maanantai 21. tammikuuta 2019

Kysymyksiä & Vastauksia + Floridan kuulumisia

Heippa taas ja kivaa uutta viikkoa! Me vietetään viimeisiä lomapäiviä täällä Floridassa ja nautitaan vielä hetki auringosta ja lämmöstä ennen kotimatkaa. Suomessa näyttää olevan ihana talvi ja hyvä niin, koska ainakin Islalla on jo ikävä lunta! :D Hän on ihmetellyt monta kertaa, miksi täällä Floridassa ei ole lunta ja harmitellut, ettei täällä pääse pulkkailemaan! No, ehkä hiekkarannalle ja uima-altaalle pääseminen on vähän korvannut tätä harmitusta! ;) Me vietettiin tosiaan viikonloppu Lakelandissa serkkuni Kellyn ja hänen perheensä luona, mikä oli aivan ihanaa! Ei oltu nähty kahteen vuoteen, kun viime vuonna ei päästy täällä käymään Madridissa oleilun takia. Vietimme tosi mukavan ja rennon viikonlopun, vierailimme leikkipuistoissa, downtown Lakelandissa, söimme hyvin ja vietimme paljon aikaa vaihtaen kuulumisia. Ihan parasta! Mutta sitten tämän päivän aikaisemmin kirjoitettuun Q&A-postaukseen! :) Jos tulee mieleen lisää kysymyksiä, niin kirjoita kommentteihin tai laita viestiä Instagramissa! 
********************************
Lukijakyselyn joukossa oli joitakin lyhyempiä kysymyksiä, joihin toivottiin vastauksia. Lisäksi Instagramiin tulee välillä samantyyppisiä kysymyksiä, joten kokosin niistä tällaisen Q&A-postauksen! 


Kuvituksena muutamat juoksulenkkikuvat :)
Mistä saat energiaa lähteä liikkeelle ja liikkumaan?
Hyvä kysymys! Toki kaikki lähtee siitä, että saan öisin edes jokseenkin hyvin nukuttua. Vaikka meillä on edelleen muutama yösyöttö/yö, niin useimmiten saan yöllä nukuttua sen verran, että olo on päivällä suhteellisen virkeä. Toki poikkeus öitäkin löytyy ja silloin energiaa liikkumiseen ei ole niin paljon. Toinen juttu on ajoittaa oma treeni, niin ettei vielä ole aivan poikki päivän puuhista. Useimmiten teen treenin iltapäivällä päikkäriaikaan, koska jos jättäisin sen iltaan, kun lapset on menneet nukkumaan, niin en todennäköisesti jaksaisi. Viikonloppuisin treenaan mielellään heti aamusta, etenkin juoksulenkille lähteminen tuntuu helpoimmalta rauhassa aamupalan jälkeen. Kolmanneksi itseäni motivoi ajatus siitä hyvästä olosta ja fiiliksestä, joka tulee treenin jälkeen. Kun saan hetken omaa aikaa liikkua, niin olen huomattavasti kärsivällisempi äiti ja iloisempi tyyppi noin muutenkin. 

Kuinka paljon käytät rahaa treenivaatteisiin ja kuinka usein ostat niitä?
Olen vuosien varrella kerryttänyt melkoisen treenivaatevalikoiman, sillä oli aikoja, kun treenivaatteita tuli ostettua nykyistä huomattavasti useammin. Hyvä puoli on kuitenkin se, että monia treenivaatteita olen käyttänyt useita vuosia. Ne eivät siis ole mitään kertakäyttökamaa, vaikka iso osa omista treenivaatteistani onkin ihan ketjuliikkeistä, kuten H&M Sport ja Stadiumin SOC-tuotteet. 


Esimerkiksi tämä takki on H&M Sport ja mulla on ollut se tosi monta vuotta käytössä.
Viime vuoden aikana en tainnut ostaa kuin yhdet ASICS:n treenitrikoot keväällä Madridissa, kun en enää raskausaikana mahtunut omiin normaaleihin trikoisiin. Äitiyslomalla budjettini on ollut sen verran tiukka, ettei treenivaatteita juuri ole tullut shoppailtua. Joululahjaksi sain muutamat uudet trikoot ja topit, mikä oli tosi kiva, koska piristäähän ne treenejä! Ja muutenkin vietän 80% ajasta tällä hetkellä treenitrikoissa, joten ei haittaa, että niitä on paljon.  

Uudet juoksukengät tulee kyllä hankittua vuosittain, koska ne pitää korvata n. 1000 juoksukilometrin välein. Ne ostin myös viime vuonna alkuvuodesta. Vuonna 2018 treenivaatteisiin/kenkiin meni siis n. 150-200€? 

