sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Hidas palautuminen raskaudesta on normaalia

Synnytyksestä on kulunut nyt reilu 10 kuukautta ja tekee mieli palata aiheeseen nimeltä raskaudesta palautuminen. Kirjoittelin viimeksi aiheesta 6 kuukauden kohdalla, jolloin lopetin kuukausittaiset "palautumispäivitykset". Silloin kirjoitin näin:

"Nyt kun katson tätä puolta vuotta taaksepäin, niin onhan tämä raskaudesta palautuminen ja liikunnan pariin palaaminen raskauden jälkeen ollut aikamoinen prosessi. Se on vaatinut aikaa, kärsivällisyyttä, kuntoutusta oikeanlaista harjoittelua ja äitiysfysioterapeutin apua. Se on myös vaatinut paljon asiaan perehtymistä itsenäisesti, minkä olen tehnyt mielelläni, sillä koen raskaudesta palautumisen ja liikunnan pariin palaamisen todella mielenkiintoiseksi aiheeksi.  

Liikunnan pariin palaaminen raskauden jälkeen ja raskaudesta palautuminen (vatsalihasten erkauman kuntoutus, keskivartalon hallinta- ja voima, lantionpohjan optimaalinen toiminta jne.) ovat asioita, joissa mielestäni  naiset jäävät liian helposti yksin, jossei osaa etsiä, pyytää tai hankkia apua itse. Ilman ihanaa äitiysfysioterapeuttiani Terhiä olisi oma palautumiseni vielä varmasti paljon enemmän vaiheessa. Lämmin suositus siis äitiysfysioterapialle synnytyksen jälkeen, vaikkei mitään isompia ongelmia olisikaan. Ainakin saa henkilökohtaiset ohjeet palautumiseen ja apua liikunnan aloittamiseen turvallisesti ja järkevästi."
Viime aikoina olen saanut useampia viestejä, että olen palautunut tosi hyvin raskaudesta ja on mahtavaa, kun treenaan jo "ihan niinkuin ennen raskautta". Ja toki olen kovasti kiittänyt näitä ihania viestin lähettäjiä, mutta myös muistuttanut, että olen saanut kulkea aika pitkän "kuntoutusmatkan" raskauden jälkeen tähän pisteeseen eikä palautuminen tosiaan ole tapahtunut ihan itsestään. En hypännyt suoraan juoksulenkille tai tekemään HIIT-treenejä synnytyksen jälkeen, vaan polku siihen pisteeseen on ollut aika pitkä ja välillä kivikkoinen! ;)

Ylipäätään se, mitä raskaudesta palautuminen kenellekin tarkoittaa voi olla eri asioita. Itselleni se tarkoittaa sitä, että keskivartalo ja lantionpohjalihakset toimivat normaalisti. Paino on suunnilleen sama kuin ennen raskautta (mitä se ei vielä mulla ole) ja kroppa tuntuu vahvalta ja kestävältä. Se tarkoittaa sitä, että pystyn tekemään kivoja juttuja treeneissä eikä missään ole kipuja tai outoja tuntemuksia. Sitä palautuminen on minulle. Ja se, että palautuminen kestää on ihan normaalia. Raskaus on iso juttu naisen kropalle ja siitä palautuminen saa kestää. Se ei onneksi ole kilpailu eikä sille ole mitään aikarajaa. Ja vaikka mun kohdalla ehkä näyttää siltä, että olen jo palautunut, niin vielä on kuitenkin matkaa siihen, missä olin ennen raskautta moneltakin kantilta. Ja se on ihan ok! :)Henkisesti tämä palautumis- ja kuntoutumismatka raskauden jälkeen ei ole ollut mitenkään helppoa. Olen välillä ollut turhautunut siihen kuinka hitaasti edistystä on tapahtunut ja hetkittäin ihan hukassa, että miten kannattaisi treeneissä edetä, että teen mahdollisimman järkevästi ja edistän kuntoni parantumista. Oikeastaan tuon puolen vuoden jälkeen (kun viimeksi kirjoittelin raskaudesta palautumisesta) olen vain kroppaa kuulostellen edennyt treeneissä oman fiiliksen mukaan ja ihan hyvin se on sujunut. Ei varmasti täydellisesti, mutta riittävän hyvin. Kunto on kasvanut ja kroppa tuntuu vähitellen koko ajan enemmän palautuneelta. Tänään oli itse asiassa palautumisenkin kannalta aika iso päivä, kun juoksin ensimmäisen kokonaisen lenkin raskauden jälkeen. Olen siis tähän asti tehnyt aina kävely-juoksu-lenkkejä, mutta nyt päätin, että hölkkkään ainakin puoli tuntia ilman kävelypätkiä ja se tuntuikin niin hyvältä, että juoksin (hitaasti) 50 minuuttia putkeen! Woo-hooo! Ihan mahtava fiilis <3 Ja parasta on se, että juoksu myös tuntui hyvältä eikä tarvinnut pelätä, että tulee pissat housuu tai muuta ikävää. Pystyi vain fiilistelemään! <3 Summa summarum,  raskauden jälkeen hidas palautuminen ja kuntoutuminen on ihan normaalia! Mielummin rauhassa maltilla, kuin liian nopeasti tekemään liian haastavia juttuja ja sitten tulee ongelmia myöhemmin! <3 Ja käykää hyvät siskot äitiysfysioterapiassa synnytyksen jälkeen, vaikkei mitään kummempia ongelmia olisi. 

