keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Avaimet rentoon ja stressittömään painonpudotukseen

Tapoja pudottaa painoa ja olla samalla onnellinen ja stressitön on varmasti monia, mutta tämä on ollut minun tapani lähestyä tätä asiaa. Projektin ollessa vielä kesken, ajattelin kirjoitella ajatuksiani asiaan liittyen, jotta voin tarvittaessa muistutella itseänikin näistä asioista, joiden uskon olevan avain hyvään ja kestävään lopputulokseen.Painonpudotus on ollut aika ajoin mielessäni viime aikoina pyrkiessäni pudottamaan jäljellä olevia raskauskilojani. Olen pohtinut omia avaimiani siinä onnistumiseen ja sitä, miksi painonpudotus on ihmisille toisinaan niin hankalaa. Olen todennut, että painonpudotus on suurimmaksi osaksi henkistä, sillä suurin ja haastavin työ tehdään oman pään sisällä. Itselläni ovat kilot pudonneet hyvin maltillisesti ja pudotettavaa on edelleen jäljellä. Tammikuun alussa alkanut projekti on saanut vaa´an näyttämään toistaiseksi kolmea miinuskiloa. Jäljellä on vielä noin 4,5kg lähtöpainoon, joten pudotustahti on ollut todella rauhallinen, enkä ole missään vaiheessa ollut "dietillä". Herkkulakossa kylläkin, mutta se ei ole tuntunut vaikealta eikä rajoittavalta alun jälkeen. Normaalia ruokaa syön kuin hevonen ja naureskeltiinkin miehen kanssa, että syön välillä enemmän kuin hän..No, imetys ja runsas liikkuminen saa nälkäiseksi, what can I say! :D Maltillinen pudotustahti on kuitenkin saanut aikaan sen, että ei ole tuntunut siltä, että tässä ollaan laihduttamassa. Tai ainakaan se ei ole tuntunut kovin vaikealta tai ikävältä, jollaiseksi se usein kenties mielletään. Toki varmasti nopeampiakin keinoja painonpudotukseen on, mutta itse en koe olevani tällä hetkellä valmis tai halukas laskemaan säntillisesti kaloreita tai käymään vaa´alla vaikkapa päivittäin. Kokisin sen stressaavaksi, ja tällä hetkellä haluan nauttia tästä hetkestä niin paljon kuin mahdollista enkä stressata ainakaan painoa. Haluan kuitenkin voida hyvin, liikkua samalla tavalla kuin ennen raskautta, syödä hyvää ja terveellistä ruokaa sekä tuntea oloni hyväksi omassa kropassani. Nämä asiat motivoivat painonpudotukseen. 

Pohdiskellessani avaimiani tässä projektissa onnistumiseen, tuli hyvin pian mieleeni kuusi asiaa, jotka ovat mielestäni  keskeisessä asemassa ja joihin keskittymällä tiedän, että tulen onnistumaan ajan kanssa.

1. Kärsivällisyys
Tämä on ollut yksi suurimmista sudenkuopista omalla kohdallani. Olen luonteeltani hyvin kärsimätön, vaikka kärsivällisyyttä on äidiksi tulon jälkeen tullutkin rutkasti lisää. Haluaisin saavuttaa tuloksia nopeasti ja päästä kuntoon heti! Uskon, että moni voi samaistua näihin ajatuksiin. Todellisuudessa kuitenkin tiedän hyvin, että raskauskilojen hankkiminen kesti 9 kuukautta. Niistä eroon pääseminen saattaa viedä saman ajan tai jopa pidempään. Kärsivällisyys on painonpudotuksessa ja missä tahansa projektissa avainasemassa. Ilman kärsivällisyyttä, hanskat saattaa lentää tiskiin turhan helposti, ja sitten ollaan taas lähtöpisteessä. Pyrin siis olemaan kärsivällinen ja aina kun kärsimättömyys nostaa päätään muistutan itselleni, että muutos vie aikaa, mutta lopulta kun katsoo taaksepäin, on aika kulunutkin melko nopeasti. On nautittava hetkestä ja se on kärsimättömälle luonteelle toisinaan haastavaa, mutta sen arvoista. 

2. Armollisuus
Tämä kuuluu kärsivällisyyden kaveriksi. Armollisuus ja kärsivällisyys kulkevat oikeastaan käsi kädessä. Raskaus opetti henkilökohtaisesti itselleni enemmän armollisuutta omaa kroppaani kohtaan kuin mikään muu. Raskauden aikana sai nähdä paraatipaikalta, kuinka kroppa muuttui ihmeellisen asian edessä, mutta se ei tehnyt siitä yhtään sen helpompaa. Vaa´alla käydessä numerot huitelivat kahteen kertaan uusilla kymmenluvuilla ja hetkittäin pieni ahdistuksen poikanen hiipi mieleen, vaikka tiesikin, että tämä on kaikki sen arvoista ja kuuluu asiaan. Raskauden jälkeen naisen kroppa on erilainen, ja se on hyväksyttävä. Kropalla on kuitenkin mieletön kyky palautua, jos sille annetaan siihen tarvittavat eväät ja riittävästi aikaa. Lempeä ja armollinen suhtautuminen omaa kroppaa kohtaan auttaa hyväksymään ne elämän mukanaan tuomat merkit, mutta lempeästi kroppaa voi myös ruoskia tekemään töitä ja palailemaan kohti kevyempää ja vahvempaa versiota itsestään.

