lauantai 10. marraskuuta 2018

Lupa aloittaa juoksu + kolmas äitiysfysioterapiakerta

Kävin torstaina kolmannella äitiysfysioterapiakäynnillä SUHK Mamassa *(yhteistyö) ja heti alkuun on kerrottava ihan mahtavat uutiset: sain äitiysfyssariltani Terhiltä luvan aloitella juoksua!! <3 <3 Woo-hooo! Olisittepa nähneet ne tuuletukset ja tanssahtelut, jotka vedin, kun Terhi vastasi myöntävästi kysymykseeni juoksun aloittamisesta fyssarikerran lopuksi! Olin niiiiiin iloinen, vaikka en yhtään yllättynyt, sillä olen tuntenut kropassa paljon edistymistä viime kuukausien aikana. Kärsivällisyys ja oikeanlainen harjoittelu palkittiin vihdoin luvalla palata oman rakkaan lajin pariin! 


Äitiysfysioterapeutin antamat harjoitteet yhdistettynä pilatespohjaisiin treeneihin ovat olleet todella toimiva paketti. Keskivartalon- ja lantion hallinta on mennyt paljon eteenpäin siitä, kun melkein 2 kuukautta sitten kävin ensimmäisen kerran äitiysfysioterapeutilla. Myös lantionpohjalihakset ovat vahvistuneet ja osaan nyt paljon paremmin ottaa ne huomioon ja aktivoida erilaisissa nostoissa ja liikkeissä ylipäätään. Toki niiden aktivoiminen vaatii edelleen usein keskittymistä, eikä se tapahdu automaattisesti aina, mutta eteenpäin on menty. 


Kolmannella äitiysfysioterapiakerralla treenasimme Terhin kanssa yhdessä SUHK Maman pilatesstudiossa. Aluksi kävimme läpi tuttuja harjoituksia, joita olin saanut aikaisemmin tehtäväksi ja Terhi katsoi miten ne sujuvat nyt, ja oliko edistystä tapahtunut keskivartalon hallinnassa ja olihan sitä. Vatsakapseli pysyi huomattavasti paremmin hallinnassa myös liikkeessä eikä vatsa päässyt pullahtamaan ulos, kuten aikaisemmin. Terhi sanoi, että linea albani (eli jännesauma suorien vatsalihasten välissä) oli koko matkalta napakka ja toimiva. Se välitti hyvin voimaa koko keskivartaloon, mikä on oleellista, jotta keskivartalo alkaa toimia ns. normaalisti raskauden jälkeen. Toki edelleen tehtävää on, enkä aio missään nimessä lopettaa nyt tähän näitä harjoituksia, sillä ne kyllä toimivat. 


Lisäksi Terhi oli rakentanut mulle raskauden jälkeisen treenin jumppapallolla, joka keskittyi juoksijalle olennaisiin liikkeisiin vahvistaen yläselkää, keskivartaloa, takareisiä, pakaroita ja tasapainoa. Liikkeinä oli mm. 
 • Selän nosto jumppapallolla + kierto
 • Kyykky pallon kanssa seinää vasten 
 • Lantion nosto selkä pallon päällä 
 • Ristiinnosto pallolla eli vastakkaisen käden ja jalan nosto pallon päällä
 • Yhden jalan kyykky pallon kanssa seinää vasten (eli toinen jalka nostetaan vastakkaisen jalan päälle lepäämään ja siitä kyykätään yhdellä jalalla nojaten tiiviisti palloon)
 • Lantion nosto makuulla jalat pallon päällä + jalkojen vienti koukkuun

Monet harjoituksista tuntui jopa vaikeilta aluksi, joten niissä on kyllä kivasti haastetta kotitreeneihin. Jumppapallo on hyvä treenikaveri, mutta vaatii totuttelua. Olen käyttänyt sitä omissa treeneissä jonkin verran, mutta en kuitenkaan niin paljon, että se tuntuisi vielä ihan "omalta". Mutta ihan mahtavaa saada vähän lisää haastetta treeneihin ja hyviä liikkeitä tehtäväksi, jotka kehittävät kroppaa juuri heikoista kohdista.

Lantion nosto jumppapallolla ja pito yläasennossa
Tästä on nyt hyvä jatkaa eteenpäin juoksun pariin pitäen samalla lihaskuntoharjoittelun (ja myös liikkuvuuden) tiiviisti mukana. Tulemme Terhin kanssa jatkamaan yhteistyötä jatkossakin, mistä olen todella innoissani ja kiitollinen. On ihan mahtavaa, että on ammattilainen apuna, sillä kuntoutus jatkuu edelleen, vaikka eteenpäin on menty. Terhi on myös itse personal trainer ja juoksija, joten hän osaa myös auttaa juoksujuttujen suhteen! En voi kun lämpimästi suositella hänen palvelujaan SUHK Mamassa.

