lauantai 9. marraskuuta 2013

Vinkkejä oikeanlaisten juoksukenkien valintaan

Juoksukengät ovat juoksijan tärkein varuste, ja niiden valinta ei välttämättä ole ollenkaan yksinkertaista. Oman juoksuharrastukseni alussa en itse tiennyt mitään oikeanlaisista juoksukengistä. Juoksin vanhoilla kaapin pohjalta löytyneillä lenkkareilla, joissa sattui olemaan pronaatiotuki (en tosin silloin tiennyt sitä vaan se selvisi jälkeenpäin, kun opin hieman enemmän juoksukengistä). Kengät olivat siis  täysin vääränlaiset minulle, koska askellukseni on neutraalia. Onnekseni tästä ei koitunut suurempia ongelmia, mutta omasta kokemuksesta viisastuneena olenkin sanonut monille juoksuharrastusta aloittaville, että ensimmäisenä kannattaa hankkia kunnon kengät eikä lähteä juoksemaan niillä kymmenen vuotta vanhoilla lenkkareilla, jotka löytyvät juuri sieltä kaapin pohjalta! :) Juoksukengät ovat suhteellisen kalliita, mutta niihin kannattaa ehdottomasti panostaa eikä ostaa halvimpia mahdollisia. Yksillä kengillä voi juosta n. 700-1400km, joten aika monta lenkkiä pääsee taivaltamaan yhdellä hieman suuremmalla satsauksella.

Asics Gel Nimbus 15 US malli "Candy-kenkä"

Nyt vuosien jälkeen olen löytänyt "oman kenkäni", joka istuu minun jalkaani hyvin ja toimii kuten haluan. Oma suosikkini on ASICS:n Gel-Nimbus, joka on hyvin vaimennettu neutraali juoksukenkä. Minulla on ollut viidet eri Nimbukset, ja olen ollut pääasiassa niihin oikein tyytyväinen. Ainoastaan yhden vuoden malli oli jollain tapaa "outo", se ei istunut jalkaani yhtä hyvin kuin muut mallit. Nimbuksien rinnalla olen käyttänyt Mizunon Wawe Ridereita, mutta Nimbus on ehdottomasti minulle paras valinta. Pidän siitä, että kenkä on hyvin vaimennettu, koska olen loukkaantumisherkkä ja se istuu jalkaani hyvin. Nimbuksissa on melko leveä lesti, joten kapeaan jalkapöytään se ei ehkä "istu" yhtä hyvin, mutta onneksi juoksukengissä valinnan varaa riittää. Jokaisen jalka on yksilöllinen, joten ei kannata sokeasti luottaa muiden suosituksiin kenkien suhteen, vaan rohkeasti kokeilla erilaisia malleja kunnes löytää sen oikean. Ja sitten se on toivottavasti rakkautta ever after kuten minun ja Nimbusten kohdalla! ;)

Jos olet hankkimassa uusia juoksukenkiä ja mahdollisesti ensimmäisiä sellaisia, tässä muutamia perusvinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä:
 • Ensimmäisenä tulisi selvittää millä tavalla juuri sinä askellat eli miten jalkasi toimivat juostessa. Paras tapa selvittää tämä on tehdä urheilukaupassa askellustesti. Kun olet saanut selville askellatko neutraalisti vai onko askelluksessasi ylipronaatiota tai supinaatiota, olet jo pitkällä :) Nyrkkisääntönä on, että neutraalisti askeltavalle sekä supinoivalle sopii neutraali juoksukenkä ja ylipronatoivalle pronaatiotuellinen kenkä. Jos haluat tarkempaa tietoa siitä, mitä erilaisilla pronaatioilla tarkoitetaan voit lukea siitä täältä
 • Mieti millaiseen käyttöön kengät sinulle tulevat: kuinka paljon juokset? Millaisella alustalla? Jos juokset paljon kovalla alustalla kuten asvaltilla kengissä tulee olla hyvä iskunvaimennus. Myös jos juokset pitkiä lenkkejä, kannattaa vaimennetumman kengän hankkiminen.
 • Älä osta liian pieniä juoksukenkiä! Jalka turpoaa päivän aikana, joten juoksukenkien shoppailu kannattaa tehdä illalla, jolloin jalka on "isoimmillaan". Juoksukenkään tulisi jäädä noin sentin verran tyhjää tilaa varpaiden eteen.
 • Juoksukenkiä on nykyään mitä makeammissa väreissä, älä hämäänny niistä ja valitse kenkiä pelkästään kivoimman värin perusteella.
 • Huomioi, että koot vaihtelevat eri merkkien välillä, joten muista aina sovittaa kenkiä, vaikka sinulla olisi ollut aikaisemmin samankokoiset kengät, mutta eri merkkiset
 • Hyvän juoksukengän tulee istua jalkaan kuin sukka! Se ei hankaa eikä purista ja se tuntuu miellyttävältä. 
 • Jos mahdollista testaa kenkiä juoksemalla (vaikka kaupassa ympäriinsä), jotta saat niihin enemmän tuntumaa kuin vain seisomalla. 
 • Hyväkään juoksukenkä ei välttämättä pääse oikeuksiinsa ilman kunnon juoksusukkia, joten hyvien kenkien pariksi kannattaa ehdottomasti hankkia hyvät juoksusukat! 


Erilaisia juoksukenkiä Naisten Kympillä :)

Toivottavasti näistä pinkkuvinkeistä on apua! :)

Mitkä ovat sinun luottokenkäsi? Ja missä urheilukaupassa saa mielestäsi parasta palvelua juoksukenkien ostossa? Tuleeko mieleen lisää vinkkejä kenkien ostoon?4 kommenttia:

 1. Samainen Asics Gel Nimbus on minunkin luottokenkäni. Nyt ovat käytössä kahdet sellaiset, toiset enemmän ja toiset vähemmän kuluneet. Ei tosin noin iloisen pirteitä väritykseltään, mutta toisaalta ehkä nuo istuvat paremmin kauniille, vuorikauriin ketteryydellä askeltavalle nuorelle naiselle kuin otsa kurtussa raahustavalle väkisinjuoksijamehelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :) Asics on selkeästi ymmärtänyt, että meitä naispuolisia pystyy houkuttelemaan näillä pirteillä väreillä niin kengissä kuin vaatteissakin! :D

   Poista
 2. Minullakin on ollut jo monet Gel Nimbukset. Olen aloittanut oman harkkablogin, käy kurkkaanassa Lenkille Berliiniin. En tosia kirjoita yhtä tiheästi ja paljon kuin sinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kommentistasi! :) Kävin kurkkaamassa sinun blogia, kivalta vaikuttaa! Paljon tsemppiä Berliiniin valmistautumiseen! :) - Karoliina

   Poista