torstai 22. tammikuuta 2015

Juoksijan turvallisuudesta!

Olen jo pidempään miettinyt, että haluan kirjoittaa juoksijan turvallisuudesta, sillä aihe nousee aika ajoin ajatuksiini erinäisissä tilanteissa. Viime vuonna olin mukana yli kymmenessä eri juoksutapahtumassa Suomessa ja ulkomailla ja näin lähes jokaisessa tapahtumassa juoksijan tai juoksijoita, jotka tarvitsivat ensiapua syystä tai toisesta. Se, millä tavalla juoksutapahtuman ensiapu on organisoitu ja toimii näissä tapauksissa, on oma juttunsa, mutta juoksijan oman turvallisuuden kannalta on monia asioita, joita meidän kaikkien juoksijoiden kannattaa ajatella ja huomioida omassa toiminnassamme. 

Kaikissa juoksutapahtumissa juoksijoilla ei ole mahdollisuutta kirjoittaa ICE (in case of emergency)-tietoja numerolapun taakse tai he jättävät ne sinne täyttämättä. Hätätilanteessa lähiomaisiin yhteydenottaminen saattaa kestää huomattavasti kauemmin, jos ICE-tietoja ei ole saatavilla. Omaisiin yhteydenoton lisäksi hätätilanteessa olisi tärkeätä myös saada tietoa henkilöllä olevista sairauksista ja lääkityksestä, sillä ne vaikuttavat hoitotoimenpoiteisiin. Ensiapuun joutuminen on tietysti tilanne, johon kukaan ei kuvittele joutuvansa, mutta se saattaa osua kenen tahansa kohdalle, syystä tai toisesta. Suurin osa syistä ei onneksi ole kovin vakavia, mutta joukossa on aina myös muutama vakavampi tapaus, jolloin lähiomaisiin yhteyden saaminen nopeasti on erityisen tärkeätä. 


Safety first! Heijastimia päällä molemmilla -lenkille lähdössä Milan kanssa! :)

Hätätilanteita ei tapahdu valitetttavasti ainoastaan juoksutapahtumissa, vaikka riski niissä saattaakin olla korkeampi, sillä usein juoksemme tapahtumissa hieman suuremmalla intensiteetillä, jolloin esimerkiksi huono olo tai vammat saattavat yllättää helpommin kuin kotimaisemissa peruslenkillä. Kotimaisemissa juostessa ja lenkille lähdettäessä on tärkeätä miettiä perusturvallisuusasioita, joilla voimme kaikki juoksijat parantaa omaa (ja muiden) turvallisuutta. Tässä muutamia asioita, joista kannattaa pitää huolta:

  • Pidä aina puhelinta mukanasi lenkillä! Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu (kaatuminen, jalan nyrjähdys, onnettomuus tms), ja puhelin on "turva" siinä kohtaa, koska voit pyytää apua. 
  • Kerro aina jollekin minne olet lähdössä juoksemaan ja kauanko aiot suunnilleen olla poissa
  • Jos juokset uusissa paikoissa (ulkomailla), selvitä etukäteen, missä on turvallista juosta ja jos mahdollista, juokse jonkun toisen kanssa!
  • Pimeällä, muista heijastimet ja mahdollisesti otsalamppu!
  • Pitkillä lenkeillä energiat saattavat loppua (etenkin kesällä), mikä voi johtaa huonoon oloon --> pidä mukanasi lisäenergiaa tuovia geelejä, karkkeja tms.
  • Muista juoda tarpeeksi (etenkin kuumissa olosuhteissa), jottei nestehukka johda heikkoon olotilaan ja pyörtymiseen. Tämä on erityisen tärkeätä kesän juoksutapahtumissa!
  • Ole selvillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu, kun juokset! Toisinaan esimerkiksi musiikin kuuntelu juostessa saattaa viedä ihan omaan maailmaan ja et kuule takaa tulevaa pyörää. Jos kuuntelet musiikkia, pysy kuitenkin valppaana.
  • Ota huomioon muut tiellä liikkujat (pyöräilijät, autoilijat, kävelijät) ja pyri toimimaan niin, että kaikilla on turvallista liikkua. 

Pohdinta juoksijan turvallisuudesta nousi jälleen itselläni ajankohtaiseksi, kun sain  yhteydenoton Uniikkilandiasta, jossa valmistetaan muun muassa juoksijoille ICE-turvarannekkeita. Minulta tiedusteltiin haluanko esitellä turvarannekkeen blogissa ja tarjota siitä myös lukijoille alennuksen. Hetken mietittyäni totesin, että ehdottomasti. Turvallisuus on sellainen asia, josta ei pitäisi koskaan tinkiä ja turvaranneke voi olla apuna monessa tilanteessa, sillä siihen saa kaiverrettua esimerkiksi seuraavat tiedot: 
  • Etunimi, sukunimi, syntymävuosi
  • Paikkakunta, maa
  • ICE vaimon nimi ja puhelinnumero
  • ICE veljen nimi ja puhelinnumero
  • Sairaus ja veriryhmä


Itselläni rannekkeen metallilaatassa lukee oma nimeni, syntymävuosi, paikkakunta ja maa sekä ICE-kontakteina mieheni ja äitini puhelinnumerot. Lääkityksiä tai sairauksia ei tällä hetkellä ole, joten niistä ei rannekkeessani ole mainintaa. 


Turvaranneke tuntuu ehdottomasti tarpeelliselta, sillä itselläni ei koskaan ole mukana juoksulenkeillä henkkareita, vaikka tiedän, että niitä kannattaisi pitää mukana  juurikin turvallisuussyistä. Kannatteko te henkkareita mukana lenkillä? Samalla rannekkeessa on nyt kätevästi omien tietojeni lisäksi myös yhteystiedot ICE-kontakteihin. 

Jos kiinnostuit rannekkeesta ja edullisesta "juoksijan turvasta" niin ICE-turvarannekkeita voi tilata Uniikkilandian verkkokaupasta koodilla: Karoliina, jolla saat -20% normaalista hinnnasta, joka on 15,90€. Tarjous on voimassa 28.2.2015 asti ja toimituskulut on 0€! Uniikkilandian verkkokaupasta saa myös muita tuotteita ja kaiverruksia. Itse kiinnitin huomiota lemmikin nimilaattaan. Sellainen olisi Milalle tarpeellinen! :)

Jatkossa (yritän) muistaa laittaa ICE-rannekkeen ranteeseen lenkille lähtiessä samalla tavalla kuin gps-mittarin, sillä jos jotain sattuu, on sen avulla helppo saada nopeasti yhteys lähiomaisiini.

Mietittekö te turvallisuuasioita lenkillä tai lenkille lähtiessä? Tuleeko mieleen jotain muita turvallisuuteen liittyviä juttuja, joista en maininnut? Oliko ICE-turvaranneke teille ennestään tuttu? 

Kivaa torstaita! 

-Karoliina & Mila (jonka kanssa käydään vielä keskusteluja siitä saako juoksukenkiä syödä vai ei..;))



Seuraa myös Instagramissa & Facebookissa

14 kommenttia:

  1. Moi! Kyllä tulee turvallisuutta mietittyä etenkin matkustellessa ja uusissa paikoissa juostessa! Vaikuttaa hyvältä toi ranneke! t: Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Juu, sama juttu! Reissussa tulee tosiaan huomattavasti tarkemmin tsekkailtua reitit etukäteen ja googleteltua turvallisia paikkoja juosta jne. Suomessa sitten korostuu ehkä enemmän sellaiset perusturvallisuusjutut, joita tuossa listailin! Ranneke on tosi hyvä, eilen tuli testattua lenkillä! :) Kivaa viikonloppua!