3.Hauskuus
Se, että on hauskaa on mielestäni erittäin tärkeää terveellisiä elämäntapoja muodostettaessa. Omalla kohdallani olennaista on ollut löytää ne liikuntalajit, joista aidosti nautin ja joiden pariin haluan palata päivästä ja viikosta toiseen. Jos se on kivaa, siitä muodostuu helpommin tapa. Säännölliset ja toistuvat rutiinit sekä liikunnan että syömisen suhteen tuovat tuloksia ajan kanssa! Jos se on hampaiden kiristelyä eikä tunnu omalta jutulta, sitä ei todennäköisesti tule jatkettua kovin pitkään. Minun liikuntalajejani ovat tällä hetkellä kävely, juoksu, kehonpainojumpat sekä lihaskuntoharjoittelu käsipainoilla ja kahvakuulalla. Sama hauskuuden tavoittelu pätee syömiseen. Terveellinen ruoka voi olla todella hyvää, maukasta ja monipuolista. Sen ei tarvitse olla tylsää ja pahaa. Kevään tullen on ihanaa taas syödä ruokaisia salaatteja, paljon vihanneksia, hedelmiä, marjoja, smoothieita, pähkinöitä jne. Mahdollisuuksia on todella paljon! Hauskuuteen liittyy myös esimerkiksi kisailu kavereiden kanssa tai erilaiset haasteet itselle. Ne voivat motivoida liikkumaan ja syömään terveellisemmin ihan eri tavalla! 

4.Monipuolisuus
Yksi tärkeä asia liikunnan suhteen on mielestäni myös monipuolisuus. Kun on vaihtelua, kroppa vastaa harjoitteluun paremmin ja se tuntuu mielekkäämmältä. Itse olen tehnyt nyt muutaman kuukauden erittäin monipuolisia treenejä kotona, ja siitä voin kiittää täysin yhteistyökumppaniani Treenaakotona.comia. Treenit ovat olleet huomattavasti vaihtelevampia ja monipuolisempia kuin olisin ikinä yksin osannut tehdä. Lisäksi liikkuminen on ollut todella hauskaa ja odotan aina innolla uusia treenejä, joihin ei vielä ole päässyt kyllästymään! :) Näiden treenien lisäksi vaunukävelyt, juoksu ja jumppailut vauvan kanssa ovat tuoneet monipuolisuutta liikuntasettiin ja pitäneet mielenkiintoa yllä. Sama monipuolisuuden tärkeys pätee myös ruokavalioon. Uusia juttuja kokeilemalla saa vaihtelua ja mielekkyyttä myös lautaselle.

5.Säännöllisyys
Säännöllinen liikunta ja säännöllinen syöminen ovat avainasemassa painonhallinnassa. Mitä enemmän saa arkeen upotettua hyviä ja terveellisiä tapoja, sitä vähemmän jää tilaa niille epäterveelliselle tavoille. 

6.Aika
Ja lopuksi: painonpudotus vie aikaa ja se on hyväksyttävä. Useimmiten pikadietit eivät ole niitä kestävimpiä ratkaisuja, ja uusien elämäntapojen sisäistäminen kestää jonkin aikaa. Oma aikatavoitteeni painonpudotuksen suhteen on ollut noin kuusi kuukautta eli kesään mennessä toivoisin olevani ennen raskautta-painossani. Uskon, että se on täysin mahdollista, kunhan muistan olla kärsivällinen itseni kanssa, armollinen omaa kroppaani kohtaan, pitää hauskaa liikunnan ja ihanien ruokien parissa sekä muistaa monipuolisuuden, jotta en kyllästy. 

Millaisia ajatuksia herättää? :) Mukavaa ja aurinkoista keskiviikkoa!

-Karoliina

Seuraile myös Instagramissa & Facebookissa

14 kommenttia:

 1. Viisaita ajatuksia joihin on hyvä samaistua :) hyvä postaus Karoliina :)

  VastaaPoista
 2. JUURI näitä asioita mäkin pyörittelen tällä hetkellä päässäni. Tosin kyse ei ole raskauskiloista enää, mutta joo. Hyvä postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Joo, eiköhän näitä samoja asioita voi soveltaa ihan yhtälailla mihin tahansa ylimääräisiin kiloihin ja painonpudotusprojektiin! Kyllä me kuule kesällä vedetään bikineissä JA ollaan tyytyväisiä siihen, mitä peilissä näkyy! <3

