. Kiitti, pitänee testata kun tulee seuraava energiapiikki! Turhauduin viime viikolla kun olisin halunnut jumpata illalla mutta en vain keksinyt sopivaa liikepalettia syville lihaksille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Joo, toi kuulostaa tosi tutulta..sitten kun on se hetki aikaa treenille, niin olisi kiva, että treeni olisi valmiina vaan tehtäväksi! Tää on yksi syy, miksi oon tykännyt noista Jessican treeneistä, video vaan pyörimään ja jumppailemaan :)

   Poista
 3. Kiva lukea tätä sinun polkuasi kohti juoksukuntoa! Iselläni synnytyksestä on 11 viikkoa eli lähemmäs 3 kk. Tämä on minun esikoinen. Raskausaikana lihoin massiiviset 30 kg radiruokavaliosta huolimatta. 63 kg -> 93 kg. :D Synnäriltä kotiuduttua vaaka näytti -10 kg ja nyt vajaa kolmen kuukauden aikana on tippunut toiset kymmenen. Elikkä vielä se yksi kymmenen kiloinen olisi pudotettavaa. :D Kyllä se kai tässä, hissuksiin... Pakko sanoa, että onpa ihanaa painaa vähemmän, vaikka kaikki ei ole tippunut tai tippuisikaan. Oli tosi tukala olo kun yhtäkkiä lihoi sen 30 kiloa.

  VastaaPoista
 4. Moikka! Kiva kuulla, että olet tykännyt lukea :) Tsemppiä sinne kilojen tiputtamiseen! Tiedän tunteen, kun mullekin tuli se 23kg! On se parempi olla vähän vähemmissä kiloissa, kun se on se itselle hyvä olotila :)

  VastaaPoista