tiistai 13. lokakuuta 2015

10 vinkkiä gradun tekemiseen

Nyt kun olen palauttanut gradun viralliseen tarkastukseen ja graduprosessi on edelleen tuoreessa muistissa, niin haluan jakaa omat vinkkini gradun tekemiseen muillekin asian kanssa pähkäileville. Muistan keväällä aloittaessani gradua, että se tuntui toooodella isolta ja haastavalta projektilta. Olo oli sellainen kuin olisi seissyt vähintään Mt. Everestin juurella, jota olisi pitänyt lähteä valloittamaan aika kylmiltään. Alussa mietin,  että miten tästä ikinä voi tulla valmista? Mutta kyllä siitä tuli! Ja jopa sellainen työ, johon olen itse varsin tyytyväinen. Arvosanasta en vielä tiedä, enkä usko sen parhaimmistoon yltävän, mutta itse gradu ja sen aihevalinta tyydyttää, ja se on mielestäni pääasia. Mutta nyt niihin vinkkeihin. Toivottavasti näistä on jollekin teistä hyötyä! :) 

10 vinkkiäni gradun tekemiseen:

1) Valitse aihe, joka kiinnostaa! Gradun tekeminen on huomattavasti helpompaa ja mukavampaa silloin. Mieti onko omalla opiskelualallasi jotain sellaista aihetta, joka kiinnostaa sinua esimerkiksi tulevaisuudessa työn puolesta? Itse valitsin aiheen (sosiaalisen median hyödyntäminen elintarviketeollisuusyritysten markkinoinnissa), jota omalla laitoksellamme ei ollut juurikaan tutkittu, mutta joka oli hyvin ajankohtainen ja itseäni tulevaisuudessa työn puolesta kiinnostava. Mielenkiintoinen aihe teki ehdottomasti prosessista helpomman.


Lähde 


2) Käytä alussa tarpeeksi aikaa siihen, että tutkit millaisia graduja ja tutkimuksia aiheeseen liittyen on aikaisemmin tehty. Kopioida ei tietysti saa, mutta pyörää on myös turha keksiä uudestaan. Kannattaa selvittää miten muut ovat ratkaisseet töissään eri asioita; millaisia tutkimusasetelmia ja teorioita on käytetty jne. Tämä vaihe auttaa hahmottamaan hieman omaa työtä. Kannattaa tehdä muistiinpanoja ja kirjata ajatuksia ylös jatkoa varten.

3) Paras tapa löytää lähteitä omaan graduun on tutkia samantyyppisten gradujen ja tutkimusten lähdeluetteloita. Niiden avulla löytyy todennäköisesti suurin osa lähteistä, joiden kautta taas löydät lisää lähteitä. 

4) Lue aikaisessa vaiheessa Juha Hakalan "Uusi graduopas"
Sairaan hyvä ja hyödyllinen kirja! :) 

5) Käytä alussa myös tarpeeksi aikaa tutkimuksen kulun suunnitteluun. Etenkin analyysivaihe saattaa jäädä helposti miettimättä, ja huomaat aineistonkeruun jälkeen olevasi pulassa, jos et ole miettinyt etukäteen, kuinka tulet analyysin tekemään. Kannattaa siis tutustua hyvissä ajoin tutkimuskirjallisuuteen ja tehdä alustava suunnitelma, kuinka tutkimus tulee toteutumaan kokonaisuudessaan!

6) Aseta välitavoitteita ja tee päivittäisiä "to do-listoja". Omalla kohdallani graduprosessi tuntui kunnolla alkavan rullaamaan vasta siinä vaiheessa, kun tein listan asioista, joita oli vielä tekemättä ja jaoin niitä päivittäisille työlistoille. Yhdessä vaiheessa otin tavoitteeksi esimerkiksi kirjoittaa 1,5 sivua tekstiä päivässä! Joka päivä en tässä tietenkään onnistunut (esimerkiksi tulosten kirjoittaminen oli itselleni huomattavasti nopeampaa kuin teorian kirjoittaminen), mutta jokin tavoite omalla kohdallani vei työtä eteenpäin  paremmin kuin pelkkä haahuilu. 

