maanantai 25. marraskuuta 2013

Kuinka tehdä juoksumatolla juoksemisesta kivaa?

Syksyllä ja talvella juoksen paljon juoksumatolla ja olen oppinut tykkäämään mattojuoksusta. Tietysti ulkona juoksemisessa on ihan oma hohtonsa, mutta näin talvella pimeässä ja kylmässä juokseminen  ei aina houkuttele, joten juoksumatto on hyvä vaihtoehto. Pukeutumiskysymyshän se tietysti on ja kenkäkysymys myös, mutta toistaiseksi olen ollut suoraan sanottuna melkoinen nössö talvijuoksun suhteen. Ehkä tänä talvena siihen tulee muutos, mene ja tiedä. Ensimmäiseksi tosin pitäisi hommata kunnon talvijuoksukengät! :) Jos teillä on antaa suosituksia hyvistä, niin saa mielellään kertoa! 

Lähde
Juoksumatto on siis toiminut minulle ulkojuoksun korvikkeena viimeisen vuoden ajan etenkin talviaikaan. Loukkaantumisen jälkeen viime tammikuussa, aloittaessani taas vähitellen juoksutreenejä, juoksin jonkin aikaa ainoastaan matolla. Mattojuoksussa iskutus ei ole ihan yhtä kova kuin asvaltilla, ja vauhdin seuraaminen ja ylläpitäminen on helppoa, koska matto tekee juuri kuten pyydät. Ulkona juostessa vauhtini ei pysy yhtä tasaisena ja etenkin loukkaantumisen jälkeen oli tärkeää pitää vauhti rauhallisena, koska en vahingossakaan halunnut juosta liian kovaa. 

Kuva viime maaliskuulta, kun juoksin ensimmäisen lenkin ulkona 7 kuukauteen. Välissä oli siis loukkaantumisjakso.

Mattojuoksu on kuitenkin monen mielestä todella tylsää, joten tässä omia vinkkejäni kuinka tehdä siitä miellyttävää ja jopa hauskaa! :)
 • Pukeudu oikein! Juoksumatolla juostessa virtaa hiki, koska sisällä on yleensä melko lämmin. Suosikkiasuni matolle on juoksushortsit + toppi. Trikoot jalassa saattaa tulla kuuma, ja liian kuuma olo ei ole miellyttävää ainakaan minun mielestäni..
 • Ota juoksumatto osaksi kiertoharjoittelutreeniä: juokse matolla lyhyempiä pätkiä ja tee välissä lihaskuntotreeniä. Näin et joudu juoksemaan yhtäjaksoisesti pitkää pätkää etkä pääse tylsistymään. 
 • Tee matolla intervallitreeni eli leikittele vauhtinappulalla mielesi mukaan! Juokse alkuun lämmittelyksi hieman hitaammin ja ala sitten vähitellen kasvattamaan vauhtia itsellesi sopivassa määrin. Lyhyet intervallit ovat hyvä tapa lisätä treenin monipuolisuutta ja saada hieman vauhtiharjoittelua mukaan treeniin. Ja mikä parasta: aika menee paljon nopeammin!
 • Juoksumatto sopii myös todella hyvin mäkitreeniin, incline-nappulaa (en ole vieläkään keksinyt sille suomenkielistä sanaa, kaltevuus-nappula?) vääntämällä saat kunnon mäen alle. Juoksu mäkeen on tietysti raskaampaa, mutta palkitsee kyllä jonkin ajan päästä, kun voimaa tulee lisää. "Mäkitreenit ovat köyhän miehen kuntosali" sanoi joku viisas aikoinaan!
 • Jos juoksu tuntuu jonain päivänä liian raskaalta treeniltä, niin juoksumatolla saa tehtyä ihan super treenin vain kävelemällä ja asettamalla kaltevuus-nappulan mäkiasentoon! Voin sanoa, että pakarat huutaa hoosiannaa seuraavana päivänä! ;)
 • Viidytä itseäsi katsomalla telkkaria tai jos olet kuntosalilla, seuraamalla muita treenaajia, aika kuluu jälleen nopeammin!
 • Asennoidu oikein! Tämä on tärkeä vinkki! ;) Viime keväänä juoksin matolla 25km. Voin kertoa, että ilman oikeaa asennetta, siitä ei olisi tullut mitään! 
 • Ja jos mattojuoksuun motivoituminen on todella haastavaa, niin ota käyttöön kaikki motivaatiokikat, joita arsenaalistasi löytyy; mieti vaikkapa hyvää oloa treenin jälkeen tai tavoitteitasi, joita olet asettanut.
Onko teillä hyviä vinkkejä juoksumatolla juoksemiseen? Juoksetteko talvella usein matolla? Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä! :) 

Hyviä juoksutreenejä!

