tiistai 15. tammikuuta 2019

Juoksutavoitteita vuodelle 2019

Ajattelin ensin, etten aseta mitään tavoitteita juoksun suhteen tälle vuodelle ja etenen vain rauhassa omassa tahdissa eteenpäin juoksun kanssa. Sitten muutaman lenkin juostuani huomasin taas, kuinka innostukseni ja intohimoni juoksua kohtaan heräsi uudelleen henkiin ja ajatukset juoksuharrastukseen motivoivista tavoitteista alkoivat kyteä. Ymmärsin myös sen, ettei tavoitteet estä sitä, että etenisin niistä huolimatta juoksun suhteen rauhassa, omaan tahtiin ja kroppaani kuunnellen. Ehkä siinä on sellainen ajatus, että kun sanoo tavoitteita ääneen, niin sitten tulisi jotain ulkopuolisia odotuksia niiden toteutumisesta, joista saattaisi ottaa paineita. Mutta tuskinpa sentään ketään niin paljon kiinnostaa jonkun muun tavoitteiden toteutuminen, kun ei kyse ole kilpaurheilijasta olympiamaratonilla! :D Tavoitteet ovat motivoivia ja kun niistä rakentaa sellaisia, että ne ovat mahdollisia saavuttaa, niin usein ne ovat myös hyödyllisiä. 


Maratontreeniä kesällä 2017

Juoksutavoitteitani vuodelle 2019
 • Juosta säännöllisesti 2-3 kertaa viikossa. Tämä määrä on mulle juuri sopiva, sillä haluan ehtiä tekemään myös lihaskunto- ja liikkuvuustreenejä. Kroppani ei myös oikein tykkää kovin isoista kilsamääristä. Tässä on myös huomioitava se, että juoksu on aika rankka ja kuluttava laji, ja vauvavuonna oma palautuminen voi olla helposti puutteellista. Liikunnan kuormitus on siis säädeltävä tilanteen mukaan. 
 • Rakentaa juoksun suhteen hyvä peruspohja ja peruskunto raskauden ja 10kk juoksutauon jälkeen, jotta voin myöhemmin tänä vuonna juosta halutessani suht helposti kunnon puolesta pidempiäkin lenkkejä (esim. n. 15km).
 • Juosta vuoden 2019 aikana useammassa juoksutapahtumassa. Rakastan juoksutapahtumia (mun vanhoja kisaraportteja voi lukea täältä!) Vielä en ole ilmoittautunut mihinkään juoksutapahtumaan enkä niitä tarkemmin päättänyt, mutta useammassa haluaisin olla tämän vuoden aikana mukana juoksemassa.
 • Treenata ja juosta läpi 1-2 puolimaratonia vuonna 2019. Puolimaraton on tässä elämäntilanteessa varmasti itselleni riittävän haastava tavoite, sillä treeniaikaa ei ole niin paljon käytettävissä, että haluaisin asettaa maratontavoitetta tai pidempää matkaa. Puolikkaalle harjoittelu ei ole ihan niin aikaa vievää ja siihen toimii hyvin tuo 2-3 kertaa viikossa juokseminen. Myöskin se, etten aseta tässä kohtaa mitään aikatavoitteita tuntuu järkevältä. Niitä voi katsoa sitten myöhemmin, jos siltä tuntuu. 
 • Saada pidettyä kroppa terveenä = ei loukkaantumisia! Tämä on aina juoksutavoitteiden kannalta tosi oleellista, koska loukkaantumiset nakertavat niin motivaatiota kuin kuntoakin. Pyrin noudattamaan näitä vinkkejä, joista olen kirjoittanut tässä postauksessa (juoksija: kuinka ehkäistä loukkaantumisia).  
 • Pitää lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelu säännöllisesti mukana treeneissä. Jos juoksen kaksi kertaa viikossa, haluaisin tehdä lihaskuntoa lisäksi kolme kertaa viikossa. Jos juoksen kolme kertaa viikossa, niin sitten lihaskuntoa kaksi kertaa viikossa. Eli pyrin viiteen treenikertaan viikossa. Liikkuvuutta ja venyttelyä pyrin tekemään lähes päivittäin, lyhyitä hetkiä siellä täällä. 
Sellaisia tavoitteita. Suhteellisen simppeleitä, mukavan kutkuttavia ja haastavia, mutta täysin mahdollisia! :)

