lauantai 5. marraskuuta 2016

Talvijuoksua ja motivaatiovinkkejä

Pääkaupunkiseudulle saapui tällä viikolla valkoinen lumipeite. En odottanut vielä lunta marraskuussa ja talvijuoksuun siirtyminen tulikin hieman yllättäen. Toisaalta lumi tuo ihanasti valoa tähän pimeään vuodenaikaan ja niin kauan kuin lämpötilat pysyvät siedettävissä lukemissa, niin mikäs tässä on nauttiessa talvisista ulkoilukeleistä! 


Juoksin tänään ensimmäisen talvijuoksulenkkini tänä talvena ja se oli oikein mukava kokemus! Nautiskelin 10 kilometrin pk-lenkistä täysin siemauksin. Talvijuoksuun sopiva pukeutuminen auttoi siihen, että olo oli juostessa hyvä. Ei tullut liian kylmä eikä liian kuuma. Päällä minulla oli tuplatrikoot, pitkähihainen juoksupaita, talvijuoksutakki, juoksupipo-ja hanskat. Juoksin ihan normaaleilla juoksukengillä ja ne toimivat hyvin, kun ei ollut onneksi kovin liukasta. Liukkailla talvikeleillä nastalliset talvijuoksukengät ovat kyllä suositeltavat, mutta itsehän en niitä vieläkään omista..ehkäpä tänä talvena ne vihdoin päädyn ostamaan. Jos kelit jatkuvat talvisina seuraavat kuukaudet, niin niille saattaa tulla tarvetta! 




Tänä talvena tavoitteeni on juosta läpi talven vähintään 1-2 kertaa viikossa. Talvijuoksuun motivoituminen saattaa olla itselleni ajoittain haastavaa, sillä iltaisin pimeään ja kylmään ulos lähteminen ei juurikaan houkuta. Siinäkin tosin haastavinta on oikeasti se ovesta ulos lähteminen! Kun on ulkona ovesta ja juossut 5 minuuttia, on jo voiton puolella! ;) Tässä parhaimmat motivaatiovinkkini talvijuoksua varten:
  • Sovi juoksutreffejä ystävien kanssa! Ulos pimeään ja kylmään lähteminen on huomattavasti helpompaa, kun tietää, että tapaa ystävän ja voi tämän kanssa höpöttää ja vaihtaa kuulumisia
  • Hyödynnä viikonloput ja mahdollisuus juoksuun päivällä valoisaan aikaan
  • Aseta jokin tavoite, jota kohti menet ja joka motivoi lenkille. Olisko aika ilmoittautua ensi vuoden ensimmäiseen juoksutapahtumaan? Itse ajattelin noudattaa tätä vinkkiä! :) 
  • Osallistu johonkin treenihaasteeseen tai tee itsellesi oma haaste. 
  • Palkitse itsesi juoksun jälkeen vaikkapa kuumalla kaakaolla tai lämpimällä kylvyllä. 
  • Pue juoksuvaatteet päälle kotisi lämpimimmässä paikassa, esimerkiksi kylpyhuoneessa, niin ei tarvitse palella jo ennen lähtöä!
  • Panosta talvijuoksuvarusteisiin sen verran, että juoksu on mukavaa! 

Mitkä fiilikset teillä on talvijuoksua kohtaan? Tuleeko juostua läpi talven ja mikä motivoi siihen? 

Mukavaa lauantaita! <3 

-Karoliina





14 kommenttia:

  1. Moi pitkästä aikaa:)
    En ole vielä kertaakaan käynyt pakkasten aikaan
    juoksemassa tänä vuonna, minulla käy kurkkuun pakkasilma.
    Ja jalat jäätyy noissa tavan juoksukengissä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Suvi! :) Kiva, kun kommentoit pitkästä aikaa! Talvijuoksu tosiaan vaatii totuttelua ja ne oikeat varusteet..jos tuntuu, että pakkanen käy henkeen niin oletko kokeillut laittaa vaikkapa huivin suun eteen, niin että hengitysilma olisi vähän lämpimämpää? Toki mikään pakko ei ole ulkona talvella juosta ja minäkin varmasti kovimmilla pakkasilla jään mielummin sisälle! :) Mukavaa viikkoa sinne! Onko teillä ollut jo kovia pakkasia?

