torstai 14. marraskuuta 2013

Käynti osteopaatilla & oman kropan heikkouksien tunnistaminen

Kävin tänään elämäni ensimmäistä kertaa osteopaatilla! Edelleenkin sulattelen tuota kaikkea tietomäärää, jota sain oman kroppani toiminnasta lyhyellä, tunnin kestävällä käynnillä. Päädyin osteopaatille urheiluhierojani Pirjon suosituksesta. Hyvistä yrityksistään huolimatta, hän ei onnistunut viime hierontakerralla saamaan pakaran ja alaselän jumejani täysin auki, joten kaivattiin uusia ratkaisuja. Hankin tietoa osteopatiasta ja osteopaateista netin kautta, sillä se oli hoitomuotona itselleni täysin tuntematon, joten tuntui varmemmalta hankkia siitä hieman etukäteistietoa ennen ajan varausta. Osteopaatit hoitavat tyypillisimmin erilaisia tuki- ja liikuntaelinperäisiä vaivoja, pyrkien selvittämään vaivojen syyt ja antaen niihin tarvittavaa hoitoa. (Lähde) Olen jo yhden käynnin perusteella 110% tyytyväinen, että menin osteopaatin pakeille, ja ainoa asia jota harmittelen on, että miksi menin sinne vasta nyt? (+myös sitä, että sain parkkihallista sakot, kun unohdin laittaa parkkikiekon juostessani kiireelle osteopaatin vastaanotolle #fail!)

Lähde
Hieman taustaa: Juoksuharrastukseni aikana kaikki ongelmat, joita minulla on ollut, ovat olleet kehon oikealla puolella: sääriluun rasitusmurtuma oikeassa sääriluussa, IT-jänne ongelmia oikeassa polvessa/it-jänteessä/lonkan kipuilua ja nyt viime aikoina alaselän ja pakaran oireilua nimenomaan kropan oikealla puolella. Kaikkiin näihin vaivoihin on löytynyt keinoja, joilla olen saanut ne kuntoon (hetkellisesti!), ja pystynyt jatkamaan treenaamista jonkin ajan kuluttua normaalisti. MUTTA, koska ongelmat ovat näin selkeästi yksipuolisia ja ilmenevät aina oikealla puolella, on siihen oltava syynsä! Tällä hetkellä olen enemmän kuin motivoitunut löytämään vaivojen aiheuttajan enkä jatkuvasti odottelemaan milloin taas tulee jotain kremppaa. 

Kuvassa tummennettu lihas on keskimmäinen pakaralihas eli gluteus medius
Olen jo pitkään miettinyt oman kroppani heikkouksia ja oppinutkin niistä matkan varrella paljon; tekemällä, lukemalla ja kokeilemalla. Lähinnä tarkoitan nyt heikkouksia, joita minulla on alaraajoissa, lonkassa ja pakaroissa, sillä ylävartalon heikkoudet eivät sen vähäisen käytön takia ole tulleet selville samalla tavalla. (Heh pitäisiköhän pumppailla ylävartaloa enemmän niin saataisiin sieltäkin heikot kohdat esille?). Selkeä heikko kohta minulla on keskimmäinen pakaralihas eli gluteus medius, jonka heikkous tulee esille siinä, että lonkka pääsee kiertymään liikaa eteenpäin sekä kävellessä että juostessa. Se on vaikuttanut osaltaan kaikkiin näihin vaivoihin. Heikkous on suurempaa oikealla puolella, mutta ei vasenkaan saanut puhtaita papereita, joten molempia puolia on harjoitettava yhtälailla. 

