tiistai 4. joulukuuta 2018

Raskaudesta palautuminen (6kk synnytyksestä)

Vauva täytti viime lauantaina 6 kuukautta ja ajattelin, että nyt voisi olla aika vetää yhteen äidin osalta tämä raskaudesta palautumisprosessi, vaikkei siinä vielä ihan maalissa ollakaan. Tuntuu kuitenkin siltä, että nämä kuukausittaiset palautumispäivitykset ovat nyt tulleet tiensä päähän ja on yhteenvedon aika. 


1kk synnytyksestä- 6 kk synnytyksestä
Nyt kun katson tätä puolta vuotta taaksepäin, niin onhan tämä raskaudesta palautuminen ja liikunnan pariin palaaminen raskauden jälkeen ollut aikamoinen prosessi. Se on vaatinut aikaa, kärsivällisyyttä, kuntoutusta, oikeanlaista  harjoittelua ja äitiysfysioterapeutin apua. Se on myös vaatinut paljon asiaan perehtymistä itsenäisesti, minkä olen tehnyt mielelläni, sillä koen raskaudesta palautumisen ja liikunnan pariin palaamisen todella mielenkiintoiseksi aiheeksi.  

Liikunnan pariin palaaminen raskauden jälkeen ja raskaudesta palautuminen (vatsalihasten erkauman kuntoutus, keskivartalon hallinta- ja voima, lantionpohjan optimaalinen toiminta jne.) ovat asioita, joissa mielestäni  naiset jäävät liian helposti yksin, jossei osaa etsiä, pyytää tai hankkia apua itse. Ilman ihanaa äitiysfysioterapeuttiani Terhiä olisi oma palautumiseni vielä varmasti paljon enemmän vaiheessa. Lämmin suositus siis äitiysfysioterapialle synnytyksen jälkeen, vaikkei mitään isompia ongelmia olisikaan. Ainakin saa henkilökohtaiset ohjeet palautumiseen ja apua liikunnan aloittamiseen turvallisesti ja järkevästi.


Yksi parhaista asioista raskaudesta palautumisessa on ollut paluu rakkaan lajin eli juoksun pariin <3 Se, että saa taas juosta on ihan älyttömän ihanaa. 
On hyvä myös muistaa, että raskaudesta palautuminen on todella yksilöllistä ja eroja voi olla myös samalla henkilöllä eri raskauksien välillä. Tämän toisen raskauden jälkeen olen ollut aika varovainen liikunnan pariin palaamisen kanssa ja  halunnut tehdä asiat varmasti "oikein", kun taas ensimmäisellä kerralla olin palautumisen suhteen paljon kärsimättömämpi. Silloin onneksi kaikki meni hyvin eikä ongelmia suoranaisesti tullut lantionpohjan suhteen, vaikka aloitin juoksun 2 kuukautta synnytyksen jälkeen. Sanon suoranaisesti, koska lantionalueen ja selän ongelmia tuli n. 1,5 vuotta ensimmäisen synnytyksen jälkeen ja veikkaan, että ne johtuivat heikkouksista keskivartalon- ja lantion hallinnassa. Jos olisin silloin rakentanut synnytyksen jälkeen vahvempaa perustaa keskivartalolle, niin ehkä ongelmia ei olisi tullut. Mene ja tiedä. 

Tällä hetkellä olen tyytyväinen siihen, missä nyt menen palautumisen suhteen. Lantionpohja on siinä kunnossa, että se kestää jo juoksua sekä hyppyjä ilman outoja tuntemuksia tai lirahduksia housuun. Keskivartalo vahvistuu edelleen koko ajan ja pystyn tekemään jo haastavampiakin coreliikkeitä ilman, että tuki keskivartalossa pettää. Joudun toki keskittymään keskivartalon hallintaan, ryhtiin ja lantionpohjan aktivoimiseen edelleen tosi paljon, mutta hallintaa on jo sen verran, että treeneissä ei enää tarvitse niin paljon miettiä, että mitä voi tehdä ja mitä ei. Pilatestreeneistä on ollut keskivartalon kuntouttamisessa paljon apua nyt ihan viime kuukausien aikana. Parasta palautumisessa on tässä kohtaa se, että voin liikkua ja tehdä erilaisia treenejä, alkaa kasvattaa kuntoa ja haastaa itseäni enemmän liikunnan osalta! <3


Kunnon hikitreenin jälkeen <3

Raskauskiloja mulla on vielä n. 4kg jäljellä (23kg oli koko potti sairaalassa ollessa) ja uskon, että ne tippuu ajan kanssa. Varsinkin kun treenien tehot tästä hieman nousee ns. normaalille tasolle, niin eiköhän kroppa asetu hyvänolon painoonsa, jos ja kun ruokavalio pysyy suht samanlaisena kuin nytkin.

