maanantai 18. tammikuuta 2016

Q&A

Heippa ja kivaa maanantaita! Tässä postauksessa  tulisi vastauksia kysymyksiin, joita kommenttiboksiin on tullut! :) Muistutan vielä treenaakotona.com arvonnasta, jossa voi voittaa kuukauden ilmaiset kotitreenit! Arvonta on käynnissä tänään 18.1.2016 klo 23.59 asti. Arvontaan voi osallistua kommentoimalla oman suosikki kotitreeniliikkeen tämän postauksen kommenttiosuuteen! Kiitos kaikille jo nyt osallistuneille hyvistä kommenteista! :)

Ja nyt niihin kysymyksiin & vastauksiin! 

 • Aiotko jatkaa ratsastusta tänä keväänä? 
Ratsastus on nyt toistaiseksi tauolla enkä usko jatkavani säännöllistä tunneilla käymistä ainakaan tänä keväänä. Ratsastin 20 vuotta lähes putkeen (kesätaukoja, tauko vaihdossa ollessani sekä raskauden aikainen tauko lukuunottamatta) ja nyt vain tuntuu siltä, ettei motivaatio oikein riitä. Ratsastus on sen verran kallis harrastus, että ilman motivaatiota ne rahat menisi ihan hukkaan! :D Säännöllisten tuntien sijaan houkuttelisi kyllä vaikkapa joku maastoretki islanninhevosilla, piipahdus ihanaan Melkkilään (meidän vanha leiripaikka Perniössä) tai laukkaamaan Yyterin rannoille Yyterin ratsastuskeskukseen, jota vetää nykyään vanha tallikaveri Elisa. Saa nähdä, jos näitä saisi toteutettua tässä tämän vuoden aikana! :) Satulaan voi onneksi palata milloin tahansa ja uskon, että ne ruosteessa olevat taidot löytyvät sieltä sitten taas ajallaan. Nyt lähinnä houkuttelisi tuollainen huvin vuoksi ratsastelu! :)Ihania ratsastusmuistoja <3


 • Mistä kannattaisi juoksua aloittaessa lähteä liikkeelle? 
Kirjoittelin tästä ihan erillisen postauksen ja se löytyy täältä. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa rauhassa ja lisätä juoksumäärää vähitellen. Hyvä tapa aloittaa on vuorottelemalla kävelyä ja juoksua. Esimerkiksi 1 minuutti kävelyä 1 minuuttia juoksua. Hyvät omaan jalkaan sopivat kengät ovat myös tärkeät sekä alkuinnostuksesta huolimatta niiden lepopäivienkin muistaminen! :)

 • Millaisin kilometrivauhdein treenasit esim. ennen raskautta? Oliko jotain haarukkaa erityyppisille lenkeille? 
Nyt pitää ihan kaivella muistilokeroita, koska mun normaaleista juoksuvauhdeista alkaa olla yli vuosi aikaa. Pitkikset oli vauhtiluokkaa 6-6.30min/km. Peruslenkit (n.8-10km) varmaan 5.30-5.45min/km. VK-lenkit 5-5.30min/km. Nämä näin lonkalta heitettynä! :) Nyt taas juoksua aloitellessa olen ajatellut enemmän mennä fiiliksen mukaan kuin tuijottaa tarkkoja kilsavauhteja. Niiden aika tulee sitten myöhemmin taas, jos haluan treenata jotain tiettyä aikaa varten esimerkiksi puolikkaalla! :)

Tämä taisi olla viimeisiä pitkiksiä vuosi sitten ennen kuin sain tietää olevani raskaana ja juoksu alkoi tuntua hetkeksi
hieman nihkeältä..

 • Miten jaksat pienen vauvan äitinä liikkua? 
Liikkuminen on mulle ollut jo pitkään se oma juttu, josta saan energiaa ja jonka takia jaksan olla huomattavasti kivempi tyyppi! ;) Jaksamiseen vaikuttaa myös varmasti se, että Isla on ainakin toistaiseksi nukkunut yöt suhteellisen hyvin. Useimmiten mennään yhdellä tai kahdella herätyksellä (tosin meillä nukahdetaan yöunille vasta puolen yön maissa), joten saan yleensä itse myös nukuttua sen n. 7,5 tuntia yössä, muutamissa pätkissä. Annan myös itselleni luvan tehdä vain lyhyitä treenejä (20-40min), jolloin niiden tekoon on helpompi motivoitua. Uskon myös, että riittävä veden juominen ja (suht)terveellinen ruokavalio + vitamiinit (d-vitamiini+rautalisä) auttaa jaksamaan. Ja jos joskus väsyttää niin paljon, että päikkärit tuntuu paremmalta vaihtoehdolta kuin treeni, niin sitten valitsen päikkärit! :) • Millä tavalla pukeudut juoksulenkeille näillä pakkasilla? 
Jos nyt lähtisin juoksulenkille (mitä ei vielä ole tapahtunut, babysteps babysteps :D) niin pukeutuisin kerroksittain, se on kaiken a ja o. Ja tietysti juoksupipo- ja hanskat on oltava. Lähtiessä saa olla hieman viileä, koska kroppa lämpenee kyllä. Itse en omista hienoja aluskerroksia tms, joten mennään sillä mitä kaapista löytyy! :) Tässä on Lauran hyvä kirjoitus talvijuoksuvarustelusta, kannattaa lukea! :) 

Talvijuoksu on kivaa, kun on tarpeeksi päällä :)


 • Millainen rytmi teillä on päivissä Islan kanssa? 
Sanotaan näin, että meidän rytmi on hyvin päivästä riippuvainen ja joustava! :D Jonkin verran päiviä rytmittää koiran ulosvieminen eli vaunulenkit, jotka sijoittuvat Islan päikkäriaikoihin. Yleensä aamulla lähdetään vaunulenkille n. klo 10.30 ja siitä Isla nukkuu 2-3 tuntia. Toiset päikkärit tulee iltapäivälenkin aikana klo 15/16--> ja siitä noin tunnin tai 1,5 tunnin unet ja mahdollisesti alkuillasta vielä yhdet. Illalla klo 20 jälkeen nukahdellaan, mutta max puoleksi tunniksi ja loppuaika pitkälti tankataan yötä varten, kunnes nukahdetaan kunnolla yöunille puolen yön maissa. Toisinaan hieman aiemmin, toisinaan hieman myöhemmin. Yöllä tosiaan normaalisti 1-2 herätystä ja aamuherääminen riippuu siitä, mihin aikaan yöherätys/herätykset ovat olleet. Rytmi siis elää ja vaihtelee, mutta niinhän se näin pienellä ilmeisesti meneekin :) 

Tuleeko mieleen jotain muita kysymyksiä? :) Kivaa alkanutta viikkoa! 

-Karoliina

Seuraile myös Instagramissa ja Facebookissa

2 kommenttia:

 1. Kiitos vastauksesta juoksuvauhteihin. Ei verrata mutta hyvin samanlaisia vauhteja. Joskin pitkät saa olla mulla mieluummin 7 min/km. Juoksukoulusyksynä piiputin kunnolla kun tein intona ohjelman mukaan treeniä joka olikin liian kova, etenkin pitkisten vauhdin osalta. Oppia kantapään kautta ;)

  Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! :) Jeeep! Toi on kyllä paha niissä valmiissa treeniohjelmissa, jos niitä ei ole juuri itselle suunniteltu! Sen takia se fiilis on välillä tosi hyvä "ohjelma" :) Mutta kantapään kautta tulee moni asia opittua itse kullakin! ;) Kivaa viikkoa!

   Poista