maanantai 11. marraskuuta 2013

Treenien suunnittelu: kalenteri avuksi!

Hyvin suunniteltu on ainakin minun kohdallani puoliksi tehty. Kuten olen kertonutkin, käytän aina sunnuntaisin jonkin verran aikaa tulevan viikon liikuntakertojen suunnitteluun. Niin tein myös eilen illalla, kun istuin kalenterin kanssa alas ja aloin pohtimaan tulevaa viikkoa. Liikunta on minulle tärkeä asia, joten se on myös yksi prioriteeteistani, kun suunnittelen ajankäyttöäni. Viikkoni ovat hyvin vaihtelevia johtuen epäsäännöllisistä työvuoroista sekä opiskelusta, joten treenien suunnittelu on jokaiselle viikolle hieman erilaista. Toisilla viikoilla ehdin liikkumaan enemmän ja toisilla vähemmän, mutta pyrin aina vähintään kolmeen liikuntakertaan viikossa.


Kun treenit ovat kirjoitettuna kalenteriin, niistä luistaminen on paljon epätodennäköisempää! 
  
Aloitan treenien suunnittelun tarkastelemalla viikon muuta ohjelmaa ja pakollisia menoja. Mihin saan treenit parhaiten sovitettua ottaen huomioon muut menot? Suunniteltuani treenipäivät ja lepopäivät, mietin minkätyyppisiä treenejä haluan tehdä,  ja mihin aikaan päivästä niiden tekeminen onnistuu. Esimerkiksi tällä viikolla treenipäiviäni tulevat olemaan ma,ti,ke,to ja pe. Viikonlopun jätän ainakin alustavasti vapaaksi treeneistä, koska tiedossa on töitä ja muita rientoja, joten päivät tulevat olemaan melko täysiä eikä liikunnalle välttämättä jää aikaa.


Viime aikoina treeneissäni ovat painottuneet ryhmäliikuntatunnit. Marras-joulukuu on mielestäni loistavaa aikaa keräillä intoa uuteen juoksukauteen ja hyödyntää ryhmäliikuntatarjontaa, jos sellaista omalta salilta löytyy. Omia suosikkejani ovat tällä hetkellä erityisesti Elixian Power ja Xycling, jotka ovatkin olleet säännöllisesti viikko-ohjelmassan useamman viikon ajani. 

Kalenterin tutkailun jälkeen sain laadittua tälle viikolle alustavan treenisuunnitelman, joka näyttää tältä: (tarvittaessa muutan suunnitelmia päivän fiiliksen ja kropan tuntemusten mukaan)

Ma: Elixia Xycling + Shape + Ratsastus
Ti: Crosstraining+ Elixia Power
Ke: Uinti(?) --> riippuen päivän aikataulusta, joka ei vielä täysin tiedossa + ratsastus 1h
To: Xycling + Shape /Juoksu (-->katsotaan lähempänä, jompi kumpi)
Pe: Crosstraining + Elixia Power  + estekisat
La: Lepo
Su: Lepo/fiiliksen mukaan 

Näin. Ja sitten kun olen tämän suunnitelman tänne kirjoittanut, on siitä paras olla luistamatta! ;)
 
Suunnitteletko sinä viikon treenejä etukäteen vai menetkö täysin fiiliksen mukaan?

 
 

8 kommenttia:

 1. Mä suunnittelen alustavasti yleensä liikuntoja, että tiiän pääpiirteittäin, mihin voisin mennä tai mitä tehdä ja itellä se ainakin toimii niin hyvin! Tietty aina ei voi toteuttaa kaikkia, mutta yleensä ne on helpompi toteuttaa, kun on suunnitellut ne jo viikon alussa! ;) Kivaa treeniviikkoa sulle, Karkki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aika samoilla linjoilla ollaan! Kiitos samoin sinne Hanna!! :)

   Poista
 2. Suunnittelen lähes aina mutta mulla on vielä parantamisen varaa muutoksensietokyvyssä. Jos jostain syystä en pystykään tekee päivän suunniteltua treeniä, menee päivä ihan pilalle ja oon valmis heittää hanskat tiskiin koko viikon osalta... Mutta työstän asiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Meillä kaikilla on omat työstettävät osa-alueemme ja niiden tunnistaminen on jo hyvä lähtökohta! :) Mutta joo, tiedän tunteen kun asiat eivät menekään ihan suunnitellusti. Sitten pitää vaan koittaa nollata tilanne ja päättää, että huomenna on päivä uusi. Pätee aika moneen muuhunkin asiaan kuin vain liikuntaan! ;) Tsemppiä!

   Poista
 3. Suunnittelen vaihtelevasti, mutta suunnittelen. Pyrkimyksenä on viisi vaihtelevaa treenipäivää ja kaksi lepopäivää viikossa. Treenin kirjaaminen etukäteen treenipäiväkirjaan on osoittautunut toimivaksi konstiksi patistaa itsensä lenkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Samaa mieltä! Toimii sekä liikkeelle patistamiseen että oman kunnon kehityksen seurantaan. Itse ainakin tykkään lueskella toisinaan vanhoja treenimerkintöjä ja fiiliksiä Hyvää treeniviikkoa sinne! :)

   Poista
 4. Mä suunnittelen treenit salibandyharrastuksen ympärille. Meillä on suunniteltu ohjelma, jossa lajiharkat on ma,to,pe. Ke fysiikkatreeni, ja Ti oto-aerobinen, ja la/su myös aerobinen toisena päivänä ja toisena lepo. Näin ollen salibandykauden aikana tämä toistaa itseään.

  Itse kuitenkin suunnittelen treenejä vielä töiden mukaan, ja vähän jalkojenkin kunnon mukaan. Nyt esim. tällä viikolla jalat tuntuvat kovin raskaalta, jotenka vältän koko viikon jalkatreenejä (lukuunottamatta tietty niitä säbäharkkoja), ja sen sijaan keskityn kevyeen aerobiseen ja ylä-ja keskivartaloon.

  Mutta tarkkoja aikoja en noille muille treeneille suunnittele etukäteen, vaan teen suunnitelmat vähän muun elämän mukaan. :) Tosin en käykään missään ryhmäliikuntatunneilla tms, jossa aikoja pitäisi kattoo, joten sen puoleen voin vapaammin valita päivän ajankohdan.

  Ja joskus on ihan parasta mennä vain fiiliksen mukaan. Ite oon saanu myös parhaat tulokset juoksujutuissa sitten, kun antaa vain fiiliksen viedä :) http://arjenhetket.blogspot.fi/2013/09/extempore-lenkki.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on kyllä melkoinen paletti pyöritettävänä noissa treeneissä säbäkaudella ja varmasti paras tapa on juuri salibandyyn liittyvien treenien lisäksi mennäkin fiiliksen mukaan ja kroppaa kuunnellen :) Tulee varmasti hyviä tuloksia kun niin monipuolisesti treenaat! :) Voi vitsi, oispa kivaa pelata salibandya pitkästä aikaa, pelasin muutaman vuoden pienenä, mutta se jäi sitten ratsastuksen ja taitoluistelun takia. Pitää laittaa jotku kaveripelit pystyyn joku päivä! Kivaa viikkoa sinne! :)

   Poista