sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Viikon juoksut ja muutama sana vertailemisesta toisiin

Heippa! 
Takana on varsin mukava juoksuviikko omalla mittapuulla. Pidin Midnight Run kympin jälkeen kaksi päivää juoksutaukoa, koska jalat tuntuivat tarvitsevan sitä palautuakseen reippaammalla vauhdilla juostusta kisasta. Olen nykyään tosi tarkka kuuntelemaan omaa kroppaa kisojen ja kovempien treenien jälkeen, koska kantapään kautta on tullut opittua kuinka helppoa on loukkaantua, jos ei anna kropan palautua, ja lähtee tekemään liian kovaa treeniä kisan jälkeen..Palautteluna tein sunnuntaina ja maanantaina paljon venyttelyä ja kävelyä ja tietysti hyvään palautumiseen kuuluu tarpeeksi unta ja ravintorikasta ruokaa.

Tiistaina tunne oli sen verran hyvä, että kävin juoksemassa kympin lenkin rauhallisella vauhdilla, jalkoja verrytellen ja tunnustellen. Keväällä vaivannut oikea pohje on aika ajoin ilmoitellut itsestään myös kesän aikana, mutta olen huolellisella venyttelyllä saanut sen pidettyä lähes oireettomana. Juoksin kuitenkin tiistain lenkin lähes kokonaan hiekalla, koska se oli jaloille paremman tuntuista kuin asfaltti. 

Torstaina kävin tosiaan juoksemassa viikon pitkän lenkin rantapuolikkaan reittiä pitkin. Juoksu kulkikin todella mukavasti ja fiilis oli sellainen kuin pitkiksillä voi parhaimmillaan olla..ei halua lopettaa, koska on niin kivaa! :)

Mökkilenkkeilyä :)
Eilen lauantaina kävin juoksemassa 7km lenkin mökkimaisemissa Karjalohjalla. Alkulenkin juoksin rauhallista vauhtia ja lopussa muutama kilometri hieman lähempänä tämän hetkistä puolikkaan kisavauhtia (5.10-5.20) ja ihan loppuun vielä noin puolen kilometrin rennot hölkkäilyt. Tämän viikon juoksusaldoksi tuli siis 35,5km. 

Syksyn tullen on tullut taas pohdittua omaa juoksemista jonkin verran. Omat juoksukilometrimääräni viikossa eivät tosiaan ole huimia, mutta tärkeintä on, että olen löytänyt melko hyvin itselle sopivat määrät, joilla kroppa pysyy kunnossa ja mieli virkeänä eikä juoksusta ole tullut hampaat irvessä suorittamista ja kilometrien keräämistä. Kyseessä on kuitenkin harrastus, jonka haluan olevan ensisijaisesti hauskaa, ja sellaista, joka antaa minulle enemmän energiaa kuin ottaa. Tällä hetkellä sopiva määrä itselleni on 3-4 juoksulenkkiä eli noin 30-50km viikossa. Monen mielestä tämä on varmasti todella vähän, mutta tämäkin on yksilöllistä. Näillä määrillä olen itse pystynyt toistaiseksi juoksemaan myös omia enkkoja sekä maratonilla että puolikkaalla, ja kehittymään vähitellen harrastejuoksijana ja toivon tietysti kehittyväni edelleen, kilpailuhenkinen kun olen! :)

Viime aikoina olen lukenut valitettavan paljon erilaisia tekstejä siitä, kuinka henkilö (tekstin kirjoitta) pohtii kuinka hänen pitäisi juosta enemmän ja pitäisi saada kerättyä tietty määrä kilometreja viikossa, ja jos se ei onnistu niin podetaan huonoa omatuntoa asiasta ja soimataan itseä. Pahimmassa tapauksessa näissä tilanteissa päädytään hetken kuluttua siihen, että ei juosta ollenkaan, koska tapahtuu loukkaantuminen, joka usein on rasitusvamma. Minun on helppo kirjoittaa tästä, koska been there done that, ei kannata.. :)

Tämä on kuitenkin ehkä sellainen asia, joka monen on opittava itse kantapään kautta, ennen kuin tulee asiaa ajatelleeksi hieman eri tavalla. Toisinaan sorrun itsekin vertailemaan itseäni muihin juoksijoihin ja mietin, että voinko nyt edes kutsua itseäni juoksijaksi, kun juoksen vain xx-määrän kilsoja viikossa ja toinen juoksee kolme kertaa enemmän, mutta totuus on se, että  tällainen vertailu on harvoin hyödyllistä ja useimmiten se aiheuttaa vain pahaa mieltä. Pääasia on mielestäni löytää juoksemisessa tai missä tahansa liikunnassa se juuri itselle sopiva fyysinen ja henkinen hyvän olon keskitie, johon ei kuulu huonon omatunnon poteminen juoksemattomista kilometreista vaan enemmänkin ilo ja tyytyväisyys niistä juostuista! :)

Mitä ajatuksia herättää? Oletko löytänyt sen kultaisen keskitien? Podetko huonoa omaatuntoa jos et treenaa tarpeeksi? Vertailetko itseäsi muihin treenaamisessa? 