Lisäksi on tähän kohtaan vinkattava myös SUHK Mamassa perjantaina 16.11 alkavasta synnytyksestä palautuminen- kurssista, josta voit lukea lisää täältä. Viiden kerran kurssilla otetaan jokaisella kerralla käsittelyyn aihe synnytyksestä palautumiseen liittyen, joka ensin käsitellään teoriassa ja sitten päästään käytännön harjoituksiin. Kurssille voi ottaa mukaan n. 2-6kk ikäisen vauvan. Jos kiinnostaa, niin katso lisätietoja SUHK Maman sivuilta!

No, milloin sitten Candy lähtee ensimmäisen kerran juoksemaan? :D Hahaa, toivottavasti huomenna, sunnuntaina. Suunnitelmissa olisi kävelylenkin ohessa ottaa 1 minuutin hölkkäpätkiä! :) Hyvin pienestä lähdetään liikkeelle, mutta toivottavasti huomenna voin sanoa, että "hei, mä juoksen taas" <3 

Kivaa viikonloppua, 
Karoliina 

Seuraa Instagramissa: blogia ja arkea: candyontherun 
treenejä ja ruokajuttuja: candyntreenit 
Facebookissa / Bloglovinissa Blogit.fi:ssä  

8 kommenttia:

 1. Hei kiitos tosi paljon mielenkiintoisista ja inspiroivista treenijutuista! Minulla on 4kk ikäinen vauva ja sun innoittamana varasin nyt ajan äitiysfysioterapiaan tarkistaakseni tilanteen vaikkei erityistä vaivaa olekaan. Juiksu siintää täälläkin haaveissa mutta taidan skipata nämä viileät kelit ja aloittaa vasta sitten keväällä�� Olisin kysynyt siitä äitiysfysioterapiasta että miten lantionpohjalihasten kunto käytännössä arvioidaan? Käyttääkö fyssari jotain laitetta apuna?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos sulle kun jaksoit jättää kommenttia ja kiva kuulla, jos nämä ovat inspiroineet sua!! :) Ja ihan mahtavaa, että menet äitiysfyssarille! Monilla äitiysfyssareilla on käytössään sellainen EMG-mittauslaite, jolla voidaan tarkistaa lantionpohjalihasten kuntoa ihan mittaamalla. Lisäksi toki aika paljon saa selville puhumalla asiakkaan kanssa, katsomalla miten erilaiset liikkeet onnistuu ja mitä kehossa tapahtuu kun niitä tehdään jne. Mukavaa viikkoa sinne!

   Poista
 2. Mahtavaa!! :) odotan innolla sun juttuja, miten harjoittelu etenee ja ehkä myös peilausta, poikkeaako paluu juoksuun edellisestä kerrasta. Olen saanut raskaudesta palauttavaa liikuntaa tällä viikolla hyvin päiviini mutta juoksun joutuu vielä odottamaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos, kiva kuulla :) Joo varmasti juoksujuttuja tulee, olen odottanut kovasti, että pääsen taas niistä kirjoittelemaan! Palauttavalle liikunnalle iso peukku! :) Kivaa viiikkoa sinne!

   Poista
 3. Hei, olisi mielenkiitoista kuulla, oletko tehnyt jonkinlaista suunnitelmaa, miten aloitat juoksuharjoitukset ja miten/millä tahdilla aiot lisätä juoksulenkkeihin pituutta yms? Itseänikin houkuttelisi aloittaa juokseminen nyt raskauden jäljiltä (täällä vauva jo kohta 10kk) ja olisi mukava saada inspiraatiota blogistasi+instagramistasi myös juoksemisen aloittamiseen :) itse meinaan aloittaa kaiken aina liian rajusti, jolloin tietysti motivaatiokin kuolee alkuunsa, kun tuntuu liian pahalta. Eli vinkkejä, miten aloittaa tarpeeksi varovaisesti ja pikku hiljaa vaikeusastetta lisäten? :) Kiitos innostavasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos hyvistä kysymyksistä ja ideoista :) Palaan niihin postauksessa! Tuo liian rajusti aloittaminen on tosi yleistä :)Mulla tämä on jo kolmas kerta kun aloitan pidemmän tauon jälkeen, joten toivon mukaan osaan olla järkevä :D Helposti kyllä tekisi mieli vaan juosta enemmän ja kovempaa heti, mutta tiedän ettei sillä tavalla rakenneta hyvää pohjaa, joten koitan pitää maltin mukana! Kiitos sulle kun luet <3

   Poista
 4. Yhden jalan kyykky pallon kanssa seinää vasten on mahdoton xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä aika haastava! Mulle toinen puoli oli paljon vaikeampi kuin toinen!

   Poista