sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Pitkät lentomatkat pienten lasten kanssa

Lupasin kirjoitella enemmän omia kokemuksiani pidemmistä lentomatkoista lasten kanssa, kun tuoreessa muistissa on nyt viimeisimmät Miamin lennot. Itse Floridan lomasta lasten kanssa voit lukea enemmän täältä. 



Ensi kertaa lennolle kahden lapsen kanssa

Tällä kertaa meillä oli tosiaan matkassa mukana sekä 3-vuotias esikoisemme että vajaa 8kk ikäinen kuopuksemme. Tämä oli meille ensimmäinen kerta, kun lensimme kahden lapsen kanssa. Aikaisempaa lentokokemusta yhden lapsen kanssa on jo suhteellisen paljon vauvasta taaperoon asti. Esikoinen lensi Miamiin ensimmäisen kerran 4kk ikäisenä ja taaperoikäisenä reissasimme viime- ja toissavuonna Helsinki-Madrid-Helsinki väliä moneen kertaan. 

Aikaisemmasta kokemuksesta ja suht hyvistä "lentorutiineista" huolimatta pitkät lennot kahden lapsen kanssa ja niihin liittyvät lentokenttämuodollisuudet etenkin USA:n päässä hieman mietityttivät etukäteen ja lentoihin teki mieli valmistautua mahdollisimman hyvin. Valmistautuminen tarkoitti omalla kohdallani mm. tarkkaa pohdintaa käsimatkatavaroihin pakattavista tavaroista, niiden sijoittelusta käsimatkatavaroihin (laitetaanko reppuun vai hoitolaukkuun -saattaa olla ratkaisevaa jossain kohtaa ;)), mitä eväitä pakataan mukaan ja kuinka paljon sekä minkälaista viihdykettä lapsille otetaan mukaan. 

Vauva kantorepussa kentällä oli meille toimiva tapa liikkua :)

Lentokentällä lasten kanssa

Mutta aloitetaanpa ihan alusta eli toimimisesta lentokentällä  täällä Helsingin päässä. Lasten kanssa varasimme lentokentälle menemiseen ja siellä toimimiseen reilusti aikaa. Siirtymiset kestävät usein pidempään ja kun vähiten sitä odottaa, tapahtuu vaippavahinko, kiukkuraivarit tai jotain muuta yllättävää. Onneksi meidän kohdalla nämä edellämainitut tällä kertaa vältettiin ja lentokentällä sujui kaikki joutuisasti. Mutta, joskus sattuu ja tapahtuu, ja ylimääräistä aikaa kannattaa kentille varata, etenkin silloin jos kenttä ei ole tuttu ennestään ja/tai välimatkat ovat pitkiä. 

Vauvaa kannoin lentokentällä kantorepussa (meillä on Tulan ftg, joka on ihan huippu!) ja 3-vuotias matkusti turvatarkastuksen jälkeen lentokentän omilla rattailla (joita on paljon tarjolla), sillä kävelymatka oli pitkä non-Schengen-alueen päähän, josta lentomme lähti.

Jonottamassa check inn
Helsinki-Vantaa on lapsiystävällinen lentokenttä

Helsinki-Vantaa on mielestäni yksi lapsiystävällisimmistä lentokentistä mitä löytyy, sillä lapsiperheille on ainakin Finnairilla oma check-in-piste, jonne me olemme joka kerta päässeet aika lyhyellä jonotuksella.Lisäksi turvatarkastuksessa on  T2 puolella oma portti lapsiperheille, mikä on myös todella kätevä ja nopea. Helsinki-Vantaalta löytyy myös muutama leikkipaikka lapsille, joissa voi purkaa energiaa ennen lentoa. Yksi on portin 20 paikkeilla (siellä vietimme paljon aikaa aina ennen Madridin lentoja, koska oli sopivasti lähtöportin vieressä) ja toinen, jota nyt käytimme oli non-Schengen-alueella. Kyseiset leikkipaikat eivät ole kovin ihmeellisiä, mutta ne ovat paikkoja, joissa lapset voivat liikkua ja purkaa energiaa turvallisesti. Helsinki-Vantaalta löytyy myös useampi lastenhoitohuone. 



Kun lensin paljon yksin esikoisen kanssa Madrid-Helsinki-väliä reilu vuosi sitten, tuli mulle tavaksi tehdä lentokentällä liikkumisesta vähän kuin seikkailu, jossa edetään pisteestä pisteeseen ja lopulta päädytään lentokoneeseen. Huomasin, että taapero pysyi rauhallisimpana, kun sai "osallistua" kaikkeen mahdolliseen ja kerroin hänelle selkeästi, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tällöin lapsi malttoi paremmin odottaa jonoissa. Myös tieto siitä, että check in- ja turvatarkastusjonojen jälkeen pääsi leikkipaikalle toimi hyvänä motivaattorina. 