      Poista
  2. Puhelin kulkee ehdottomasti mukana lenkeillä, jotta voi soittaa apua jos vaikka sattuu jalan taittamaan, etenkin kun yksin asun ja olen niin ei minua sieltä lenkiltä kukaan osaa kotiin kaipailla.. Ja tietty myös siksi että kuuntelen puhelimesta musiikkia lenkillä. :)
    Lenkeillä kulkee mukana koira, ja oon joskus miettiny semmoistaki että mitä jos vaikka satun pökertymään ja joku mulle ambulanssin soittaa, niin mihinköhän ne ambulanssi tyypit sen mun koiran laittaa jos minut sairaalaan joutuvat viemään?! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Maikki! :) Hyvä juttu, että pidät puhelinta mukana! Mulla ihan sama juttu, että puhelin on aina matkassa. Itse en kuuntele musiikkia, mutta kuvia tulee otettua lenkillä kyllä ja tietysti se on myös hyvä turva, jos jotain sattuu (ja pystyy soittamaan apua). Heh, jaa-a….eiköhän se koira jonnekin mukaan pääsisi! Hyviä lenkkejä sinne ja mukavaa viikonlopun jatkoa!

      Poista
  3. Täyttä asiaa alusta loppuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! :) Vanhemmaksi kun tulee niin miettii näitä turvallisuusjuttujakin ihan eri tavalla! ;) Kivaa viikonloppua!

      Poista
  4. Täytyypä kattoa ja tilata. Mä oon puhelimeen laittanut miehen, siskon ja äidin numeron ICE-numeroiksi ja niihin voi siis soittaa vaikka ei koodia tiedä kun menee hätäpuheluvalikkoon. Henkkareita ei kyllä yleensä ole mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Tutustu ihmeessä tarkemmin! :) Tossa on just se, että jos puhelimesta on esim loppunut akku niin ei paljon niistä ICE-numeroista ole hyötyä siinä kohtaa…:( Mulla oli myös jossain kohtaa puhelimessa ne, mutta toi ranneke on tosi kätevä ja mun mielestä kuitenkin ihan edullinen! Kivaa sunnuntaita!

      Poista
  5. Täytyykin tutustua tuohon rannekkeeseen. Matkustelemme aika paljon ja välillä mietityttää mistä tiedetään keitä me olemme, jos jotain sattuu. Aina kun ei henkkareitakaan tule kuljetettua mukana. Siihen ranneke olisi toimiva asia, vaikka sitten reppuunkin kiinnitettynö, jos ei aina halua ranteessa sitä pitää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Juu, tutustu ihmeessä! Mietin itse ihan samaa, että nimenomaan reissussa tuo olisi hyvä "turvavaruste"! :)

      Poista
  6. Oon miettinyt turvallisuutta nyt lähinnä polkujuoksun myötä. siellä kun ei mistään rannekkeesta ole hyötyä, jos olet yksin keskellä metsää.. mulla on onneksi juoksurepussa pilli, että jos jotain sattuisi, saattaisi joku kuulla kun viheltelen. Myös kännykkä on polkulenkeillä mukana, jos vaikka jalka taittuu tai muuta.

    Katulenkeillä ajattelen, että joku kyllä näkee, jos olen luuhistunut johonkin kadun varteen ja soittavat apua. Rannekkeen hyödyn nään ehkä silloin, jos on jotain lääkityksiä tai sairauksia, jotka olisi hyvä tietää tapaturmahetkellä. Mulla ei ole sellaisia, niin en ehkä näe rannekkeen hyötyä niin suurena. Toki ei siitä haittaakaan olisi, tietenkään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Hyviä pointteja! :) Mä nään rannekkeen hyödyn siinä kohtaa, jos tosiaan sattuu jotain ja ulkopuolisten tarvitsee infota lähimmäisiä, että tälläistä on ko. henkilölle sattunut. Se on tietysti tosi äärimmäinen tilanne, mutta esim. juoksutapahtumissa joutuu porukka välillä ensiapuun, ja sieltä olisi varmasti mukava ilmoitella omaisille, etteivät ihmettele, jos ensiavussa menee pidempään..Lähinnä siis näen sen sellaisena "omaisturvana" ja informaation välityksen apuvälineenä, koska vaikka kännykässä ICE numerot saattaa ollakin, niin siitä voi akku loppua hyvinkin helposti! :)

      Poista
  7. Aiemmin kommentoinut anonyymi laittoi heti sunnuntaina rannekkeen tilaukseen. Nyt odotellaan pakettia ja jos vaikuttaa hyvältä, niin lähtee tilaus myös miehelle, ja miksei myös vaikka isovanhemmillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiva kuulla! :) Toivottavasti tykkäät! Mukavaa viikkoa sulle! :)

      Poista