maanantai 6. kesäkuuta 2016

Viimeinen pitkä lenkki ennen HHM:ää

Kävin lauantaiaamuna juoksemassa kisaan valmistavan pitkän lenkin ennen ensi lauantain Helsinki Half Marathonia. Halusin harjoitella sekä kisa-aamun rutiineja että itse juoksua, joten pyrin tekemään asiat mahdollisimman samalla tavalla kuin ne on suunnitelmissa tehdä ensi viikonloppuna. En tosin vielä raaskinut laittaa herätyskelloa soimaan kuuden maissa, joten nousin vasta seitsemältä. Se oli aika myöhään, mutta toimi, kun juoksemaan pystyi lähtemään suoraan kotiovesta, toisin kuin kisa-aamuna. 
Olin laittanut juoksuvaatteet valmiiksi edellisenä iltana, söin aamiaisen ja tankkailin vesi-urheilujuomasekoitusta heti herättyäni ja laitoin itseni valmiiksi. Omat valmistelut menevät aika rutiinilla, mutta nyt kun mukana on myös vauva, joka edelleen syö äidinmaitoa niin suurimmat haasteet liittyvätkin siihen. Sanotaan näin, että juokseminen liian täysillä maitokannuilla on aika epämukavaa, joten ajoitus niiden tyhjentämiseen ennen lenkkiä on varsin tärkeä! ;) Kaikki meni kuitenkin aamulla  hyvin ja pääsin starttaamaan lenkille klo 8.45, joka tulee olemaan HHM:n lähtoaika. En ole aikoihin juossut "aikaisin" aamulla (ja tämähän ei nyt oikeastaan millään mittapuulla ole kovin aikaisin :D), joten halusin testata myös lenkille lähtöä tuohon aikaan. 


*Juoksuvyö: Flipbelt & kengät: New Balance Fresh Foam 1080 saatu testiin blogin kautta

Sää oli lauantaina juoksun kannalta aika ihanteellinen. 14 asteen lämpötila tuntui mukavan viileältä hellepäivien jälkeen. Lähdin juoksemaan suunnittelemaani reittiä pitkin rauhallista vauhtia, jotta kroppa saisi lämmetä rauhassa ja pystyin kuulostelemaan miltä se tuntui. Olin ajatellut juoksevani lenkin progressiivisesti eli aloitan rauhallisesti ja loppua kohti juoksen kiihtyvällä vauhdilla. Eihän se suoranaisesti niin mennyt, että jokainen kilsa ollut toista nopeampi, mutta sinnepäin. Alkuun vauhti oli n. 6.20min/km ja lopuksi juoksin viimeiset 4 kilometriä tämänhetkistä puolimaratonvauhtiani eli noin 5.25min/km. Tätä voisi kutsua myös "faster finish long run" tai "negative split" eli toinen puolikas on vauhdikkaampi kuin ensimmäinen puolikas lenkistä. Lopun vauhdikkaammat kilsat opettavat kroppaa lopettamaan reippaammalla vauhdilla, vaikka jalat ovat väsyneet ja sen takia, että tämä on hyvä harjoitus itselleni. Toivon, että ensi viikon lauantaina pystyn juoksemaan melko tasaisia kilsavauhteja alusta asti ja kiristämään hieman loppua kohti. Toiveena olisi parantaa aikaa HCR:ltä ja pikku hiljaa mennä kohti niitä vauhteja, joissa olin ennen raskautta. Tavoitteena, että syksyllä olisi mahdollista lähteä hakemaan puolikkaan enkkaa. En muista olenko kertonut, mutta olen juossut lähes kaikki pitkikset tänä keväänä melko lailla samaa reittiä pitkin. Edestakaisin Espoon rantaraittia! Tietty kilsamäärä toiseen suuntaan ja sama takaisin. Jollain tapaa edestakaisin juokseminen on tehnyt lenkeistä henkisesti helpompia, kun on tiennyt mitä on tulossa ja maisemat tämän reitin varrella on niin kauniita, että ne viihdyttävät aina. Edes takaisin juokseminen on myös helppoa matkan pituuden arvioimisen kannalta. Lauantaina juoksin 8km+8km eli yhteensä 16km pituisen lenkin. Vielä en ole kyllästynyt! :) 
Laitoin muuten lenkille päälle Finisher-paidan vuoden 2014 Tukholman maratonilta ja tsemppailin mielessäni kovasti Tukholman maralla juoksevia! Täytyy myöntää, että pienoinen maratonkipinä syntyi taas lauantaina, kun somen ja tulospalvelun kautta seuraili Tukholmassa kirmanneiden menoa! Mutta...todellisuudessa en kyllä vielä ole lähellekään valmis lähtemään maratonille. En henkisesti enkä fyysisesti, joten haudutellaan maratonkipinää vielä jonkun aikaa ja puolikkaat saavat riittää toistaiseksi! :)

