tiistai 18. helmikuuta 2014

Treenivinkkinä vetotreeni ja syy miksi odotan viikon pitkiä lenkkejä….

Tänään tein juoksutreeninä pitkästä aikaa vauhtikestävyystreeniä. Vähitellen on hyvä ottaa hieman vauhdikkaampia vetoja treeneihin mukaan, sillä kevään juoksutapahtumat lähestyvät kovaa vauhtia ja niissä olisi tietysti mukavaa päästä parantamaan omia aikoja! ;) 

Tämän päivän treeni näytti tältä:

  • 2km alkuverryttely kevyesti hölkkäillen
  • 5x1000m vedot
  • Jokaisen vedon jälkeen 3 minuutin hölkkäpalautus
  • 2km loppuverryttely kevyesti hölkkäillen
Itse tein tänään vedot 4:50-5 minuutin keskimääräisillä kilometrivauhdeilla. Tarkoituksena on löytää vetoihin sellainen vauhti, joka tuntuu huomattavasti reippaammalta kuin normaali lenkkivauhti, mutta joka on kuitenkin sellainen, että jaksat ylläpitää sitä hyvin ainakin kilometrin verran kerrallaan eli ei siis aivan täysillä! :) Juoksumatkaa tuli minulle tänään yhteensä 11km ja aikaa meni vetoineen, palautuksineen ja lämmittelyineen 1:02:27. 




Treeni oli melko rankka, mutta jalat ottivat sen hyvin vastaan kahden juoksulepopäivän jälkään. Vauhti tuntui myös ok:lta, ja on kiva huomata, että sitä löytyy. Vauhdin suhteen ei muuten kannata mielestäni vertailla kuin itseensä ja omiin aikaisempiin suorituksiin. Jollekin tuo minun vetovauhti on täyttä hölkkävauhtia ja toisille taas todella kovaa vauhtia. Vertailu omaan itseensä parantaa suorituksia, vertailu muihin saattaa heikentää sekä suoritusta että fiilistä, ainakin omalla kohdallani on näin. :)

Syy miksi odotan viikon pitkää lenkkiä……

on tässä…. :P
Olen aivan rakastunut GU:n energiageeliin, jonka maku on "Chocolate outrage"!! Nam!! Olen aikaisemmin ostanut GU:n energiageelejä vain USA:sta, mutta jokin aika sitten sain selville, että niitä saa myös Suomesta harvoista ja valituista kaupoista sekä tilattua myös netin kautta! Jee! Tämä maku on nimittäin suklaafanin unelma, ja oikein odotan pitkiksellä, kun on aika alkaa tankkaamaan energiaa ja saan vetää tämän suklaaherkun kurkusta alas veden kanssa! NAM! ;) 

Käytän geelejä antamaan lisäenergiaa pitkiksillä, yleensä lenkeillä, joiden kesto on 1,5h+. Ne tuovat kätevästi lisää energiaa helposti sulavassa muodossa, ja itse olen kokenut ne hyväksi tavaksi saada energiaboostia. Energiageelejä löytyy paljon erilaisia ja eri merkeiltä, ja täytyy sanoa, että suurin osa niistä on aivan järkyttävän makuisia ja todella makeita! Ei siis suurta herkkua, mutta onnekseni olen löytänyt nämä GU:n geelit, jotka maistuvat minulle! :) Geelien käyttämiseen kannattaa totutella hyvissäa ajoin omilla lenkeillä, jos sellaisia suunnittelee käyttävänsä esimerkiksi kevään juoksutapahtumissa. Toisille nimittäin geelit aiheuttavat vatsaongelmia, joten se kannattaa testata jo treenilenkeillä. Jos geelit eivät sovi omalle vatsalle, niin voi miettiä muita energiantankkausmenetelmiä, jos sellaisia kokee tarvitsevansa. Onhan niitäkin hurjapäitä, jotka juoksevat puolikkaita ja maratoneja vain veden voimalla. Kukin tallaa tavallaan ja pääasia, että löytyy ne itselle sopivat jutut! :) 

Ja jos sinäkin haluat herkkuja lenkille, niin GU:n geelejä voi Suomessa tilata ainakin täältä sekä Helsingissä ainakin Kampin 4runners-myymälä myy GU:n geelejä. Löysin myös aikaisemmin kattavamman listan kaupoista ympäri Suomea, joissa GU:n tuotteita on myynnissä, mutta tähän hätään en sitä valitettavasti löytänyt. 