Jos nyt lähtisin tälle raskaudesta palautumismatkalle uudestaan, niin tässä muutamia asioita, joita tekisin eri tavalla tai aikaisemmin:
 • En käyttäisi ensimmäisessä treenissä raskauden jälkeen (mulla se oli 6 viikkoa synnytyksestä) käsipainoja, vaan tekisin treenin oman kehon painolla. --> Aloittaminen käsipainojen kanssa oli ehkä vähän turhaa, koska oman kehon painossa on ihan riittävästi työtä tuossa kohtaa, kun palaa tauon ja synnytyksen jälkeen treenien pariin. 
 • Opettelisin hengittämään nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Aina. Ja muistaisin hengittää kun jumppaan ja teen mitä tahansa. Hengitys, niin yksinkertainen asia, unohtuu helposti ja kun sen opettelee kunnolla, auttaa se keskikehon palautumisessa synnytyksen ja raskauden jälkeen.
 • Menisin äitiysfysioterapeutille aikaisemmin! N. 2kk synnytyksestä voisi olla hyvä hetki. Oma palautuminen olisi varmasti ollut nopeampaa, jos olisin mennyt äitiysfyssarille aikaisemmin kuin 3,5kk synnytyksestä. Mutta toisaalta, sinne meneminen ei koskaan ole myöhäistä! <3
 • Liittyisin jo raskausaikana Facebookissa ryhmään "synnytyksestä palautuminen -Suomen äitiysfysioterapeutit ry" -->Timanttista tietoa ja ohjausta, jos raskaudesta palautuminen askarruttaa. 
 • Opettelisin raskausaikana rentouttamaan lantionpohjaa eri ponnistusasennoissa. Ei varsinaisesti liity raskaudesta palautumiseen, mutta veikkaan, että oma synnytys olisi ollut helpompi ja lantionpohja olisi saanut vähemmän kuormitusta, jos olisin enemmän harjoittanut lantionpohjan rentouttamista jo raskausaikana. 
 • Hankkisin kirjan Venus kuntoon -palaudu synnytyksestä  jo raskausaikana-->Ihan superhyvä kirja lantionpohjalihasten harjoittamisesta! 
Siinäpä ne. Jos aihe kiinnostaa niin kurkkaa myös nämä aikaisemmat tekstit aiheesta: 


Ihanaa viikon jatkoa! Olisi kiva kuulla miten teillä muilla tänä vuonna synnyttäneillä sujuu raskaudesta palautuminen?

<3: Karoliina


Seuraa myös Instagramissa @candyntreenit & @candyontherun Facebookissa / Bloglovinissa Blogit.fi:ssä  

6 kommenttia:

 1. Voi, harmittaa että nämä loppuvat! postauksia on ollut mukava lukea. hienoa kuitenkin että kroppa alkaa olla kunnossa! :) täällä synnytyksestä 5kk. Olen erittäin tyytyväinen että arjesta alkaa löytyä aikaa jolloin urheilu on mahdollista. viimeisen 3-4 viikon pilates yllätti tehokkuudella! Korsetti on huomattavasti tukevampi. Tai sitten aika oli kypsä palautumiseen? olen käynyt myös pari kertaa 20 min hölkällä ja se on ollut ihan mahtavaa, tuntuu kuin olisin lentänyt!! :) tämä loi myös uskoa että juoksukuntoon voi vielä päästä takaisin vaikka harjoitteluun ei olekaan paljon aikaa. Nyt pitää vain pitää säännöllinen pilates, lihaskunto ja juoksun aloittelu yllä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kommentista ja ihana kuulla, jos nämä postaukset on olleet mielenkiintoisia! :) Hyvältä kuulostaa sunkin palautuminen!! Mä kyllä uskon tohon, että palautumiseen vaikuttaa myös tuo, että "aika on kypsä". Mulla alkoi selkeästi tapahtua edistystä, kun synnytyksestä oli kulunut se 5kk! Pilates on kyllä tosi tehokasta ja ihanaa, oon oppinut tykkäämään siitä myös! Ja ehdottomasti, kun saa treenit pidettyä säännöllisinä, niin tuloksiakin syntyy! Tsemppiä sinne kovasti! :)

   Poista
 2. On ollut kyllä mielenkiintoista seurata matkaasi, ja edelleen ihailen sun kärsivällisyyttäsi ja pitkäjänteisyyttä. Se taatusti palkitaan. <3 Ens kesänä juostaan toivottavasti yhdessä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, ihana olet <3 Niinpä, se ois aivan ihanaa!! <3 Ja tehdään jotain muutakin sporttia! Oisko Vierumäen paikka? ;) <3

   Poista
 3. Ihana Karkki <3 Kehu(i)n sua maasta taivaisiin ja hitsit mikä esikuva oletkaan! Kirjoitin itse tänään myös palautumisesta - tai ehkä sen puutteesta - blogiin ja aion nyt toden teolla tehdä töitä tämän palautumisen etenemiseen. On tosi hankalaa kun kaikkien kropat palautuvat niin eri ja omaa tahtia, mutta varmaa on se, että kaikkien kyllä täytyy tehdä duunia sen palautumisen eteen - eikä luottaa pyhään henkeen kuten nimeltä mainitsemattomat a.k:t.. :D
  Juoksemaan en kyllä 6kk kohdalla valitettavasti pääse koska core ei kestä, mutta mieluummin kehitän nyt kunnollisen pohjan kerralla sen sijaan, että kärsin sitten myöhemmin. Ei ne talotkaan ilman perustaa pitkään seiso.
  Hei kiitos vinkistä tuosta fb-ryhmästä - liityin heti!
  Mahtavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Jossu, kiitos tuhannesti kehuista <3 Kävin lukemassa sun tekstin, mielenkiintoista pohdintaa :) Ja kuten ollaan viestitelty, niin teillä on tosiaan ollut sen verran haastava alkutaipale vauvan kanssa, ettei ole ihme jos energiaa ja jaksamista omiin treeneihin ei löydy. Mutta toivottavasti nyt jatkossa löytyy! <3 Ja tosiaan se palautuminen on niin yksilöllistä, että siinä kannattaa ihan kirjaimellisesti vaan miettiä ja tuijottaa sitä omaa napaa, eikä verrata muihin ;) <3 Tsemppiä!!

   Poista