keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Herkullinen jouluinen salaatti

Heippa ja kivaa keskiviikkoa! Tänään onkin luvassa pitkästä aikaa ruokapostausta, nimittäin vinkki ihan super herkulliseen jouluiseen salaattiin. Sain idean tähän ystävältäni Marikalta, joka valmisti meille saman tyyppisen salaatin ollessamme hänen luonaan lounaalla. Mikä siinä on, että toisen valmistama ruoka maistuu aina niin paljon paremmalta? Marikan tekemä salaatti oli super herkullinen ja söin sitä ihan älyttömän ison annoksen. Nam!




Itse rakastan ruokaisia salaatteja ja teen niitä usein. Lähes päivittäin syön ison salaatin joko lounaalla tai illallisella. Usein olen kuullut kysyttävän, kuinka nälkä pysyy poissa salaatilla. Eikö jo tunnin päästä ala huikoa? Kyllähän se pysyy poissa, kunhan annos on riittävän suuri ja siinä on sopivassa suhteessa proteiinin lähteitä sekä hyviä rasvoja sisältäviä ruoka-aineita. Etenkin rasvojen merkitys korostuu, koska ne pitävät hyvin nälkää ja tekevät olon kylläiseksi. Lisäänkin salaatteihin lähes aina avokadoa, siemeniä, pähkinöitä, öljyä ja toisinaan myös kalaa, vaikka en kyllä niin usein kuin haluaisin. Kalaa haluaisin syödä enemmän kuin tulee tällä hetkellä syötyä. Haasteena salaattien kanssa itselläni on se, että jumiudun helposti samoihin raaka-aineisiin, ja voisin syödä lähes samaa salaattia vaikka joka päivä. Onkin virkistävää ja järkevää välilä vaihdella aineksia ihan makuhermojen kannalta sekä myös ravintoaineiden saamisen kannalta. Monipuolisuus kunniaan! :)  

Marikan valmistama salaatti meidän "mammalounaalla" sai kuin saikin aikaan inspiraation, joten päätin tehdä samantyyppisen salaatin uudelleen ja muokata siitä oman versioni. Tämä salaatti sopii oikein hyvin tähän vuodenaikaan, koska siinä käytetään joulunajalle tyypillisiä herkkuja kuten persimonia, granaattiomenaa, lohta ja pähkinöitä. Yhdistelmä on herkullinen kuin mikä! Lisäksi siitä saa hyvin proteiinia, hiilareita sekä pehmeitä rasvoja, joten lopputulos on täyttävä, mutta ei liian tuhti! Ihan täydellinen salaatti siis vaikkapa pikkujouluihin! Tarkempaa ohjetta et tarvitse, ainekset vain sekaisin (määrät arvioiden ja syöjien mukaan) ja herkkusalaatin kimppuun! Kastikkeeksi sopii joko ihan öljy tai balsamico tai niiden yhdistelmä! :)

Ainekset salaattiin: 

  • Rucola
  • Kurkku
  • Tomaatti
  • Broccoli
  • Porkkana
  • Avokado
  • Persimon
  • Granaattiomenan siemenet
  • Cashew-pähkinät
  • Auringonkukan siemenet
  • Kurpitsansiemenet
  • Savustettu lohi
  • Öljy/Balsamico

Toimii! :) Hyvää ruokahalua! 





Minkälaisia on teidän lempparisalaatit? Otan mielellään uusia ideoita mun iänikuisten fetasalaattien rinnalle! ;)

-Karoliina


10 kommenttia:

  1. Ihana lounas :) Valmiit savulohet on kyllä parasta salaatin täytettä mun mielestäni :) Muutoin tykkään lisäillä salaattiin aina jotain makeaa ja jotain suolaista. Suosikkeja perussalaattiainesten (salaatit, kurkku, tomaatti, paprika) siis:
    - juustot (feta, mozzarella pippurilla maustettuna, paistetut halloumikuutiot)
    - hedelmät (päärynä, omena, ananas, viinirypäleet yms.)
    - kana eritavoin maustettuna, kala tai pavut (uusin tuttavuus soijapavut pakastealtaasta!)
    - pähkinät tai siemenet (parhaina pannulla paahdettuna esim. pinjan- tai kurpitsansiemenet)
    - joskus lisään hiilaria esim. paahdettujen leipäpalojen tai pestolla maustetun pastan avulla tai sitten leipä salaatin kylkeen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam!! Kuulostaa hyvältä! :) Pitkästä aikaa söin savulohta ja ehkä sen takia toi salaatti maistuikin mun mielestä niin hyvältä! Syön ihan liian vähän kalaa, joten siinä pitäisi kyllä tsempata! :) Mulla on kanssa lähes jokaisessa salaatissa jotain makeaa ja jotain suolaista, se yhdistelmä on vaan niin hyvä! Kiitos näistä ideoista Hanna ja kivaa loppuviikkoa! <3

