perjantai 14. lokakuuta 2016

Vauva 11kk

Vauvavuosi lähestyy loppuaan ja Isla täytti viime sunnuntaina 11 kuukautta. Vauvavuoden loppuminen tuo pintaan monenlaisia tunteita. Toisaalta tämä on ollut yksi elämäni parhaista vuosista (ellei paras!) ja se on mennyt ihan älyttömän nopeasti. Toisaalta taas tuntuu siltä, että elämä vauvan kanssa vain paranee koko ajan, kun hänelle tulee ikää lisää. Vauvavaiheen loppuminen ei siinä mielessä tunnu haikealta. Olen tosi iloinen, että olen kirjoittanut näitä päivityksiä lähes kuukausittain, sillä niitä on ollut kiva lukea jälkeenpäin ja muistella erilaisia vauvavuoden vaiheita, jotka helposti väsymyshuuruissa ovat saattaneet unohtua. Aion printata nämä tekstit Islalle ja tehdä sillä tavalla vauvakirjan hänelle, sillä en ole erikseen pitänyt vauvakirjaa. 
Mitä sitten meidän vauvalle kuuluu 11 kuukauden iässä? 

Tuntuu ainakin siltä, että hän on viimeisen kuukauden aikana ottanut taas ison harppauksen eteenpäin ja vaikuttaa paljon isommalta tytöltä. Vauvamaisen pyöreät piirteet ovat alkaneet hävitä ja monet taidot ovat vahvistuneet. 11 kuukauden iässä Isla:
 • Konttaa hurjaa vauhtia
 • Nousee seisomaan tukea vasten
 • Yrittää nousta seisomaan ilman tukea (harjoittelee sitä kovasti)
 • On aina paikalla siellä, missä tapahtuu! 
 • Kävelee taaperokärryn kanssa
 • Kiipeää sohvalle ja minne vain pääsee
 • Haluaa osallistua kaikkeen tekemiseen "auttamalla" :) eli esimerkiksi purkamalla vaatteita pois laatikosta juuri kun ne on sinne viikattu tai tyhjentämällä pesukoneesta kaikki asiat lattialle.
 • "Höpöttää" ja juttelee omalla vauvakielellään "tättättättää"
 • Halailee kovasti! <3 
 • On aina valmis hassuttelemaan! :)

Milan hammasluu kädessä, jotta voi antaa sen Milalle :) 
Syyskuun alusta meidän arki muuttui hieman, kun itse aloitin tekemään töitä osa-aikaisesti. Isla onkin viettänyt kahtena päivänä viikossa muutamia tunteja mummin hoivissa, kun olen itse ollut töissä. Heillä on mennyt hienosti ja olen ollut super kiitollinen lapsenhoitoavusta, joka mahdollistaa töiden tekemisen! <3 

Viimeisen kuukauden aikana on Isla on päässyt pariinkin kertaan kannustamaan äitiä juoksutapahtumaan ja itselleni rakkaiden saaminen katsomoon on ollut tosi ihana juttu! Syyskuussa Isla pääsi osallistumaan myös ensimmäisiin rapujuhliinsa ja vietettiin vajaa viikko saaristossa, jossa Islan mielestä oli super kivaa konttailla pihalla ja tutkia paikkoja. 