Aurinkoista viikon alkua! :)

-K


18 kommenttia:

 1. Taisit käydä mun blogissa... Mua itseäni ärsyttää kun itsekin tässä vertasin itseäni muihin vaikka ja oli huono omatunto kun lenkki jäi välistä... pitää tehdä duunia itsensä kanssa että pääsee siitä eroon. Onneks yleensä osaan kuitenkin olla ylpeä siitä mitä oon tehnyt. Ja hyvä treeniviikko sulla! Oon onneks kans aika hyvin oppinut kuuntelemaan kroppaa enkä esim tee mitään tappoviikkoja treeneissä koska tartten ainakin 2 lepopäivää, muuten ei kulje. Tällä viikolla oli itseasissa neljä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ei itseasiassa ollut sun blogi! :) Ja don´t worry, oon käyny itsekin aika pitkän tien ton asian kanssa, ja päässyt siihen pisteeseen, että pääasiassa en vertaile muihin. Se vie aikansa :) Sä oot edistynyt niin super hyvin juoksun kanssa, että saa tosiaan olla tyytyväinen itseesi! <3 Miten meni pitkis? :)

   Poista
  2. Lohdullista etten ole ainoa ;). Joo on kyllä pitkälle tultu ja oon ylittänyt itteni monen monta kertaa pelkästään tänä vuonna. Meni hyvin ja paljon paremmin ku viimeks. Mulla oli kaks geeliä (suklaa ja salted caramel) ja kyllä jakso paljon paremmin. Lisäksi napsin pari glukoosipastillia. Ja mun ei tarttekaan juosta maraa yksin koska toi juoksukaveri päätti tulla kans :). Hyvä fiilis :)

   Poista
  3. Jee, mahtavaa! :) Ja tosi kiva, että saat kaverin mukaan maralle! Voitte sitten yhdessä tukea ja kannustaa toisianne, kun tarvetta on! :)

   Poista
 2. Joskus taisin ohimennen pohtia, että mitenkähän tässä ylipäätään oon puolikkaalle treenaamassa, kun maximi kilometrimäärät viikossa viimesen vuoden aikana taitaa olla 30kilsan paikkeilla. Kuitenkin kehitystä on tullu huimasti ilman rasitusvamman vammaa tai muutenkaan sairastumatta. Motivaatio ihan koko ajan 100.

  Eli aivan turha sitä on vertailla tai ottaa paineita, samaa mieltä sun kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Juuri näin! :) Kiva kuulla, että olet löytänyt sen sopivan treenimäärän sulle ja kehitystä tapahtuu eikä loukkaantumiset ole vaivanneet! :)

   Poista
 3. Mä vertailen hieman suhun, mutta lähinnä ihaillen, koska juoksen itse vähemmän kuin sinä :) Mutta eipä siinä oikeastaan ole vertailusta kyse, enemmänkin juuri inspiraation ja vinkkien hakemisesta.

  Juoksen itse 1-2 kertaa viikossa, useimmiten Lauttasaaren ympäri (noin 11,6km). Välillä vähän lyhyempiä, välillä pidempiä, jos jaksaa juosta saarelta ulos :) Kilsamäärät ovat siis todella maltillisia, mutta tämä sopii mulle. Jää aikaa muuhunkin liikkumiseen, kuten golfiin, saliin, futikseen, tennikseen jne. Tai ei sitä nytkään tarpeeksi jää, mutta jonkun verran kuitenkin.

  Tälläkin tahdilla olen pystynyt juoksemaan maratonin 4.19 ja puolikkaan 1.53. Kovemmilla treenimäärillä tulokset voisivat varmaan parantua, mutta onko se sen arvoista, jos homma alkaa tuntua enemmän suorittamiselta? En usko.

  Mä luulen löytäneeni itselleni sopivan tavan harrastaa juoksua - aivan kuten Karkkikin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) No just tollainen "vertailu" onkin hyväksi, jos se tuo enemmän sitä positiivista fiilistä itselle ja intoa ja inspistä! Sellainenhan todellakin kannattaa, mutta ei sellainen, joka saa oman mielen matalaksi ja oman tekemisen tuntumaan riittämättömältä jatkuvasti! Ihan huippua, että oot löytänyt sen oman tavan harrastaa juoksua ja tulokset tosiaan puhuu puolestaan! ;) Keep on rolling!