Lenkin jälkeen oli tällainen fiilis:
16km tuli juostua suunnitelman mukaan ja jalat tuntuivat hyvältä. Ensi lauantaita ajatellen pitää kuitenkin tankkailla edellisinä päivinä enemmän nestettä, jotten joudu tankkailemaan hirveätä määrää kisa-aamuna kuten nyt. Vessahätäänhän se johti kesken lenkin, joka ei ole kovin ideaalia ainakaan kisassa. Muutenkin pitää tsempata taas veden juonnin kanssa, sillä olen ollut huono siinä viime aikoina. 

Vielä en ole tehnyt tarkkaa suunnitelmaa tälle viikolle treenien suhteen, mutta aika kevyesti otetaan, kun lauantaina on kisapäivä. Jumppailua keskivartalolle, venyttelyä, rullailua, kävelyä ja ehkä 1 tai 2 lyhyttä juoksulenkkiä ennen kuin lauantaina on taas GO TIME! :) 

Kivaa alkanutta viikkoa!!

-Karoliina

Seuraa Instagramissa/Facebookissa/BloglovinissaSnapchatissa (candyontherun) 

14 kommenttia:

 1. Tosi nerokasta käydä juoksemassa vika pitkis ennen puolikasta samaan aikaan kuin itse kisakin on! Mun olisi pitänyt testata samaa, sillä aamujuoksut ovat mulle yhtä lyijyä. Yöjuoksut sen sijaan sujuvat jouhevasti ;)

  Mulla meni aikatavoitteet uusiksi, mutta tarkoituksena on mennä nautiskelemaan HHM:lle. Onneksi reitti on tasaisempi kuin HCR:lla, joten voin jättää kirosana-arsenaalini kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Jep! Mulla on vähän sama (aikaisten) aamujen kanssa, joten halusin käydä testaamassa! Ei ollut mitään ongelmaa, kun vain heräsin tarpeeksi aikaisin niin ehti saada kropankin hereille ennen kuin piti lähteä ulos ovesta lenkille! :) Nautiskelu kuulostaa hyvältä ja myös se tasaisempi reitti, haha! Paljon tsemppiä ja kivaa juoksua lauantaille!!

   Poista
 2. Moi! Kauniit maisemat siellä! En tiennytkään, että HHM starttaa jo aikaisin. Itsekin sitä mietin, mutta meillä on sille päivälle niin paljon touhua että jää nyt väliin.

  Juoksin eilen pisimmän lenkin sitten 2013 HCM:n. Yleensä saan seuraa pitkiksille, mutta nyt sain taivaltaa 28 km "parhaassa" seurassa :). Enpä ainakaan voinut toista syyttää liian kovasta vauhdista.. Koitin pitää kerrankin sykkeet matalina mut lopussa ne väkisin nousi. Viimeistään siinä kun lopussa menin 2-3 km maravauhtia.

  Hyviä viimeistelyjä! Uskallatko nyt lähteä alusta asti pitämään tavoitevauhtia?

  Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Joo! Kaunissa maisemissa saa kyllä juoksennella tuolla meren rannoilla! :) Wau, hienon lenkin oot käynyt vetämässä!! Huhhuh, mä olen juossut noin pitkän viimeksi 2014 syksyllä Kaarinassa maratonilla! Ja Juu, tarkoitus olisi lähteä tavoitevauhtia heti alusta! Katsotaan kuinka käy! :)

   Poista
 3. Jeij! Kisaviikko!! :) mulle tuommoinen aamujuoksu sopisi paljon paremmin kuin iltapäiväjuoksu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeiiij, niinpä!! On kyllä ihan jees, että kisa on aamulla...kunhan menee kaikki omat aamuvalmistelut vain ok ja pääsee hyvillä mielin kisapaikalle (hyvissä ajoin). :) Ei ainakaan tarvitse odotella ja jännittää turhaan!

