torstai 4. elokuuta 2016

Puolimaratontreenit käyntiin

Juoksin maanantaina elokuun ensimmäisen lenkin ja samalla polkaisin käyntiin puolimaratontreenit kohti syyskuun 17.päivänä odottavaa Espoo rantapuolikasta, johon on nyt reilu kuusi viikkoa aikaa. Maanantain lenkki oli myös ensimmäinen iltalenkki yli kuukauteen ja huh..siltä se tuntuikin. Kroppa tottui loman aikana aamupäivälenkkeihin ja ne ovatkin ehdottomasti suosikkejani. Aamiaisen jälkeen (hetken sulattelu toki), kun lähtee juoksemaan on kroppa ihanan kevyt verrattuna alkuiltaan, jolloin koko päivän pöhötystä tuntuu kantavan mukanaan ja jalat ovat jo väsyneet päivän muista aktiviteeteista. Arkisin aamupäivälenkit eivät kuitenkaan ole mahdollisia ellen halua juosta koiran ja rattaiden kanssa (välillä varmasti teen myös sen), joten iltalenkkeihin on totuteltava. 

#throwback kuva kesäkuulta! :)

Mutta sitten itse lenkkiin. Pääsin lähtemään liikkeelle hieman myöhemmin illalla kuin oli tarkoitus eikä juoksu oikein kulkenut missään vaiheessa niin kuin olisin toivonut. Alla oli vaunulenkit päivällä (noin 8 kilometriä), joten sillä oli varmasti myös vaikutusta. Jalat olivat jo hieman väsyneet. Sain kuitenkin 8 kilometrin lenkin juostua pienellä tsemppaamisella (keskivauhti 5:47min/km) ja taputin itseäni olkapäälle. Toisinaan juoksu on vain nihkeämpää syystä tai toisesta eikä sitä kannata sen enempää jäädä murehtimaan, vaikka toki juoksuflown saavuttaminen on huomattavasti kivempaa, kuin tällaiset plääh-lenkit. Mutta juoksulenkki on aina juoksulenkki ja sen vaikutus henkiseen hyvinvointiin ainakin itselläni on todella suuri, joten lenkille lähteminen kannattaa, vaikkei olisikaan sellainen olo, että tänään tullaan saavuttamaan niitä parhaita juoksufiiliksiä.


Venyttelykuva muistuttamaan venyttelystä! ;) 
Maanantain lenkki muistutti myös lihashuollon tärkeydestä. Koko heinäkuu tuli juostua saaristossa hiekkateillä ja sen myötä ehkä laiminlöin hieman venyttelyä ja rullailua, kun jalat tuntuivat niin hyviltä. Venyttelin aina pikaisesti lenkin jälkeen, mutta en rullaillut juuri ollenkaan. Asfaltilla juokseminen pitkästä aikaa tuntui kuitenkin jaloissa seuraavina päivinä, joten totesin, että on  aika taas kaivaa rulla esille ja alkaa lihashuoltohommiin, jotta pääsen starttiviivalle terveen kropan kanssa.  

Syksyn ensimmäiseen puolimaratonkoitokseen on nyt siis reilu kuusi viikkoa aikaa. Olen suunnitellut löyhästi ohjelman, jota aion noudattaa. Siihen kuuluu kolme juoksulenkkiä viikossa (pitkis, vk-lenkki ja fiiliksen mukaan-lenkki), ainakin 2 lihaskuntotreeniä sekä lihashuoltoa. Lisäksi toki kävelen paljon, joten peruskestävyyttä tulee myös vaunulenkeillä harjoitettua. Homman nimi on liikkua hyvällä fiiliksellä tavoitteita kohti niin, että juoksu antaa enemmän kuin ottaa.

Onko muilla treenit käynnissä kohti syksyn juoksutapahtumia? :) Mikä on teidän suosikki aika päivästä käydä juoksemassa?

Kivaa torstaita!

-Karoliina 

Ja ps. Instagram/Snapchat-hiljaisuus jatkuu toistaiseksi...puhelimen korjaus ei ollutkaan ihan niin helppo keissi.. 


