maanantai 18. joulukuuta 2017

Raskausviikko 17

*Tekstin lopussa tarjous Odottajan onnellinen keho -verkkokurssille!

Heippahei! Täällä ollaan palattu Madridista kotiin joululomalle. Matka meni kaikin puolin hyvin ja on ihanaa olla taas Suomessa ja omassa kodissa <3 Ajattelin, että nyt voisi olla aika taas tehdä raskauspostaus, sillä en ole tehnyt sellaista rv 13 jälkeen. Eilen tuli tosiaan täyteen 17 raskausviikko ja siitä ajattelin kirjoitella tämän päivän postauksessa. Muita raskauspostauksia löytyy tämän toisen raskauden osalta täältä, täältä ja liikunnasta ensimmäisellä kolmanneksella täältä


rv 17
Raskausviikko 17

Vauvan koko: Vauva on granaattiomenan kokoinen! <3 Mikä tarkoittaa sitä, että pituutta on tällä hetkellä noin 13cm ja painoa 167g! <3 --> Mulla on käytössä "the bump"-app, josta olen tykännyt tosi paljon, sieltä mm. nuo mitat poimittu.  

Raskausoireet: Viime viikolla raskausoireet olivat aika vähissä. Tai siis, ei mitään sen kummempaa. Pahaolo on hellittänyt ihanasti ja aamuisin on suhteellisen nopeasti saatava syötävää, tai muuten alkaa yökityttämään, mutta samanlainen vauhti ruuan saamisessa suuhun ei tarvitse olla kuin ensimmäisellä kolmanneksella. Väsymystä on edelleen, mutta sinnittelin useampana päivänä ilman päikkäreitä ja nukuin sen sijaan pitkiä yöunia. Tosin iltapäivisin ja alkuillasta kyllä väsytti ja kyllä niitä päikkäreitäkin tuli nukuttua joinain päivinä. Oltiin kummatkin Islan kanssa aivan poikki Lissabonin reissun jälkeen. Tuntuu siltä, että menossa on suhteellisen seesteinen vaihe raskaudessa raskausoireiden suhteen, mikä on ihanaa! <3

Asioita, joita kaipaan tällä hetkellä: Kaipaan sitä, että juoksu tuntuisi hyvältä ja kevyeltä! Ja, että oikein tekisi mieli lenkille, sillä viime viikolla ei juuri tehnyt. Mutta huomaan tässä hyvin sen, että juoksu on kivaa, kun se kulkee. Jossei se kulje ja tuntuu vähän raskaalta, niin ei samanlaista juoksuflowta pääse syntymään. Sitä odotellessa, sitten taas joskus! <3 Ymmärrän nyt taas hyvin niitä, joiden mielestä juoksu ei ole niin ihana laji! ;) 

Välillä kaipaan myös sitä, että voisin treenata kovaa (tyyliin kunnon HIIT-treeniä/Kaylan treenejä tms ja tehdä kaikkia coreliikkeitä ym.), mutta toisaalta taas nautin treeneissä vähän rauhallisemmasta rytmistä ja raskausliikuntaan liittyvien asioiden opettelusta ja oman kehon kuuntelusta.

Jouluruokien suhteen tiedän, että tulen kaipaamaan graavilohta ja mätiä, mutta ehkä niiden skippaamisesta selvitään. Alkoholia mulla ei ole tippaakaan ikävä, mutta en sitä käytä muutenkaan juuri ollenkaan!:)

Uni: Olen nukkunut viime aikoina varsin hyvin, paitsi viimeiset pari yötä..Ehkä ne menivät lähtöjännityksen piikkiin Madridista? En tiedä. Toisinaan herään yöllä vessaan, mutta yleensä nukahdan nopeasti uudestaan. Tiedän, että unihommat saattavat hankaloitua raskauden edetessä ja vatsan kasvaessa, joten nautitaan nyt, kun koitenkin suurin osa öistä on hyviä zzzzz. 