Käytätkö sinä geelejä juostessa? Mikä on suosikkimakusi? :)

Mukavaa tiistaita!

-Karoliina



11 kommenttia:

  1. Haha! Mä vaan syön niin paljon muutoin niin en lisäboosteja tarvii pitkiksille:) Hiilaritankkaus on käynnissä koko ajan :p.
    Mutta joo, pitähän sitä vähän alkaa miettimään minkämoisilla eväillä sitä maratonille matkaisi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, ei sun välttistä tartte mitään lisäbuusteja ottaa... ei mulla ollut ekalla maratonilla geelejä, kun en silloin ollut tietoinen moisista xD Muistan, että n. 30km kohdalla sain pari palaa suklaata iskältä, ja sillä pärjäsi jo pitkälle ;) Urheilujuomaa tosin otin! Mut voithan sä jollain pitkällä lenkillä varoiks kokeilla geeliä, että tietää ainakin vatsan kestävän.. sit ottaa varoiks mukaan, niin on ainakin taskussa geeli pahan hetken varalle ;)

      Karkkiiii, hyvä vetotreeni! Mä oon käsittänyt että noi kilsan vedot olis hyvä vetää "kympin kisavauhtia", jos sen tietää! Sulla on kyl ollut jo näin varhaisessa vaiheessa vauhti hyvin hanskassa, hyvähyvä! Ja kiitos motivaatiosta, perjantaina on mun vetotreenin vuoro!! :)

      Poista
    2. Joo, niinkuin kirjottelin niin kukin tallaa tyylillään ja sillä tavalla kun itselle parhaiten sopii! :) Karkith ja suklaa on varmasti just hyviä antamaan lisäenergiaa myös! :) Jep, "kympin kisavauhtia" tavoittelin, mutta kun mulla ei oo siitä tarkkaa tietoa/tulosta niin yritin kuvailla sitä vauhtia muuten! :) oli kyllä tosi kivaa mennä kovempaa taas vaihteeksi, vaikka ei se juostessa niin kivalta tunnukaan! ;)

      Poista
    3. Hehe Satu, en mäkään varsinaisesti kauheen vähän syö, mutta kyllä siinä 30km kohdilla alkaa energiavarastot olla aika tyhjinä, vaikka olisikin hyvät tankkaukset alla! Sun pitää kokeilla noita Chocolate outrage-geelejä, ne on ihan namia!! ;) Tai sitten jotain muuta, josta saa sokeria ja maistuu sulle! :)

      Poista
  2. Hyvä pointti tuo, että kannattaa verrata vauhtia vaan itseensä. Mulle on jo tosi kovaa jos juoksen sellasta reilun kuus minsaa/kilsa vauhtia, mutta mun kokoselle (lievästi ylipainoselle) se on jo ihan hyvä vauhti. Jos mä joskus pääsen alle kuuden minsan kilsoja ni se on jo mulle huippua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Joo, todellakin vertailu vaan itseensä kannattaa ja omaa kehitystä on kiva seurailla! Itse kirjoittelen aina vauhteja ja fiiliksiä ylös lenkeiltä ja se on kiva huomata muutoksia! :) Tsemppiä juoksutreeneihin ja kiitos kommentista! :)

