sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Treenien sovittaminen vauva- ja pikkulapsiarkeen

Treenien sovittaminen vauva- ja pikkulapsiarkeen on mielestäni todella mielenkiintoinen aihe ja on aina kiinnostavaa lukea, kuinka muut äidit ja isät sen tekevät. On inspiroivaa ja mahtavaa kuulla, kun vanhemmat jatkavat itsestään huolehtimista pikkulapsiarjen keskellä, jossa suurimman osan ajasta viettää huolehtimalla muista. Muistan itsekin pohtineeni ennen esikoisen syntymää, että mitenköhän sitä sitten ehtii liikkumaan ja harrastamaan itselle tärkeitä asioita, kun vauva on syntynyt. Lopulta huomasin, että kyllä sitä aikaa löytyy, kun haluaa tarpeeksi ja on valmis priorisoimaan liikunnan riittävän korkealle omassa tärkeysjärjestyksessä. Ei välttämättä samoissa määrin kuin ennen lasta/lapsia tai ihan samalla tavalla, mutta sopeuttamalla liikunnan uuteen elämäntilanteeseen on mahdollista jatkaa liikunnan harrastamista myös vauva- ja pikkulapsiarjessa. Toki on muistettava, ettei liikunnan harrastaminen aina ole kiinni siitä, että onko aikaa liikkua vai ei. Vauva-arjessa väsymys voi esimerkiksi olla ratkaiseva tekijä, joka pistää liikunnalle stopin, vaikka aikaa olisi. Ja kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, on tärkeätä suhteuttaa liikunnan määrä ja intensiteetti omaan jaksamiseen. Jos väsyttää todella paljon ja vauva nukkuu huonosti, on turha lähteä rehkimään liikaa.  Tässä olen huomannut selkeän eron nyt kahden lapsen kanssa verrattuna yhteen. Ensimmäisenä vauvavuonna jaksoin treenata kovemmalla intensiteetillä ja enemmän, kun nyt taas toisena vauvavuonna olen lisännyt liikunnan intensiteettiä paljon hitaammin ja ollut muutenkin mukavuudenhaluisempi liikkuja. Mutta, kuten sanottua on tärkeätä mennä sen hetkisen elämäntilanteen ja omien fiilisten mukaan. Mielestäni liikunnasta pitää aina saada enemmän kuin mitä se ottaa. Kun miettii omaa liikunnan harrastamista ennen lapsia, niin onhan se muuttunut siitä todella paljon. Silloin aikaa oli treenaamiseen käytettävissä vaikka kuinka. Kävin ratsastamassa muutaman kerran viikossa ja tallikeikkoihin meni aina melkein se 3 tuntia kerrallaan. Ryhmäliikuntatunneille pystyi lähtemään koska vain ja juoksulenkille myös, koska ei juurikaan tarvinnut miettiä muiden aikatauluja. Treenimäärät oli isompia ja treenit olivat pidempiä kestoltaan. Se oli silloin ihan normaalia...ja ihanaa! :D Esikoisen syntymä toi ison muutoksen omiin liikuntatottumuksiin ja ensimmäisen vauvavuoden aikana tuli opittua, että liikunnan suhteen kaikki on kotiinpäin. Lyhytkin treeni on parempi kuin ei mitään ja kotona treenaaminen on todella kätevää ajankäytön kannalta. Se on myös edullista ja nopeaa. Jostain syystä tässä vauva- ja pikkulapsiarjessa ei enää riitä rahat niihin kalliisiin ratsastustunteihin ja salikorttiin, jota ei ehtisi käyttää kovin paljon! ;)

Paljon on pitänyt tehdä liikunnan suhteen "uhrauksia" ja sopeutua uuteen tilanteeseen. Olisihan se ihanaa välillä treenata muuallakin kuin kotona tai leikkipuistossa. Olisihan se ihanaa lähteä pitkän kaavan kautta tekemään treeniä eikä miettiä, että mitä ehtii tehdä ennen kuin lapset heräävät päikkäreiltä. Olisihan se ihanaa treenata enemmän ja pidempään kuin puoli tuntia kerrallaan. Olisihan se ihanaa vaan lähteä pitkikselle kavereiden kanssa eikä miettiä, että pitää olla tuolloin ja tuolloin imettämässä vauvaa. 

Mutta, vauvavuosi kestää vain hetken ja lapset ovat pieniä vain hetken! <3 Mielestäni liikunnasta ei todellakaan tarvitse luopua kokonaan, mutta sen harrastaminen on sopeutettava sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Toisen lapsen synnyttyä, treenien sovittaminen arkeen tuli vielä piirun verran haastavammaksi, mutta toisaalta muutos ei ollut niin iso kuin ensimmäisen lapsen synnyttyä, jolloin joutui sopeutumaan täysin uuteen tilanteeseen. 