-Karoliina

Seuraa menoa myös Instagramissa!6 kommenttia:

 1. Ihana Karoliina! Vaikutit jotenkin luonnolliselta toss videossa! :) Olis kiva tavata joskus! Olis niin siistiä pitää joskus vaikka blogitapaaminen (me, Tiinuska, Satu ehkä ainakin?! ja muita kans!) ;) Tai miksei joskus lähetä lenkillekin yhesä?! ;)

  Mä en tykkää juur juosta matolla. Jotenkin mä rakastan juoksussa nimenomaan niitä maisemavaihdoksia ja ulkona olemista, niin on vaikeampaa asennoitua mattojuoksuun. Toki matolla saa talvisin varsinkin tehtyä hyvän interval-treenin, ja niitä tuun varmasti talvella tekemäänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Hanna! :) Kiitos! Mua tosiaan jännitti se kuvaaminen aika paljon, mutta tosi hyvä, jos se ei ainakaan sun silmään näkynyt! :) Ja hei todellakin blogitapaaminen ja yhteislenkki, mielellään molemmat!! :) Oon itseasiassa miettiny ihan samaa, että pitäis kyllä tavata teidän kanssa, kun on jo sellainen olo, että tavallaan tuntee, kun lukee blogeja :) Jep, mut hei laitetaan tämä asia toteutukseen! Ps. Tulin just niin euforiaa nostattavalta aamulenkiltä ULKOA ja täytyy sanoa, että ei se matto vedä mitään vertoja tolle fiilikselle...mutta kyllä mä myös aion hyödyntää sitä talvella just intervalleihin ym :) Kivaa päivää Hanna!

   Poista
 2. ihana esittelyvideo!! :) kannatan hannan ehdottamaa tapaamista!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! :) Juu, ryhdytään tapaamisen suhteen tuumasta toimeen! :)

   Poista
 3. Minusta oli hyvin kontrolloitu esittelyvideo, itse olin joskus vuosia sitten Pasilassa koulutuksessa, jossa tehtiin video esitys, jossa jokaisella oli jokin rooli ja minä tietenkin uhrauduin tai jouduin ns. päärooliin toisten valitsemana, en osannut siinä tilanteessa kieltäytyäkään kohteliaasti, tilanne tuli yllätäen, ei annettu aikaa valmistautumiseen, olin aika pihalla tilanteessa ja mulla jäi aika karvas maku jälkeenpäin tapahtuneesta oli tosi epätodellinen olo, johtuen jännityksestä ja epävarmasta olosta varmaankin? Esityksen jälkeen ohjaaja kommentoi, että minusta varmaankin kuullaan vielä tulevaisuudessa, kun puhun suurille ihmisjoukoille jne. Varmaankin tapana oli antaa silloin vain positiivista palautetta =)

  Koin kyl tilanteen epämieluisaksi ja siksi varmaankaan minusta ei tullut mitään innokasta esitelmöijää tai vastaavaa :)
  Siinä tunsin kyl olevani todella epämukavuus alueella, osaan onneksi nollata tilanteen aika hyvin, ettei jäänyt pysyvämpää traumaa tapahtuneesta tai en ainakaan tiedosta sellaista itsessäni?
  Tutussa ja turvallisessa ympäristössä helpompaa treenata näitä, kuin vieraassa parin päivän tuttujen kanssa.
  Itsekritiikkiä hyvä olla ja pikkusiskon palaute ihan positiivista, jonka osasit ottaakin hyvin. Ei muuta kuin nokka kohti uusia haasteita! Kukaan ei ole seppä syntyessään -sanotaan. Kokemuksen karttuessa tulee luontevuutta ja saa jopa nautintoa siitä, kun saa olla framilla :) Näin olen kuullut sanottavan. Tsemppiä tuleviin koitoksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, kiitos rohkaisevasta kommentista! :) Totta tuo, että kokemus lisää luonnollisuutta! Olen tottunut esiintymään ja olemaan esillä suhteellisen paljon, mutta en tosiaan videon edessä ja sen takia se varmasti jännittikin! Mutta hauska kokemus kuitenkin :) Tsemppiä sinnekin ja kiitos kun olet mukana seurailemassa blogia! :)

   Poista