maanantai 5. marraskuuta 2018

Oma liikuntahistoriani

Liikuntahistoriani. Aihe, josta en ainakaan muistaakseni ole koskaan aikaisemmin täällä blogissa kirjoittanut. Tänään lähdetään matkalle vuosien takaa tähän päivään liikuntaharrastusten osalta! <3Taitoluistelu


Mun ihan ensimmäinen varsinainen liikuntaharrastus oli taitoluistelu, jonka aloitin viisivuotiaana (tämä aloitusikä piti tarkistaa äidiltäni). Muistan itse, etten lapsena ollut mitenkään liikunnallinen. Olin vähän pyöreä pikkutyttönä ja se, jota ei valittu koululiikunnassa ensimmäisenä joukkueisiin. Tällä taustalla oli ehkä vähän hassua, että valitsin ensimmäiseksi harrastuksekseni juuri taitoluistelun, mutta onneksi valitsin!  

Taitoluisteluseurani oli HTK eli Helsingin taitoluisteluklubi, jossa luistelin noin viisi vuotta. Opin ihan hyväksi perusluistelijaksi ja suoritin viisi luistelumerkkiäkin, mutta siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt oppia tulppi, luistelu-urani katkesi. Osittain siihen vaikutti myös se, että ratsastus vei voiton, kun lauantaiaamun luisteluharkat ja ratsastustunti olivat samaan aikaan. Rakastan kuitenkin edelleen taitoluistelua, mutta nykyään enemmän fanituspohjalta. Luistimilla olen ollut viimeksi useampi vuosi sitten, vaikka joka talvi sanon, että olisipa ihanaa päästä luistelemaan. En vain halua luistella ihan millä tahansa luistimilla, vaan ne pitäisi olla kunnon tukevat taitoluistimet! ;) Ehkä vielä jonain päivänä liityn johonkin aikuisten muodostelmaluisteluporukkaan, sillä muodostelma kiinnosti jo lapsena, mutta se jäi tosiaan toisen rakkaan harrastuksen eli ratsastuksen jalkoihin. Toinen laji, joka kiinnosti myös aikoinaan oli jääkiekko! Vitsi, mitäköhän olisi käynyt jos olisin alkanut pelaamaan lätkää? :D Sitä en koskaan saa tietää. 

Ratsastus


Ratsastus oli toinen oma "lapsuudenlajini" ja sen aloitin 9 vuotiaana yhdessä siskoni kanssa. Menimme alkeiskurssille Leppävaaran ratsastuskoululle ja jatkoimmekin Leppävaarassa ratsastusta useita vuosia. Meillä oli myös jossain kohtaa useamman vuoden omat hoitohevoset ja kilpailimme seurakisoissa niin koulu-kuin esteratsastuksessakin. Tallilta ja ratsastuspiireistä mulla on paljon hyviä muistoja niin nuoruusvuosilta kuin myöhemminkin ja se oli todella iso osa elämää monta vuotta. Vuonna 2007 vaihdoimme ratsastamaan Primus Tallille ja siellä ratsastin kevääseen 2015 asti, kunnes ratsastus jäi tauolle ensimmäisen raskauden myötä. Sitä tuli harrastettua tasan 20 vuotta ja ihan varmasti palaan vielä satulaan jonain päivänä, kun aikaa (ja rahaa) on vähän enemmän taas käytettävissä omiin harrastuksiin. Itse asiassa tuli kyllä juuri nyt ikävä satulaan, kun etsin näitä kuvia tähän postaukseen ja löysin monta kuvaa vanhoista ihanista heppakavereista! <3

Palermo eli Pate, joka opetti mulle tosi paljon esteratsastuksesta.
Gandalf de Kalvarie, ihana oppimestari hänkin <3
Laskettelu

Laskettelu oli meidän perheen yhteinen harrastus omassa lapsuudessani ja vielä nuoruusvuosinakin. Kävimme ainakin kerran talvessa laskemassa jossain ja ensimmäisen kerran olin suksilla kolmevuotiaana. Nyt aikuisiällä laskettelu on jäänyt todella vähälle ja viimeksi olen ollut suksilla useampi vuosi sitten. Uskon kuitenkin, että taidot pysyy, vaikka varmasti vähän ruosteessa nyt ovatkin!

Juoksu

Rakas harrastukseni juoksu alkoi satunnaisilla juoksulenkeillä joskus vuosien 2004-2005 välillä. Muistan, että lähdin meidän lapsuudenkodista lenkille ja juoksin ehkä 3km ja tulin posket punaisina innoissani takaisin. Huomasin pian, että juoksu oli tosi tehokasta liikuntaa, mutta  säännöllistä harrastusta siitä ei vielä alkuvuosina tullut. Vuonna 2009 innostuimme muutaman ystäväni kanssa treenaamaan vähän enemmän ja otimme yhdessä tavoitteeksi Naisten Kympin, joka oli ensimmäinen juoksutapahtumani.  Siitä innostus kasvoi ja harjoittelimme ensimmäiselle puolimaratonille vuonna 2010, jolloin olin 25-vuotias. Siitä se sitten lähti; kunnon juoksuhurahdus ja tähän mennessä olen juossut 20 puolimaratonia ja 4 maratonia. Juoksu on pysynyt mukana elämässä tuosta 2009 vuodesta lähtien toki elämäntilanteet huomioonottaen. Raskauksien vuoksi ja yhden loukkaantumisenkin takia on ollut taukoja, mutta aina silti palaan rakkaan harrastuksen pariin.