21 kommenttia:

  1. Tsemppiä treeneihin! Sä oot kyllä hurjassa kunnossa jo! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä Krista! :) Ja heh, vielä on matkaa sinne missä kunnossa haluaisin olla! Töitä töitä! :D Tsemppiä sulle raskauden loppuaikaan, maali häämöttää jo! <3

      Poista
  2. Sama juttu, mielellään juoksen aamupäivällä sen jälkeen kun aamiainen on sulanut. Iltapäivisin/illalla on jo muu päivän rasitus alla, joten se usein tuntuu juoksussakin. Jännityksellä odotankin, miten loman jälkeen jaksaa taas treenailla työpäivän jälkeen, kun nyt lomalla on voinut treenata pääosin aamuisin (ja ottaa päikkärit vaikka keskellä päivää :))
    Tsemppiä puolikkaalle valmistautumiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä! :) Huh, voi olla kyllä aika rankkaa sulla tuossa tilanteessa, mutta varmasti tulee hyvä olo, jos edes vähän jaksaa liikkua töidenkin jälkeen. Sitten voikin hyvällä omallatunnolla pötkötellä loppuillan sohvalla! :D Milloin sulla alkaa äitiysloma?

      Poista
    2. Pari kuukautta olen vielä loman jälkeen töissä ja lokakuun alussa jään sitten äippälomalle. Joo toki tulee liikuttua varmasti tuolloinkin vaikka tahti voikin hidastua. Kyllähän se tosiaan liikkumisen jälkeen on aina freesimpi olo, joten pitää yrittää se pitää mielessä :)

      Poista
  3. Ensimmäinen kommentti blogiisi, vaikka lukijana olen ollut taustalla jo pitkään :) Itse tykkään juosta vk-lenkit nimenomaan (alku)illasta. Koen, että silloin on enemmän virtaa kovempaan juoksuun kun on päivän aikana syödyt hiilarit alla. Aamupäivisin ei irtoa yhtä hyvin pelkän aamupalan voimin.

    Mulla aika samanlainen viikko-ohjelma tällä hetkellä ja puolikas tai kaksi tavoitteena vielä juosta tänä vuonna. Oletko ajatellut ottaa salitreeniä ohjelmistoon missään vaiheessa? Itse olen saanut paljon juoksuvoimaa lisättyä kun on tullut mm. kyykkäiltyä vähän isoimmilla painoilla ja siinä ohessa sitten erilaisia hyppyjä ym.

    Tsemppiä syksyn treeneihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Jaana! Tosi kiva, kun kommentoit, kiitos siitä! :) Tuossa on kyllä hyvä pointti, että alkuillasta on jo tullut tankattua hiilareita sen verran, että pitäisi kulkea. Hyvä, kun nostit tämän esille, sillä luulen, että mun pitää nyt alkaa lounasta hieman muuttamaan (lisäämään hiilareita siihen), jos tulen taas jatkossa juoksemaan vk-lenkkejä iltaisin. Tosin uskon, että siihen kuinka juoksu kulkee vaikuttaa moni muukin asia, mutta jos energiat on vähissä niin edellytykset ovat kyllä heikommat. Aina kyllä nappaan välipalaa myös iltapäivällä, mutta lounaaseen (usein iso ruokaisa salaatti) hiilareiden lisääminen ei olisi varmastikaan huono juttu! :)

      Salitreeni juoksuvoiman lisääjänä olisi varmasti tosi hyvä juttu, mutta tällä hetkellä aikataulullisesti on helpompaa tehdä lihaskuntotreenit kotona, joten niillä mennään toistaiseksi! :) Paljon tsemppiä sinnekin!!

      Poista
  4. Mulle keskipäivän lenkit aamupalan jälkeen on puolestaan niitä kaikista vaikeimpia! Tuntuu aina väsyneeltä eikä saa itsestään oikein mitään irti. Viileään aikaan tykkään juosta iltaisin, kun silloin olen yleensä kaikista energisin. Toisaalta kesäaikaan huomaan, että iltalenkitkin on monesti kuumuuden takia tukalia ja väsyneitä. Aamuisin on myös kiva lähteä juoksemaan ennen aamupalaa, kunhan saa itsensä hereille. ;) Aikaisissa aamuissa on tunnelmaa, ja kyllä se juoksukin kulkee varsin hyvin jos on syönyt kunnon hiilaripitoisen iltapalan ennen nukkumaanmenoa. :) Viime viikkoina olenkin lenkkeillyt enimmäkseen aamuisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos kommentista! :) Kesäaikaa viileässä juokseminen on kyllä ihanaa ja tänään mullakin kulki iltalenkki paljon paremmin kuin maanantaina! Niin ne päivät vaihtelee. Mä oon aina unelmoinut, että musta tulisi myös aamulenkkeilijä/treenaaja, mutta vielä se ei ole tapahtunut! :D Se on edelleen haaveissa..ehkä sitten kun vauva nukkuu läpi yön ja on jotain mahdollisuuksia jaksaa herätä aikaisin aamulla! :) Hyviä lenkkejä sinne!

      Poista
  5. Täällä myös aamujuoksija, mahan kanssa ollut menneinä vuosina niin paljon ongelmia, että aamupalan jälkeinen juoksu on juuri passeli! Mutta toisaalta, iltalenkeissäkin on erityistä taikaa, etenkin auringonlaskuun juostessa. :)

    Tsemppiä treenailuihin, sun suunnitelmat kuulostaa kyllä hyvältä! Ehkäpä tässä loman loppuessa voi täälläkin päässä katsastaa vähän jotakin runkoa taas treenailuihin... tai sitten ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä se iltajuoksukin vielä iloksi muuttuu ja eilen oli jo huomattavasti parempi lenkki kuin maanantaina! :) Mulle tekee hyvää tällä hetkellä, että on jonkinlainen löyhä runko treenailujen suhteen, mutta tilanteet vaihtelee..välillä on kiva tosiaan mennä vain fiiliksen mukaan! :) Ihanaa viikonloppua sinne!!

      Poista
  6. Hyviä suunnitelmia! :) Kiva seurailla sun treenailuja. Sulla on rento, mutta kumminkin sellainen fiksu asenne treeniä ja juoksemista kohtaan! Tuolla rungolla pääset varmasti huippuun kuntoon syksylle ;) Kivaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! <3 Jep, rennolla otteella tavoitteita kohti! :) Hauskaa viikonlopun jatkoa ja alkanutta lomaa sinne!! <3

      Poista
  7. Moi! Minäkin tykkään juosta aamupäivisin tai aamuisin,
    tuntuu että syke on illalla paljon korkeampi ja enemmän
    kehtuuttaa lähteä iltapäivällä töiden jälkeen enää
    minnekkään. Viikonloppuna yritän aamulla lenkkeillä
    kun arkisin on töitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Suvi! Juu, sama täällä..koitan hyödyntää viikonloppuja sitten aamu/aamupäivälenkkeilyyn! :) Mukavaa viikonlopun jatkoa ja hyviä lenkkejä sinne!

      Poista
  8. Ei muuta kuin hyviä puolimaratontreenejä! :)

    Mulle paras aika verensokereiden ja energiatasojen kannalta on juosta kolme tuntia aamupalan jälkeen, eli joskus yhden maissa iltapäivällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Hyvä, että sulla on noin tarkkaan tiedossa paras aika juoksemiseen! Onko tullut yrityksen ja erehdyksen kautta opittua vai onko se diabeteksen kanssa ns. nyrkkisääntö, että kolme tuntia syömisestä? :) Kyselee ihan tietämätön! :)

      Poista
  9. Mä tykkään eniten juosta aamupäivällä/keskipäivällä, harmi vaan että harvemmin on mahdollisuus sillon juosta! Iltaisin työpäivien jälkeen jalat painaa ja yleensä väsyttää niin, että lenkki jää suosiolla lyhyeksi. Nyt olen testannut juosta aikaisin aamulla (ennen aamiaista ja töitä) ja ne lenkit ei sovi mulle ollenkaan, niillä on lähinnä terapeuttinen merkitys, kun aamuisin on niin ihanan rauhallista ja seesteistä. Onneksi on viikonloppuja, jolloin ehtii parhaanseen aikaan juoksemaan.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Onneksi on tosiaan viikonloput! :) Tänäänkin oli kiva aloittaa päivä pitkiksellä rauhallisen aamun jälkeen! :)

      Poista
  10. Sama homma täällä. Kaurapuuro naamaan ja siitä 2h päästä lenkille. 👌🏼 Mulla onkin juoksutapahtumissa kauhea arpominen tankkauksen kanssa jos lähtö on myöhään. Täälläkin saatu taas lomien jälkeen juoksureenit rullaamaan. Syksy on parasta juoksuaikaa!!! 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Syksy on kyllä niin parasta juoksuaikaa! :) Oon ihan innoissani sen puolesta! Paljon kivoja tapahtumia ja viilenevät kelit! Hyvä, että on alkanut rullaamaan sielläkin treenit! :) Törmätään Street Runilla toivottavasti!! :)

      Poista