   Poista
 4. Musta myös tuntuu, että monet seuraavat kilometrejä liiankin tarkkaan. Kuitenkin se harjoitusten laatu ja muu aktiivisuus ratkaisee paljon etenkin silloin, kun viikkokilsat pyörivät siellä 20-70 kilsan välillä, eri asia sitten, kun siirrytään tuollaisiin yli 120 kilsan viikkoihin, jotka kai ovat tosiasiaa vain kilpaurheilijoille ja superaktiivisille harrastajille, jotka juoksevat maratonin vaikka tuonne kolmen tunnin lähelle. Minulla taitaa tältä vuodelta maksimikilsaviikko olla noin 50km, mutta pelkkä kilometrien tuijottelu ei ainakaan mun kohdalla kerro liikkumisestani paljonkaan. Erilaisten rasitusoireiden ja muiden jalkaongelmien takia harrastan paljon muutakin liikuntaa kuin juoksemista ja edelleen myös minulla tulokset paranevat vuosi vuodelta, vaikka pelkät kilsat eivät sellaista antaisi odottaa (moni ei varmaan uskoisi, että saavuttamiani puolimaraton/maratonaikoja voi juosta näillä kilsamäärillä). Monipuolisesti liikkumalla mielenkiintokin tuntuu säilyvän paremmin! Enkä todellakaan koe huonoa omatuntoa vähäisistä kilometreistä ja vertaa treenaustani muihin (paitsi välillä siinä mielessä, että toiset juoksevat vähintään tuplakilsamääriä viikossa verrattuna minuun, mutta silti juoksen itse vaikka puolikkaan heitä paremmin), kisa-aikoja kyllä siis vertaan vaikka kuinka ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Tiina! Kiitos kommentista! :) Oon sun kanssa ihan samaa mieltä, että monet seuraa juoksukilometrien määrää liian tarkkaan, kun nimenomaan se millaisia treenejä tehdään (laatu) ja kuinka aktiivisena pysyy muuten on ratkaisevaa myös juuri noilla vähemmillä kilsamäärillä. Omalla kohdalla sopii myös vähempi määrä juoksua, jo siitäkin syystä, että pää pysyy mukana hommassa ja se tuntuu kivalta. Kiva kuulla, että on muitakin, jotka juoksee "vähäisiä kilometreja" ja pystyy kuitenkin parantamaan enkkoja! Tsemppiä jatkoon :)

   Poista
 5. Hyvä Karkki, tosi hyvä teksti!! :) Mä oon kans sitä mieltä, että ei pidä vertailla muihin! Jokaisella omat syyt, tavoitteet, kroppa... se mikä sopii toiselle, ei sovi välttämättä itselle ollenkaan! Mä oon supertyytyväinen nykyään, kun juoksen selvästi vähemmän kuin ennen, mutta kunto tuntuu silti vähintään pysyneen samassa! Oon siis selvästi löytänyt oman tapani treenata - ja suunnistus tuo myös kivan lisän tähän touhuun ainakin kesäkaudella! Ennen merkkas enemmän kilsat, mutta nykyään ainoastaan hyvällä ololla on väliä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! :) Just näin..ihana kuulla, että oot löytänyt sen oman tavan treenata ja täytyy sanoa, että se heijastuu kyllä myös sun blogiteksteistä! Jatka samaan malliin! <3

   Poista
 6. Kantapää on kyllä hyvä opettaja. :) Jotkut onnekkaat oppivat ilman sitä, jotkut eivät opi ollenkaan.

  VastaaPoista
 7. Viisaita sanoja! Itse en ole koskaan treenimääriä vertailut, vaan kuuntelen kroppaa ja teen monipuolisesti vähän kaikkea. Itseasiassa ihmettelen niitä, jotka juoksee ihan hulluna? Miksi ihmeessä? :o Toki jokainen tyylillään, sulla on mun mielestä terve suhtautuminen urheiluun ja erityisesti muistat myös huolehtia kehosta välttääksesi loukkantumisia" Respect!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! :) Samat sanat sinne! On ihana seurata sun monipuolista tekemistä ja terveellistä suhtautumista liikuntaan ja syömiseen! Ehkä se on ikäkin mikä tuo vähän järkeä päähän, vaikka ei me nyt niiiiiin vanhoja vielä olla! ;) Kivaa viikkoa sinne! <3

   Poista
 8. Itse juoksin ensimmäisen maratonin harjoitteluna vain yksi kovavauhtinen 16-22km lenkki viikossa ja loput crosstrainerilla - ihan hyvin tuo meni :D Ei varmasti ole ohjesäännön mukaista harjoittelua (mikä nyt ikinä onkaan :) ja kilometrimääräni ovat melko surkeat - mut enempi mun juttu kuin hajottaa koipiaan juoksemalla 5krt viikossa. En myöskään tee yhtään alle 12km lenkkiä jos lenkille lähtee niin sitten kunnolla - vaikka sen kerran viikossa. Puolikkaita on tällä treenillä suoritettu 1.54-1.55 pintaan. Tsemppia sulle Karoliina, asiaa kirjoitat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos kommentista! :) No wow, oot kyllä aika hienosti juossut maratonin vain tuollaisella juoksumäärällä, mutta selkeästi se on sopinut sinulle, ja mikäs siinä! :) Kuten kirjoittelinkin niin tärkeätä olisi, että jokainen löytää sen itselleen sopivan tavan treenata, josta tulee hyvä olo sekä fyysisesti että henkisesti. Toiselle se voi ihan hyvin olla se, että juoksee sen 5krt viikossa, kun taas toiselle riittää vaikkapa yksi lenkki viikossa..erilaisia kun ollaan! :) Kiitos paljon tsempeistä, sinne myös! :)

   Poista