Mieliteot ja suosikkiruuat tällä hetkellä: Lähes kaikki mikä on maistunut ennen raskautta, maistuu nytkin, mikä on ihanaa vaihtelua ensimmäiseen kolmannekseen. Tosin salaatteja olen syönyt vähemmän, mutta siihen vaikuttanee myös vuodenaika. Talvella kun tekee useammin mieli jotain lämmintä ruokaa. Viime viikolla syötiin  muun muassa lämminsavulohimössöä ja perunoita, kanakeittoa, lihamakaroonilaatikkoa, paistettua lohta ja pasta bolognesea. Kotiruuat siis maistuu ja kaikki "comfort foodit". 

Kotiruokien lisäksi maistui lauantaina lounaaksi meksikolainen ruoka ja illalla sain täytettyä yhden suurimman ruokahimon viime ajoilta, nimittäin sushin. Söin ainoastaan vegesusheja ja kypsennettyjä susheja, mutta ne riittivät mainiosti, ja ai että maistui hyvältä! Ensimmäisen raskauden aikana en koskenut sushiin ollenkaan, koska ymmärsin, että kaikki sushit ovat täysin kiellettyjä, mutta itse asiassa kasvissushit ja kypsennetetyt ovat ihan ok (ainakin mulle, jokainen tekee itse omat päätöksensä, mitä haluaa syödä ja mitä ei). Sushien kohdalla pitää kuitenkin muistaa kohtuus, sillä makirullien merilevä ei ole suositeltujen ruokien listalla raskauden aikana, mutta pienen tutkimuksen perusteella sen määrä susheissa on kuitenkin sen verran pieni, ettei siitä pitäisi olla haittaa, jos sushia syö silloin tällöin.  Japanissahan naiset syövät sushia läpi raskauden eikä esimerkiksi Ruotsissakaan sitä kielletä. Itse en kuitenkaan halua syödä raaka-susheja raskauden aikana, vaikka kala olisikin tuoretta..Listerian kanssa en halua ottaa riskiä. Mutta on ihanaa tietää, että vegesushit ja kypsennetyt sushit ovat mulle vaihtoehto sushihimojen iskiessä!;)


Sushia <3 Näistä siis nuo raakaa kalaa sisältävät jäivät multa syömättä:) 

Liikunta: Viime viikolla kotitreenit pitivät jälleen pintansa. Tein 3x 30 minuutin ja 1 x 20minuutin lihaskuntotreenin, jotka olivat kaikki koko kropan treenejä sekä oman kehon painolla että käsipainoilla. Käytiin myös tekemässä 1 kävely-hölkkälenkki, jonka aikana kävelyä tuli kyllä enemmän, koska juoksu tuntui silloin tosi raskaalta. Lisäksi käytiin samalla lenkillä hölkkäilemässä vähän portaita, mikä oli taaperonkin mielestä hauskaa. Portaat kun oli tarpeeksi loivat, niin hänkin sai harjoitella! <3 Kävelyä tuli lisäksi lähes kaikkina päivinä. 
Raskauspukeutuminen: Tämän toisen raskauden kohdalla tosiaan ostin jo heti alusta muutamia raskausvaatteita, koska en halunnut sitä ikävää tunnetta, kun koitat ahtautua omiin farkkuihin, jotka kiristää jo raskausviikolla 7 ainakin allekirjoittaneella! :D Mukavuus siis ennen kaikkea! Käytössäni on nyt farkkuina kahdet raskausfarkut (H&M!) ja kotioloissa olen käyttänyt ihan normaaleja trikoita, jotka venyvät ja paukkuvat masun mukana!:) Haluaisin ostaa vielä yhdet  raskausfarkut mustana. Yläosassa käytössä on sekä muutamia raskauspaitoja (ne myös H&M:stä) että ihan tavallisia pitkähihaisia/toppeja, jotka venyvät. Myös useat normaalit jakut ja villapaidat toimivat edelleen, mutta kieltämättä vaatekaappi alkaa tuntua aika rajatulta. Esimerkiksi juhlapukeutumiseen on mahdollisuudet aika vähissä. Onneksi mulla on jouluksi yksi musta mamamekko, jonka ostin Islan ristiäisiin ja jouluksi muutama vuosi sitten, joten uskon, että käytän sitä tänäkin jouluna. Sporttivaatteissa on vielä käytössä ihan normaaleja trikoita ja toppeja. Yhdet imetysrintsikat ostin jo, koska kuppikoko tuntuu kasvavan ja niille on käyttöä myös sitten, kun vauva syntyy, JOS vielä silloin mahtuvat. 