Paluumatkan lentokenttähaasteet

Lähtiessämme kotimatkalle Miamista, varasimme onneksi todella paljon aikaa lentokentälle pääsemiseen ja siellä toimimiseen. Kävi nimittäin niin, että matkalla oli ruuhkaa ukkosen ja sateen vuoksi, joten vietimme moottoritiellä hieman normaalia enemmän aikaa. Sitten päästyämme autonvuokrausterminaaliin lentokentän lähelle, juna, joka vie  sieltä lentokentälle ei toiminutkaan. Odottelimme hetken aikaa, jos se alkaisi toimia uudestaan, mutta ei. Yleensä kyseiseen junaan voi luottaa kuin junan vessaan, mutta ei tällä kertaa.

Siellä sitten olimme kaikkine tavaroinemme miettimässä, että mitäs nyt. Tarjolla oli bussikyydit, mikä olisi tarkoittanut matkalaukkujen, rataslaukun ja käsimatkatavaroiden sekä tietenkin lasten raahaamista bussiin. Sinne ei tietenkään voinut ottaa matkatavarakärryjä, kuten junaan olisi voinut.  Satoi kaatamalla vettä, ukkosti ja ihmiset taistelivat täydessä kaaoksessa paikoista busseihin ehtiäkseen omille lennoilleen... mahtavaa! Juuri sellainen tilanne, johon haluat päätyä pienten lasten kanssa. 

Meillä oli onneksi kuitenkin edelleen hyvin aikaa lennon lähtöön, joten paniikkia ei ehtinyt tulla. Saimme lopulta taxin, joka sattumoisin jätti matkustajat juuri eteemme ja sillä pääsimme lentokentälle oikeaan terminaaliin. Loppu hyvin kaikki hyvin. Ehdimme jopa rauhassa syömään ja lentokin oli lopulta melkein 1,5 tuntia myöhässä. Lapset ehtivät mönkimään pitkin lattioita ja syömään iltapuuroa ennen koneeseen astumista. 



Lentokoneessa

Menolento Miamiin oli meillä osittain päivälento eli se lähti iltapäivällä Suomen aikaa ja oli perillä USA:n aikaa illalla eli Suomen aikaa aamuyöstä. Menolento kesti vajaa 11 tuntia ja paluulento "vain" vajaa 9 tuntia.  Kolmevuotiaalle meillä oli tietysti koneessa oma paikka, mutta vauva oli koko matkan sylissä. Onneksi meitä tosiaan oli kaksi, että pystyi hieman vuorottelemaan tarvittaessa. 

Jotenkin nyt jälkeenpäin tuntuu siltä, etten edes muista kovin paljoa menolennosta. Muistan, että aika meni varsin nopeasti, koska lasten kanssa oli kädet täynnä puuhaa. Vaipanvaihtoa vauvalle, syöttämistä, eväiden kaivamista, leluilla viihdyttämistä, vauvan kantelua ja hyssyttelyä pitkin käytäviä, kolmevuotiaan suostuttelua käyttämään lentokoneen vessaa (se oli hänen mielestä pelottavaa, joten saimme käyttää kaikki suostuttelu-ja palkitsemiskeinot, mitä keksimme), omaa syömistä jossain kohtaa ja leffan katsomista. Ehdin tosiaan jopa katsomaan pätkissä Crazy Rich Asians-leffan, joten ei se lento ihan huonosti mennyt! :D 



Menolento oli siinä mielessä haastavampi, että lapset olivat tietenkin hereillä suurimman osan lennosta, jolloin viihdykettä tarvittiin enemmän. Kolmevuotias viihdytti itseään katsomalla lastenohjelmia Ipadista, hänelle luettiin mukana olleita pikkukirjoja ja taisi hän jossain kohtaa myös piirtää ja tehdä puuhakirjaa. Ja tietysti leikkiä pikkuleluilla. Vauvalle suurinta huvia taisi olla kaikki Ei-lelut eli esimerkiksi telkkari, pahvimuki jne. Jossain kohtaa illalla lapset myös onneksi nukahtivat ja nukkuivat jonkun tunnin. 

Miamiin päästyämme kaikki olivat väsyneitä, mutta kuitenkin onneksi sen verran hyvissä energioissa ja tunnelmissa, että maahantulomuodollisuudet ja jonotukset sujuivat varsin hyvin. Yöksi tosiaan menimme lentokenttähotelliin ja jatkoimme matkaa Lantanaan vasta seuraavana aamuna. 