Hyvä ja tasapainoinen lihaskunto ehkäisee vammoja, askelkyykkäämään siis! ;)
Takaisin käyntiin osteopaatilla: Aloitimme käynnin käymällä läpi omaa juoksuhistoriaani ja kerroin osteopaatille erilaisista vaivoistani ja juoksutaustastani sekä omia (asiantuntevia) diagnooseja vaivoistani, heh! ;)  Tämän jälkeen siirryimme juoksumatolle analysoimaan kävelyäni, jonka näkeminen videolta oli samaan aikaan tosi outoa (katsella nyt itseään kävelemässä alusvaatteisillaan, hah!) ja myös todella informatiivista. Videolta näkyi selkeästi, kuinka molemmat polvet hidastuksissa menivät hieman sisäkiertoon ja etenkin oikea lonkka teki huomattavasti suurempaa liikettä kuin vasen, mutta molemmat lonkat vaappuivat hieman liikaa eikä lantio pysynyt tarpeeksi stabiilina. Lopuksi tein vielä yhden jalan kyykkyjä molemmilla jaloilla, joista myös ilmeni polven kiertyminen sisäänpäin. Tämä ei sinänsä ollut uutta tietoa, koska olen tehnyt aikaisemminkin töitä vahvistaakseni keskimmäistä pakaralihasta, mutta se ei selkeästi edelleenkään ole riittävän vahva pitääkseen yllä lantion stabiliutta.

Jalkojen analyysien jälkeen osteopaatti teki hoidon hoitopöydällä, johon sisältyi selän ja jalkojen tunnustelua ja manipulointia sekä lantion "auttamista" oikeampaan asentoon, muutama selän niksautus sekä vaivojen syyn analysointia. Alaselkä ja pakara alkoivat heti jo hoidon aikana tuntua paremmalta, mutta isompaan ongelmaan eli keskimmäisen pakaralihaksen jumppaamiseen sain ohjeet, joita aion noudattaa tarkasti seuraavaan käyntiin asti, jolloin jatkamme harjoituksia. Tulen käymään osteopaatilla ainakin 3-4 kertaa, jotta saamme ensin gluteus mediuksen (ja muut ilmenevät haasteet) vahvistumaan paikallaan ollessa ja sen jälkeen siirrettyä sen aktivoimisen myös juoksuun ja kävelyyn.

Olen todella toiveikas, että nyt aletaan päästä niin sanotusti asian ytimeen. Haluan pitää kroppani terveenä, jotta voin harrastaa liikuntaa ja tehdä monia muitakin asioita. Oman kropan heikkouksien tunnistaminen on mielestäni todella tärkeää ja usein askel eteenpäin kehityksessä. Jokaisella meistä on heikkouksia kropassa, toisilla kroppa pystyy paremmin kompensoimaan heikkoudet, ja ne eivät heijastu samalla tavalla muualle kroppaan, mutta toisilla kuten minulla, heikkoudet alkavat ajan myötä vaikuttamaan johonkin osaan kropasta. Nyt on aika työstää näistä heikkouksista, jos ei vahvuuksia niin ainakin vahvempia! :)


Onko sinulla heikkouksia kropassasi? Missä ne ovat ja ovatko ne aiheuttaneet ongelmia? Millä tavalla olet saanut heikkouksia käännettyä vahvuuksiksi tai vahvemmiksi? 

 


19 kommenttia:

 1. Olipa erittäin mielenkiintoista! Mä olen nimittäin nyt erityisesti kiinnittänyt huomiota juuri kehon tasapainoon ja tavoitteena olisikin saada koko kroppa kuntoon. Kehonhallinnalla ja lihastasapainolla on kuitenkin niin suuri merkitys juoksuasennon ylläpidossa, kuten itsekin kirjoitit.

  Mutta pitäisköhän sitä itsekin suunnata ihan osteopaatille, jos sieltä sais ihan noin kattavaa oppia. Oikeastaan HCR-klipeissä kattelin ekaa kertaa, että näyttääpä mun juoksu kummalliselta.. jotenka varmasti joitakin heikkouksia löytyy, ja asioita mitä pitäisi viilata.

  Sitä ennen kuitenkin mennään juoksija-lehden opeilla, fustraharjoitteluilla ja keskivartalon vahvistamisella.. kohti tasapainoa!!

