tiistai 23. syyskuuta 2014

Mitä ruokakassini sisältää?

Heips! Tänään ajattelin kirjoittaa niinkin arkisesta asiasta kuin ruokakaupassa käymisestä. En tiedä olenko ainoa (toivottavasti en), jonka mielestä ruokakassien sisältö on mielenkiintoista ja ruokakaupassa käyminen kivaa, silloin kun on tarpeeksi aikaa ja kaupassa tilaa liikkua. Ulkomaille mennessäni ruokakauppaan suuntaaminen on usein yksi matkan kohokohdista! Uusia elintarvikkeita, ideoita, ruokakulttuuria ja ihanaa maisteltavaa. Kyllä kiitos! 

Suosikkiruokkakauppani Whole Foods Marketin herkkuja



Ruoka on juoksun ohella yksi suurimmista intohimoistani, ja elintarviketieteiden opiskelun myötä kiinnostus elintarvikkeisiin ja ravitsemukseen on viime vuosina herännyt ihan uudella tavalla. Luen vapaa-ajalla paljon ravitsemukseen liittyviä lehtiartikkeleita, seuraan elintarvikeyrityksiä sosiaalisessa mediassa ja olen kiinnostunut uutuuksista, joita kauppoihin on tullut. Toisinaan vietän ruokakaupassa hieman enemmän aikaa katsastaen uutuustuotteita ja lukien pakkausselosteita. 




Meidän kahden hengen taloudessa ruokakaupassa käydään 2-3 kertaa viikossa. Oma tavoitteeni olisi käydä kerran viikossa, mutta vielä koskaan se ei ole tainnut onnistua. Kerran viikossa käymisessä olisi hyötynsä; ruokabudjetti pysyisi paremmin kurissa, koska ei tulisi tehtyä heräteostoksia ja olisi suunniteltava vieläkin paremmin, mitä syödään ja milloin. Useimmiten kuitenkin käymme 2-3 kertaa, joista yksi kerta on isompi "ruokavarastojen täydennyskerta" ja 1-2 kertaa haetaan lisää jotain pikkujuttuja. Ruokakaupassa käydessäni ostan useimmiten samoja asioita, ja meillä kumpikin osaa jo ulkoa ne peruselintarvikkeet, joita aina pitää kaapissa olla. 









Tänään kävin ruokakaupassa ostamassa ison satsin ruokaa, sillä kaapit alkoivat viikonlopun jälkeen ammottaa tyhjyyttään. Pyrin aina menemään ruokakauppaan niin etten ole nälkäinen. Nälkäisenä kauppaan meneminen asettaa liian suurille houkutuksille, vaikka itsekuriharjoituksena se on varmasti hyvä! ;) Useimmiten teen kauppalistan valmiiksi ja suunnittelen hieman ruokia etukäteen, mutta tänään menin ilman kirjoitettua kauppalistaa, mutta lista oli aika hyvin päässäni. 




Tämän päivän ruokakassin sisältö oli meille hyvin tyypillinen: 


  • Vihanneksia (avokadoa, kukkakaalia,broccolia, porkkanoita, paprikaa, palsternakkaa, pinaattia ja bataattia)
  • Hedelmiä ja marjoja (banaaneja,omenoita, pakastemangoja- ja mustikoita)
  • Maitotuotteita (rasvaton maito,maitorahkat ja turkkilaista jogurttia)
  • Muita proteiininlähteitä (kananmunat, jauheliha, broilerinfileepihvejä)
  • Leipää (reissumiestä sekä kokeiltavaksi speltti ja kurpitsansiemennäkkileipää). 
  • Muut: pepsi maxia (meidän perheen heikkous, jonka kulutusta pyritään jatkuvasti vähentämään!), purkkaa, magnesium tabletteja ja monvitamiiniporetabletteja. 




Kotona oli valmiiksi mm. puuroa, maapähkinävoita, raejuustoa, kahvia, kurkkua, tomaattia, fetaa, levitettä ja leivän päällisiä, joten niitä ei tällä kertaa tullut ostettua. Kauppakassin sisällöstä valmistuu hyvää ja terveellistä perusruokaa; sosekeittoja (olen aivan hullaantunut sosekeittoihin viime aikoina!), täytettyjä paprikoita, salaatteja, munakkaita, smoothieita, jauhelihapihvejä, uunikasviksia jne. Herkkuja (keksiä, pullaa, karkkia tms.) en osta kotiin ellei ole jotain erikoista tiedossa. Jos niitä on kaapissa, syön ne varmasti, joten paras keino välttää turhat herkuttelut viikolla on olla pitämättä niitä kotona! :) Suosikkiarkiherkkuni, joka on hieman terveellisempi kuin monet muut, on tällä hetkellä paahdettu reissumies, jonka päällä on maapähkinävoita ja banaanipaloja. Niin hyvää, että kannattaa kokeilla! :)



Mitä peruselintarvikkeita sinun ruokakassiisi kuuluu? 

Mikä on paras/mielenkiintoisin elintarvikeuutuus, johon olet törmännyt viime aikoina?
Kuinka monta kertaa viikossa käyt kaupassa? 
Ostatko herkkuja kotiin? 
Teetkö kauppalistaa ja suunnitteletko etukäteen ruokia? 



Seuraavassa postauksessa palataan taas juoksun pariin ja puhutaan palautumisesta puolimaratonilta ja valmistautumisesta jälleen seuraavalle. Vantaan puolikas odottaa reilun 2,5 viikon päässä! :)




Ruokaterkuin, 

Karoliina 

14 kommenttia:

  1. Kaupassa käynti on ihan parasta! Jos on vapaapäivä, niin mulla menee siellä KAUAN. Lueskelen tuoteselosteita, vertailen tuotteita, mietin fiksuja valintoja jne. Uutuuksiin suhtaudun aina tosi varauksella, niitä ei mun kassista löydy ennen ku joku tuttu on testannu ja kehunu :) Jep, mä oon vähän jumiutuja näissä asioissa.
    Mulla ruokakärryissä on aina punasta paprikaa, erilaisia salaatteja, banaania, satsumoita syksyisin, raejuustoa ja jugurttia. Käyn nykyään 2krt/vko ja todennut ihan käytännössä sen totuuden, että suunnitelmallisuus todellakin pienentää kauppalaskua. Meijän kahden hengen taloudessa (+tietty kissat!) tämä muutos on ollu -100€/kk! Huikeen paljon ja ihan vaan siitä syystä, että oon viimiset 4kk toteuttanut suunnitelmallista ruokashoppailua ja kokkailua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii! Tiesin, etten ole ainoa, joka tykkää käydä kaupassa ja tutkia tuoteselosteita! :) Tosin siihen pitää olla hyvin aikaa ja kaupassa tarpeeksi rauhallista, viikonlopun härdellissä en erityisemmin nauti ruokakaupassa asioinnista! :D Hei, tosi mielenkiintoista toi muutos teidän kauppalaskun pienenemisessä!! Me ei olla tehty ainakaan vielä kunnon laskelmia, mutta olen ihan varma, että suunnitelmallisuus, kotona syöminen, isompien satsien valmistaminen kerralla ja kaupassa käyminen vain pari kertaa viikossa tekee siihen ison eron. Lokakuun projektiksi voisikin ottaa tuon ruokabudjetin tarkkailun! :) Kivaa viikkoa Tarja!! xx

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen kirjoitus. Usein omasta kassista löytyy aina samat tuotteet, joten oli kiva lukea sinun ruokakassin sisältöä. Joko testasit uutta näkkileipää? Minä vihaan peruskaupassa käyntiä. Se johtuu siitä, että opiskeluaikana työskentelin kaupassa. Sen sijaan lähiruuan ostaminen torilta tai kauppahallista on mielestäni mukavaa. Tykkään myös kaydä ruokakaupassa ulkomailla.

    Toppojalka.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Kiva kuulla, että oli kiinnostavaa. Testasin uutta näkkäriä tietysti heti ja se on hyväää!! Nam! Erityisen hyvää, jos päälle laittaa vähän kevytlevitettä ja avokadoviipaleita! :) Haha voi ei, olet varmaan saanut kauppahommista tarpeeksi silloin aikoinaan! Torilla käyminen on kyllä tosi kivaa, tykkään myös siitä, mutta aika vähän tulee käytyä. Ulkomailla kauppahallit ja torit on myös kiinnostavia (kröhöm, mikä tahansa missä on ruokaa on kiinnostavaa :D). Kivaa viikkoa sinne!! :)

      Poista
  3. täälläkin pepsi maxiin ollaan koukussa! ihan liikaa tulee juotua.. :D kuinka usein juot? täytyis yrittää että vaan viikonloppuisin mutta välillä mahdotonta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, kohtalontoveri! :) Olen viime aikoina tosissaan koittanut sitä vähentää, ja välillä juon lasillisen esim. ruuan jälkeen ikään kuin jälkkäriksi ja sitten viikonloppuisin jonkin verran. Eniten mua häiritsee sen vaikutus hampaille, josta hammaslääkäri mua varoitteli jo monta vuotta sitten, ja se onkin suurin syy vähentämiseen. Koitetaan molemmat tsempata! :)

      Poista
  4. Hih, Candy, aika samanlainen kauppakassin sisältö meillä onkaan! Tai siis, tuttuja tuotteita. Maustamatonta kanaa ja muuta lihaa ja protskulähdettä (kuten linssit, pavut yms.), turkkilaista jugurttia, maitorahkaa (meillä tosin sitä pinkkiä eli vähän rasvaisempaa versiota), marjoja, hedelmiä, kananmunia, kasviksia, leipää, maitoa... sit mulla on usein täysjyvätuotteita (couscous, pasta, nuudeli yms.) ja viikonloppuisin tuoremehua ;) Me käydään yleensä kans 2-3 kertaa kaupassa. Pari kertaa isommin. Tehdään usein jotain ruokaa isompi satsi kerralla. Mulla on aina kauppalista mukana, jos haen yli viittä tuotetta.

    Nyt mua kiinnostaa uutuuksista se maitorahkajuoma, jota oon jo kerran ostanut. Siitä saa helposti pikävälipalaa (vaikka bonne-sosetta ja sitä sekaisin) tai sit voi käyttää hyvin smoothiessa, tulee vähän juoksevampi lisä kuin rahkapurkista.

    Herkkuja ostan vaihtelevasti. Yleensä niitä syödään ainakin viikonloppuisin! Jätskiä ja karkkia kaipaan eniten, joskus juustot ja viinilasillinen on hyvä vaihtoehto! Vaihtelee paljon ;) Meillä voi hyvin olla karkkia kotona, ja se säilyy viikonloppuun. Keksejä ei yleensä osteta, mutta suklaapatukoita meillä on viikonlopun kahvihetkiä varten. Sellainen on kiva jakaa kahvin seuraksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpas yllättävää, että meillä on aika samanlainen kauppakassin sisältö! ;) Mä itseasiassa myös ite syön sitä "pinkkiä rahkaa", mutta H syö tota vihreätä, ja pinkkiä oli kaapissa, joten vihreätä vain piti ostaa.
      Mua kiinnostaa myös se Valion maitorahkajuoma aka riisuttu versio, mutta en vielä ole ehtinyt kokeilemaan. Smoothiessa voisi tosiaan kokeilla, useimmiten laitan ihan normirahkaa, koska tykkään paksummasta koostumuksesta, mutta se riisuttu olisi varmasti myös hyvä vaihtoehto :) Pitääpä kokeilla! Ja voi vitsi…jos meillä on karkkia kaapissa niin se on all gone hyvin pian, joten ostan niitä vaan herkkuhetkiin! Tosin karkkeja en nyt syö muutenkaan tällä hetkellä, mutta muita herkkuja sitten! ;)

      Poista
  5. Mun kauppakassin sisältö näyttää noin 80% samalta :D Kyllä kuitenkin sen perusterveellisen ruokavalion perusteet ovat aika simppelit, ellei nyt sitten satu tykkäämään superfood- ja ruohonjuuri-jutuista erityisen paljon :)