Pohdinnassa on talvitakki, sillä mun paksu pitkä toppis ei enää mene kiinni ja ohuempi lyhyttoppis on pian niillä rajoilla. Pitäisikö  siis ostaa jonkinlainen raskaustalvitakki (parka)? Kannattaako se ostaa parin kuukauden ajaksi? Ja mistä löytyisi paras mahdollinen, jos sen päädyn ostamaan?  Ajatuksia? :)


Päivän asuna ns. normaali raitapaita (Stadium) ja raskausfarkut (H&M)
Ajatuksia omasta muuttuvasta kehosta: Tähän asti olen ajatellut, että raskausaika on tuntunut henkisesti helpommalta oman muuttuvan kehon osalta kuin ensimmäisellä kerralla. Nyt kun kerran tietää vähän mitä on tulossa ja miten kroppa reagoi. Viime viikolla kuitenkin tuli muutamana hetkenä niitä pienia ahdistuksia omasta kropasta, jotka tuntuivat tutuilta ensimmäisestä raskaudesta. Raskauskilojen saaminen (kaikkialle muualle kuin masuun) ei  aina ole helppoa, vaikka asiaan kuuluukin. Itse olen huomannut, että liikunta auttaa, jos tällaisia fiiliksiä puskee pintaan. Liikkumisen avulla tunnen itseni enemmän omaksi itsekseni ja tuollaiset hetkelliset tyhmät tuntemukset katoavat nopeasti, kun vähän liikuttaa kroppaa ja saa endorfiinit liikkeelle! <3 Myös siitä, ettei jatkuvasti hyppää vaa´alla ja seuraa painonnousua voi olla apua. Ensimmäisen raskauden kohdalla jatkuva painonnousun kyttääminen tuntui vähän ahdistavalta. Nyt en ole käynyt viiteen viikkoon vaa´alla, kun Madridissa sitä ei ollut, joten tuntuu itse asiassa aika kivalta olla tietämätön siitä paljonko painoa on tullut lisää. Ensimmäisessä neuvolassahan se oli +3kg raskauden alusta ja seuraava neuvolakäynti on tänään. Kyseessä on kuitenkin vain numero ja painoa tulee lisää joka tapauksessa, joten sinänsä sillä ei pitäisi olla tässä kohtaa merkitystä, kunhan mennään normaalin rajoissa ja äidillä ja vauvalla on kaikki hyvin! <3.

Jos siis on muita raskauskilojen ja oman muuttuvan kropan kanssa painivia, niin tiedän tunteen! Mutta ei tehdä siitä liian isoa ongelmaa, vaan koitetaan nauttia tästä ajasta parhaamme mukaan! <3 Kroppa kyllä myös palautuu sitten aikanaan. 

Näitä pieniä hetkiä lukuunottamatta fiilikset ovat olleet tosi hyvät ja innolla odotan, että vauvan liikkeitä alkaa tuntua kunnolla. Olen useamman viikon tuntenut "pientä hipellystä" aina silloin tällöin, mutta en ole varma onko se liikettä vai jotain muuta..kaasua? :D

-Karoliina 


Ps. Jos kaipaat tukea ja ohjeita raskausajan liikuntaan, lantionpohjan vahvistamiseen ja rentouttamiseen, synnytykseen valmistautumiseen sekä mahdollisesti erilaisiin raskausajan vaivoihin, suosittelen lämpimästi kahden äitiysfysioterapeutin Mirka Katajiston ja Maria Jokelan verkkokurssia Odottajan onnellinen keho! <3 Tutustu kurssiin ja hyödynnä -20€ alennuskoodi "candyontherun"
(alennuskoodi voimassa 31.12.2021 asti). 