  Minkäsmoisia neuvoja sait keskimmäisen pakaralihaksen vahvistamiseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi :) Kiva kuulla, että tuntui aihe kiinnostavalta!! Suosittelen kyllä lämpimästi osteopaatilla käyntiä jo yhden kerran perusteella, jos vain tuntuu siltä. Kysyinkin osteopaatilta, että "onko kellään ihmisellä täydellinen juoksuasento, sellainen missä ei ole mitään korjattavaa"? Ja hän naurahti ja totesi, että ipä niitä ainakaan ole siellä vastaanotolla näkynyt, eli lähes kaikilla on jotain korjattavaa. Mutta kaikki noi mitä teet kuulostaa tosi hyvältä kehon lihastasapainon saavuttamisen kannalta,joten tsemppiä vaan! :) Sain gluteus mediuksen vahvistamiseksi yhden liikkeen, joka on vähän samantyyppinen kuin olen tehnyt aikaisemmin, mutta erona aikaisempaan on siinä jalan kierto, jolloin keskimmäinen pakaralihas tekee töitä. (Yritin äsken kirjoittaa selityksen liikkeestä, mutta siitä ei tullut mitään, sori!!) :)

   Poista
 2. Täällä ei muuta olekaan kuin heikkouksia. :D Joskus mulla onkin juoksutekniikkaa videoitu, ja nyt olen ensi viikolla menossa taas fysioterapeutin juttusille. Tällä hetkellä vasen pakara, alaselkä ja takareisi totaalisessa jumissa ja saman jalan nilkka tosi kipeä. :/

  (En tiedä, olenko kommentoinut aikaisemmin, vaikka pitkään olenkin blogiasi seuraillut.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! :) Kiva, kun kommentoit nyt!! :) Voi että, kuulostaa haastavalta tuo sinun settisi! Minkälaista analyysia sait juoksutekniikastasi? Voisin kuvitella, että voisi olla jotain samantyyppistä heikkoutta kuin mullakin tuolla keskimmäisessä pakaralihaksessa ja sen takia alkaa muut kehon osat reagoida kivuilla. Toivottavasti saat selvyyttä vaivoihin! Ja jos fyssari ei auta, niin kokeile tosiaan osteopatiaa, oon ihan fani jo yhden kerran jälkeen! ;)

   Poista
  2. Silloin pari vuotta sitten oli ihan toisenlaista ongelmaa, ja kivun vuoksi juoksutekniikkakaan ei ollut normaali. Eli täytyisi mennä nyt uudestaan videoitavaksi. Fyssari on kyllä todennut, että mullakin gluteus mediukset ovat liian heikot. Kuulemma normaalille ihmiselle ovat tarpeeksi vahvat, mutta eivät juoksijalle.

   Mun hieroja opiskelee osteopaatiksi, joten silläkin on aika paljon tietoa näistä jutuista. Jos tuo fyssari (jolle ensi viikolla menen) ei tunnu auttavan, niin sitten seuraava osoite on osteopaatti. Naprapaattiakin tuli jo kokeiltua. :) Onhan tää turhgautavaa, kun tällä hetkellä onnistuu juuri ja juuri kävellä korttelin ympäri koirien kanssa. :( Pidemmistä KÄVELYISTÄKÄÄN ei tarvitse edes haaveilla.

   Poista
  3. Voi vitsi! :( On kyllä täydet sympatiat sun puolella, toivottavasti saat apua vaivoihin pian! Mulla oli tuollainen synkkä tilanne viime syksynä, kun toivuin sääriluun rasitusmurtumasta. Ei voinut harrastaa mitään iskutusliikuntaa ja siinä oli kyllä pää kovilla. Ootko muuten kokeillut uintia tai vesijuoksua? Niitä usein pystyy harrastamaan vaivojenkin kanssa.. Tsemppiä!! :)

   Poista
  4. Itse asiassa se sun rasitusmurtuma oli syy siihen, että aloin seurata sun blogia. Olin silloin(kin) telakalla reisiluun kaulan rasitusosteopatian takia. Sain jotain vertaistukea sun blogia lukiessani. :) Hienoa, että sä olet toipunut ja päässyt taas juoksemaan!