Oma ratkaisuni vauva- ja pikkulapsiarjen treenehin on juurikin ollut kotona tehtävät suhteellisen lyhyet lihaskuntotreenit sekä lenkkeily vaunujen kanssa sekä ilman. Nyt kevään tullen on myös ihana taas jatkaa leikkipuistotreenejä tai muuten ulkotreenejä. Välillä on ihan luksusta sopia lenkkitreffejä ystävien kanssa. Ne olivat ennen lapsia ihan viikottaisia juttuja, mutta nykyään harvinaisempaa herkkua. 


Lauran kanssa lenkkitreffeillä <3
Eniten omia treenejä tulee tehtyä tällä hetkellä päiväuniaikoina, mutta välillä myös lasten ollessa hereillä, jos muuta mahdollisuutta ei ole. Olen miettinyt, että treenien sovittaminen arkeen näin kotona hoitovapaalla ollessa on oikeastaan tosi helppoa ja on aivan luksusta, että saa vaikka lähteä aamulla lenkille ulos valoisaan aikaan. Uskon, että todelliset haasteet liikunnan sovittamisesta arkeen tulee sitten, kun palaa täysipäiväisesti työelämään ja lapset ovat päiväkodissa täyden viikon. Olisikin tosi mielenkiintoista kuulla, miten te työssäkäyvät pienten lasten äidit saatte sovitettua liikuntaa omaan arkeenne? Mitkä on teidän kikkoja? Se on asia, jota olen viime aikoina taas pohtinut useamman kerran, vaikkei se ihan vielä ajankohtaista omalla kohdalla olekaan. Tällä viikolla treenit ovat näyttäneet tältä:

Maanantaina kotona 30min jalkatreeni. Vauva leikki vieressä leluilla ja kun pääsin lattialla tehtäviin liikkeisiin, kiipeili päällä! :)

Tiistaina 25minuutin yläkroppatreeni kotona ja esikoinen mukana jumppailemassa, kun ei suostunut menemään päiväunille.. Hän oli kotona toipilaana flunssan jälkeen. 

Keskiviikkona vaunujen ja koiran kanssa kävely-juoksulenkki + vähän lihaskuntoa ulkona. 

Torstaina 30 minuutin treeni kahvakuulan kanssa ja vähän corea. Taas oli esikoinen mukana leikkimässä vieressä. 

Perjantaina lepopäivä, kävelyä. 

Lauantaina pitkä kävelylenkki vauvan ja koiran kanssa sekä puolen tunnin coretreeni päiväuniaikana. 

Sunnuntaina kävely-hölkkälenkki n. 6km ja vähän porrastreeniä Lauran kanssa aamupäivällä, kun isukki oli lasten kanssa. 

Kaiken kaikkiaan hyvä treeniviikko, jonka kyllä kruunasi tämän päiväiset lenkkitreffit Lauran kanssa, jotka tekivät hyvää niin henkisesti kuin fyysisestikin. Olisi myös tosi mielenkiintoista kuulla sun ajatuksia liikunnasta pikkulapsiarjessa, kerro ihmeessä kommenteissa! :)

Kivaa alkavaa viikkoa ja tsemppiä treeneihin! 

<3: Karoliina

Seuraa myös Instagramissa: @candyontherun

14 kommenttia:

 1. Aamun lenkkitreffit meni kyllä heittämällä yhdeksi tämän viikon kohokohdaksi! ❤️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sama täällä! <3 Oli super kivaa ja otetaan pian uusiksi! :)

   Poista
 2. Tuo jännittää omalla kohdalla, miten rytmittää treenit kahden lapsen kanssa, joista toinen ei enää nuku päikkäreitä ���� Työelämässä ratkaisu on aamu 5 herätykset treeniin ja lounastreenit ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sä ihan varmasti keinot keksit, mutta ymmärrän, että mietityttää uusi tilanne! :) Ja joo,oon miettinyt samaa, että kyllä musta jonkin sortin aamutreenaaja on kuoriuduttava sitten kun palaa töihin!

   Poista
 3. Meillä mies käy ma ja ke klo 17, minä ma ja to klo 20 🙂 viikonloppuna kumpikin saa kerran mennä jos haluaa. Ja sitten joustetaan jos on jotain tosi jännää. Meillä toimii näin koska mies nyrkkeilee ja mä käyn akrobatiassa, ja halutaan tehdä just näitä 😊 nyt on alkanut fillarikausi, joten pyöräillään työmatkat, kerran viikossa mulla tarkoitus juosta töistä kotiin. Sunnuntaisin palaveri missä päätetään kumpi hakee ja vie, ja ruuanlaittovuoroviikot on päätetty kuukaudeksi eteenpäin. Näillä kumpikin tulee kuulluksi ja saa saman verran aikaa 😊👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi hyvältä ja ihanaa, että olette löytäneet teille sopivan rytmin, niin että molemmat ehtii harrastamaan ja on tyytyväisiä! Noi sunnuntaipalaverit on varmasti tarpeellisia, että arki pyörii jouhevasti! :) Hyviä vinkkejä!!

