Nykypäivänä mediaa seuratessa ei voi välttyä erilaisilta ruokavalio/dieetti/ruoka-aate keskusteluilta. Toisaalla suositellaan gluteenitonta ruokavaliota, toisaalla paasataan maidon vaarallisuudesta ja maidottomasta, toisaalla kasvisruokavaliosta ja lihan vaaroista, toisaalla ollaan superdietillä ja sitten on vielä se naapurin Pekka, joka on paleolla. Ei ole ihme, jos pää alkaa mennä kuluttajilla pyörälle. Itse haluaisin nostaa esille "ruoka-aatteen", jota on mielestäni viime aikoina kenties hieman laiminlyöty. Se on itse noudattamani "kohtuus kaikessa"-ruokavalio! ;)
Olen hieman huolestuneena seuraillut viime aikoina joidenkin blogien kommenttibokseissa syntynyttä keskustelua, joissa lukijat (useimmiten hieman nuoremmat tytöt) kertovat olevansa "ihan pihalla" siitä, mitä oikeastaan saisi syödä, kun tuntuu, että joka paikassa annetaan erilaista tietoa.Yksi kommentoija eräässä blogissa sanoi, ettei enää syö kuitua, koska oli kuullut, että se on vaarallista. Tässä kohtaa mietin, että tietääköhän hän, mitä kuidulla tarkoitetaan ja missä kaikessa (ravinto)kuitua on? Kuituahan saadaan esimerkiksi kasviksista, hedelmistä, marjoista, leivästä, leseistä, myslistä, pavuista ja linsseistä. Ravintosuositusten mukaan sitä tulisi saada noin 23-30g päivässä. Kuitu ei siis tosiaan ole vaarallista, tai vältettävää. Nostin tämän esimerkin esille vain siksi, että tästä huomaa, kuinka hakoteille aletaan helposti mennä, silloin kun saatavilla oleva tieto on hyvin ristiriitaista, puutteellista tai jopa väärää (tai myös väärinymmärrettyä).
Itse seurailen ruokaan liittyviä keskusteluja mielenkiinnolla, mutta pyrin pitämään melko neutraalin asenteen. Jokaisen trendin ja villityksen perässä ei mielestäni ole tarpeellista juosta. Lukiessani ruokavalioon liittyviä kirjoituksia (etenkin sellaisia, joissa väitetään asioiden olevan tietyllä tavalla) katson, millaisia lähteitä tekstillä on. Elintarviketieteiden opiskelijana kyseenalaistan asioita lähes aina, ja pyrin näkemään niissä asian molemmat puolet. Harvemmin asiat ovat niin mustavalkoisia, että olisi olemassa vain yksi totuus. Jos huomaan, että lähteet artikkelissa eivät ole tieteellisiä tai tutkimuksen asetelmassa on puutteita, suhtaudun asiaan varauksella. Olen kuitenkin avoin oppimaan uusia asioita, ja ymmärrän hyvin, että lisääntyvän tutkimuksen myötä, tulemme myös oppimaan elintarvikkeista ja ruuasta aina vain lisää, ja se on hieno asia. Hienoa asia on myös se, että meillä jokaisella on oikeus keskustella ruuasta ja ruokavalioista, ja voimme olla niistä haluamaamme mieltä.
Yksi asia, jonka olen huomannut yhdistävän erilaisia ruokavalioita ja niiden kannattajia, on intohimoinen suhtautuminen omaan ruokavalioon. Usein myös tunnutaan ajattelevan, että vain oma ruokavalio on se oikea, ja kaikkien tulisi noudattaa juuri sitä ruokavaliota. On erittäin hyvä, jos ihminen löytää itselle sopivan ruokavalion, ja se kannattaisikin olla tavoitteena. Itselle sopiva ruokavalio on riittävän monipuolinen, jotta siitä saa tarvittavat ravintoaineet, ja se tuottaa ihmiselle hyvää oloa. Itselle sopivan ruokavalion avulla jaksaa liikkua ja toimia arjen askareissa. Sen kanssa ollaan myös henkisesti tasapainossa. Syömisestä ei podeta huonoa omaa tuntoa, ja tasapainoinen, hyvä ruokavalio edistää niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia.