   Oon joskus kesällä viimeksi käynyt uimassa ja vesijuoksemassa. Siinä on se huono puoli, että siihen menee ihan kauheasti aikaa. Ei oo mahdollisuutta arkena sitä harrastaa, kun on noi koirat täällä kotona. Lisäksi se on musta aika tylsää.. Oon kyllä miettinyt, et vois joku kerta taas kokeilla sitäkin, jos tilanne ei tästä parane.

   Kiitos tsempeistä!

   Poista
  5. Joo, muistan itsekin, että etsiskelin silloin "telakka"-blogeja, koska ihminen tosiaan kaipaa siinä tilanteessa vertaistukea eikä välttämättä halua lukea vaan muiden jee jee-treenipäivityksiä. Tiedän niin sen tunteen! Mutta lopulta sitten oma asenne oli aika ratkaiseva siinä, että sain sääriluun kuntoon, koska päätin, että teen sen mitä pystyn, jatkan liikkumista jollain tavalla (oli se sitten vesijuoksua, se on vähän tylsää, I know, mutta siihenkin tottuu!:)) ja suuntaan katseen eteenpäin. Ja siinäkin tilanteessa ammattilaisen apu, silloin erikoislääkärin, oli tosi tärkeätä. Miten pyöräily muuten, siis kuntopyörä/spinning? Se toimi ainakin mulla sääriluun ongelmien aikana hyvänä korvaavana treeninä.

   Poista
  6. Uskon, että me pidempään telakalla olleet ymmärretään aika hyvin toisiamme näissä jutuissa. Niin samanlaisia fiiliksiä ollaan saatu kokea.

   Kyllä mäkin olen koko ajan jotenkin liikkunut. Tiedä sitten, kuinka fiksua se on ollut. Nyt vietän aikaa kuntopyörän ja krossarin päällä. Sekin kyllä saattaa hieman hidastaa toipumista, mutta kun jotain täytyy päästä tekemään.. Olen koittanut ottaa rauhallisesti. :)

   Mutta nyt mä lopetan omien vaivojeni puimisen täällä sun blogissa! ;) Sehän ei ollut mitenkään alkuperäinen aihe. :) Kertoilen tilannepäivitystä aina aika-ajoin omaan blogiin, saa käydä kurkkaamassa, jos kiinnostaa. Ja vinkkejä on toki aina kiva saada, jos jotain tulee mieleen!

   Mukavaa viikonloppua sulle! (Itse tässä valmistaudun huomiseen 13 tunnin työpäivään, "jee". :p)

   Poista
  7. Käyn kurkkailemassa sun blogissa, kun kerkiän! :)

   Poista
 3. Olihan anatomiaa kerrakseen, huippuja haettaessa, näitä varmaankin kutsutaan hienosäädöiksi, kun haetaan maksimaalista suoritusta? Osteopatia on paljon fiksumpi vaihtoehto kuin kauneusleikkaukset, kun ei olla tyytyväisiä omaan peilikuvaan/mun mielipide. Fiksua tekstiä jälleen kerran. -Silloin hyvä selvittää asioita asiantuntijoilta, kun asia vaivaa mieltä ja haittaa treeniä.

  Itsellä vaivat, joista ajoittain kärsin johtuvat laiskuudesta venytellä, mm. takareidet ja alaselkä, vaivat ovat olleet haittana välillä, näihin ongelmiin olen saanut ohjeita lääkäriltä/hierojalta, venyttelyliikkeitä + hierojan neuvot olleet parhaita, olen oppinut myös lisäämään venyttelyä muun harjoitusten lomaan. Näistä vaivoista en ole kärsinyt ainakaan vuoteen, toistaiseksi? Nykyiset heikkoudet enemmän henkisiä + keskivartalon seudulla näkyviä, joiden eteen näen vaivaa. Liikunnalla pyrin hyvään fiilikseen, tulee nykyisin aina viimeistään treenin päätteeksi.