      Poista
    2. 6min/km on kyl jo tosi hyvä vauhti! Itse jatkoin juoksuharrastusta tauon jälkeen kun olin viime kevään Nizzassa vaihdossa ja siellä pystyi talvellakin juoksemaan (Suomessa en ole tykännyt talvella pakkasilla). Kävin lenkeillä joulukuussa vielä mutta nyt tuli taukoa ja ekan lenkin vedin viime viikolla 10km n. 75min. Ihan tyytyväinen olin vahti siis 7,5min/km ja 8km/h keskiarvo. Tiistaina tuli sitten juostua 7km 50min et vähä nopeammalla tempolla. Nyt olen miettinyt tuota HCR ekaa kertaa, kannattaako mennä vaikka ei noudata tiettyä juoksuohjelmaa? Ajattelin et jos sitä pari lenkkiä ainakin juoksisi viikossa, yks tuollainen pidempi hidastempoisempi ja sitten toinen nopeatempoisempi. Sitten kun alkaa paremmat kelit niin ehkä yksi lenkki lisää. Verrattavuuden kannalta 10km mennyt esim. viime syyskuussa ajassa 1h6min. ja keskinopeus siis 9km/h ja nopeus 6.41/km. Mitä mieltä näistä? Olet varmaan juossut enemmän kuin minä. Aikatavoitetta tuolle puolikkaalle ei ole mutta jos se siihen 2-2,5h menis olisin tyytyväinen! :) ja juoksun lisäks käyn siis 2-3krt viikos pumpissa ja joskus 30min HIIT-treeniä, salin puolelle olisi tarkoitus mennä taas.

      Poista
    3. Moikka Minttu! Ensinnäkin; kiva kun kommentoit! :) Ahh, ihanaa toi Nizzan vaihto! :) Kävin siellä lyhyellä viikonloppureissulla toissa keväänä ja siellä oli kyllä ihana juosta pitkin Promenad des Anglaisia ja muutenkin aivan ihana paikka niinkuin koko Ranskan Riviera! Mutta juu, juoksujuttuihin! Mun mielestä voit hyvin ottaa HCR:n tavoitteeksi, koska sulla on kuitenkin hyvin juoksutaustaa ja säännölliset lenkit ohjelmassa jo nyt ja juoksuvauhtikin vaikuttaa hyvältä! :) 2 lenkistä viikossa on ihan hyvä aloittaa, ja kun jalat on tottuneet säännölliseen iskutukseen niin sitten lisätä se kolmas lenkki. Yksi lenkki on tosiaan hyvä olla se ns. pitkis, joka pitenee vähitellen. Ei muuta kun ilmoittautumaan siis!! ;) Tsemppiä treeneihin!

      Poista
    4. Minttu ota ihmeessä puolikas tavoitteeksi! Mä juoksin viime syksynä ensimmäiseni karvaa vajaa 2,5h! Se fiilis oli kyllä niin upea! Juoksin kolme kertaa viikossa, mutta kaveri onnistui hyvin myös parilla lenkillä/viikko ja sulla kuitenkin muutakin liikuntaa viikossa ni varmasti kunto riittää :)

      Poista
  3. Oma suosikkini on Enervitin "Enervitene Sport Competition" nestemäinen geeli. Maku "sitruunainen"...tai ainakin sinne päin. Tykkään tuotteen nestemäisesti koostumuksesta eikä se tartu geelien tavoin kitalakeen kiinni. Nestemäisen geelin voi ottaa ilman vettäkin. Plussaa pienestä kofeiinilisästä. Ainoa miinus tulee annoksen koosta: 60 ml. Näitä saa tungettua Spibeltiin kolme, pidemmissä kisoissa täytyykin olla huoltaja täyttämässä varastoja viimeistään puolimatkassa :)

    Enervitiä käytän vain kisoissa. Treeneissä suosin ennemmin esim Ruohonjuuresta ostettuja patukoita, joiden taateleista ja pähkinöistä saa maistuvampaa energiaa. Noita suklaageelejä voi olla turha käydä 4Runnersista kyselemmässä - Karoliina on todennäköisesti putsannut jo hyllyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä kokeilla tota Enervitin Sport Competionia joskus, kiitti vinkistä! :) Ja hehe, en ole käynyt putsaamassa hyllyjä, kun tuli ostettua Jenkeistä sen verran GU:n geelejä varastoon, että ne riittää hetkeksi mulle! ;)

      Poista