Mitä treenivaatteita ja kenkiä suosittelet?
Mulla on monia merkkejä, joista tykkään enkä ole kovin merkkiuskollinen. Kuten mainitsin niin H&M Sportin kautta mulla on useita trikoita, treenitoppeja ja juoksutakki, jotka kaikki ovat kestäneet käytössä yllättävän pitkään ja olleet hyvälaatuisia. Stadiumin SOC-merkistä tykkään trikoissa myös. Sitten on Niken treenitoppeja ja useat Niken treenishortsit, jotka aikoinaan hankin vanhan työnantajan kautta alennuksella. Ne ovat palvelleet käytössä vuodesta 2010 saakka! Juoksuvaatteissa ASICS on myös ollut hyvä, ja ASICS:lta mulla on mm. hyvät juoksutrikoot ja kaksi talvijuoksutakkia. Tykkään myös Kari Traasta, mulla on Kari traan ulkoilutakki- ja toppatakki sekä paksumpi juoksupaita. 

Juoksukenkäni tällä hetkellä on New Balancen Fresh Foam 1080 ja niitä olen käyttänyt nyt muutaman vuoden. Talvella nastakengät on Sarva Xerot. 


Kuvassa Sarva Xerot 

Miten nollakunnosta raskauden jälkeen saisi juoksukuntoa takaisin?
Sanoisin, että matka raskauden jälkeen takaisin juoksukuntoon kannattaa pilkkoa osiin, muuten se saattaa tuntua ihan ylivoimaiselta. Jos puhutaan nyt vain kestävyyskunnosta eikä kaikesta muusta raskaudesta palautumiseen liittyvästä kuten lantionpohjalihaksista, keskivartalon palautumisesta jne. niin ensin tietysti kannattaa aloittaa vähitellen synnytyksen jälkeen kävely, kun se tuntuu fyysisesti hyvältä. Se on ensimmäinen askel. 

Sitten vähitellen lisää kävelylenkkiin pituutta ja lisää useamman kävely/vaunulenkin viikkoon, esim. 2-4 kertaa viikossa. 

Sitten lisää kävelyvauhtia jollekin lenkille ja välillä tarkoituksella käy kävelemässä vaikka mäkisempää reittiä, jotta jalkoihin tulee lisää voimaa. Myös portaiden kävely voi olla yksi tapa vahvistaa jalkoja, kun juoksu ei vielä onnistu. Vähitellen lenkin varrelle vaunujen kanssa voi lisätä vähän kyykkyjä, askelkyykkyjä ja askelkyykkykävelyjä. Toki samaan aikaan olisi todella tärkeää, että lantionpohjalihakset ja keskivartalo saa harjoitusta (suosittelen käymään äitiysfyssarilla, jotta saat omakohtaiset ohjeet <3), sillä juoksun kannalta niiden rooli on todella tärkeässä osassa. 

Käveleminen on kuitenkin tosi hyvä tapa kohottaa peruskuntoa ja se on turvallinen tapa liikkua, vaikka olisi vielä lantionpohjan ja keskivartalon toiminnassa toivomisen varaa. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota omaan asentoon, kun työntää vaunuja, ettei peppu pääse aina pitkälle taakse ja selkä notkolle. Juoksu taas kannattaa aikanaan aloittaa kävelyä ja juoksua vuorottelemalla sitten, kun sen aika on. 


throwback viime elokuulle, muutama kuukausi synnytyksestä ja kunnon kasvattelu käynnissä

Miten kahden lapsen kanssa jaksaa.?
Haha, nauratti ääneen, kun näin tämän kysymyksen lukijakyselyn seassa! :D Vastaus on; ei aina jaksakaan! Kyllä se oma hermo ja pinna on lähes päivittäin koetuksella ja etenkin silloin, jos on itse väsynyt. Olen huomannut, että lähes jokainen päivä on jollain tapaa vuoristorataa, välillä loivempia mäkiä ja välillä jyrkempiä. Saman päivän aikana omat fiilikset ja tunteet kahden lapsen kanssa saattaa mennä niin huipuista fiiliksistä (ne on maailman ihanimpia ja rakkaimpia <3) ihan päinvastaisiin fiiliksiin (saisinko lentolipun jonnekin todella kauas ja nopeasti, kiitos!) ja taas takaisin niihin kiitollisiin ja onnellisiin tuntemuksiin! :D