13 kommenttia:

 1. Kiva, että olosi on normalisoitunut. Kyllä itse huomaan toisessakin raskaudessa stressaavani omasta kropasta ja sen muutoksista edelleen, mikä on aivan turhaa, koska lyhythän tämä aika on ja äkkiä sitä pääsee sitten taas normaalirytmiin kiinni oman kehonkin kanssa. Itselläni vähänkin raskaampi liikunta on kieltolistalla ollut jo pari kuukautta, joten koiralenkeillä mennään. Syömiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota tai ainakin ruuan laatuun.
  Mätiä ja graavilohta tulen itsekin kaipaamaan joulupöydässä, mutta ajattelin kokeilla korvata mädin tällä https://www.ekolo.fi/tuote/cavi-art-merilevakaviaari-musta/6409410031019/ . Ilmeisesti myydään ihan isoissa marketeissa. Ja toki tulen kaipaamaan myös pukkua. Samppanjaa ostan sen vuoksi, että siitä voin ne pari kulausta joulupöydässä ottaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja takeista puheenollen, kävelin viime viikolla H&M:n läpi ja ostin oversize aleparkatakin 30 eurolla (niitä on varmasti vieläkin). Värivaihtoehtija oli useita ja uskon, että koko 36 menee kiiinni koko raskauden ajan. Takki oli ihan pakko-ostos, koska taapero pitää huolen jokapäiväisestä ulkoilusta. Minulla on myös vyöllä solmittava villakangastakki, jonka uskon menevän koko raskauden ajan kiinni.
   Netistä en parkaa löytänyt, mutta Aleksin liikkeessä niitä oli viime viikolla vielä ruhtinaallisesti.

   Poista
  2. Moikka! Kiitos hei tuhannesti tuosta H&M Aleksin parkatakki vinkistä! Mun sisko itseasiassa kävi mulle heti eilen sieltä ostamasta alesta ihanan muhkean ja lämpimän mama-parkatakin, jolla oli hintaa 30€ alennuksessa! :) Kiitos!! Täällä ihan sama juttu, että ulkoilu on jokapäiväistä, joten lämmin takki pitää olla! Madridissakin on tammi-helmikuussa aika kylmä, joten tulee tarpeeseen!

   Toi on kyllä jännä, miten ne oman kropan muutokset mietityttää edelleen toisessakin raskaudessa, mutta varmaan se on ihan luonnollista. Kun on tottunut siihen, että liikunnalla ja (suht järkevällä) ruokavaliolla pysyy tietynlaisessa kunnossa ja raskaus sitten muuttaa paljon asioita, hyvästä syystä toki, mutta kestäähän siinä taas hetki päästä muutoksen mukaan!:)

   Hei, toi merileväkaviaari kuulostaa mielenkiintoiselta! Hyvä tietää! Ja todellakin, pari kulausta shamppanjaa joulupöydässä on varmasti ihan jees! Itse en tykkää kummastakaan (punkku/kuohuvat), joten ei haittaa skippaaminen yhtään :D

   Ihanaa jouluviikon jatkoa sinne!:)

   Poista
 2. Kiva kuulla kuulumisia. :) Ja tosi kiva lukea raskauspostauksia vaikka itse olenkin takaisin kuntoon - vaiheessa. :)
  Takki asiasta, itse menin viime talven äidiltä lainassa olleessa villakangastakissa, jossa oli hyvin tilaa vatsalle.
  Siinä vaiheessa kun oma ulkoilutakki ei mennyt enää kiinni, siirryin miehen vaatekaapille ja lainasin lenkille hänen yli-isoa takkia.. heh. Ei ehkä kauneinta mutta toimi sen verran etten viitsinyt kans uutta ostaa pienen ajan takia.
  Jos sun kalenteri ei ole ihan ylivuukattu koko lomaa niin laita viestiä, olisi kiva nähdä.
  Hyvää joulua!
  T. Sipe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sipeee! :) Jee, kiva että tykkäät näitä lukea! Joo, Henri ehdottikin mulle jo, että voin lainata sen takkia, mutta kieltäydyin nyt kohteliaasti, kun tässä on kuitenkin vielä useampi kuukausi talvea jäljellä ja kaipasin sellaista takkia, jota voin käyttää kaikkialla (lenkille se olisi mennytkin). Sain tuon Ellenin vinkin kautta itse asiassa eilen nyt hankittua mama parkatakin Hennesistä alesta (30€), joten homma on hoidettu. Jee! Mulla on itse asiassa yllättävän buukattu kalenteri, kun lähdetään joulun jälkeen heti saaristoon ja sitten on kaikkea neuvolakäyntejä ja jo sovittuja treffejä. Mutta katotaan jos joku rako löytyisi!:) Ihanaa joulua teillekin <3

   Poista
 3. Nämä raskauspostaukset ovat tosi kivoja, joten itse toivon niitä ainakin lisää. Ihana lukea toisen raskaudesta, kun ajankohta oman lapsen saamiseen ei ole vielä sopiva.
  Hyvää joulua teidän koko perheelle ja tsemppiä raskauteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Tosi kiva kuulla, että tykkäät näistä ja varmasti tulee lisää, vaikuttaa olevan blogin suosituin aihe tällä hetkellä!:D Hyvää joulua sulle ja kiitos kommentista! :)

   Poista
 4. Minua hirvittää edessä oleva kehon kurimus, vaikka se maailman tärkeimmälle asialle meneekin. Synnytyksen jälkeen kärsin selkäkivuista pari kuukautta ja jouduin malttamaan mieleni liikkumisen suhteen. Vatsalihaksia etsiskelin kauan. Siis oikeasti! Aloitin pilatestunneilta ja silloin huomasin, etten todellakaan pystynyt käskyttämään vatsaani ja joidenkin lihasten löytäminen oli vaikeaa. Enkä todellakaan palannut liikunnan pariin ihan heti. Ehkä n. 3-4 kk synnytyksen jälkeen.

  Vasta, kun lopetin imetyksen lantionympärys ja rinnanympärys palautuivat (ja paino) ja mahduin taas omiin vaatteisiin. Juoksukunto alkoi olla kohdillaan vasta tänä kesänä (lapsi 11/15), mutta loukkaantumisen vuoksi olen nyt ollut hetken todella rauhallisella liikunnalla eli voin olettaa, että seuraavaksi kuntoa rakennellaan vieläkin pidempään. Ja painoakin taitaa tulla nopeammin, kun lähtökohtaisesti olen huonommassa kunnossa. Nämä on jotenkin ristiriitaisia juttuja, vaikka lyhyestä ajasta kyse onkin. Esikoista odottaessa en kokenut asiaa ollenkaan näin. Kaikki kehon muutokset olivat silloin mielenkiintoisia ja toivottuja :D
  t. s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka S! Kiitos kommentista!:) Raskaus voi kyllä olla tosi haastava kropalle ja tuoda mukanaan monenlaista vaivaa. Tuo vatsalihasten etsiminen raskauden jälkeen on uskoakseni hyvin normaalia, kestää kuitenkin tovin ennen kuin suorat vatsalihakset palautuvat ja syvien vatsalihasten aktivointi voi viedä aikansa, kun ovat ehkä saaneet lepäillä useamman kuukauden. Muistan ihan saman, että kyllä siinä jonkin aikaa meni. Ja juoksun kannaltahan on tosi tärkeätä, että lantionpohja ja keskivartalo on kunnossa ennen kuin alkaa enemmän juoksemaan. Mustakin tuntuu, että aloin olla parhaimmassa juoksukunnossa ja muutenkin "oma kroppa tuntui raskauden jälkeen omalta" noin vuosi synnytyksestä. Vaikka raskauskilot ensimmäisellä kerralla olivatkin karisseet noin puolen vuoden kohdalla, niin kehonkoostumus oli luonnollisesti erilainen ja vuosi raskaudesta se alkoi olla takaisin omassa normaalissa.