   Poista
 4. Meillä tytöt kohta 2 ja eskarilainen 7vee. Aktiivista taaperoa ei enää vaunulenkkeily kiinnosta. Omat treenit tässä elämäntilanteessa tarkoittaa viikonlopussa pitkää lenkkiä miehen ollessa tyttöjen kanssa ja aina kun aikatauluihin sopii nappaan kuljetusvuoron eskarilaisen tanssiin tai ratsastukseen. Odotellessa ehtii hyvin kipaista pikkulenkin ja tehdä pienet ulkotreenit. Eilen illalla esikoinen kysyi voidaanko lähteä yhdessä lenkille, käytiinkin sitten kahden kilsan lenkki spurttaillen ja kävellen. Parasta lenkkiseuraa saa kun itse tekee ❤️😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, että! Toi on kyllä niin ihanaa, kun huomaa, että lapset itsekin pyytävät lenkille ym. :) Ja just niin sen pitäisi ollakin, koska sehän on kivaa ja hauska tapa viettää aikaa yhdessä :)

   Lasten harrastusajan hyödyntäminen omaan treeniin on kyllä hyvä tapa! Kivaa viikkoa sinne!

   Poista
 5. Hei. Mulla on yksi 2v lapsi ja aloitin työt viime syksynä, kun hän oli 1,5v. Teen nelipäiväistä työviikkoa ja olen perjantaisin vapaalla. Yleensä alkuviikolla teen lyhyitä n. 10-20min lihaskuntotreenejä joko ulkoillessa tai sitten sisällä, kun lapsi on mennyt nukkumaan. Perjantaisin päiväuniaikana panostan pidempään kotitreeniin. Toisen pidemmän kotitreenin teen viikonlopun aikana (kun mies on lapsen kanssa) tai sitten lenkkeilen enemmän ja teen samalla ulkotreenin. Tämä riippuu aina vähän säästäkin.
  Jos lapsi on sairaana ja joudun olla pois töistä, silloin käytän myös päiväuniaikaa pidempään kotitreeniin.

  Äitiyslomalla ja hoitovapaalla tuli liikuttua kyllä todella paljon, joten töiden aloituksen jälkeen pudotus oli melkoinen ja pitkän aikaa tunsin itseni kyllä aika laiskaksi, kun tuntui ettei liiku juuri yhtään. Hyvällä suunnittelulla aikaa liikkumiseen kyllä löytyy, kun muistaa, että pienikin treeni on parempi kuin ei mitään. Itse teen myös viikonloppuisin ruokia valmiiksi, ettei töiden jälkeen menee siihen aikaa vaan päästää heti syömisen jälkeen kivojen juttujen pariin.

  Tällä hetkellä en juuri ehdi suunnittelemaan itse kotitreenejä, joten on kiva napata joku valmis, jota lähtee seuraamaan, joten kiitos sinulle Karoliina, kun jaat niitä :)
  Täytyy tosiaan muistaa, että nämä vuodet, kun lapset ovat pieniä, menevät nopeasti ja pian on taas aikaa liikkua enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kuulostaa tosi hyvältä ja ihanan hyvin saat liikuntaa kuitenkin mahdutettua päiviin ja säännöllisesti, mikä on kuitenkin tosi tärkeätä! Voin kuvitella, että mullekin tulee olemaan kyllä tosi iso muutos, sitten kun menee töihin kodin ulkopuolelle eikä liikukaan enää yhtä aktiivisesti kun nyt..Kiva kuulla, jos mun jakamista treeneistä on ollut apua <3 Mukavaa viikkoa sinne!

   Poista
 6. Heips, osaisitko neuvoa minua pitäs lähipäivinä ostaa uudet lenkkarit? Entiset on jo puhkikuluneet reijille. Asic gel nimbus ollut aiemmin mutta minusta liian massiivinen kenkä muuten

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Suvi! Mä olen tykännyt tosi paljon New Balancen fresh foam 1080-kengästä, joka on vähän samantyyppinen kuin ASICS gel nimbus, mutta ehkä vähän kevyempi. Kannattaa mennä urheilukauppaan ja kokeilla erilaisia malleja niin varmasti löytyy juuri se omaan jalkaan paras ja sopivin! :)

   Poista
 7. Kiitos neuvoista ja minähän löysin uudet lenkkarit new Balancen solvi kengät lähti mukaan 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, ihan mahtava juttu! Kiva kuulla! :) Hyviä lenkkejä uusilla NB:llä!!

   Poista