11kk iässä nukkumisessa (joka on ollut vauvavuonna meidän suurin haaste) on meneillään melkoisen seesteinen vaihe. Toivottavasti en pilaa sitä kirjoittamalla tätä.. :D Yöunille Isla nukahtaa klo 21 aikaan ja herää 7-7.30 välillä. Yöllä hän herää 1-2 kertaa syömään, mikä on ihan ok, sillä siinä riittää itsellekin ihan hyvät unipätkät. Useimmiten hän myös menee takaisin alas tosi nopeasti, joten itse olen hereillä ehkä 10 minuuttia ja sitten pääsen takaisin nukkumaan. Useimmiten. Välillä taas kukutaan pidempään syystä tai toisesta. Päiväuniin on myös tullut hieman järkevämpää rytmiä, mikä onkin tosi tärkeätä mulle tällä hetkellä, sillä käytän päiväuniaikaa töiden tekemiseen. Isla nukkuu nykyään päikkärit omassa pinnasängyssä ja toisinaan rattaissa, jos tarve vaatii. Aamupäiväpäikkäreille hän menee 10.30-11 välillä tällä hetkellä ja on viime aikoina nukkunut n. 1,5 tuntia. Iltapäiväpäikkärit on vähän hit or miss riippuen siitä, kuinka aamupäiväpäikkärit ovat sujuneet. Välillä niitä ei tapahdu ollenkaan, mutta silloin meillä on väsynyt pieni neiti käsissä, joten yritetään saada hänet edes puoleksi tunniksi unille iltapäivällä. Jos taas aamupäikkärit ovat jääneet lyhyiksi, iltapäiväpäikkärit ovat pidemmät. 

Syömisen suhteen olemme vakiintuneet viiteen kiinteään ateriaan päivässä ja lisäksi Isla saa äidinmaitoa aina kun haluaa, mutta maidonjuominen on kyllä pikku hiljaa vähentynyt. Imetyksen lopettaminen ei kuitenkaan vielä ole ajankohtaista. Jatkamme varmasti niin pitkään, kun se tuntuu molemmille hyvältä. Tällä hetkellä suosikkiruoka on iltapuuro, joka on viime aikoina uponnut aina, vaikkei muut ruuat päivän aikana olisi olleet suuria suosikkeja.

Seuraavan kuukauden aikana pitäisi saada suunnitelmat 1-vuotisjuhlien suhteen valmiiksi. Niitä juhlimme marraskuun toisena viikonloppuna. Tuntuu kyllä uskomattomalta, että seuraava tällainen päivitys onkin jo 1-vuotiaasta taaperosta! <3 Mielellään kuulisin mitä kuuluu muille vauvoille? :) 

Ihanaa viikonloppua! Me päästään huomenna juhlimaan hyvien ystävien häitä, jihuu! <3 

-Karoliina


Aikaisemmat päivitykset voit lukea tästä ja muita vauvajuttuja löydät "Baby"-otsikon alta! 
Vauva 4kk (matkoilla

2 kommenttia:

 1. Heippa,

  Ihana hynytyttö siellä! Meillä eilen tuli 11kk täytteen ja vauva-arki kuulostaa samalta. Yöt mentiin jo muutama kuukausi heräämättä, mutta nyt tehdään hampaita ja saatetaan herätä 1-2krt, mutta vauva nukahtaa heti uudelleen, ei onneksi jää kukkumaan. Yö meillä on 20.30-7.15 ja pvällä nukutaa klo 10-12 ja klo 16-17. Lusikalle tehtiin lakko ja halutaan syödä itse käsin, eli pastaa, riisiä, lihapullia, höyrytettyjä vihannestikkuja,kanamunaa ja leipää kelpuutetaan, puuro on nou nou, ellei sitten saa itse levittää sitä käsin joka paikkaa (ehkä vähän suuhunkin) ja lusikalla hakataan pöytää. Vauvavuosi lopuilaan, hieman haikeana,että osasinko nauttia kun alku oli aika haastavaa...mutta taaperoaikana otetaan korkojen kera ilo irti?

  B

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! :) Kiitos kommentista! Aika samanlaiselta kuulostaa teidän rytmi kuin meilläkin! Ja haha, tuo itse syöminen..voi apua mikä sotku siitä tuleekaan! :D Vauvavuosi on ollut ihana, mutta on niitä haastaviakin hetkiä tosiaan koettu ja monet itkut väännetty väsymyksen keskellä! Mutta aika taitaa kullata muistoja! :) Pitää tosiaan nauttia niistä hyvistä hetkistä ja vaikeampien hetkien kohdalla ajatella, että nämä menevät ohi! Eiköhän se tästä (toivottavasti) vain parane! Hyvää vauvavuoden vikaa kuukautta sinnekin! :)

   Poista