Minkälaisia juoksutavoitteita teillä muilla juoksijoilla on tälle vuodelle? Onko teillä jo jotain juoksutapahtumia lukittuna kalenteriin? :)

Juoksuterkuin, 
Karoliina

Seuraa myös Instagramissa @candyntreenit & @candyontherun 
Facebookissa / Bloglovinissa Blogit.fi:ssä   

6 kommenttia:

 1. Itselläni on myös tavoitteena päästä taas puolimaratonkuntoon. Viime kesänä olin vielä hyvinkin siinä kunnossa, mutta sitten iski motivaatiopula ja raudanpuute (=juoksu ei kulkenut). Juoksu vain jäi.. Tai no olen minä 1-3x viikossa juoksennellut lyhyitä lenkkejä koko ajan. Kunto on kuitenkin laskenut paljon, tällä hetkellä en jaksaisi puolimaratonia.
  Tässä olisi vielä yksi pidempi lonamatka, jonka jälkeen on tavoitteena aloittaa treenit kohti HCR:ää. :)

  Tsemppiä sullekin juoksutreeneihin! Saatko hyvin lapsenvahtia, että pääset lenkille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kommentista ja pahoittelut, että mulla on kestänyt vastata. Matkalla ei ollut läppäriä mukana ja kännykällä vastaaminen osoittautui vähän haastavaksi..

   Mutta hei, samoja tavoitteita siellä siis myös! :) Tsemppiä kovasti HCR:lle valmistautumiseen ja puolimaraton kuntoon pääsemiseen! Mä uskoisin, että 2 lenkkiä viikossa saan onnistumaan aika helposti, toisen viikonloppuna kun mies voi olla lasten kanssa ja sitten toisen mahdollisesti arki-iltana niin, että lapset on jo nukkumassa ja mies kotona..Tai sitten juoksen rattaiden kanssa. Katsotaan! :)

   Poista
 2. Juoksuinspis se sieltä näyttää jälleen nousevan, kun oot noin huikeita tavoitteia asettanut tälle vuodelle. Mahtavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehdottomasti juoksuinspis taas nostanut päätään! Jee :) Katsotaan, jos päästään johonkin samalle viivalle, vaikka sä juokset paaaaljon kovempaa! :)

   Poista
 3. Ihanaa lukea sitten vuoden mittaan treeneistäsi ja odotuksista kilpailujen suhteen. Mä en oo lyönyt lukkoon vielä mitään tiettyä kilpailua, mutta olisi haaveissa EKA puolimaraton tänä vuonna,hui! Tammikuu on vielä arjen kanssa häseltämistä, mutta kun saan aikatauluni taas ensi kuussa omiin käsiin niin alan treenata tavoitteellisemmin tuota pitäen mielessä :).

  Juoksuharrastushan mulla on pitkään ollut tosi höntsäilevää ja sellaista "juoksen kun siihen tulee mahdollisuus" niin nyt on tosi kivaa alkaa harrastaa sitä tavoitteellisemmin omien aikataulujen mukaan. Mulla on haasteena tässä vain se, että mun työ on seisomatyötä ja pelkään sitä että rasitun liikaa ts. en jaksa treenata tarpeeksi työn päälle. Myös haasteena työn + treenien päälle on se että muistaisin/osaisin syödä riittävästi :D. Eli kaikki tällainen nyt kiinnostelee täällä päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, Laura, mahtavaa! Eka puolimaraton olisi ihan super!! Toivottavasti sun haave toteutuu :) Muistan ton haasteen, kun tein itsekin seisomatyötä ja liikuin töissä paljon, kyllä se vaikutti jaksamiseen treenaamisen suhteen. Lepopäivät on siis tosi tärkeitä ja kehonhuolto ja toki se, että syö ja juo riittävästi, kuten itsekin sanoit. Kannattaa muistaa, että vaikka treenaisi puolimaratonille, niin ei sen tarvitse tarkoittaa ihan älyttömiä juoksumääriä. 2-3 lenkkiä viikossa riittää hyvin, kun tavoitteena ei ole (varmaankaan) mitkään ihan huippuloppuajat! :) Tsemppiä kovasti ja pidä mut ajan tasalla miten sun treenit sujuu!!

   Poista