      Poista
  2. Talvijuoksuun motivoi tällä hetkellä marrasputki, jolloin joka päivä juostaan/hölkötellään 25 minuuttia. Toki juoksuvalmennus ja ensi vuoden tavoitteet motivoivat myös.Ensi vuonna aion todellakin juosta ultramatkan.Se missä kisassa tuo tapahtuu on vielä auki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Susanna! Jee, uskon, että marrasputki motivoi kyllä hyvin! Ja varmasti nuo ensi vuoden tavoitteet myös! :) Paljon olet juossut päivittäin nyt marrasputken aikana? Ultraa varten on varmasti järkevääkin ylläpitää hyvää peruskuntoa ja pohjaa myös läpi talven! :)

      Poista
  3. Valitettavasti juoksu aina jää talvella kokonaan. Nytkin vielä voisi aivan hyvin juosta, mutta joku kumma tuossa pimeydessä on joka ei innosta. Mutta sitten kun tulee enemmän lunta niin ei se pimeys enää haittaa kun hiihtämään himottaa lähteä. Olisi kyllä vielä hyvä juosta niin pitäisi kunnon tasaisena ennen hiihtokautta. Pitäisi joku tavoite nyt vaan keksiä..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos kommentista! :) Ymmärrän hyvin, koska itsekin olen vastaa viime vuosina innostunut juoksemaan läpi talven..aikaisemmin juoksut on usein jäänyt talvikuukausiksi ja olen jatkanut taas keväämmällä. Auttaisiko joku haaste motivoitumaan juoksun pariin? Vaikka joku kilometritavoite loppu marraskuulle tms? :)

      Poista
  4. Moikka!
    Vuosi sitten olin jotenkin tosi ymmälläni, että miten talvella oikein juostaan, kun en ollut koskaan aiemmin talvella harjoitellut. Kummasti se vaan lähti sujumaan: aika äkkiä oppi senkin, miten kannattaa milloinkin pukeutua. Nykyään tykkään juosta talvikelissäkin, hankin jopa nastalenkkarit, ja aion juosta läpi talven, ellei esteitä tielle ilmaannu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Jonna! Jep, talvijuoksu on sen verran erilaista, että se vaatii hetken totuttelua nimenomaan varusteiden suhteen! Kiva kuulla, että olet hankkinut nastalenkkarit (mitkä muuten?:)) ja olet aikeissa jatkaa juoksuja läpi talven! Sama suunnitelma täällä, mutta vähän vähemmän kuin normaalisti ja se tuntuu sopivan juuri nyt hyvin! :)

      Poista
  5. Heips, pitkästä aikaa kommentoidenkin! :)
    Oi, ihana talvi ja ihana talvijuoksu! Eilen juuri aamulenkillä fiilistelin 10 asteen pakkasta täällä Savon suunnilla ja miten hyvin juoksu kulkikaan. Oon ehdottomasti talvi-ihminen juoksun kannalta, silloin jostain syystä kulkee vain paremmin. Usein ei ole ongelmia motivoida itseään lenkille talvella, mutta oon kyllä samaa mieltä siinä, että vaikka lenkille lähteminen olisikn vaikeaa niin jo 5min juoksun jälkeen olo on ihan huippu!
    Icebugeja olen nastakengistä kokeillut, mutta nyt pistin Asicsin nasturit tilaukseen, jännää päästä kokeilemaan niitäkin tänä talvena :)
    Onko sulla muuten jotain vinkkiä, mistä löytyisi/kannattaisi ostaa juoksuun sopiva heijastinliivi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Ellu! Tosi kiva kun kommentoit pitkästä aikaa!! :) Ja ihanaa talvijuoksufiilistelyä siellä!! <3 Toi on ihan totta, että kun pääsee ovesta ulos ja juoksee hetken, niin sitten on jo ihan huippu olo! Heijastinliivejä näkyy olevan tällä hetkellä melkein kaikissa urheilukaupoissa..ainakin Stadiumissa ja Interissä olen nähnyt! Hyviä talvijuoksuja sinne!!

      Poista
  6. Hei,

    Kiitos kivasta blogista, tätä on ilo seurata.

    Mitenkäs windstopper-trikoot? Onko sinulla kokemusta sellaisista? Itse yritän motivoitua juoksemaan ensimmäistä kertaa koko talven ja siksi pohdin tuollaisten trikoiden hankkimista.

    T. Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sanna, kiitos paljon kommentista ja ihanasta palautteesta! <3 Mulla on yhdet ns. windstopper-talvijuoksutrikoot ja ne on kyllä hyvät. Toisaalta en koe, että ne olisivat ihan pakolliset, sillä ainakin mulla toimiva omatekoinen windstopperi on laittaa vain kahdet trikoot päällekkäin! :) Hyviä talvijuoksuja sinne!!

      Poista
  7. Mä oon kyllä sen luokan materialisti että sillä tavalla motivoin itseni myös talvella liikkeelle 😛. Just ostin kunnollisen kerraston ja haaveissa olisi itselläkin juurikin nuo nastalenkkarit :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Laura, haha! :D Ihanan suoraan myönnetty! Ja oon kyllä vähän samanlainen, että ne hyvät ja mukavat varusteet motivoi liikkeelle, joten ymmärrän hyvin! Laitetaan nastalenkkarit ostoslistalle kummallekin! :) Hyviä juoksuja sinne!

      Poista