"Vinkit puolimaratonille" tai "puolimaratonille valmistautuminen" ovat suosituimpien google-hakujen joukossa, joilla tänne blogiin löydetään. Uskon siis, että on paljon sellaisia juoksijoita, jotka kaipaavat vinkkejä puolikastaan varten, joten tässä postauksessa tulevat omat parhaat vinkkini onnistuneeseen kisaan ja kisapäivään! Syyskuuhan on Suomessa puolimaratonien ja maratonien juhlaa, joten monelle valmistautuminen syksyn puolikkaalle on varmasti juuri nyt käsillä! :) Nyt tulevana viikonloppuna juostaan mm. Finlandia Marathon ja Tampereen puolimaraton, ensi viikonloppuna juostaan ainakin Espoossa, Salossa ja Turussa. Sitä seuraavana muun muassa pääkaupunkijuoksu eli puolikkaille tai maratoneille valmistautuvia on varmasti paljon! Tsemppiä jokaiselle, kepeitä kilometrejä ja juoksun iloa! :)
|
Onnistuneen Länsiväyläjuoksun 2013 jälkeen |
Vinkit puolimaratonille: kuinka tehdä kisapäivästä onnistunut?
- Mieti kisapäivän vaatetus hyvissä ajoin valmiiksi ja aja kaikki varusteet sisään! Kisapäivänä ei kannata lähteä kokeilemaan uusia juttuja! Vaatetusta miettiessäsi mielummin vähemmän kuin enemmän! Juostessa tulee aina lämmin ja tarvittaessa lähtöön voi heittää päälle vaikka jätesäkin lämmittämään.
|
HCR 2013 kisapäivän asu näytti tältä |
- Hanki tarvittavat energiageelit, glukoosipastillit (mitä haluatkaan käyttää antamaan lisäenergiaa) hyvissä ajoin ja testaa ne myös harjoituslenkeillä.
|
Lemppari energianlähteitä pitkille juoksumatkoille |
- Selvitä kilpailupaikan sijainti, sinne kulkeminen, kisatoimiston aukioloajat jne. kilpailukohtaiset tiedot, jotta olet kartalla päivän aikatauluista
- Ole hyvissä ajoin kisapaikalla! Isommissa kisoissa varustesäilytys, vessajonot jne. vievät enemmän aikaa kuin pienemmissä kisoissa. Myös jos haluat lämmitellä ennen kisaa, varaa siihen aikaa. Ei ole mukava tunne, jos tulee kiire!
- Suunnittele etukäteen kisapäivän ruokailut. Näissä pätee sama sääntö kuin varusteiden kanssa; ei kannata lähteä kokeilemaan uusia juttuja, vaan mennä vanhoilla, tutuilla ja turvallisilla ratkaisuilla. Puolimaratonin lähtöaika vaikuttaa luonnollisesti siihen pärjääkö vain aamiaisella ja kenties pienellä välipalalla (energiapatukka, banaani tms.) vai kaipaako lisäksi kevyen lounaan (esim. pieni pasta- tai puuroannos).
|
Yksi suosikkiaamupaloistani ennen pitkää lenkkiä |
- Muista huolehtia juomisesta kisapäivänä ja edellisinä päivinä! Pidä juomapulloa mukana ja hörpi pitkin päivää. Juomalla ei tarvitse juoda, mutta nestevajausta ei saa tulla. Kisapäivänä kunnon juominen kannattaa lopettaa noin tuntia ennen starttia, jotta voi välttää vessahädän matkan aikana.
- Jos mahdollista niin tutustu reittiin etukäteen, jotta voit tehdä itsellesi alustavan suunnitelman vauhdinjakoa varten. Jos reitin alku on esimerkiksi mäkinen ja loppu taas tasainen, niin hyvin voi lähteä liikkeelle rauhallisemmin ja kiihdyttää vauhtia loppua kohti, jos siltä tuntuu. Toisinaan reiteillä on hurjia mäkiä (esim. Tukholman maratonilla Västerbro), joihin kannattaa olla etukäteen valmistautunut.
- Hanki kannustajia reitin varrelle, jos mahdollista! Kun tiedät, että joku on sinua odottamassa tietyssä kohdassa, saat siitä varmasti lisää energiaa!
- Mieti etukäteen millä tavalla aiot tsempata itseäsi eteenpäin, jos tulee vaikea hetki! Monesti henkinen puoli on ratkaisevassa osassa pidemmillä juoksumatkoilla. Be strong! :)
- Muista, että homma ei lopu siihen kun pääset maaliin! Kroppa on tehnyt kovan työn, joten se vaatii jälkihuoltoa; ruokaa, juomaa, venyttelyä ja lepoa.
- Pidä hauskaa ja nauti tapahtuman fiiliksestä! :) TSEMPPIÄ!
Tuleeko mieleen jotain lisättävää? :) Ps. olen tainnut kirjoittaa näitä tämäntyyppisiä postauksia useamman, mutta selkeästi niille on kysyntää, joten pahoittelut, jos on joillekin toistoa! :)
Kivaa viikon jatkoa!
-Karoliina
Kiitos näistä postauksista,aloin selailla mahd. montaa puolimaratoniin liittyvää postausta,sillä ensimmäiseni odottaa lauantaina Finlandia maratonissa!! Lisää jännitystä tuo se,että kroppa on aivan tukossa jo toista päivää:/ ei flunssainen olo,mutta maha temppuilee. Ummetus alkaa jo alle 7km ja pelottaa,ettei tää olo lähde ennen puolikasta. Mitä kannattais tehdä? Tai mistä tää voi johtua? :/tuntuu siis että kehossa on jotain sisällä mikä "ei tule ulos" .
VastaaPoistaMoikka! Kiva kuulla, jos näistä postauksista on ollut hyötyä! :) Hmm…vaikea sanoa mistä tuollainen johtuu..voisiko olla pieni stressi tai jännitystila päällä kropassa? Jos olisi tuollainen tilanne itsellä niin varmasti joisin kahvia hieman reilummin ja söisin kuitupitoisia ruokia, jotka saavat vatsan toimimaan: täysjyväleipää, vihanneksia, hedelmiä, juureksia, marjoja ja hernekasveja. Toivottavasti tulee kuntoon ja paljon tsemppiä ekalle puolikkaalle!! :)
PoistaOon jo pitkään lukenut sun blogia ja saanut motivaatiota ja hyviä neuvoja omaan treenamiseen! Uskaltauduin viimein (kahden vuoden miettimisen jälkeen) ilmoittautua puolimaratonille ensi kesäksi ja jännittää kamalasti miten käy! :)
VastaaPoistahttp://iamreadytorun.blogspot.fi/
Moikka Nina! :) Ihana kuulla, että olet saanut täältä motivaatiota ja vinkkejä!! Tällaiset kommentit saa aina niin hyvälle tuulelle ja ne motivoi mua, eli kiitos! Mahtavaa, että olet jo ilmoittautunut ensi kesän puolikkaalle! Sulla on hyvin aikaa rauhassa valmistautua, joten varmasti menee hyvin! Tsemppiä kovasti! :)
PoistaMoi! Minäkin olen täällä Sveitsissä menossa ensimmäiselle puolikkaalleni Greifenseelaufiin 20.9. Jännää, saa nähdä miten menee, valmistautumisen kanssa tuli vähän kiirus :) Kiitos hyvistä vinkeistä ja hyviä ratsastuksia ja juosuja!!!
VastaaPoistaTerkuin, Pia
Eikä siistiä!! :) Paljon tsemppiä ja laita sitten Faceen/tänne miten meni! :)
Poistanäitä ohjeita täytyy pitää mielessä kun osallistuu seuraavana kerran puolikkaalle ens vuonna kai uudestaan tampereen mut huomenna koittamaan miten jalat toimii kun ne ovat jo siinä kunnossa et vois tuntua juoksu hyvältä kun sunnuntaina tampereen puolikkaalla pohjet meinas krampata mut tulin viimeiset 10km kävellen maaliin ja jalat olivat sen jälkeen 2pv väsyneet ja pikkasen kipeät
VastaaPoistaMoikka! Juu, toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä! :) Jos kramppi meinaa iskeä kesken juoksun niin kannattaa kiinnittää vielä enemmän huomiota nesteiden juomiseen ennen juoksua ja myös magnesiumia voi lisätä ruokavalioon muutamia viikkoja ennen kisaa, jotta krampit saisi toivottavasti estettyä. Tsemppiä jatkoon!
Poista