   Poista
 3. Kunpa useamminkin painonpudotusprojekteihin yhdistettäisiin sanat armollisuus ja hauskuus! Ja toki allekirjoitan myös muutkin kohdat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, jep, niinpä!! En sano, että armollisuus on aina helppoa, mutta tiedän kyllä, että se on yksi avain "onneen" tässä asiassa! :) Sä oot Petra jo niin upeassa kunnossa, toivottavasti mäkin muutaman kuukauden päästä! :)

   Poista
 4. Itsekin monenlaista vaihetta kokeneena voin kyllä samaistua näihin ajatuksiisi! Ihanan tervejärkistä ja armollista suhtautumista siellä, enkä epäile yhtään ettetkö saavuttaisi tavoitteitasi. Olisi ehkä itsekin pitänyt pikkasen skarpata ennen tätä meidän tulevaa matkaa ;D, mutta toisaalta en myöskään enää halua alkaa millekään pikadieeteille koskaan. Jonkinlainen leppoisa ryhtiliike ehkä paikallaan tässä kevään mittaan, mutta nimenomaan näitä sun tähän kirjoittamia periaatteita noudattaen! Tosi hyvä, inspiroiva ja asiallinen postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Tiina! Kiva, että tykkäsit ja voit samaistua! Ja kiitos, toivotaan, että tavoitteet saavutetaan! :) Voidaan sitten kumpikin ottaa omien reissujemme jälkeen taas niitä lempeitä ryhtiliikkeitä! ;) Ihanaa reissua teille, nauti! <3

   Poista
 5. Hei, mulla kävi niin että imetys piti sitkeästi yllä neljää ylimääräistä kiloa jotka eivät lähteneet millään ennen kuin imetys loppui. Eli mulla hormonit selkeästi vaikutti siihen että paino ei laskenut imetyksen aikana vaikka ihan laskennallisesti kulutus oli kovempaa kuin ravinnon saanti. Kun imetys loppui, kilot tippui ihan yhtäkkiä itsestään. Joten imetys ei todellakaan aina laihduta, näitä kokemuksia oon kuullu myös monelta muulta. Tsemppiä, sulla on kiva blogi! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kommentista! :) Joo, olen kuullut myös tuota, ettei imetys välttämättä ainakaan kaikkia kiloja vie mennessään, ja hyvin voi olla mulla sama juttu. Tosin tiedän myös, että syön aika hemmetin paljon (:D), vaikkakin terveellistä ruokaa, joten voi olla, että syön vain kaikki imetyksen kuluttamat kalorit ja johtuu siitäkin. Ruokavaliossa varmasti voisi kiristää, mutta toisaalta en tiedä haluanko ja vaikuttaisiko se sitten maidontuloon! :) Herkkujen pois jättäminen ei mulla ainakaan ole vaikuttaanut! Kiitos tsempeistä ja kiva kun tykkäät! <3

   Poista
 6. Tosi hyviä ja selkeitä ajatuksia :) Mäkin uskon, että kun kärsivällisesti vain noudattaa terveellistä ruokailua ja liikkuu säännöllisesti, niin kyllä se paino sieltä putoaa pikkuhiljaa. Oli kyse sitten mistä kiloista tahansa... viimeiset kilot normaalipainon sisällä on varmasti niitä vaikeimpia, mutta taatusti oot kesällä tutuissa mitoissa. :)

  Itsekin aika-ajoin mietin, olisiko kiva painaa muutaman kilon vähemmän. Mulla ongelmana lienee suuret annoskoot... eli niistä pitäisi sitten karsia vähän. Mutta katsotaan, ryhdytäänkö hommiin vaiko ei ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! <3 Jep, ne viimeiset kilot on varmasti työn (ja tuskan) takana! :D Mulla on ihan sama ongelma kuin sulla, että syön toooodella paljon! Ja välillä tiedostan hyvin, että vähempikin riittäisi, mutta kun ruoka vaan on niin hyvvväääää! :D Ja sitten on tottunut siihen, että liikkuu sen verran paljon (pitkiä lenkkejä jne.), joten kulutuskin on aika isoa! Nyt kun haluaisi painoa pudottaa eikä liikkuminen vielä ole niin intensiivistä, niin kenties ne hieman pienemmät annokset voisi olla ajoittain paikallaan... ;) No...ehkä pitää tämän suhteen ryhtyä hommiin sitten reissun jälkeen! :)

   Poista
 7. Olen monesti sanonut että laihduttaminen on "henkimaailman asioita". Sillä vaikka noudattaisi samoja ohjeita, niin joskus se toimii, ja joskus ei ollenkaan, joten suurin työ tosiaankin tehdään korvien välissä ja sen henkisen tilan täytyy olla riittävän tyyni ja maltillinen että se onnistuu. Niin että hyvä että puhutaan myös tästä henkisestä puolesta, eikä aina vain niistä kaloreista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Marija! Juuri näin! Mielestäni se henkinen puoli laihduttamisessa on kaiken a ja o.Nimenomaan malttia pitää olla ja uskoa siihen, että onnistuu! :)Kiitos kommentista!

   Poista