sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Treeniviikko #47: Osteopaattisia oivalluksia osa 2 ja napakoita treenejä

Moi vaan! Mukavaa sunnuntai-iltaa! Blogi sai lauantai-illan inspiraatiohetkessä hieman uudenlaisen ulkomuodon, toivottavasti tykkäätte! Ja jos ette tykkää, niin kertokaa ihmeessä, miten olisi parempi! :) Haluaisin, että blogi on miellyttävän näköinen, helppolukuinen ja tietysti sisällöltään kiinnostava, joten otan mielellään vastaan ideoita myös kirjoitettavista aiheista. Uusi malli blogissa mahdollistaa nyt isommat kuvat, joista ainakin itse tykkään. Sen voin kertoa, että aika paljon mielenkiintoisia juttuja on luvassa talven aikana, kun ensi viikolla käynnistyy HCR Street Teamin-projekti kohti ensi kevään HCR:ää! Pysy siis kuulolla! ;) 
 
Viime vuoden HCR exposta! :)

Tämä kiireinen viikko alkaa olla lopuillaan ja täytyy sanoa, että ei se nyt niin paha ollut lopulta,  vaikka perjantai-iltana töissä meinasi usko (ja hymy naamalta) loppua. No siitäkin selvittiin, kuten myös lauantain aamuvuorosta ja sitten sain rentoutua! Ahh, voi pojat, että oli ihanaa saada tämä sunnuntai kokonaan vapaaksi. Olisin voinut tänään tehdä kouluhommia, kuten etukäteen suunnittelin, niitä nimittäin riittää, mutta päätin ottaa yhden kokonaisen nollauspäivän ilman töitä ja kouluhommia, ja se teki todella hyvää. Päivään kuului vähän shoppailua, kaupungilla hengailua, syömistä ja vihdoin pääsin myös kahvittelemaan Akateemisen Starbucksiin! Huippua! Ilta tulee kulumaan kavereiden kanssa hengaillen. Ihan täydellinen vapaapäivä siis!

Miten niin Starbucks fani? ;)
Viikon treenit ja toinen käynti osteopaatilla

Hyvä aikataulutus on kiireen keskellä kaiken a ja o, tämä viikko osoitti sen selvästi! Treenien puolesta viikkoa kuvaa hyvin "nopeat ja napakat" treenit, joita olen tehnyt useampia. Aika on ollut kortilla monena päivänä, joten päätin, että teen treenin vaikka lyhyempänä, kunhan teen!  Lisäksi kävin torstaina toisen kerran osteopaatilla ja sain sieltäkin kotiläksyjä, siitä lisää kohta. 

Maanantai: Maanantai meni kouluhommissa, joten päivän ainoa varsinainen liikuntahetki oli illan ratsastustunti. Tiistaina tein aamulla  lyhyen ja tehokkaan juoksu&vatsa treenin,joka oli kyllä ihan huippu! Keskiviikkona oli luvassa luentoja ja tenttiin lukua, ja treeninä piti olla illan ratsastustunti. Alkuillasta tuli kuitenkin ihmeellinen huono olo, päänsärky ja väsymys, joten päädyin lepäämään illan ja jättämään ratsastuksen väliin. Selvisin onneksi säikähdyksellä flunssan tulosta ainakin toistaiseksi ja lepo sekä vitamiinit tekivät tehtävänsä. Liikkeellä on ilmeisesti tällä hetkellä, jos jonkin sorttista lenssua, joten täytyy olla tarkkana.  

Torstaina oli vuorossa toinen käynti osteopaatilla, viime kerta oli tosiaan viikko sitten. Viikon aikana olen muun liikunnan ohessa tehnyt keskimmäistä pakaralihasta vahvistavaa harjoitusta. Aloitimmekin käynnin kertailemalla kuulumisia eli lähinnä onko pakaralihaksen/alaselän kipu vaivannut. Kerroin, että kummatkin ovat olleet huomattavasti parempia, mutta en tosiaan ole juossut kuin yhden kerran viikossa, joten lepo on siis myös varmasti auttanut tähän vaivaan.

Alkukeskustelujen jälkeen kertasimme vielä Gluteus Medius-harjoituksen, koska halusin varmistaa, että teen sen varmasti oikein. Voisin yrittää kuvata harjoituksen videolle, jos jotakuta kiinnostaa, sillä blogiin tullaan paljon hakusanoilla "gluteus medius" eli aihe ilmeisesti kiinnostaa muitakin kuin minua! :)

Sitten oli hoidon vuoro, ehdimme tällä kertaa tehdä sitä huomattavasti pidempään kuin ekalla kerralla, jolloin kului aikaa alkuhaastatteluun ja jalkojen analysointiin juoksumatolla. Hoidon aikana osteopaatti käsitteli selkääni ja kireitä lonkan alueen lihaksia sekä ongelmallista oikeaa jalkaa. En tosiaan osaa sanoa mitä kaikkea hän teki, mutta hoito oli sekä mukavan tuntuista että joissain kohdin kipeää tekevää, mutta uskon, että se tekee hyvää oikeille kohdille kropassa. No pain no gain.