      Poista
  2. Lääh, kuulostaapa hyvältä!
    Omia lemppareita on vihreä salaattipohja (miel valmis combo kaupasta), kurkkua, herneitä (pakkasesta sulatettuja), savulohi ja siemeniä sekä balsamicosiirappia.
    Samaan comboon voi myös lisätä kanaa tai soijasuikaleita, sekä fetaa tai vuohenjuustoa. Kesällä lisään tuohon usein cantaloupemelonia, joka on loistava combo suolaisen juuston kanssa :P
    Salaattipohjan jos skippaa, tykkään taas höyryttää broccolia ja porkkanaa ja uusinta löydöstäni kurpitsaa! Siihen kun lisää fetajuustoa tai raejuustoa ja vähän siemeniä niin avot!
    Täysjyväpasta, tonnikala, herneet ja kurkku, sekä aurinkokuivatut tomaatit on vanha hyvä combo, mutta ilman tomaatteja todella kuiva - ne ovat siis pakollisia! ;)
    Viimeinen herkku on sama salaattipohja, herneet, kurkku, ilmakuivattu kinkku, mozzarella, siemenet (kurpitsat parhaat!) ja balsamicosiirappi :P
    Mikä kaikkiin salaatteihin tulee, niin syön niiden kanssa ehdottomasti leipää - muuten en saa siitä tarpeeksi energiaa :) Pitkän juoksulenkin jälkeen salaattiin lisään täysjyväcouscousta usein :)
    Hahaa varsinainen reseptikirja tuli kirjoitettua :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihiii, Jossu mun ruokamössökaima :D <3 kiitos reseptikirjasta, ihan super hyviä ideoita ja nää ei tosiaan oo niitä perinteisiä mössöjä, joista tykätään :D Tiesin, että teiltä kannattaa kysyä! Mä en oo varmaan ikinä maistanutkaan kurpitsaa?? Voikohan olla mahdollista? Pitää kokeilla kyllä! Kiitos paljon vinkeistä ja kivaa loppuviikkoa! :)

      Poista
  3. Mulla eniten himassa tehdyt salaatit on aika simppeleitä. Pohjana on yleensä aina jäävuorisalaattia, kurkkua, keltaista paprikaa ja kirsikkatomaatteja. Viime aikoina höysteenä on ollut usein joko avokado/herkkusienet/cashewpähkinät tai broileri/halloumijuusto. Lohi ja leipäjuusto on myös hyviä ainesosia. Lohella tuunattua salaattia tulee tosin syötyä duuni-iltoina niin paljon, että se on jäänyt himassa vähemmälle :)

    J

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitäisi taas syödä enemmän lohta! Taidan ottaa sen mun tammikuun eli timmikuun yhdeksi tavoitteeksi! ;) Ja hyvältä kuulostaa sun salaatit! Simppelithän on ihan parhaita! Sitten kun on aikaa niin voi vääntää monimutkaisempia, jos haluaa :) Ja hei..leipäjuusto! Kiitos vinkistä, unohdan sen olemassaolon aina! :D Ens kerralla tartun siihen kaupassa enkä fetaan! ;) Kivaa loppuviikkoa <3

      Poista
  4. Namnam, ihanan kuuloinen salaatti. Mäkin rakastan kaikkia erilaisia ruokaisia salaatteja, ja mun mielestä ne on myös älyttömän helppoja..siksi niitä tekeekin varmaan aika usein. Havaijillakin ollessa juoksin jatkuvasti Cheesecake factoryssa, koska ne salaatit olivat niin käsittämättömän hyviä. NAMS!:) Ja muutoinkin jouluruokanakin voisin skipata perinteiset jouluruuat ja täyttää lautasen esimerkiksi vihersalaatilal, erilaisilla kaloilla, juustoilla, salaateilla, rosollilla + sienisalaatilla..ja kinkulla tietty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiva, että meitä salaattifaneja on muitakin!! :) Ja haha, I know..Cheesecake Factoryn salaatit on hyviä!! Ja muutenkin Jenkeissä salaatit :D Noh, ne ei kyllä enää usein ole siitä terveellisimmistä päästä, mutta niin hyviä kuitenkin! :) Mulla sama, että joulupöydässä maistuu nuo jutut! Ja joulun jälkeen maistuu taas ne perussalaatit super hyvältä! Kivaa viikonloppua <3

      Poista
  5. Hei pakko vielä hehkuttaa eilistä comboa: vihreä salaattipohja, kurkkua, leipäjuustoa ja murustettua poroa! :D

    VastaaPoista