    Täälläkin käydään isot ostokset kerran viikossa ja pari täydennysreissua tarpeen mukaan. Suunnitelmallisuudessa on kyllä petrattavaa, sillä erityisesti hevi-osastolla keräilen usein aivan hillittömästi kaikkea, mitä en ollut ajatellut ostavani. Toisaalta oon miettinyt, että onko hedelmien ja vihannesten heräteostokset kuitenkaan niin paha asia, kunhan varmistaa ettei tule kamalasti hävikkiä :) Mielenkiintoinen postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, totta! Perusterveellisen ruokavalion perusteet on kyllä aika samat ja simppelit varmasti monella!:) HeVi-osaston heräteostokset on todellakin sallittuja, jos ne ei mene hävikkiin! :) Teen ihan samaa usein, kun huomaan, että jokin vihannes/hedelmä on tarjouksessa sesongin mukaan ja sehän on vain järkevää ostaa silloin, kun tuote on edullisimmillaan ja satokauden mukainen! Kiva, että oli kiinnostavaa. Ajattelin, että lähteeköhän kukaan mukaan näin arkiseen pohdintaan, vai olenko ainoa, jota ruoka kiinnostaa tältä kantilta. Kiva kun kommentoit, taas <3

      Poista
  6. Juuuu kyllä muaki kiinnostaa lukea näin arkisesta:) Mulla kaupassa aina sama eteneminen hevi, lihat, leivät,maitotuotteet, mehut, pakasteet ja pois. Erittäin harvoin käytän kauppalistaa ellei ole mitään erityistä,mitä ei muutoin muistaisi :)

    Nyt ajattelin testailla enemmän kasvisruokia ja vähentää maitotuotteita, joten täytyy vähän muuttaa kauppalistaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kiinnostaa! :) Toi on kyllä hyvä, jos asioi melkein aina samassa kaupassa, niin ei edes tarvitse sitä kauppalistaa, kunhan vain kulkee sitä samaa reittiä ja poimii tutut tuotteet matkaan. Mulla tosin unohtuu lähes aina jotain, jos en kirjoita listaa, joten sen takia se on hyvä! :) Hei kertoile lisää sitten kasvisruokakokeiluista ja mitä syöt maitotuotteiden tilalla! :)

      Poista
  7. Kuulostaa niin tutulta, itelläni menee ruokakaupassa välillä tyyliin tunteja ihan hujauksessa kun alan lukemaan pakkausten kylkiä ja vertailemaan tuotteita keskenään! Sen takia koitan suosia Prisman sijaan takapihan Alepaa ;) Ja ulkomailla kaupassa vierähtää vielä enemmän aikaa! Ekoina viikkoina täällä Tasmaniassa tuhlasin ihan törkeesti rahaa ruokaan kun innostuin kokeilemaan kaikkea :D Nyt yritän jo lähinnä löytää vastineita suomalaisille elintarvikkeille.

    Herkkujen ostaminen on myös itelläni aika paha, koska ne ei pysy kauaa kaapissa, vaan syön ne varmasti yhdeltä istumalta - ei väliä herkkujen määrällä tai laadulla! Ja light-limsat, etenkin kokikset, ovat myös oma paheeni. Nyt oon onnistunut vähentämään huimasti :) tilalle ovat tosin tulleet light-mehut...

    Hassua, voin allekirjoittaa niin monta kohtaa tästä postauksesta! Kiva kuulla, että joku muukin painii samanlaisten ongelmien kanssa ja on yhtä innostunut niinkin järjettömästä asiasta kuin ruokashoppailusta ;) Kiva postaus siis! Itsekin olin juuri aikeissa kirjoitella ruokavaliostani täällä verrattuna suomalaisiin tottumuksiini :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hei…kiva juttu, että postaus oli kiinnostava ja pystyit samaistumaan moneen kohtaan! :) Mä voin niin samaistua tohon, että oot törsännyt ekoina viikkoina ihan hulluna rahaa ruokaan siellä :D Mulla oli ihan sama juttu, kun olin Jenkeissä töissä muutamia vuosia sitten, ja kun pääsin paikalliseen ruokakauppaan niin oli tietysti pakko kokeilla kaikkia uusia juttuja! Ja sama on nykyään, jos vaan menee sinne lomalle. Ruoka! <3 Ei voi muuta sanoa, haha. Mutta kirjoittele ihmeessä sun Tasmanian ruokavaliosta, ois mielenkiintoista kuulla :)

      Poista