7) Aseta gradun valmistumiselle joku deadline! Omalla kohdallani viimeiset 2 kuukautta olivat todella tehokkaita, koska deadline lähestyi. Hommassa alkoi olla huomattavasti enemmän tekemisen meininkiä kuin alkukeväästä, jolloin syyskuun loppu tuntui vielä todella kaukaiselta. Jos mitään deadlinea ei olisi ollut, olisi työ varmasti edelleen kesken. 


8) Koita järjestää aikataulu gradun teolle niin, että sitä ei tarvitse tehdä yötäpäivää eikä ottaa siitä turhaa stressiä. Omalla kohdallani onnistui järjestely, jossa pystyin keskittymään graduun viimeiset 3 kuukautta ihan täysipäiväsesti, ja sitä ennen tein sitä osa-aikaisen työn ohella. Kun gradun tekemiseen oli tarpeeksi aikaa, ei siitä myöskään tullut turhaa stressiä eikä se mennyt yötöiksi. Kaikille tällainen järjestely (täysi keskittyminen graduun useamman kuukauden ajan) ei tietenkään ole mahdollinen, mutta itselleni se oli paras mahdollinen järjestely ja sain tehtyä gradua samalla kun muu elämä pysyi tasapainossa. 

Lähde

9) Älä masennu, vaikka välillä tuntuu, että graduprosessi ottaa takapakkia tai ei edisty! Se kuuluu prosessiin. Jos alkaa liikaa ahdistamaan, kannattaa gradutiedosto haudata muutamaksi päiväksi tai viikoksi, ja tehdä jotain ihan muuta. Pienen tauon jälkeen voi tehdä paluun tuorein mielin. Kannattaa myös pitää kiinni gradun teon ohella syömisestä (välipalaa naamariin ja verensokeri ylös, muuten kirjoittaminen ja lukeminen ei onnistu), liikunnasta, nukkumisesta ja sosiaalisista suhteista. Gradu ei ole koko elämä! :) 

10) Motivoi itseäsi tavalla, joka sinulle toimii! Tee välitavoitteita ja palkitse itseäsi niistä. Mieti sitä fiilistä, kun palautat gradun ja se on valmis. Voin kertoa, että se tunne on aika pirun hyvä! 

Tsemppiä kaikille gradua taklaaville! :)

Millaisia vinkkejä sinulla on opinnäytetyön tekemiseen?

-Karoliina 

6 kommenttia:

  1. Onnittelut gradun päästämisestä maailmalle!
    Kantapään kautta -vinkkinä: mieti, voisiko suomen/ruotsin sijasta olla järkevämpää tehdä gradu jollain muulla kielellä. Vaihdoin itse kesken kirjoittamisen suomesta englantiin, mikä lopulta helpotti työtä melko paljon. Tutkimusalallani ei ole (ei ollut?) suomen kieleen vakiintunutta sanastoa, lisäksi lähteet olivat pääasiassa englanninkielisiä. Julkaisu kansainvälisiin sarjoihin on helpompi tehdä valmiiksi englanninkielisestä tutkimuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos paljon! :) Ehdottomasti hyvä vinkki tuo englanniksi kirjoittaminen!! Itse koin myös hankaluuksia monien termien kohdalla, koska niille ei vaan ole/ollut järkevältä kuulostavia suomenkielisiä vastineita ja samoin suurin osa lähteistä lähteet oli englanniksi.

      Poista
  2. Luin kohdan 1 ja kiinnostuin aiheestasi. Tuleekohan gradu johonkin luettavaksi joskus, koska aihe kiinnostaisi todella = olen töissä pienessä elintarvikeyrityksessä, joka on juuri pähkäilemässä aloittaako se joskus hyödyntämään sosiaalista mediaa markkinoinnissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Gradusta tulee kyllä näillä näkymin julkinen aikanaan. Jos haluat niin laita minulle meiliä candyontherun at gmail.com ja voin laittaa sinulle gradun yhteenvedon ja johtopäätökset.. Eiköhän ne vakuuta, että somen hyödyntäminen markkinoinnissa kannattaa myös elintarviketeollisuusyrityksissä! :)

      Poista
  3. Onnea kovasti graduprojektin loppuunsaattamisesta! Itsellä tuo urakka on näillä näkymin edessä kahden vuoden päästä. Pidän nämä vinkit mielessä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Suvi! :) Kiva kuulla, että vinkit vaikutti siltä, että ne kannattaa pitää mielessä! Tsemppiä opiskeluun sinne ja kivaa loppuviikkoa muutenkin! :)

      Poista