Yölento oli helpompi

Paluulento oli yölento ja siitä lapset nukkuivat suurimman osan, kuten me itsekin. 3-vuotiaalle saimme kaksi paikkaa, jolloin hän pääsi levittäytymään mukavasti penkeille makuulle ja nukkui 7 tuntia putkeen! Vauvakin nukkui sylissä ihan hyvin. Paluulento meni ihan hujauksessa, koska se kesti alle 9 tuntia (verrattuna menolentoon 11h). 

Käsimatkatavarat vauvan ja leikki-ikäisen tavaroiden osalta

Sen, mitä olen aikaisemmista lennoista oppinut on se, että varaudu kaikkeen, mutta kaikkea et välttämättä tarvitse! :) Meiltä ei puuttunut mitään, mutta kaikkea ei tälläkään kertaa tarvittu. Eväät on sellainen, että niitä kannattaa olla enemmän kuin tarpeeksi, koska jos lentoa joutuu odottelemaan pitkään tai lennon jälkeen menee pidempään odotteluissa ennen kuin saa ruokaa niin eväät pelastaa monessa tilanteessa. 

Käsimatkatavaralistaa lasten osalta:

*vaippoja vauvalle 1/lentotunti (kaikki ei tulleet käyttöön onneksi, mutta koneessa saattaa vatsa toimia useammin, joten siihen oli varauduttava)
*Vaipanvaihtoalusta
*Wipes-paketit 2kpl
*Rättix2
*Vaihtovaatteet lapsille x2 + itselle x1
*vauvalle 2 pulloa pumpattua maitoa (meillä oli pieni rintalakko päällä lentojen aikaan..)
*vesipullot molemmille lapsille
*Maissinaksuja
*Vauvalle ruokalappu
*Vauvalle 2 purkkiruokaa/lento
*3-vuotiaalle menolennolle myös varapurkkiruoka (ei syönyt)
*Elovenan valmispuuropussit molemmille/lento
*Smoothiet x2 molemmille
*3-vuotiaalle rusinoita + muutama patukka
*Vauvalle muutama lelu+kirja
*3-vuotiaalle omassa repussa pikkukirjoja muutama, piirrustus/väritysvälineet, muutama pikkulelu 
*Ipad täynnä ladattuja lastenohjelmia


Vinkki lastenruokien ja mahdollisten maitopullojen varalta turvatarkastukseen: Kannattaa pakata ne kaikki, jotka haluat ottaa mukaan koneeseen, vähän isompaan läpinäkyvään muovipussiin (mulla taisi olla Ikeasta hankittu 5l muovipussi), jolloin ne on helppo ottaa turvatarkastuksessa esille. Tällöin jokaista purkkia ei tarvitse erikseen alkaa kaivelemaan hoitolaukun syövereistä. Lentokoneeseen saa oman kokemukseni mukaan ottaa lastenruokia niin paljon kuin uskoo lapsen niitä lentomatkan aikana tarvitsevan. Meillä oli kummallekin lapselle mukana muutama lastenruokapurkki, smoothiet ja vauvalle myös pari pulloa pumpattua maitoa, jotka kaikki olivat kyseisessä muovipussissa.

Turvakaukalo ja rattaat mukana matkassa

Muutama kysymys tuli myös turvaistuimista ja rattaista. Meillä oli vauvalle oma turvakaukalo mukana. Finnairilla lentäessä se pakataan (ainakin Helsinki-Vantaalla) suojapussiin ja menee ruumaan. Tosin takaisin tullessa turvakaukalo ei tullut meidän lennolla Suomeen vaan jäi  jostain syystä Miamiin, mutta onneksi saimme maapalvelusta varaturvakaukalon kotimatkalle. Meillä oli myös mukana omat Emmaljungan Super Vikingit, jotka pakkasimme Stokken Pram Pack-laukkuun.  Meillä on ollut tuo Pram pack-laukku käytössä jo kolme vuotta ja se on todella hyvä, kun haluaa rattaat saada kätevästi pakattua matkaa varten. 3-vuotiaalle vuokrasimme vuokra-autoon turvaistuimen, sillä hänen oma turvaistuin olisi ollut turhan iso mukaan otettavaksi. 

Huh, siinäpä tuli pitkä selostus, mutta hyvä, että sain kirjattua näitä juttuja muistiin itsellekin seuraavaa reissua varten! :)

<3: Karoliina


Seuraa myös Instagramissa @candyntreenit & @candyontherun 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti