perjantai 15. joulukuuta 2017

Katsaus vuoden 2017 liikuntatavoitteisiin

Kirjoittelin tammikuussa liikuntatavoitteistani vuodelle 2017. Tavoitteiden asettaminen liikunnassa on mielestäni motivoivaa ja antaa vähän suuntaa omalle tekemiselle. Vuoden lopuksi on kiva palata asetettuihin tavoitteisiin ja katsastaa, kuinka niiden kanssa kävi. Tänä vuonna huomasin, että tavoitteet ja niiden merkitys saattoi muuttua matkan varrella. Oma sisäinen motivaatio ei ollutkaan niin palava esimerkiksi juoksutavoitteita kohtaan, vaan tilalle tuli uusia tavoitteita ja myös elämäntilanteen muutokset vaikuttivat niihin. Tammikuun alussa en tiennyt, että olen tämän vuoden viimeisen vuosineljänneksen raskaana, vaikka toinen lapsi haaveissa olikin. Luonnollisesti raskaus vaikutti liikuntatavoitteisiin, kun syksy on mennyt sen ehdoilla liikkuessa. En myöskään tiennyt, että lähdemme ulkomaankomennukselle koko syksyksi, mikä on omalta osaltaan vaikuttanut liikuntajuttuihinkin. Millaisia tavoitteita sitten tuli asetettua ja miten ne toteutuivat tai eivät toteutuneet? Alussa lainaus tammikuun kirjoituksesta ja perässä kommentit, kuinka meni noin niinkuin omasta mielestä! :)

"Ehkä isoin liikuntatavoite tänä vuonna olisi kahden vuoden tauon jälkeen treenata maratonille ja juosta se kunniakkaasti läpi. Olen viimeksi juossut maratonin 2014 lokakuussa Kaarinassa, josta on peräisin oma maratonin ennätykseni 4.03.50. Koko viime vuoden tuntui siltä, että maratonille treenaaminen olisi ihan viimeinen juttu, johon jaksaisin laittaa vähäiset energiani. Siihen ei kertakaikkiaan ollut jaksamista tai aikaakaan vauvavuoden aikana. Nyt kun pahin väsymys on poistunut ja meillä nukutaan jo aika hyviä öitä (kopkop) niin tuntuu siltä, että maratontreeneihinkin olisi jotain annettavaa. Lähinnä piiiitkät lenkit ovat ne, joita hieman kammoan maratreeeneissä, mutta ehkä tänä vuonna jaksan jo herätä aamuisin aikaisemmin juoksemaan niitä, etenkin kun valoa kohti mennään."

Ilokseni on todettava, että vuoden ykkös liikuntatavoite tuli saavutettua, kun juoksin elokuussa HCM:llä neljännen maratonini! Omaa ennätystä en saavuttanut, mutta sitä lähden joskus hakemaan joltain viileämmältä syys/kevätmaralta, jossa ei enää ole mahdollisuutta trooppiseen ukkosmyrskyyn ja helteeseen!;) Ja ehkä myös koitan silloin treenata maratonille vähän enemmän! ;)
"Toinen juoksuun liittyvä tavoite on parantaa puolimaratonin ennätystäni. Juoksin ennätykseni viime syksynä Vantaalla (1:46:21) ja se oli itselleni kova juttu, mutta uskon, että rahkeet riittää vielä parempaan. Se vaatii kuitenkin paljon töitä ja järkevää treeniä! Olen hieman kaavaillut keskittyväni tähän puolikkaan projektiin nyt keväällä ja maratoniin sitten sen jälkeen."

Tämä toinen juoksuun liittynyt tavoite sen sijaan jäi saavuttamatta. Tammikuussa ajattelin, että pääsen kevään aikana ennätyskuntoon puolikkaalla ja paukuttelen sen esimerkiksi HHM:llä kesäkuun alussa..no, niin ei tapahtunut, kuten tiedämme, mutta uutta matoa taas koukkuun vuonna 2019 tai myöhemmin, kun pääsen toisen raskauden jälkeen palailemaan kunnolla juoksun pariin.  

"Yksi tärkeimmistä tavoitteistani on tänäkin vuonna pysyä terveenä ja ilman loukkaantumisia. Tämä on oikeastaan kaikista tärkein tavoite, joka onnistuessaan mahdollistaa osaltaan nuo kaksi edellistä. Tämä tarkoittaa sitä, että pyrin treenaamaan järkevästi omaa kroppaani kuunnellen ja sen rajat ymmärtäen."

