maanantai 30. marraskuuta 2015

Hyviä ja ravitsevia välipaloja imettävälle äidille (ja kenelle tahansa)

Olin etukäteen kuullut, että imettäminen lisää ruokahalua ja janottaa...

Jep! Käsi ylös! :D

Jep! Omalla kohdalla tämä on tosiaan pitänyt paikkansa. Etenkin jano! Vettä on juotava todella paljon ja pidänkin vesipulloa jatkuvasti vierellä ja juon mahdollisimman paljon. Fiilis on koko ajan vähän samanlainen, kun tankkaisi maratonille tai viikon pitkää lenkkiä varten. Kroppa ei saa kuivua missään kohtaa tai suorituskyky laskee. 

Syömisen suhteen en ole huomannut määrällisesti lisääntyvää ruokahalua. Johtunee siitä, että syön muutenkin aika paljon..haha. MUTTA, herkkuhimo on aika uskomaton, ja sille olenkin antanut jonkin verran periksi synnytyksen jälkeen (ja jos totta puhutaan ja kuten tiedätte, myös viimeiset raskauskuukaudet). Herkuteltua on tullut hieman liikaa, mutta en ole jaksanut olla itselleni liian tiukka sen suhteen vielä tässä kohtaa, sillä paino tuntuu putoavan joka tapauksessa vähitellen. 

Syynä herkkujen kanssa lepsuiluun on se, että imettäminen kuluttaa kaloreita vuorokaudessa eri lähteiden mukaan noin 400-700kcal. Itselläni se vastaa noin kympin juoksulenkkiä päivittäin. Sen kalorivajeen korvaaminen suklaalla ei tietysti ole järkevintä, mutta ei hetkellisesti myöskään katastrofi ja pimeän marraskuun aikana suklaalevyn avaaminen on ollut helppo ratkaisu saada mielihyvää ja lisäenergiaa. Imetyksen aikana ei myöskään suositella varsinaista laihduttamalla laihduttamista, jottei maidontuotanto heikkenisi, joten radikaali kaloreiden pudottaminen ruokavaliosta ei  kannata. Se, mikä kannattaa aina on kuitenkin pääosin terveellisesti syöminen, riittävä kaloreiden saanti ravitsevista lähteistä sekä monipuolinen ruokavalio, joka auttaa jaksamaan ja pitämään maidontuotantoa yllä. Luonnollisesti haluan itsekin vähitellen pudottaa raskauskiloja, mutta se pitää tehdä järkevästi yhdistämällä liikunta ja pääosin terveellinen ruokavalio. Tämän vuoksi aionkin joulukuussa tsempata ja vähentää herkuttelua, jottei se olisi jokapäiväistä, kuten marraskuussa on ollut. Helppoa se ei tule olemaan, koska olen päästänyt itseni jo sokerikoukkuun, mutta olen tehnyt vieroituksen ennenkin, joten eiköhän nytkin onnistuta. Juhlia on tietysti tulossa ja joulukin, ja niiden aikana varmasti herkutellaan, mutta arkena koitan panostaa järkeviin ruokavalintoihin. Pääateriat, lounas ja illallinen ovat jo nyt kunnossa (usein lounaaksi ruokaisa salaatti ja illalla sopiva setti hiilari+proteiinipitoista ruokaa), mutta välipaloihin haluan panostaa, jotta herkkuhimot pysyvät niiden avulla kurissa. 

Tässä vähän listaa "hyvistä välipaloista", joiden nappaaminen kannattaa suklaan sijaan:
  • Kreikkalainen jogurtti (+mysliä/hedelmiä/pähkinöitä)
  • Mandariinit/Klementiinit
  • Persimonit
  • Banaani (+maapähkinävoi) 
  • Kourallinen pähkinöitä
  • Avocado (pelkästään tai levitteenä leivän päällä)
  • Kananmunat 
  • Kalkkunaleike+kurkku (kääri kurkku leikkeen sisälle)
  • Raejuusto
  • Täysjyväleipä vihanneksilla ja leikkeleellä
  • Smoothiet
  • Rahka
  • Vihannekset esim. kurkku/porkkana/broccoli
Tuleeko mieleen muita helppoja välipalaideoita? Onko muita sokerikoukussa olevia? Vertaistukea ja tsemppiä meille! :)

Kivaa maanantaita!