Ihanaa alkavaa viikkoa, 

<3: Karoliina 

Lue lisää raskaudesta palautumisestani: Seuraa myös Instagramissa: @candyontherun


6 kommenttia:

 1. Todella hyvä kirjoitus! Ja hyvä, että painotat malttia, vaikka se ei varmasti aina helppoa olekaan. On ollut tosi mielenkiintoista seurailla sun juttuja :)

  Marianne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianne <3 Joo, tässä on saanut itse oppia kantapään kautta tuon maltin. Ei se tosiaan helppoa ole :) Kiva kuulla, kiitos kun seurailet <3 Ihanaa pääsiäistä!!

   Poista
 2. Hyvä muistutus tuo maltti! Mun kunto oli jo ennen raskautta ihan pohjamudissa joten nyt pitäisi malttaa aloitella rauhallisesti vaikka kevätaurinko houkuttaisi jo vaikka mihin treenailuun :) mulla on siis synnytyksestä nyt 10 vkoa ja kävin kans äitiysfyssarilla. Se oli tosi hyödyllinen juttu! Vaikka ei ole enää erkaumaa, sain täsmäohjeet miten vahvistaa syviä lihaksia. Ja ensi kuussa alkaa BabyPilates-kurssi. Siitä sitten pikkuhiljaa kohottamaan taas kuntoa :) kiva lukea sun juttuja ja seurata instaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anna! Hei mahtavaa, että kävit äitiysfyssarilla ja sait täsmäohjeita syvien lihasten vahvistamiseen. Musta ainakin tuntuu, että jopa liikaa puhutaan vaan erkaumasta ja siitä onko sitä vai ei, kun oikeasti pitäisi nimenomaan keskittyä siihen miten se core toimii ja vahvistaa niitä syviä lihaksia + yhdistää tietysti hengitys siihen. Tsemppiä kunnon kohotukseen ja kropan vahvistamiseen! Kiitos, kun seurailet <3

   Poista
 3. Ihana postaus. :) Mulla on nyt 8 kk synnytyksestä (sektio) ja oon käynyt kans äitiysfyssarilla. Mulla aukesi sektiohaava viikko operaatiosta ja huomasin myöhemmin, että siihen kohtaan kiristää yhdessä jumppaliikkeessä. Tää sai mut menemään äitiysfyssarille. Ja hyvä, että menin! Oli tullut kiinnikkeitä, minkä lisäksi erkaumaa oli 5 cm edelleen 6 kk synnytyksen jälkeen. En itse edes tiennyt, että erkaumaa edelleen oli ja olin jo lankuttanut jne., koska neuvolalääkäri ohjeisti että "voit palata kaikenlaisiin jumppiin ja juoksuihin 6 kk kohdilla). Tästä oppineena en enää luota neuvolan lääkäriin.
  Musta on jotenkin hölmöä, miten neuvolassa ei ole kuin yksi tarkastus äidille esim. erkauman suhteen. Vai oliko niitä enemmän? Musta olisi tärkeää laittaa esim just 6 kk synnytyksestä kohdalle uusi neuvolalääkäriaika, jossa kunnolla tutkittaisiin erkaumatilanne. On vähän hassua, että lääkäri arvelee kaiken tulevan kuntoon 6 kk kohdilla. Näin ainakin meillä. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Siru! Kiitos paljon kommentista! :) Tosi hyvä, että menit myös äitiysfyssarille! <3 Joo, toi on kyllä tosi paha, että neuvolalääkäri on ohjeistanut noin... :(( Useimmilla kun nämä jutut ei itsestään vaan palaudu ja parane, vaan siihen vaaditaan kuntoutusta, missä äitiysfyssari voi auttaa. Muutenkin tuntuu, että äiti jätetään raskauden ja synnytyksen jälkeen aika yksin näiden asioiden kanssa, jos ei osaa hakea ja pyytää apua :/ Neuvolalääkäreillä tietysti on ne tietyt asiat, jotka heidän pitää selvittää jälkitarkastuksessa, mutta voi kunpa he ohjeistaisivat eteenpäin äitiysfyssareille eikä antaisi tuollaisia neuvoja tarkastamatta asioita kunnolla.. :/ Toivottavasti tulevaisuudessa saadaan neuvola äitiysfyssareita ja heidän palvelut kuulumaan kaikille äideille! Tsemppiä sulle kuntoutukseen!

   Poista