Tämä tavoite ei valitettavasti täysin onnistunut, sillä selkäongelmat vaivasivat keväällä muutaman kuukauden ajan, mutta ne ovat onneksi takanapäin ja syykin selvisi. Kevään jälkeen ei onneksi loukkaantumisia ole ollut. 

"Keskittyä juoksutreenien ohella säännölliseen lihaskuntotreenaamiseen. Pääsin loppuvuodesta 2016 todella hyvään rytmiin lihaskuntoharjoittelun kanssa (suurimmaksi osaksi oman kehon painolla tai käsipainoilla), joten haluan jatkaa sitä! Pyrin tekemään lihaskuntotreenin ainakin pari kertaa viikossa. Siitä on apua juoksuun ja se saa  oloni hyväksi."

Tämä tavoite on toteutunut paremmin kuin hyvin! Olen tämän vuoden aikana jäänyt ihan koukkuun kotitreeneihin oman kehon painolla ja käsipainoja hyödyntäen. Tässä alla on aiheeseen liittyviä postauksia!:)

Kesällä treenasin paljon saunan terassilla saaristossa :) 
Minitreenejä pitkin päivää
Kotitreeni innostus ei laannu + suosikki treenivideoita
Kotitreenit: suosikki treenivideot osa 1
Kroppa reilu vuosi raskauden jälkeen + kotitreenejä 


"Pysyä aktiivisena arjessa ja liikkua päivittäin kävelylenkeillä. Tämä on tärkeä tavoite, sillä kävelyllä ja hyötyliikunnalla on todella tärkeä osa omassa liikuntapaletissani. Kävelen usein jopa 40-50 kilometriä viikossa, mikä on ihan älyttömän hyvää peruskestävyystreeniä. Vielä kun lykkii samalla rattaita, niin  treenistähän se menee! Ilman päivittäisiä kävelylenkkejä en saavuttaisi 10 000 askelta päivässä ja uskon, että muutenkin päivittäiset kävelylenkit lisäävät hyvinvointiani."

Päivittäiset kävelylenkit ja aktiivisena pysyminen on onnistunut mielestäni varsin hyvin. Tosin on myönnettävä, että syksyn aikana ilman koiraa oleminen on lyhentänyt päivittäisiä kävelylenkkejä, mutta melkein joka päivä on silti tullut käveltyä. Olen myös pyrkinyt lisäämään pieniä jumppailuhetkiä päiviin siellä täällä ja pysymään aktiivisena muutenkin kuin vaan treenien aikana. "Juosta ainakin yhdessä polkujuoksutapahtumassa vuoden aikana. Tämä tavoite on ollut viimeiset kaksi vuotta toteutumatta! :D Jos vuonna 2017 se vihdoin toteutuisi!"

Okei, tämä alkaa jo olla noloa, mutta polkujuoksutapahtumassa juokseminen ei toteutunut vieläkään. One of these years. Ehkä en enää aseta sitä tavoitteeksi ja sitten se toteutuu? 

"Nauttia liikunnasta! Olla ottamatta siitä stressiä ja pitää hyvä fiilis. Tämä tavoite mulla oli viime vuonnakin ja se on niin hyvä, että pakkohan se on olla mukana myös tänä vuonna. Liikunnan pitää antaa enemmän kuin se ottaa ja haluan pyrkiä säilyttämään hyvän balanssin, vaikka tiedän, että maratontreeni saattaa olla henkisestikin aika rankkaa." 

Jes, tämä on kyllä toteutunut! <3 En ole ottanut stressiä, mutta silti liikkunut säännöllisesti. Ja pysynyt motossani, että liikunnan pitää antaa enemmän (hyvinvointia, jaksamista ja hyvää fiilistä) kuin ottaa (niitä pois). 
"Pitää liikunta säännöllisenä osana arkea myös elämäntilanteen muuttuessa. Tämän vuoden aikana (syksyllä) on tarkoitus palata kunnolla työelämään. Haluan siinäkin kohtaa pystyä jatkamaan säännöllistä liikkumista ja löytää keinot, joilla se onnistuu, kun arki muuttuu entistä hektisemmäksi. Nyt alkuvuoden aion kuitenkin nauttia täysillä mahdollisuudesta liikkua lähes milloin vain, oli se sitten yhdessä lapsen kanssa tai omalla ajalla."