-Karoliina 


Seuraa blogia Instagramissa / Facebookissa / Bloglovinissa / Blogit.fi:ssä

6 kommenttia:

  1. Hih mä elin myös muutamat ekat imetyskuukaudet suklaadiettiä ja paino putosi silti tasaisesti -0,5kg/viikossa. . Meidän poika oli kyllä kova syömäänkin! Noin tunnin välein ;).. Hyviä vinkkejä sulla kuitenkin ja vedenjuonti tosi tärkeää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, jep..oon kuullut, että suklaadietti on aika suosittu monella tässä kohtaa! ;) Syytän kyllä myös tätä vuodenaikaa ja pimeyttä! Ja joo, vettä menee kyllä ihan hullun paljon! Kerrankin ei juominen unohdu, koska janottaa heti, kun alkaa imettämään.. :)

      Poista
  2. Hyviä vinkkejä! Mulla on kans nyt pimeän aikaan vähän lähteny herkkumopo keulimaan. Ei ehkä niin ett söisin hulluna kerralla, vaan vähän joka päivä :D Mulla on tulossa huomenna blogiin / joulukalenteriin ainaki yksi semisti parempi herkku, joka on tosin myös aika koukuttavaa... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, täällä sama, että herkkuja on mennyt ihan joka päivä! Nyt koitan vähän ryhdistäytyä, kun eihän ne enää ees maistu niin hyvälle, jos niitä syö joka päivä :D Oi ihanaa, pitää kurkkia sun joulukalenteria! Hauskaa, että jaksat sen järkätä! :) Ihanaa joulukuuta <3

      Poista
  3. Hyviä vinkkejä ja tuo kalkkunaleike ja kurkku kuulostaa ihan siltä, että menee minulla vielä kokeiluun :D

    Naisen keho on siitä hieno, että se tosiaan muistuttaa imettäessä siitä juomisesta. Herumisen kanssa usein alkaa yhtäaikaa sellainen kuolemanjano, jos ei vettä ole käsillä!
    Ja vesi on tosiaan ihan tärkein siinä hommassa. Ja syöminenkin tietysti.

    Suklaa on siitä huono, että herkkävatsaiselle vauvalle se saattaa aiheuttaa vatsanväänteitä, mut ah, miten ihana ja nopea endorfiinipotku siitä tulee :D

    Tämän raskauden aikana oon ollut kovasti hedelmien perään ja meinaan niitä pitää jatkossakin kaapissa. Jospa niillä korvais sitten herkut vaikkakin siis olen tässä nyt loppumetreillä jäänyt koukkuun myös sokeriin, vaikka jo ajattelin hyvin pärjääväni ilman.
    Kun antaa pikkusormen, niin se vie koko käden.

    Ai niin, en muuten ole varma olenko aiemmin kirjoittanut tänne mitään, mutta löysin siis blogisi tuossa kuukausi-pari sitten ja lueskellut siitä lähtien.

    Onnea perheenlisäyksestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Lyyli! :) Tosi kiva, kun kommentoit ja hauska "tutustua" :) Kiva tietää, ketkä siellä lueskelee! Ja kiitos onnitteluista :) Mulle maistui myös kesällä raskausaikana hedelmät, ahh vesimeloni! Mutta tosiaan loppuraskaudessa ne herkut vei koko käden..ei vaan sitä pikkusormea :D Se tapahtuu niin helposti!! Mutta jos nyt tsemppaisi pikkasen niiden herkkujen kanssa! Meidän pikku neidille ei tunnu tulevan suklaasta masuvaivoja ainakaan vielä, mutta jos tulisi niin olisipa hyvä syy vähentää suklaata! En silti toivo masuvaivoja hänelle, koska oon sellainen suklaanrakastaja! ;) Paljon tsemppiä sulle loppuraskauteen!! :)

      Poista