Juoksua Madridissa rattaiden kanssa syksyllä 2017

Juoksua saaristossa kesällä 2017

Ryhmäliikunta

Ryhmäliikuntaan tutustuin ihan ensimmäistä kertaa ollessani opiskelijavaihdossa Borlängessä, Ruotsissa keväällä 2007, 22-vuotiaana. Sitä ennen en ikinä ollut käynyt ryhmäliikuntatunneilla. Voin kuitenkin kiittää Friskis&Svettis Borlängeä siitä, että rakkaus ryhmäliikuntaan sai alkunsa. Saman vuoden syksyllä aloitin työskentelyn Esport yhtiöissä asiakaspalvelijana, ja  työsuhde-etuna oli se, että jumppia ja kuntosalia pääsi käyttämään ilmaiseksi. Esport-vuosina (olin siellä töissä 5 vuotta) tulikin käytyä paljon ryhmäliikuntatunneilla (Bodypump, Bodyattack, Bodystep, core taisivat olla suosikkeja). Jossain kohtaa vaihdoin Elixialle jumppiin, koska työpaikalla treenaaminen ei aina ollut niin rentouttavaa. Jäsenyydet liikuntakeskuksiin on kuitenkin ollut nyt viime vuosina tauolla, sillä koen, että koti- ja ulkotreenit ovat olleet itselleni se helpoin valinta vauva- ja taaperoarjessa. Mutta, varmasti palaan vielä ryhmäliikunnan pariin joskus myöhemmin. Nytkin välillä kaipailen sitä, että pääsisi hyvälle tunnille ohjattavaksi ja saisi imeä energiaa muista liikkujista! 


Koti- ja ulkotreenit

Kotitreenit mulla astuivat kuvaan lapsen saannin myötä. Aikaa ei enää ollut niin paljon käytettävissä treeneihin ja helpointa oli tehdä treeni esimerkiksi lapsen nukkuessa päiväunia tai välillä toki jumppailla myös hereilläolo aikana. Ihan viime vuosina olen myös alkanut treenaamaan enemmän ulkona esimerkiksi vaunulenkeillä, leikkipuistossa, hiekkalaatikon äärellä tai mökillä. Kotitreeneihin olen vuosien varrella käyttänyt paljon erilaisia inspiraationlähteitä ja palveluita. Esimerkiksi
 • Treenaakotona.com-palvelua
 • Somesta/blogeista löytyviä treenejä (FB/Insta/Youtube)
 • Kayla Itsinesin BBG-ohjelmaa
 • Popsugar Fitnessin treenejä
 • Fitness Blenderin treenejä 
 • Jessica Valantin pilatestreenejä (nämä käytössä nyt!)
Nykyään osaan myös rakentaa ja suunnitella itselleni treenejä, mutta monesti on kiva, että joku muu on suunnitellut ne ja itse voi vaan tehdä. Useimmiten treenit on tällä hetkellä kestoltaan maksimissaan puoli tuntia, usein teen myös lyhyempiä minitreenejä. Määrällisesti tulee siis nykyään liikuttua paljon vähemmän. Koen kuitenkin, että olen ollut nyt lähivuosina paremmassa kunnossa, kuin aikaisemmin, kun treenasin paljon enemmän. Nykyään ehkä osaa käyttää sen vähäisen ajan tehokkaammin ja on myös järkevämpi tehtävien treenien suhteen. Vähemmän on nykyään enemmän!Liikunta on kulkenut vahvasti mukana myös raskausaikoina <3
Hyötyliikunta

Meillä on ollut lähes aina perheessä koira, joten koiran kanssa kävely on kulkenut mukana vuosikaudet. Kävely muodostaa nykyään tosi ison osan omasta liikuntapaletista. Sen huomaa etenkin silloin, jos käveleminen jää vähemmälle jostain syystä. Muuta hyötyliikuntaa kuin kävelyä en juuri harrasta. 

Siitä asti kun 20-vuotiaana aloitin liikkumaan ryhmäliikuntatunneilla, en ole oikeastaan pitänyt mitään pidempiä taukoja liikkumisessa, vaan liikunta on kulkenut mukana eri tavalla eri elämänvaiheissa ja motivaatio liikkua on säilynyt. Omille lapsilleni haluaisin antaa liikunnallisen elämän mallin jo ihan pienestä lähtien. Pidän tärkeänä sitä, että lapsia kannustetaan liikkumaan leikin varjolla mahdollisimman paljon. Se, että juostaan, hypitään, loikitaan, seikkaillaan metsässä, jumpataan äidin ja isin kanssa ja tehdään kaikkea aktiivista on vaan mun mielestä tosi kivaa niin itselle kuin lapsillekin.  Lapsen ei tarvitse välttämättä alkaa pienestä pitäen harrastamaan jotain tiettyä lajia, mutta on mahtavaa, jos hän arjessa liikkuu ja saa liikunnasta osan omaa elämää jo aikaisessa vaiheessa. Ja nimenomaan sen fiiliksen, että liikkuminen on kivaa! <3 Ilman, että se olisi kivaa, en usko, että jaksaisin liikkua. Tärkeintä on mun mielestä löytää ne omat lajit, jotka motivoivat ja tuovat iloa juuri itselle. 

Olisi ihan mahtavaa kuulla teidän liikuntahistoriasta! Haastan muitakin bloggaajia kertomaan siitä omalla postauksella ja teitä muita jättämään kommentin. Harrastitko lapsena liikuntaa? Mitkä oli sun laji tai lajit? Oletko aina liikkunut? Onko ollut taukoja? Olisi mielenkiintoista kuulla! :)

Kivaa viikkoa! 

-Karkki

Seuraa Instagramissa treenijuttuja @candyntreenit


2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Otin heti haasteen vastaan ja kirjoitin blogiini omasta tanssitaustastani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Janna!! Kiva, että kirjoitit itsekin, meen heti lukemaan :)

   Poista