Niin, tämä oli vielä tammikuun suunnitelmissa eli että olisin palannut työelämään kunnolla täksi syksyksi, mutta tie veikin ulkomaankomennukselle Espanjaan ja osa-aikainen työ, jota pystyn tekemään kotoa käsin sai jatkoa. Täällä Espanjassa olen kuitenkin löytänyt keinot liikkua, vaikka oma aika on ollut vähäisempää ja myös raskaus on tuonut mukanaan omat liikuntahaasteensa. 

Asetitteko te jotain liikuntatavoitteita tälle vuodelle? Miten niiden kanssa meni? 

Kivaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua! Seuraavan kerran kirjoittelenkin Suomesta, kun sunnuntaina suunnataan kotiin! <3 

-Karoliina

Seuraa Instagramissa/Facebookissa/Bloglovinissa 

4 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä ihan urheilijan vartalo:)
  Ei oo tippaakaan ylimääräisiä kiloja aika hoikalta
  näytät:) Minä arvelin seuraavaksi ostaa kun
  seuraavan kerran juoksukenkiä ostan niin
  nuo new balancen kengät vaikka ne fresh foamit...
  Jotka sullakin näyttää olevan. Mut tällä kelillä
  itäsuomessa on oltava nastalenkkarit, mulla on jo
  parivuotta ollu sarvan kevyet juoksunastalenkkarit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Suvi! Ja voi kiitos paljon kehuista! :) Tällä hetkellä ei kyllä kovin urheilulliselta enää tunnu, kun raskaus on tuonut mukanaan kiloja vähän joka paikkaan vartaloa, mutta se kuuluu asiaan!:) Hassua kyllä, että painon puolesta painoin nyt tänä vuonna 3kg enemmän (ennen raskautta), kuin ennen ensimmäistä raskauttani ja silti eroa ei mielestäni tämän vuoden kuvissa juurikaan huomaa. Tai lihasta on ehkä vähän enemmän! Painolla ei siis niin kovasti ole merkitystä omasta mielestäni :)

   Ja voin kyllä lämpimästi suositella noita Fresh Foam 1080-juoksukenkiä, on ihan ehdottomasti mun suosikit tällä hetkellä! Ja talvella tosiaan kannattaakin juosta nastoilla, jos kelit on sellaiset! Hyviä lenkkejä sinne ja mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. On kyllä ihailtavaa sun innokkuus kotitreenejä kohtaan. En tiedä mistä saisin tuota motivaatiota tännekin. :/

  Oma juoksuvuosi ei mennyt ihan suunnitellun mukaisesti kaikkien sairasteluiden takia. Kroppa on reistaillut enemmän kuin ikinä. Se,että kaikki ne kisat jotka oli mulle tärkeitä meni hyvin. Mun juoksuvuosi on koottuna täällä.

  http://mywayofhealthyliving.blogspot.fi/2017/10/yhteenvetoa-vuoden-2017-juoksukisoista.html

  Mukavaa tulevaa vuotta teille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Susanna! Kiitos :) Mun motivaatio kotitreenien kanssa varmaan lähti siitä, kun ei oikein ollut vaihtoehtoja treenata niin paljon muualla tai juosta kovin montaa kertaa viikossa. Ja kun rupesin löytämään netin syövereistä mielenkiintoisia valmiita treenejä, joita oli kiva ja helppo tehdä! Kotitreenin aloittaminen on tosi vaikeata, jossei ole selkeätä suunnitelmaa mitä aikoo tehdä! Välillä edelleen niin käy ja sitten koitan vaan rakentaa circuitia samalla kun teen, mutta parasta on kyllä, kun on ihan innoissaan aloittamassa, kun tietää tekevänsä vaikka jonkun videon (youtubesta löytyy tosi paljon) tai valmiin treenin! Mun postauksissa on niitä paljon :) Ja huippua on kun huomaa, että kehittyy ja siitä voimasta on hyötyä juoksuun!

   Hienoa, että sulla meni kaikki tärkeät kisat kuitenkin hyvin rikkonaisesta kaudesta huolimatta! Terveempää uutta vuotta siis <3

   Poista