  Juoksua en ole harrastanut kuin lähes puolikkaita marathoneja, viimeiset kilometrit menneet tajunnan rajamailla, mutta pystyssä pysytty :) Positiivista ja mieltä piristävää kokea 110% tyytyväisyyttä saatuun hoitoon. Uusia kivoja kokemuksia, kiva kokea ja jakaa myös muille tiedoksi! Oma kroppa on ikuisuus projekti, mitä paremmassa kunnossa on sitä helpompaa on myös arki. Kiitokset jälleen kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, kiitos kommentista! :) Heh, pikku hiljaa tässä oppinut ihmisen anatomiastakin jotain lisää aina uuden vaivan ilmaantuessa! ;) Olen samaa mieltä, että asiantuntijoiden puoleen kääntyminen on kyllä usein erittäin järkevä ratkaisu, kun omat keinot eivät enää riitä. Tämä gluteus medius-projekti on tosiaan vaan yksi heikkouksistani, omaakin listaa voisin jatkaa pidemmälle mm. juuri tuohon venyttelyyn ja kehonhuoltoon, niitä pitäisi ehdottomasti tehdä enemmän ja myös keskivartalon lihasten vahvistaminen taitaa olla sellainen ikuisuusprojekti! :) Mutta vähitellen eteenpäin ja kuten sanoit ikuisuusprojektihan tämä on ja pyrkimyksenä on kuitenkin saada hyvä olo itselle! :) Kiitos itsellesi, kiva kun tulee kommentteja, tekee tästä kirjoittelusta huomattavasti mukavampaa, kun pääsee kuulemaan ja jakamaan mielipiteitä. Kivaa viikonloppua sinne!

   Poista
 4. Moi, juuri näin ja kun kaikki toimii hyvässä ja positiivisessa hengessä niin sitä jakaa samalla ns. hyvää myös toisille, eikä se ole yhtään itseltä pois. Haasteitahan tulevaisuudessa on kaikilla ja siksi hyvä olla asioita ja tekemistä, mistä jää hyvä mieli :) Mielipiteitähän löytyy monenlaisia, positiivinen mieli johtaa parempaan lopputuloseen. Mielummin optimisti kuin pessimisti. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
 5. Hei Karoliina! Olisko mahdollista saada osteopaattisi yhteystietoja? Minulla on ollut reisiluun kaulan rasitusmurtuma, joka on kuvattu ja hoidettu hyvällä urheilulääkärillä. Fyssarilla olen käynyt nyt seitsemän kertaa, mutta olen jäänyt kaipaamaam kokonaisvaltaisempaa otetta. Voit laittaa minulle meiliä osoitteeseen marjut.merikallio@gmail.com. Kiitos etukäteen. T. Marjut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marjut! Kiitos viestistä, laitan sinulle meilitse tiedot :) Mukavaa joulukuun alkua! -Karoliina

   Poista
 6. moi Karoliina, luen postaustasi nyt näin vuoden verran myöhässä (toivottavasti näät tämän). Olen itsekin kokenut hiljattain polven kiertymistä sisäänpäin ja muutakin rasitusta juuri oikealla puolella eli kirjoituksesi ns kolahti. Voisitko laittaa minullekin osteopaattisi yhteystiedot mikäli hän on vielä tavoitettavissa. En ole nimittäin ihan varma mistä minun tulisi aloittaa saadakseni asiani fiksattua. Kiitos paljon!
  spostini on miaemilias@gmail.com ,terveisin, Mia

  VastaaPoista
 7. Moi! Hyvä juttu sulla. Mulla ihan samoja vaivoja, polven sisäänpäinkiertymistä ja pakaralihasten heikkoutta...ja kaikenlaista muuta samassa jalassa. Saisinko minäkin osteopaattisi yhteystiedot? Terv. Taru taru.lumi@gmail.com

  VastaaPoista