   Itse uskon, että ruokavaliolla on tosi paljon merkitystä raskaudenkin aikana ja raskauskilojen keräämisessä, joten haluaisin siihen keskittyä tällä toisella kertaa enemmän, nyt kun haastava ensimmäinen kolmannes on ohi. Viimeksi tuli hankittua herkuttelukiloja vähän turhan monta, jos tällä kertaa niitä saisi edes muutaman vältettyä niin hyvä! :)

   Ihanaa joulunaikaa sinne ja kiitos, kun kommentoit ja kerroit omia ajatuksia:)

   Poista
 5. Monipuolinen postaus ja juuri niitä samoja asioita, mitä itse olen pohtinut :) keksin vähän aikaa sitten itselleni sopivan lajin: sauvajuoksu (+kävely, sillä yli 0,5k juoksu liian raskas). Oli mahtavaa hikoilla 5viikon jälkeen! :) tämä on tietysti hieman haastava laji vaunujen kanssa.. Odotan myös joululoman hiihtoja

  Raskausvaatteista ajattelin että käyn ostamassa ensimmäisen ultra jälkeen. Kun ultrassa selvisi tuloillaan olevan kaksoset, en tiennyt kuinka suureksi kasvan ja kannattaako uusia vaatteita edes ostaa! Kiitos kommentoijalle vinkistä, huomenna taidan käydä hm:llä takkia etsimässä sillä se on varmasti tarpeen. Samalla haen myös housut, sillä normaalit alkaa painamaan päivän aikana istuessa. Tämän vuoksi pukeudun pitkälti mekkoon, onneksi oma mekkotyyli on mallia säkki :D

  Hyvää joulua Suomessa ja oloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kiitos paljon kommentista ja kiva kuulla, että on samanlaisia pohdintoja siellä! :) Sauvajuoksu kuulostaa tosi hyvältä lajilta! Peukkua sille :)
   Ja hei, HM:ltä sain minäkin nyt eilen alennuksesta mama-parkatakin, joka vaikuttaa tosi hyvältä, kiitos tuon Ellenin vinkin ylempänä, joten sinne kannattaa suunnata katsomaan! :) Mekot on kyllä hyviä, mulla niitä on vaan tosi vähän ja HM:ltä löytyy kyllä hyviä raskaushousuja!

   Hyvää joulua sinnekin!:)

   Poista
 6. Ensimmäistä kertaa blogissasi. Täälläkin maha kasvaa hyvää vauhtia. Olet näköjään reilun kuukauden verran edellä raskaudessa. Itse odotan esikoista. Olen suorastaan yllättynyt, etten ole murehtinut muuttuvaa kroppaa juurikaan. Oikeastaan odotan jo suurempaa vatsaa 😊. Kiloja on tullut lisää muutama ja esim. vanhat farkut kiristävät vähän muualtakin kuin vyötäröltä 🙈. Ajattelen kuitenkin, että se kuuluu asiaan ja aikanaan niistä kertyneistä kiloista sitten hankkiudun eroon. Karkin syönnin jätin kokonaan pois, ettei herkkusuuna tulisi kyllästettyä vauvaa kovin pahasti sokerilla. Muut makeat ei niin maistukaan. Ensimmäisen kolmanneksen pahoinvoinnin jälkeen syömiset on järkevöityneet, joten luulisin painon pysyvän kohtuudella aisoissa. Vielä kun pääsisi normaalisti liikkumaan. Jalkakipu (vanha riesa) on pitänyt pois lenkkipoluilta, mutta nyt on sen verran asettunut, että uskaltaa varmaan pikkuhiljaa kokeilla kävelylenkkejä.
  Ihanaa ja onnellista odotusta sinulle. Jäänpäs seurailemaan blogiasi jatkossakin 😊

  Kielo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Kielo! :) Kiitos kommentista, kiva kun tulit tänne vierailemaan ja paljon onnea sulle raskaudesta! <3 Ihanaa, ettet ota turhaa stressiä muuttuvasta kropasta! Se on ihan totta, että se kuuluu asiaan ja kyllä niistä kiloista pääsee eroon, jos haluaa. Tosi hyvä, että olet pystynyt jättämään karkit pois, jos siltä on tuntunut. Terveellisesti syömällä raskauden aikana välttää kyllä niitä extra herkuttelu-raskauskiloja, joita mä keräsin ekassa raskaudessa. Toivottavasti jalkakipu hellittää pian ja pääset liikkumaan! Kivaa viikonloppua ja tervetuloa seurailemaan jatkossakin :)

   Poista