maanantai 27. tammikuuta 2014

Treeniviikko #4 & kysymyksiä Clean eating-haasteeseen liittyen

Hellurei! Nämä viikot vierähtävät kyllä vauhdilla!! Tässä tulee treenipäiväkirjaa viime viikolta! :)

Maanantaista on tullut nyt näiden muutamien viikkojen perusteella täysin ratsastuspäivä. Koko ilta menee tallilla: ensin hyppäri klo 18-19 ja sitten koulutunti klo 21-22. Kun pääsen kotiin hieman ennen klo 23 olen niiiin väsynyt, että nopea suihku, iltapalaa nassuun, treenikamat valmiiksi aamuksi ja nukkumaan! Tällaistä kaavaa noudattaa siis maanantai-illat, mutta en valita! Järjestely on toiminut tosi hyvin! :) Maanantain ratsastukset menivät tällä kertaa oikein mukavasti, molemmilla tunneilla tuli kivoja onnistumisen hetkiä. Estetunnilla saatiin Ekun kanssa tehtyä muutamat hienot vaihdot ja koulutunnilla aloin pääsemään enemmän sisälle Konstan ajatusmaailmaan ja tehtiin parempaa yhteistyötä kuin aikaisemmin, jes. Yksi tämän kevään ratsastuksellisista tavoitteista on palata kahdeksan vuoden tauon jälkeen kouluradalle! En ole startannut koulukisoissa moneen vuoteen ja huhtikuussa se olisi tarkoitus tehdä, katsotaan kuinka käy! :) 


Minä ja Ekku , kuva: Aliisa Mäkinen
Tiistaina olin alunperin suunnitellut meneväni Poweriin, mutta jo maanantai-iltana kroppa tuntui todella väsyneeltä, joten päätin kuulostella oloa aamulla, ja jos akut eivät olisi latautuneet yön aikana niin skippaisin Powerin ja pitäisin lepopäivän. Heräsin aamulla fiilikseen, että nukkuminen tekisi tällä kertaa parempaa kuin aamu-Power, joten päädyin vaihtoehtoon b, eli lepopäivään. Se oli hyvä päätös, koska oli ihanaa nukkua hieman pidempään ja syödä rauhassa aamiaista ennen luennoille menemistä. 

Keskiviikkona olin lepopäivän jälkeen täynnä virtaa ja suuntasin Elixialle Xyclingiin ja shapeen. Olen viime aikoina tykästynyt todella paljon Elixian Xycling eli sisäpyöräilytunteihin! Sisäpyöräilyn (tunnetaan myös nimellä spinning) etuna on se, että se ei kuormita niveliä, jolloin rasitusvammojen riski on spinnaamisessa huomattavasti pienempi kuin vaikkapa juoksussa. Lisäksi spinning on todella tehokasta aerobista treeniä! Spinning-tuntien aikana pyöräillään ylämäkiä, tehdään intervalleja, otetaan spurtteja ja mikä parasta, jokainen voi pyörän vastusta säätämällä tehdä treenistä niin rankan tai niin kevyen kuin haluaa. Rehellisesti on sanottava, että aluksi ajattelin, että spinning on ihan super tylsää, mutta vähitellen on mielipide muuttunut. Ei se ole tylsää, se on todella hauskaa! Jos se tuntuu tylsältä, kannattaa kokeilla kilpailla hieman itseään vastaan. Esimerkiksi koittaa nostaa sykettä hieman enemmän kuin edellisellä kerralla. Spinning-tunnin onnistuminen on mielestäni kyllä myös paljon kiinni ohjaajasta ja tämän tekemästä ohjelmasta. Itse pidän eniten sellaisista ohjelmista, joissa on paljon ylämäkiä ja pyöräillään paljon "ylhäällä" eli polkimilla seisten. Elixialla järjestetään myös säännöllisin väliajoin "spinning maratoneja", ja toivon, että tänä keväänä pääsisisin mukaan sellaiseen, jos aikataulut vain osuu yksiin. Onko muita spinning-faneja kuin minä? Onko joku joka ei ole koskaan kokeillut spinningiä?

Torstain treeninä oli 6,5km juoksulenkki matolla. Jalat tuntuivat hyviltä, mutta pidin lenkin lyhyenä, koska tiesin, että lauantaina olisi edessä tähän mennessä vuoden pisin lenkki. Juoksun jälkeen tein vielä core-venyttely treenin, jossa vuorotellen tein core-liikkeitä minuutin verran ja vuorotellen venyttelin yhtä lihasryhmää minuutin verran. 


Perjantain treeninä oli Elixia Power 55 minuuttia ja sen lisäksi 35 minuuttia aerobista: spinning-pyörällä 15 minuuttia ja crossarilla 20 minuuttia. Lisäksi osteopatiaharjoitukset. 

Lauantaina oli vuorossa viikon pitkä lenkki, josta kirjoittelinkin jo erillisen postauksen ja se löytyy täältä! Pitkästä lenkistä jäi tosiaan hyvät fiilikset. Vauhti oli keskimäärin melko rauhallinen, mutta niin se pitääkin olla tässä vaiheessa pitkillä lenkeillä, kun edelleen on tarkoitus kasvattaa peruskuntoa. Juokseminen ei ollut mikään ongelma, sitä olisi voinut jatkaa vielä vaikka kuinka kauan, mutta enemmän haasteeksi tulee henkinen kestävyys, jota joutuukin harjoittamaan ihan yhtä lailla. 

Lauantaina lenkin jälkeen suuntasin urheiluhierontaan. Oli varmasti paras hieronta, jossa olen koskaan käynyt ja jalat tuntuivat palautuvan hieronnan avulla todella nopeasti. Kävin ensimmäistä kertaa hieronnassa Espoon Urheiluhierontakeskuksessa, ja voin kyllä suositella paikkaa lämpimästi. Minua hieroi Sanni, joka on sekä urheiluhieroja että fyssari ja tuntui todella osaavan asiansa. Menen vielä uuden kerran hierontaan ensi keskiviikkona, koska jaloissa lihasjumeja oli sen verran, että niitä ei kerralla saatu auki. Haluan kovasti, että jalat on mahdollisimman hyvässä kunnossa sunnuntaita ajatellen. Siitä puheenollen löysin tämän artikkelin Women´s Running magazinesta: 



Jännitys alkaa kasvamaan ja pikku hiljaa olen alkanut suunnittelemaan tarkemmin kilpailupäivän asua, tankkauksia, syömisiä ja tämän viikon treenejä, jotta lähtökohdat kisaan olisivat mahdollisimman optimaaliset kaikista haasteista huolimatta. Kirjoittelen valmistautumisesta tarkemmin loppu viikolla! :) 

Ja niin sunnuntain pidin lepopäivänä. Lauantai-iltana tuli käytyä vähän viihteellä vanhojen työkaverien kanssa, joten lepo oli sunnuntaille ainoa vaihtoehto ja muutenkin pitkän lenkin jälkeen pidän lähes aina lepopäivän tai teen kevyttä aerobista (kävelyä, pyöräilyä) tai kehonhuoltoa (joogaa, venyttelyä jne.). 

Tyytyväinen olen kyllä tähän treeniviikkoon, ja erityisen iloinen tuosta pitkiksestä, joka sujui todella kivasti ja antoi itseluottamusta, että kyllä minä puolikkaan jaksan juosta jo tässä vaiheessa treenikautta. 
                    
Kysymyksiä liittyen clean eating-haasteeseen?

Tammikuuta on enää jäljellä 5 päivää ja olen ajatellut kirjoittaa Clean Eating-haasteesta loppuyhteenvetoa. Olisiko teillä jotain kysymyksiä haasteeseen tai clean eatingiin liittyen? Kysymysten avulla olisi ehkä helpompi kirjoitella yhteenvetopostausta ja saisin vähän tietoa siitä, millaiset asiat kiinnostaa sen suhteen! :) Eli kommenttiboxiin kysymyksiä, jos tulee jotain mieleen. Kiitos! 





Mukavaa alkanutta viikkoa! :)

-Karoliina










12 kommenttia:

  1. Heii, mä oon kans tykästynyt spinningeihin! Ne on kuulunut mun vakio talvilajien valikoimaan jo neljättä talvea :) Kesällä ei tuu pahemmin spinningpyörän penkkiä kulutettua, mut talvisin aivan loistava tunti! Tietty ohjaaja- ja musiikkiriippuvainen, mut kun löytää hyvät yhdistelmät niin on kiva mennä! Mä oon joskus pari vuotta sitten polkenut kahden tunnin spinnun, mutta meijän salilla on välillä kolmen tunnin maratoneja, ja niihin en oo viel mukaan mennyt! :)

    Iiiks, sun puolimaraton on ihan kohta! Tosi siistiä :) Ja oot kyl kova, kun vedät noita pitkiksiä sisäradalla ;) Mulla pää hajois!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! :) Jee, spinning on kyllä tosi kivaa treeniä! Ja talvella mulla kanssa ohjelmassa, ei kauheasti kesällä..Ja sulle se onkin hyvää valmistautumista triathlonia ajatellen! :) Elixialla ei vissiin enää ole ohjelmassa niitä kolmen tunnin spinning maratoneja, ei saa kuulemma olla, eli kaksi tuntia on nykyään maksimi. Puolikas on kohta iiiiks ja arvaa yrittääkö nyt puskea flunssaa!! :/ Ei ei ei..yritän taistella vastaan kaikin keinoin. Kivaa viikon jatkoa Hanna! :)

      Poista
  2. Muistan kun aloitin juoksemisen kesällä ja vaikka olisin halunut juosta enemmän niin pystyin juoksemaan vaan noin. 3 kertaa viikossa penikan takia. Haluaisin vieläkin juosta mutta se kipetytyy niin helposti. Vaikka juokseminen on alussa hyvin rankkaa niin siitä tulee niin paljon parempi olo! Onnea puolimaratoniin! :) ps. todella mukavanoloinen blogi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva kun kommentoit ja mukavaa, jos tykkäät blogista! :) Penikoiden kipeytyminen on kuulemani mukaan aika yleistä kun juoksua aloittele tauon jälkeen, ja mulla ollut joskus sama ongelma. Hyvät kengät on ihan ehdoton juttu, tarpeeksi pehmeä alusta myös (jos kipeytyy asfaltilla, kokeile juosta hiekkatiellä), ja myös juoksumäärien lisääminen vähitellen sekä pohkeiden venyttely pitäisi auttaa! :) Toivottavasti pääset vielä juoksemaan, ja kiitos onnentoivotuksista! :)

      Poista
  3. Toivoisin vain kuulla miten sun clean eating-on mennyt ja minkämoisia kokkailuja oit tehnyt:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kiitos kommentista tämän suhteen! :) Saat kuulla näistä! ;) Kivaa viikkoa Satu!

      Poista
  4. Olisi kiva lukea onko haasteen aikana löytynyt jotain perusraaka-aineita, joiden ympärille olet ruokavaliotasi rakentanut? Onko kokkailuun mennyt enemmän aikaa kuin ennen haastetta? Oletko huomannut eroa esim.ihon kunnossa? Tässäpä ainakin muutama kiinnostava aihe :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! :) Kiitos nämä on hyviä kysymyksiä ja vastailen niihin! :) Mukavaa viikon jatkoa Tiinuskalle!

      Poista
  5. Moi! Minua kiinnostaisi se, että kuinka päädyit aloittamaan koko tälläisen "Clean eating-jutun" eli mistä sait idean siihen? Ja miten osasit alussa välttää tiettyjä ruoka-aineita ja tiesit, että toiset on. ns ok syödä? Millaisia vaikutuksia sillä oli kroppaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!:) Kiitos kommentista ja hyvistä kysymyksistä, vastailen näihin Clean eating yhteenveto-postauksessa! Kivaa viikon jatkoa! :)

      Poista
  6. Mä rakastan spinniä ja oon pari Xycling-maratoniakin käyny polkemassa. Nyt vaan on mulla jääny vähemmälle, kun ei meinaa aika riittää ku treenaan kanssa HCR:lle eli 3 lenkkiä viikossa ja päälle lihaskuntoa jossain muodossa ja nyt oon tänä vuonna löytänyt myös joogan, niin ihan joka viikko ei ainakaan voi spinniäkin tuohon mahduttaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos kommentista! :) Juu, tiedän ton tunteen, kun ei aika meinaa riittää kaikkiin treeneihin mitä haluisi tehdä, mutta onneksi voi taas spinnailla sitten enemmän, kun juoksua on ohjelmassa vähemmän :) Kivoja treenejä sinne!

      Poista