Koska olemme kaikki erilaisia, meille sopii myös erilaiset ruokavaliot. Toiselle sopii gluteeniton, toiselle maidoton, seuraavalle vegaani, ja neljännelle vaikkapa itse noudattamani "kohtuus kaikessa". Mielestäni on turhaa yleistää sanomalla esimerkiksi, että "gluteeni tai maito on vaarallisia", sillä lähtökohtaisesti mikään Suomessa elintarvikkeeksi sallittu ruoka-aine ei ole vaarallinen, KUN niitä nautitaan normaali määrä, ja osana monipuolista ruokavaliota. Saattaa tietysti olla ruoka-aineita, jotka eivät kaikille sovi esimerkiksi allergioiden tai ruoka-aineherkkyyksien vuoksi, mutta se ei tee ruoka-aineesta yleisellä tasolla vaarallista.
Omaa ruokavaliotani kuvaa tosiaan nykyään hyvin kohtuus kaikessa. Syön perusterveellisesti, mutta myös herkuttelen toisinaan, jolloin saatan syödä elintarvikkeita, jotka sisältävät sokeria ja kovia rasvoja. Kohtuus kaikessa tarkoittaa myös kohtuutta erilaisten ruoka-aineiden kohdalla. Syön viljatuotteita, maitotuotteita, lihaa, kalaa, kanaa, vihanneksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, siemeniä jne., mutta pyrin koostamaan näistä monipuolisen ja siinä mielessä kohtuullisen ruokavalion, ettei mikään yksittäinen ruoka-aine dominoi liikaa. Oma vatsani on melko herkkä, joten nykyään huomaan etten syö niin paljon sokeria, vehnää, rasvaa tai maitotuotteita, mutta en koe tarpeelliseksi (ainakaan toistaiseksi) jättää niitä myöskään kokonaan pois. MUTTA, en myöskään tuomitse niitä, jotka niin tekevät. Kukin tehköön parhaaksi näkemällään tavalla!
Tämän tekstin pointtina on se, että mielestäni ruoka- ja ruokavalio keskusteluihin tarvittaisiin monesti hieman jäitä hattuun. Se ruokavalio, joka sopii toiselle ei välttämättä ole oikea ratkaisu taas jollekin toiselle. Suvaitsevaisuutta voi harrastaa myös ruoka-aineiden kohdalla.
Tämän tekstin pointtina on se, että mielestäni ruoka- ja ruokavalio keskusteluihin tarvittaisiin monesti hieman jäitä hattuun. Se ruokavalio, joka sopii toiselle ei välttämättä ole oikea ratkaisu taas jollekin toiselle. Suvaitsevaisuutta voi harrastaa myös ruoka-aineiden kohdalla.
Loppuun vielä syömiseen ja ruokavalioihin liittyvä kommentti, jonka jätin ihanan Marissan blogiin, ja josta sain idean kirjoittaa tämän postauksen:
"Hyvä kirjoitus ja mielenkiintoinen aihe! Nykyään tuntuu siltä, ettei paljon muusta puhutakaan kuin ruokavalioista ja dieteistä. Mulla oli nuorempana myös sellainen vaihe, että laskin todella tarkkaan kaloreita, merkkasin niitä ylös ja lähinnä keskityin kaloreiden määrään (vähyyteen) enkä ollenkaan miettinyt sitä, saanko ruuasta tarpeeksi monipuolisesti ja riittävästi hyviä ravintoaineita. Omalla kohdalla syömisten tarkkailu ei koskaan lipsunut syömishäiriön puolelle, onneksi, mutta ei siihen varmaan paljon olisi vaadittu! Viimeisten vuosien aikana olen alkanut löytää itseäni paremmin myös syömisten suhteen. Tietomäärä ravitsemuksesta, ja siitä mikä sopii itselle on karttunut tosi paljon myös elintarviketieteiden opiskelun myötä. Nykyään syön tosi monipuolisesti ja perusterveellisesti (koska olo pysyy parhaimpana kun syön paljon vihanneksia, kasviksia,hyviä proteiineja, marjoja, vähän leipää jne.), mutta herkuttelen myös! Kunhan herkuttelu pysyy kohtuullisena, niin ei siitä todellakaan tule morkkiksia! :) Tiedän sen, että jos yhtenä päivänä syön vähän enemmän, kroppa kyllä korjaa tilanteen seuraavana päivänä automaattisesti, silloin ei tee mieli syödä niin paljon, ja tilanne tasaantuu. Avain on mielestäni vain oman kropan kuuntelu, mutta se ei tietysti ole niin helppoa, ja toisinaan onnistuu paremmin. Omalla kohdallani kohtuus kaikessa kuvaa aika hyvin syömistäni. Olen selkeästi kyllä vähentänyt vilja- ja maitotuotteita, mutta en aio ainakaan toistaiseksi lopettaa niiden syömistä, ne kuuluvat mielestäni osaksi monipuolista ruokavaliota, ja jos ne eivät ongelmia aiheuta, en näe syytä, miksi ne kannattaisi poistaa ruokavaliosta! :)"
Mitä sinä olet mieltä ruokavalioista, ruokavaliokeskusteluista, dieeteistä, syömisestä jne? Onko keskustelu niiden ympärillä mennyt jo yli?
Kivaa perjantaita ja muistakaa..hyvä ruoka, parempi mieli! ;)
-Karoliina
In addition to writing about running, writing about food is one of my favorite topics! As a bachelor of food economics I´m used to being quite critical towards articles written about food if they are not well researched.Today, I wanted to write about a diet that I think has been a little forgotten lately. Personally, I follow this diet and consider it a great option for me. This diet is called "everything in moderation". Nowadays, there are so many restrictive diets (glutein-free, milk-free, soy-free, vegetarian, fat-free, sugar-free etc.) out there, and many people follow some of these diets for no specific health reason. IF someone is following a diet for health reasons, that´s totally ok, because I think it´s really important that one will find her/his way of eating and feeling well. But the real concern is that many (young) people don't know what to believe anymore because so many foods have been called "bad" in media. From the food industry perspective; there are no bad foods sold in our grocery stores that will do harm to a person (if they are not allergic or otherwise sensitive to a one food item) because all of our foods are well researched before they are accepted as FOOD. And as always, everything in moderation! If you only eat one food item..it will probably do harm for you because you´re missing out so many other vital nutrients.
In addition to writing about running, writing about food is one of my favorite topics! As a bachelor of food economics I´m used to being quite critical towards articles written about food if they are not well researched.Today, I wanted to write about a diet that I think has been a little forgotten lately. Personally, I follow this diet and consider it a great option for me. This diet is called "everything in moderation". Nowadays, there are so many restrictive diets (glutein-free, milk-free, soy-free, vegetarian, fat-free, sugar-free etc.) out there, and many people follow some of these diets for no specific health reason. IF someone is following a diet for health reasons, that´s totally ok, because I think it´s really important that one will find her/his way of eating and feeling well. But the real concern is that many (young) people don't know what to believe anymore because so many foods have been called "bad" in media. From the food industry perspective; there are no bad foods sold in our grocery stores that will do harm to a person (if they are not allergic or otherwise sensitive to a one food item) because all of our foods are well researched before they are accepted as FOOD. And as always, everything in moderation! If you only eat one food item..it will probably do harm for you because you´re missing out so many other vital nutrients.
Oon samoilla linjoilla sun kanssa! Itsekin olen kyllä sortunut tuohon liikaan ehdottomuuteen,mutta ehkä olen nyt vanhempi ja viisaampi :D
VastaaPoistaHeippa Ninni! :) Sama täällä, ehdottomuuteen olen sortunut minäkin! Ehdottomuus on aika "helppo" toimintatapa, eikä siinä sinänsä ole vikaa, jos tuntuu siltä, että sillä tavalla pystyy itse hallitsemaan omaa syömistään paremmin, mutta kunhan se ehdottomuus ei leviä liian laajalle.. Kivaa viikonloppua! :)
PoistaVoisin kyllä oikeesti pistää nimmarini sun tekstin alle :). Mua ärsyttää ja myös huolestuttaa tää meininki nykyään kun paasataan niistä omista ruokavalioista ja ei huomioida sitä ettei se sovi kaikille. Mä en oo koskaan esim karppaamaan lähtenyt, koska uskon kanssa monipuolisuuteen ja kohtuuteen. Kaloreita olen laskenut laihduttaessa ruokapäiväkirjan avulla joka myös kertoo kuinka paljon tarviin hiilaria/protskua/rasvaa/kuitua päivässä. Varsinkin nuoret on tosi alttiita lähtemään mukaan kaikkiin hömpötyksiin tietämättä onko se oikeasti hyvä idea. Ymmärrän jonkun ruoka-aineen poisjättämisen tosiaan jos se ei sovi itselle, mutta vaan siksi että se nyt on muotia olla jollain ruokavaliolla niin en ymmärrä silloin. Kroppaa kuuntelemalla pääsee pitkälle. Ja kun miettii myös sitä laatua siinä mitä syö. Niin ja mähän siis myös herkuttelen ehkä enemmänkin kun olis tarpeen mutta tuskin överiksi kun paino on aisoissa :D.
VastaaPoistaHeippa! :) Nojuu, ollaan selkeästi aika samoilla linjoilla! Mielestäni kaloreiden laskemisessa ei sinänsä ole mitään pahaa, se on varmasti tarpeellista toisinaan laihduttaessa, ja silloin kun ei vielä hahmota itse ilman laskemista syömiään määriä, tai ole ihan balanssissa niiden kanssa. Kaloreiden laskeminen fanaattisesti silloin, kun oikeasti siihen ei ole mitään tarvetta, on huolestuttavaa. Ja myös juuri tuo villitysten (maidoton, gluteeniton jne) perässä juokseminen ilman esimerkiksi terveydellistä syytä. Nuorista mäkin olen huolissani, ja siitä mitä ne lukevat netistä! Kouluissa tarvittaisiin paljon enemmän mediakasvatusta samalla kun puhuttaisiin lisää ravinnosta. Mihin kannattaa uskoa, ja mihin ei? Ja hei, herkuttelu on mun mielestä ainakin ihan ok, niin kauan kuin se pysyy kohtuullisena! :) Kivaa viikonloppua ja hyvää itsenäisyyspäivää! <3
PoistaNiin, kohta ei voi syödä mitään, oikeasti. :D Gluteeniton, viljaton, maidoton, kuiduton (:D), lihaton... mitä jää jäljelle?! :D Mä oon tällainen perusjuntti näiden ruoka-asioiden kanssa, että syön aika lautasmallin mukaisesti ja juon esimerkiksi maitoa ruuan kanssa aina kotona. Hiilarit ei oo yhtään pahasta, mutta pyrin kiinnittämään enneminkin huomiota siihen itse ruoka-aineeseen. Täysjyvätuotteet, ei hirveän usein vehnäleipää, kasviksia jne. :) Mun hyvinvointiin on auttanut, että oon tunnistanut jotain ruoka-aineita, jotka aiheuttavat tukalaa oloa (esim. paprika, sipuli). Tosin sipulia tykkään lisäillä usein, mutta yritän käyttää sitä nykyään enemmän kohtuudella enkä laita sitä raakana suuhuni... :) Hyvä kirjoitus, on hyvä muistuttaa, että kohtuus on aika hyvä juttu myös tässä ruokapuolessa ;)
VastaaPoistaHeippa Hanna! Selkeästi siis "perusruokajunttius" kunniaan, jos se on määritelmänä tuota mitä sä teet! :) Kuulostaa hyvältä! Mulla on myös muutamia ruoka-aineita, jotka aiheuttavat tukalaa oloa, joten pyrin syömään niitä vähemmän. Kiitos paljon! <3 Oli sellainen fiilis taas, että tästä aiheesta pitäisi kirjottaa…. Kivaa itsenäisyyspäivää! <3
PoistaLukiossa kun vielä oon, niin huomaa todella hyvin, miten kaverit helposti sortuu liian vähäiseen ja ehdottomaan syömiseen ja kalorien kyttäämiseen. Se on hieman ärsyttävää ja varsinkin nuorempana joukkopaineen alla siihen sortui välillä itsekin. Yläasteikäisiä seuratessakin saa olla huolissaan, miten yhä nuoremmat ylipäätään osaavat laskea kaloreita ja lähtevät mukaan kaikenmaailman superdieetteihin. En ihmettele, että syömishäiriöitäkin esiintyy niin paljon.
VastaaPoistaEhkä koulussa pitäisi terveystiedon tunneilla opettaa enemmän ravitsemustietoutta ja painottaa myös kriittisyyttä erilaisia mediassa hehkutettavia syömiskeksintöjä kohtaan?
Itse olen vasta matkalla hyvään ruokavalioon, jossa kaikkea on tasapainoisesti, mutta täältä sun blogistakin saan hyviä vinkkejä!:)
Heippa Ellu! :) Kiitos paljon sun kommentista, koska se avaa hyvin sen ikäluokan näkemystä, josta olen huolissani juuri näiden keskusteluiden kohdalla. Osut todella naulankantaan siinä, että mediakriittisyys/kasvatus pitäisi saada koulujen uudeksi lukuaineeksi. Onko teillä sellaista nykyään minkä verran? Olisi tosi tärkeätä ymmärtää jo yläaste/lukioiässä mitä kaikkea netistä kannattaa uskoa, ja mitä ei. Kiva kuulla, että olet saanut täältä hyviä vinkkejä! <3 Laita ihmeessä viestiä, vaikka maililla, jos sulle tulee lisäkysymyksiä, vastaan mielelläni! Sinä kun juokset niin paljon, niin pitää muistaa myös syödä reilusti ettei paino ala laskemaan, koska silloin moni juoksijanainen altistuu juuri rasitusvammoille ym. Kivaa viikonloppua sinne! :)
PoistaTää oli niin hyvä teksti! Nykyään joka paikassa sanotaan eri asioita, ja mitä pitää ja ei pidä syödä. Tuntuu välillä että mitään ei saisi syödä. Itse en kauheasti jaksa kikkailla ruuan suhteen. Olen pyrkinyt syömään suurinpiirtein lautasmallin mukaisesti, eli kohtuudella kaikkea. Herkkuja silloin tällöin, joskus ehkä vähän liikaakin mutta olo kyllä sitten muistuttaa että ei tätä enää hetkeen! Totaalinen herkuista kieltäytyminen saa mulla aikaan vain sen, että niitä alkaa tekemään entistä enemmän mieli. En pystyisi syömään joka päivä pelkkää parsakaalta ja kanaa(niin kuin jotkut tuntuvat tekevän), koska ruuan täytyy mun mielestä myös maistua hyvältä. Ei siinä syön kyllä molempia noista, mutta pelkiltään ei ehkä olisi suurinta herkkua.
VastaaPoistaTällaisesta kohtuus kaikessa-ruokavaliosta voisi olla enemmänkin asiaa mediassa ja muistuttaa ihmisiä palaamaan sinne perusasioiden äärelle näissä ravintoasioissakin!
Heippa Anna! Kiva kuulla, että tykkäsit! Oon sun kanssa samoilla linjoilla siitä, että ruuan pitää maistua hyvältä, joten silloin monipuolisuuskin kannattaa. Mikään ei maistu hyvältä, jos sitä syö joka päivä! Herkkujen kohdalla mulla on myös sama juttu, jos syön liikaa, niin tulee kyllä tosi huono olo, joten kohtuus pitää olla niissäkin. Jep, olen samaa mieltä, että perusasioiden äärelle palaaminen ravintoasioissakin olisi paikallaan, mutta kuulin juuri vähän aikaa sitten yhdeltä ravitsemusalan ammattilaiselta, että häneltä oli pyydetty haastattelua iltapäivälehteen, jostain ravintoaiheesta. En muista tarkemmin mistä. Tämä ammattilainen oli sitten antanut oman lausuntonsa tyyliin "kohtuudella kun käyttää niin ei ole mitään ongelmaa", mutta lausunto ei kelvannut haastatteluun, koska se oli liian tylsä, eikä siinä ollut mitään raflaavaa..eli kertoo mielestäni aika hyvin siitä, että otsikoihin nostetaan vain näitä karrikoituja uutisia maidon ja vehnän vaarallisuudesta, mutta jätetään pois sitten ne maalaisjärjellä sanotut lausunnot niistä….että silleen. Kivaa viikonloppua!! :)
PoistaTosi tärkeitä pointteja! Tuo on muuten yksi hälyttävistä merkeistä, jos vahtaa koko ajan toisten ruokailuja ja pitää vain sitä omaa "oikeana". Näin itsekin aikanaan tein. Nyt teen oman mieltymyksen mukaan omat valinnat, ja se on niiiiin vapauttavaa, eikä todellakaan ole tarve puuttua kenenkään syömisiin! Rentous, kohtuullisuus ja monipuolisuus on avainasioita, ja toki on tärkeää löytää myös juuri itselle sopiva ruokavalio ja tehdä valintoja sen mukaan. Jos ei olisi vatsaongelmia, en tietenkään jättäisi ruokavaliostani mitään pois. Monipuolisuus ja kohtuullisuus kunniaan!:)
VastaaPoistaHeippa! :) Tunnistan tossa "vahtaamisessa" myös itseäni nuorempana, mutta onneksi nykyään on sama juttu kuin sulla, että voi tehdä omat valinnat eikä ole tarvetta puuttua muiden syömisiin. Rentous, kohtuus ja monipuolisuus on tosiaan avainsanoja! :) Ja vatsaongelmat on hyvä syy, jättää asioita pois ruokavaliosta, jotta voi paremmin! Kivaa sunnuntaita! <3
PoistaMä noudatan samaa diettiiä kuin sinä. Kohtuus kaikessa on ainakin mulla varsin toimiva. Voisin toki olla timmimmässä kunnossa, mutta tällä ruokavaliolla jaksan hyvin ja olen pysynyt terveenä. Meillä syödään arkiviikolla terveellistä kotiruokaa. Töissä syön koululounasta, joka on kyllä melko ala-arvoista. Kotona syön toisen lämpimän aterian. Viikonloppuisin meillä voidaan herkutella esim. Jätskillä tai karkeilla. Kokataan usein viikonloppuisin jotain parempaa ruokaa. Meillä syödään monipuolisesti kaikkea. Kummallakaan ei ole allergioita, joten meiltä löytyy maitotuotteita, viljatuotteita, hedelmiä ja vihanneksia sekä lihaa. Tuntuu, että nykyään yhä useammat noudattavat gluteenitonta tai maidotonta ruokavaliota, jopa lapsissa.
VastaaPoistaHeippa Hanna! :) Se, että pysyy terveenä ja jaksaa hyvin, kertoo kyllä mun mielestä jotain ruokavaliosta, eli se on varmasti silloin kohdallaan! Tottakai moni nainen sanoo, että voisi olla timmimmässä kunnossa, mutta välttämättä se timmimpi kunto ei ole sitä, mihin meidän kroppa haluaa mennä! :) Mulla on ainakin tietty paino, johon kroppa pyrkii aina hilautumaan takaisin, eli jos laihdun/lihon niin hetken kuluttua palataan samaan vanhaan tuttuun, joka on ilmeisesti se kropan ihannepaino, jossa sillä on hyvä olla. Toi on muuten tosi mielenkiintoista, että lapsilla alkaa olla myös paljon erikoisruokavalioita! Olen huomannut saman…en tiedä onko ne allergioiden kautta vai enemmän vanhempien omien ruokavalioiden kautta? Kivaa sunnuntaita sinne! <3
PoistaJoo kyllä se nykyään on niin, että aika ehdottomia mielipiteitä löytyy näistä asioista. Nimenomaan se ehdottomuus ja "olen oikeassa ja kaikki toisin ajattelevat väärässä" ärsyttää ja huolestuttaa. Tulee mieleen, että ihmisille pitäisi muistuttaa, mitä tarkoittaa lähdekritiikki. Pelkkä "luin netistä" ei ihan riitä. ;) Sä kun mainitsit noista lähteistä, niin eihän monissa blogeissa ole lähdeviitteitä ollenkaan (poikkeuksena asiantuntijablogit). Niitä sitten ihmiset lukee ja kuvittelee, että se on totta. Olen sanonut tämän ennenkin, mutta sanon taas: onneksi en ole tämän ajan teini! Olisin vielä enemmän hukassa kuin olin silloin! :p Kun ei tässä ristiriitaisen tiedon maailmassa ole aina aikuisellakaan helppoa.
VastaaPoistaMoikka Suvi! Jep, olen samaa mieltä, että ehdottomuus on ärsyttävää! Ja valitettavasti usein ehdottomia on ne, joilla ei ole tietoa. Kamala sanoa, mutta aika usein asia on näin. Omalla kohdallani, jos tietoa ei ole, en ainakaan lähde väittämään vastaan tai uskomaan sokeasti, että asiassa on vain yksi puoli, koska harvemmin mikään niin mustavalkoista on. Blogit on nykyään monelle "tiedonlähde", ja mielestäni bloggareita ei voi vaatia laatimaan lähdeluetteloa kirjoituksen loppuun (ellei kirjoituksesa esitellä johonkin perustuvia faktoja -->esim itse olisin voinut viitata ravitsemussuosituksiin kun kirjoitin Ravintokuidusta), mutta siinä tarvittaisiinkiin juuri sitä mediakriittisyyttä. Jos lukee jotain jostain blogista, voi itse selvittää asiasta lisää, jos on tarpeellista. Tosin mielestäni kyllä bloggareillakin on oma vastuunsa siitä, mitä he kirjoittavat, mutta niin on myös lukijalla. Jep, ihan samaa mieltä, että nykypäivänä teininä oleminen ei varmasti ole helppoa! Kiitos kun kommentoit ja kivaa sunnuntaita! <3
PoistaTosi hyvin kirjoitettu! Ihan jäin odottamaan, että mitä keksit aiheeseen sanoa. Samoilla linjoillahan täällä ollaan, osasit vielä kivasti avata aihetta lisääkin. :)
VastaaPoistaHeippa! :) Kiva kuulla, että tykkäsit! Me ollaan samoilla linjoilla aika monessa jutussa! ;) Kivaa sunnuntaita! <3
PoistaMie taas olen ikäväkseni joutunut noudattamaan vuoden verran gluteenitonta ruokavaliota. En siksi, että se on ilmeisesti jokin trendi, vaan siksi, että yhdessä lääkärin pohdittuamme päätin sitä vatsavaivojen karistamiseksi kokeilla. Keliakiaa minulla ei siis ole. Ennen ruokavaliomuutosta vatsani oli käytännössä aina kipeä ja sekaisin vaikuttaen elämänlaatuun. Ei ole kiva, kun joutuu koko ajan olemaan tietoinen siitä, missä lähin wc on tai valitsemaan aina juoksulenkillä ne reitit, missä on metsää ja suojaa tarjolla, mikäli puskaan on pakko mennä. Noudatan tätä ruokavaliota siis oman terveyteni vuoksi, en siksi että kokisin sen terveellisemmäksi tai että haluaisin laihtua. Muilta osin kyllä suosin myös kohtuus kaikessa -ajattelumallia ruokailun suhteen.
VastaaPoistaHeippa! :) Terveydellisistä syistä jonkun tietyn ruokavalion noudattaminen on hyvin ymmärrettävää, ja varsin suositeltavaa, jos siitä on apua ongelmaan! Hyvä, että olet löytänyt nyt toimivamman ratkaisun, koska vatsaongelmat on tosi inhottavia! :/ Mulla on myös ollut niitä aina välillä, mutta en ole oikein paikallistanut mistä ne johtuu, ja onko se edes yksittäinen ruoka-aine, vai jokin yhdistelmä. Viime aikoina vatsa on kyllä ollut tosi ok, ja kohtuus kaikessa on toiminut, mutta tilanteet tietysti vaihtelee. Sen takia pyrin kroppaa kuuntelemaan tässäkin asiassa! :) Kiitos, kun kommentoit ja mukavaa viikon jatkoa!
PoistaKohtuus kaikessa kuulostaa aika nappiruokavaliolta ;) Kannatetaan! :) Jos olisin yli 10 vuotta nuorempi, olisin yhtä pihalla kuin nyt nuoremmat tuntuu olevan... Musta tosin tuntuu et meillä 80-luvulla syntyneillä on ollu helppoa, kun tietoa oli paljon vähemmän tai se ei ollu samalla tavalla saatavilla kuin nykyään, myös mielipiteen jakajia ja kanavia siihen oli vähemmän :) Huolestuttaa, kun toiset oikeesti luulee kuidun olevan vaarallista, mitäköhän muuta :D
VastaaPoistaHeippa Petra! :) No niinpä, ruokavaliokeskustelut ovat kyllä levinneet ihan hullusti 2000-luvulla, eikä silloin tosiaan keskusteltu näistä asioista niin paljon, kun oltiin teinejä. Varmasti blogit ja sosiaalinen media vaikuttavat asiaan tänäpäivänä hyvin paljon, ja kaikenlaisia uskomuksia tulee vastaan..Pelkään ettei tuo kuitujuttu ole pahimmasta päästä ollenkaan! Täytyy vain toivoa, että ihmisillä on hieman sitä järkeä päässä ettei ihan kaikkeen lähdetä mukaan miettimättä kokonaisuutta! :) Kiva kun kommentoit!
PoistaHyviä juttuja taas. Täysin samalla linjalla ruuan suhteen... Tosin herkuttelen enemmän, kun mä tykkään laittaa tosi paljon (hyvää) ruokaa ja leivon lasten kanssa. Silti olen sitä mieltä, että esim itse leivottu on parempi kuin vaikka kaupan karkit. Mutta siis itseä kuuntelemalla ja kohtuus kaikessa, niin pääsee pitkälle :)
VastaaPoistaJep! Oman kropan kuuntelu ja kohtuus ovat hyviä avaimia! Ja nam, itse leivotut jutut on aivan ihania! :) Kyllä mäkin herkuttelen, ja varsinkin nyt joulun aikaan! :D Kivaa viikon jatkoa Päivi!
Poista