Mulle on tosi tärkeätä  saada päivittäin edes hetki omaa aikaa nollata tilannetta. Sen takia pidän omia treenihetkiä tärkeinä tai sitä, että saan hetken kirjoittaa rauhassa. Ja se, että saa nukkua auttaa kyllä kaikista eniten jaksamiseen. Ja toki turvaverkko ympärillä. Se, että voi laittaa viestiä jollekin läheiselle, että tulee apuun, jos vaikka H on jossain työmatkalla tms. Yksin tämän paletin pyörittäminen on kyllä tosi rankkaa, mutta kun on apua, niin hommat pyörii suht hyvin. Mutta, vaikka välillä on rankkaa, niin koskaan ei kuitenkaan ole kaduttanut se, että meillä on kaksi lasta. He ovat parasta maailmassa! <3

Lämmitteletkö ennen kotitreenejä, jos niin miten?
Riippuu vähän tilanteesta. Usein saatan ihan muutaman minuutin lämmitellä, tekemällä vähän jotain aerobista ja pyörittelemällä käsiä ja hartioita jne ennen kuin alan tekemään circuit-treeniä. Kroppa on kuitenkin useimmiten jo valmiiksi hieman lämmin, kun ravaan meillä portaita ylös-alas, siivoan, leikin lasten kanssa, teen kotitöitä jne. Jos mulla olisi treeneihin enemmän aikaa, niin todellakin panostaisin sekä lämmittelyyn että venyttelyyn enemmän. Ja jos tekisin isoilla painoilla, niin kokisin, että lämmittely olisi vielä tärkeämpää! 

Sellaisia kysymyksiä ja vastauksia tällä kertaa! Laita kommentteihin kysymyksiä, jos niitä on mielessä, niin voin tehdä toisenkin tällaisen postauksen :)

<3: Karoliina 


Seuraa myös Instagramissa @candyntreenit & @candyontherun 4 kommenttia:

 1. Juuri matkalta kotiutuneena, miten olette saaneet unirytmin muutettua vauva-aikana aikaeron vuoksi? Meillä oli tällä kertaa vain 2h mutta suunnitellaan jo kovasti lähtöä kauemmaksi kun ikää noin vuosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Täälläkin palattiin tänään matkalta. Unirytmin muuttaminen on jokseenkin haastavaa. Tuonne länteen päin mennessä pyrittiin vain pääsemään siellä päivärytmiin mahdollisimman nopeasti eli yöunille meno samaan aikaan kuin kotona ja päikkärit samaan aikaan kuin kotona jne. Alkuun lapset heräsi useamman kerran yössä ja aamut oli tosi aikaisia, mutta vähitellen rytmi siirtyi oikeaksi ja viikon verran meni siinä, että rytmi oli ns. normaali. Tänne Suomeen päin tai ylipäätään itään meneminen on usein haastavampaa ja odotan, että meillä tulee olemaan rytmin kanssa haasteita ainakin viikon verran..Täälläkin pyritään aloittamaan normirytmi mahdollisimman pian, mutta toki sisäiset kellot eivät heti muutu, kun aikaeroa on se 7h, joten katsotaan. Mitään kovin hyviä vinkkejä ei ole muuten antaa, kuin yrittää päästä kohdemaan rytmiin mahdollisimman pian ja toki jos pidemmälle lähtee niin kannattaa olla vähintään 2 viikkoa reissussa, jos mahdollista, jotta aikaeroon ehtii tottua ja pääsee kunnolla nauttimaan lomasta.

   Mutta siis, kannattaa kyllä lähteä <3 Vauvan kanssa reissaaminen on vielä ihanan helppoa!

   Poista
 2. Joo, Atlantin toiselta puolelta kotiin tullessa on kyllä aina ihan kamalaa myös itsellä 🤪 vauvojen rytmiä voisi yrittää myös siirtää etukäteen mutta en tiedä, onnistuuko kuinka helposti..? Nyt olisi lennot tarjouksessa, joten kovasti pohditaan minne ostettaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin mäkin olen joskus kuullut, että rytmejä voisi yrittää siirtää etukäteen, mutta omalla kohdalla se tuntui jotenkin hankalalta, koska aikaeroa oli kuitenkin niin paljon (7h), joten tuskin sitä olisi kokonaan voinut kuitenkaan siirtää. Päätin sitten, että otetaan tilanne vastaan jetlagin suhteen sellaisena kuin se tulee. Ja nyt on kyllä otettu vastaan melkoista iltahuutoa ja heräilyä enemmän kuin normaalisti, mutta eiköhän se siitä tasoitu. Toivottavasti! :)

   Poista