   Poista
 4. Vau! Kunnioitettavaa ehtiä aamulenkille. Mun mielestä aamulenkit alkavat ennen keskipäivää..hih! =) Mäkin olen joskus vetänyt onnistuneen puolikkaan kokeiltuani kisavauhtia viikkoa ennen noin 18km:n lenkillä. Sitten vaan keventelyä ja aukaisevia vetoja ennen ja jälkeen lenkkien. Todella paljon onnea tulevaan kisaan! Todella värikkään energiset nuo sun juoksuvaatteet! Näytät todella energiseltä ja sporttiselta!


  _M_

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Marika! Haha, mun mielestä aamulenkit taas alkaa ennen klo 9 ja aamupäivälenkit ennen klo 12 :D Aamupäivälenkkejä on tullut paljonkin harrastettua, mutta nuo aamulenkit ovat olleet vähissä! Jess, tarkoituksena olisi käydä tänään juoksemassa ja ottaa muutamat vedot! Kiitos onnentoivotuksista ja kiva kuulla, että näytän energiseltä ja sporttiselta! :D Aina ei siltä tunnu, heh! Kivaa viikkoa sulle ja mukavaa, kun kommentoit pitkästä aikaa!! :)

   Poista
 5. Kiinnostuneena täällä seurailen valmistautumista,kun sama koitos on lauantaina edessä. Vähän meinaa nuha iskeä, mutta ehkä se on jotain jännitystä ja stressiä vain...Säätä tulee myös seurailtua yllättävän tarkkaan ja mietittyä naismaisesti, että mitähän sitä laittaisi päälle 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Ulla! Kiva, kun kommentoit ja tsemppiä sinne valmistautumiseen! Ja arvaa...täällä ihan sama juttu tuon nuhan suhteen!! :/ Meillä on ollut kotona täällä muilla vähän nuhaa ja tietenkin alkanut itsestäkin tuntua siltä, mutta toistaiseksi vielä ollaan ainakin vain pienessä nuhavaiheessa. Nyt vaan kaikki dropit ja vitamiinit naamaan! Se voi myös hyvin olla kisajännitystä, kun kuulostelee omaa kroppaa muutenkin tarkemmin niin huomaa kaikki kolotukset helpommin! Ja heh, pukeutuminen on erittäin tärkeä osa kisapäivää, joten ymmärrän hyvin! ;) Tsemppiä juoksuun!!

   Poista
 6. Hassua, että sinulle edestakaisin juokseminen on henkisesti helpointa, mulla juuri toisinpäin!:D Lenkin alussa mahdollista motivaation puutetta helpottaa mulla suuresti se, että oon keksinyt jonkun järkevän "rinkulan" juostavaksi. Jos joskus joudun juoksemaan jonkin lenkin ns. edestakaisin, on kääntöpaikan valitseminen jotenkin tosi ärsyttävää ja yleensä käännynkin sitten turhautuneena takaisinpäin jo aiemmin kuin oli tarkoitus. :D
  Hyvää HHM:ää!:)

  T. Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Maria! :) Jep, se on jännää miten erilaisia mieltymyksiä on! :) En tiedä onko edes takaisin juokseminen aina mulle henkisesti helpointa, mutta ainakin tuolla rantareitillä, joka on maisemiltaan viihdyttävä ja tuttu se toimii! Kiva, kun kommentoit ja kiitos, toivotaan, että menee hyvin! Mukavaa loppuviikkoa sinne! :)

   Poista
 7. Ihan mahtavaa lukea näitä sun lenkkikertomuksia ja muutenkin on inspiroivaa seurata, miten nopeasti olet päässyt synnytyksen jälkeen juoksemaan. Tsemppiä HHM:ään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentista ja tsempeistä!! :)

   Poista