Hoidon lopuksi kävimme läpi uuden harjoituksen, jonka tarkoituksena on saada alaraajojen linjaus suoremmaksi. Nyt ongelmana on tosiaan polven sisäkierto, joka johtuu pitkälti keskimmäisen pakaralihaksen heikkoudesta.  Harjoituksessa tehdään pientä kyykkyä toinen jalka edessä, toinen taaempana, paino etujalalla. Tarkoituksena on aktivoida jalan asentoa oikeanlaiseksi, niin, että linjaus on suorassa;  ylimpänä on lonkka, sitten polvi ja lopuksi 2.varvas suorassa linjassa.  Painon tulee jakautua jalalla tasaisesti jalan sisä-ja ulkosyrjälle sekä kantapäälle muodostaen kolmion. Kyykkyjä tulisi tehdä päivittäin 2x15 kummallekin jalalle. Kilttinä tyttönä aion noudattaa tätä ohjetta, koska haluan saada hommat kuosiin ennen varsinaisten maraton-treenien aloittamista! :)

Torstaina illalla tein lyhyen treenin kotona. Treeni näytti tältä
 • Juoksua 10min
 • 1 min lankku 
 • 10x vatsarulla
 • 10x kierrot sivulankussa molemmin puolin 
 • 30xvatsarutistus
 • Toista x2
 • Venyttelyt  
Koti-juoksumatto on päässyt tällä viikolla käyttöön lyhyissä treeneissä :)

Perjantaina oli aikaa taas vain pikaiseen treeniin tentin ja työillan välissä, joten suuntasin Elixialle tekemään kiertoharjottelutreenin, jossa tällä kertaa käytin crossaria aerobiseen osuuteen ja painoja lihaskunto-osuuteen. Lihaskunto-osuudessa keskityin jalkoihin ja käsiin.
 • 10min crossarilla alkulämpö
 • Tasakyykyt (17,5kg tanko painona) x30
 • Askelkyykyt molemmin puolin x30 (7,5kg tanko painona)
 • 15min crossarilla
 • Hauiskääntö x10+10+10 (10kg tanko)
 • Ojentajat x30
 • Lankku 2 minuutin pito
 • Lyhyet venyttelyt 
Oli kiva päästä treenaamaan pitkästä aikaa vähän painoilla. Lihaskunnon ylläpitäminen on huipputärkeää juoksunkin kannalta, joten koitan tsempata siinä kovasti.

Lauantaina olin tosiaan aamuvuoron töissä, ja suuntasin töiden jälkeen suoraan Elixialle tekemään pikaisen treenin, jossa crossailin puoli tuntia ja loppuun tein taas 2 minuutin lankun. Olen taas entistä motivoituneempi tekemään lankkuja ja treenaamaan muutenkin syviä vatsalihaksia, koska osteopaatti muistutti niiden merkityksestä juoksuasennon ylläpitämisessä. Ehkä ensi kesänä pystyn siihen 5 minuutin yhtäjaksoiseen lankkuun, joka oli tavoitteena jo viime kesänä, mutta se jäi saavuttamatta...Pidetään mielessä! :) Lauantai-iltana venyttelin telkkarin edessä vielä pitkään ja tein kehonhuoltoa rullailemalla foam rollerilla ja tennispallolla. 


Tänään sunnuntai aamuna suuntasin Elixialle Power-tunnille. Oli kivaa tehdä voimatreeniä ja ohjaaja oli han super hyvä! Elixialla mielestäni ohjaajien taso vaihtelee todella paljon, on ihan huippuja, mutta sitten on myös niitä ei niin hyviä... Joka tapauksessa tänään oli hyvä treeni ja huippu ohjaaja! Vapaapäivä alkoi siis parhaalla mahdollisella tavalla! :)

Sellaista tällä viikolla! Ensi viikosta on tulossa vähintään yhtä kiireinen kuin tästäkin viikosta, mutta paljon kivoja ja mielenkiintoisia juttuja on luvassa! :) 

Mukavaa sunnuntai-iltaa ja uuden viikon alkua! 

-Karoliina


4 kommenttia:

 1. Hitto, mä oon nyt jo useemmasta sun blogitekstistä lukenu siitä keskimmäisestä pakaralihaksesta ja yrittäny käyttää mielikuvitusta, mut ei. Kun yleensä ihmisillä on ahterissa vain kaksi kankkua, oikea ja vasen. Foto ois kiva! (Siis sellanen, jossa se keskimmäinenkin näkyy)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Jep, kaksi kankkua löytyy, oikea ja vasen! :) Mutta niissä kankuissa on pakaralihaksia, joiden nimet ovat iso pakaralihas, pieni pakaralihas ja keskimmäinen pakaralihas, ja jokaisella niistä on oma tehtävänsä. Ison pakaralihaksen eli Gluteus Maximuksen tehtävänä on lonkan ojennus, kun taas pienen ja keskimmäisen eli Gluteus Minimuksen ja Mediuksen tehtävänä on reisien loitonnus. Keskimmäinen pakaralihas sijaitsee tuossa lonkkaluun "vieressä". Toivottavasti selvensi hieman! :)

   Poista
  2. Höh. Selvensi, mutta oli tylsempää kuin kuvittelin. Olisi ollut jännä nähdä kuva kolmipakaraisesta juoksijasta.

   Poista